enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100

enVision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100

Essential Question:
What are strategies for subtracting numbers to 100?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 1

enVision STEM Project: Finding Water and Finding Differences
Find Out Use globes, maps, books, and other sources to find out where water, snow, and ice can be found on Earth. Make a list of different names of bodies of water and names of bodies of snow and ice.
Journal: Make a Book Show what you learn in a book. In your book, also:

  • Tell about how globes are models that show where water is found on Earth.
  • Tell about how to use a subtraction model to find differences.

Review What You Know

Vocabulary

Question 1.
Break apart 56 into tens 1 and ones. Draw place value blocks to show the parts.
56 = _______ + ________
Answer:
50 tens and 6 ones

Explanation:
56. 5 is in tens place = 5 x 10 = 50.
we should multiply the number with its place values.
5 is in tens place so multiply 5 with 10.

Question 2.
Complete the drawing to show how to regroup 1 ten as ones.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 2
Answer:

Explanation:
Regrouped ten to ones

Question 3.
Complete the bar diagram to model 64 – 31 = ?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 3
Answer: 33

Explanation:
The difference of  64 – 31 = 33

Open Number Lines
Question 4.
Find 40 – 25 by counting back on an open number line. Show your work.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 4
40 – 25 = _______
Answer:

Explanation:
40 – 25 is done on a number line
40 – 25 = 15

Question 5.
Find 45 – 22 by adding up on an open number line. Show your work.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 4
45 – 22 = _________
Answer:

Explanation:
45 – 22 = 23
Is plotted on a number line for better understanding

Math Story
Question 6.
Lea has 30 cookies. She gives 17 cookies to her friends. How many cookies does Lea have now?
_________ cookies
Answer:  13
Explanation:
Lea have 13 cookies now
30 – 17 = 13

Pick a Project

PROJECT 6A
Do snakes lay eggs?
Project: Make a Model of a Snake and Its Nest
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 5

PROJECT 6B
How are schools different around the world?
Project: Compare and Contrast Classroom Sizes
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 6

PROJECT 6C
How long does it take to drive from a large city to nearby places?
Project: Draw a Map of Some State Places
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 7

PROJECT 6D
What stories are in the night sky?
Project: Perform a Skit About Constellations
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 8

Lesson 6.1 Subtract 1-Digit Numbers Using Models

Solve & Share
How can you use tens and ones to find 23 – 6? Use place-value blocks to help you. Show your work.
I can … use place value and models to subtract I-digit numbers.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 9

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 10

Convince Me! In the first example above, why were 4 ones taken away first?

Guided Practice

Subtract. Use place-value blocks. Draw blocks to show your work.
Question 1.
63 – 2 = ___
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 11
Answer: 61
Explanation:

With help of place value blocks
done the subtraction

Question 2.
44 – 9 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 12
Answer: 35

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 3.
32 – 8 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 24

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Independent Practice

Subtract. Use place-value blocks. Draw blocks to show your work.
Question 4.
29 – 1 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 28

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 5.
50 – 7 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 43

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 6.
61 – 4 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 57

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 7.
43 – 5 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 38

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 8.
86 – 9 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 77

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 9.
39 – 3 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 36

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 10.
56 – 8 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer:  48

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 11.
21 – 6 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 15

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 12.
Higher Order Thinking Which one-digit numbers can you subtract from 74 without first regrouping? Explain how you know.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 14
Answer: 74 – 4 = 70
Explanation:
with out regrouping the tens place

Problem Solving

Solve each problem below.
Question 13.
How can place-value blocks help you find 66 – 8? Explain.
Answer: 58
Explanation:
with the help of place value blocks

Question 14.
Make Sense Kate has 45 marbles. She gives 3 marbles to her brother. How many marbles does Kate have now?
_______ marbles
Answer: 42
Explanation:
Kate have 42 marbles now.

Question 15.
Higher Order Thinking Sammie has 9 fewer rings than Emilio. Sammie has 7 more rings than Sara. Emilio has 34 rings. Complete the sentences below. Draw a picture to explain your work.
Sammie has _______ rings.
Sara has ________ rings.
Answer:
Sammie has 25 rings.
Sara has 18 rings.
Explanation:
Emilio has 34
Sammie has 9 fewer rings than Emilio.
34 – 9  = 25
Sammie has 7 more rings than Sara.
25 – 7 = 18

Question 16.
Assessment Practice Draw place value blocks to find 34 – 8. Which is the difference?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 15
A. 22
B. 26
C. 28
D. 46
Answer: B

Explanation:
The difference of 34 – 8 = 26

Lesson 6.2 Subtract 2-Digit Numbers Using Models

Solve & Share
You have 42 pipe cleaners. You use 19 of the pipe cleaners. How many pipe cleaners do you have now?
Use place-value blocks to help you solve. Draw place-value blocks to show your work.
I can … use place value and models to subtract 2-digit numbers.

_________ pipe cleaners

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 16

Convince Me! How are the two ways shown above alike? How are they different?

Guided Practice

Subtract. Use place-value blocks. Draw blocks to show your work.
Question 1.
52 – 13 = _________
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 17
Answer: 39

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 2.
46 – 25 = ________
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 21

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 3.
65 – 37 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 28

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Independent Practice

Subtract. Use place-value blocks. Draw blocks to show your work.
Question 4.
56 – 31 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 25

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 5.
63 – 24 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 39

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 6.
72 – 46 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 26

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 7.
57 – 15 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 42

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 8.
25 – 19 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 6

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 9.
84 – 27 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 57

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 10.
41 – 13 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 28

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 11.
90 – 38 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
Answer: 52

Explanation:
With help of place value blocks
done the subtraction

Question 12.
Algebra Write numbers to complete the equations. Draw pictures to help if needed.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 18
Answer:

Explanation:
The equations are completed.

Question 13.
Number Sense Do these models show the same value? Explain.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 19
Answer: yes
Explanation:
Line represent 10 and dots represent 1
32 = 32

Problem Solving

Solve each problem.
Question 14.
Model Anita has $63. She spends $24 and saves the rest. How much does Anita save?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 20
$ ________
Answer: 63 – 24 = 39

Explanation:
Anita saves 39

Question 15.
Higher Order Thinking Write a subtraction story about 36 – 17. Explain how to solve the problem.
Answer: Sam has 36 candy’s out of it she shared with her friend 17. how many did Sam left
Explanation:
36 – 17 = 19

Question 16.
Assessment Practice Draw place-value blocks to find 70 – 11. Which is the difference?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 13
A. 59
B. 49
C. 47
D. 11
Answer: A
Explanation:
70 -11 = 59

Lesson 6.3 Subtract Using Partial Differences

Solve & Share
Ari has 72 stickers. He puts 25 of his stickers in a scrapbook. How many stickers are left? Draw place-value blocks to help you solve the problem.
I can … subtract using place value and partial differences.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 21

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 22

Convince Me! The example above shows one way to find 64 – 36 using partial differences. Could you begin by subtracting the ones instead of the tens? Explain.

Guided Practice

Subtract. Use place-value blocks to find partial differences. Record your work.
Question 1.
34 – 15 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 23
Answer: 19

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 2.
63 – 48 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 24
Answer: 15

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Independent Practice

Subtract. Use place-value blocks to find partial differences. Record your work.
Question 3.
52 – 36 = _______
Answer: 16

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 4.
94 – 54 = _______
Answer: 40

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 5.
41 – 25 = _______
Answer: 16

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 6.
33 – 28 = _______
Answer: 5

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 7.
65 – 42 = _______
Answer: 23

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 8.
70 – 48 = _______
Answer: 22

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 9.
96 – 37 = _______
Answer: 59

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Question 10.
87 – 45 = _______
Answer: 42

Explanation:
Used place-value blocks to find partial differences.

Solve. Draw a model to help.
Question 11.
Higher Order Thinking Tia’s basketball team scored 61 points. They won by 23 points. How many points did the other team score?
_______ points
Answer:  38
Explanation:
38 points

Problem Solving

Solve each problem.
Question 12.
Model Don has 72 marbles. Josie has 56 marbles. How many more marbles does Don have than Josie?
Can you use drawings of place-value blocks to show partial differences?
__________ more marbles
Answer:
72 – 56 = 16

Explanation:
used drawings of place-value blocks to show partial differences

Question 13.
Higher Order Thinking Write a subtraction story using two 2-digit numbers. Then solve the problem in your story.
Answer: Rosy had 12 rockets and in the tournament she has to use 10 out of it. how many does rosy had.
12 – 10 = 2
Explanation:
2 rockets does rosy had.

Question 14.
Assessment Practice Which numbers will complete this partial differences problem for 44 – 17?
Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 25
Answer:

Explanation:
34 and 30 numbers will complete this partial differences problem

Lesson 6.4 Continue to Subtract Using Partial Differences

Solve & Share
Show two different ways to find 53 – 28.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 26

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 27

Convince Me! Find 73 – 45. Andy says he can subtract 3. then 2, and then 40 to find the difference. Do you agree? Explain.

Guided Practice

Subtract. Use partial differences. Break apart the number you are subtracting. Show your work.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 28
Answer: 28

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 29
Answer: 15

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Independent Practice

Subtract. Use partial differences. Break apart the number you are subtracting. Show your work.
Question 3.
_______ = 32 – 13
Answer: 19

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 4.
74 – 28 = _______
Answer:  46

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 5.
_______ = 61 – 47
Answer:

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 6.
84 – 46 = _______
Answer: 38

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 7.
59 – 17 = _______
Answer: 42

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 8.
_______ = 95 – 38
Answer: 57

Explanation:
The number which we are subtracting is separated
And found the value

Question 9.
Higher Order Thinking Tina found 53 – 27 by breaking apart 27 into 23 and 4. Does Tina’s way work?
Show another way you could break apart 27 to find 53 – 27. Then find the difference.
Answer:

Explanation:
Tina found 53 – 27 by breaking apart 27 into 23 and 4. Yes, Tina’s way work

Problem Solving

Solve each problem. Show your work.
Question 10.
en Vision® STEM Kate had 32 ice cubes. She put 14 of them in the sun and they melted. How many ice cubes does Kate have now?
________ ice cubes
Answer:  18 ice cubes
Explanation:
en Vision® STEM Kate had 32 ice cubes. She put 14 of them in the sun and they melted. So 18 ice cubes Kate have now. Since 32 -14 =18

Question 11.
Make Sense Mark has 27 stamps. Sam has 82 stamps. Lena has 42 stamps. How many more stamps does Sam have than Mark?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 30
________ more stamps
Answer: 55 more stamps
Explanation:
Mark has 27 stamps. Sam has 82 stamps. So 55 more stamps does Sam have than Mark. Since 82 – 27 = 55

Question 12.
Higher Order Thinking Allison found 51 – 34 using partial differences. She broke apart 34 into 31 + 3.
Write equations to show how Allison could have found the difference.
Answer: 51 – 34, 51 -31 = 20, 20-3 =17
Explanation: solved the difference using partial differences

Question 13.
Assessment Practice Can you use the equations to find 63 – 45? Choose Yes or No.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 31
Answer:

Lesson 6.5 Practice Subtracting

Solve & Share
Find 82 – 56. Use any strategy you have learned or your own strategy. Show your work. Explain why your strategy works.
I can … subtract 2-digit numbers using any strategy I’ve learned and explain why the strategy works.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 32

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 33

Convince Me! Could you solve 72 – 24 using a different strategy? Explain.

Guided Practice

Use any strategy to subtract. Show your work. Draw blocks if needed. Explain why the strategy works.
Question 1.
67 – 39 = ________
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 34

Question 2.
78 – 42 = ________
Answer:

Independent Practice

Use any strategy to subtract. Show your work. Be ready to explain why your strategy works.
Question 3.
73 – 4 = ________
Answer: 69
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 3 from 73. but I have to subtract 1 more from the deference.
73-3=70
70-1=69

Question 4.
78 – 25 = ________
Answer:  53
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 28  from 78.
but I have to add 3 to the deference.
78-28=50
50+ 3=53

Question 5.
83 – 46 = ________
Answer:  37
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 43 from 83.
but I have to subtract 3 more from the deference.
83-43=40
40-3=43

Question 6.
36 – 27 = ________
Answer:9
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 26 from 36.
but I have to subtract 1 more from the deference.
36-26=10
10-1=9

Question 7.
98 – 51 = _______
Answer: 47
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 50 from 98.
but I have to subtract 1 more from the deference.
98 – 50 = 48
48 – 1 = 47

Question 8.
65 – 7 = ________
Answer: 58
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 5 from 65.
but I have to subtract 2 more from the deference.
65 – 5 = 60
60 – 2 = 58

Question 9.
86 – 19 = ________
Answer: 67
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 20 from 86.
but I have to add 1to the deference.
86 – 20 = 66
66 + 1 = 67

Question 10.
7 – 8 = ________
Answer: it is not possible
Explanation:
8 is greater than 7

Question 11.
85 – 23 = ________
Answer: 62
Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 25 from 85.
but I have to add 2 to the deference.

Algebra Find the missing number.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 35
Question 12.
34 – 8 = 35 – ______
Answer: 9
Explanation:
34 – 8 = 35 – 9
26 = 26

Question 13.
27 – 9 = 28 – ________
Answer: 10
Explanation:
27 – 9 = 28 – 10
18 = 18

Problem Solving

Make Sense Make a plan. Solve each problem. Show your work.
Question 14.
A hardware store has 32 hammers in stock. The store sells 16 hammers on Saturday. How many hammers are left?
________ hammers
Answer: 16 hammers
Explanation:
16 hammers are left.
32 – 16 = 16.

Question 15.
A barber does 15 haircuts on Monday. He does 28 haircuts on Friday. How many more haircuts does he do on Friday than on Monday?
________ more haircuts
Answer: 13
Explanation:
13 more haircuts does he do on Friday than on Monday.

Question 16.
Vocabulary Complete each sentence. Use two of the words below.
addend
equation
difference
sum
93 – 53 = 40 is an ________
40 is called the ________ of 93 and 53.
Answer:
93 – 53 = 40 is an equation
40 is called the Difference of 93 and 53.
Explanation:
Preview words are used to complete the sentence.

Question 17.
Higher Order Thinking Fill in the missing digits of this subtraction problem.
☐ ☐ – 23 = 29
Answer: 52
52 – 23 = 29
Explanation:
The missing digits of this subtraction problem is 52.

Question 18.
Assessment Practice Circle the problem that you can use regrouping to solve. Then use a strategy to find both differences. Show your work.
56 – 38 = ________
74 – 52 = ________
Answer:

Explanation:
Compensation Works. It is easy to subtract 36 from 56.
but I have to subtract 2 more from the deference.
56 – 36 = 20
20 – 2 = 18

Lesson 6.6 Solve One-Step and Two-Step Problems

Solve & Share
Trevor made 20 apple muffins for the bake sale. Ryan made 15 banana muffins. They sold 23 muffins in all. How many muffins are left to sell? Solve any way you choose. Show your work.
I can … use models and equations to solve word problems.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 36

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 37

Convince Me! Look at the example above. How does the bar diagram show that you can add to find the answer?
Explanation:
the total distance shows to add.

Guided Practice

Solve the problem. Show your work.
Question 1.
Kyla’s goal is to walk her dog 50 blocks on Friday, Saturday, and Sunday. On Friday, she walked 16 blocks. On Saturday, she walked 18 blocks. How many blocks does she need to walk on Sunday to meet her goal?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 38
________ blocks
Answer: 16 blocks
Explanation:
16 blocks she need to walk on Sunday to meet her goal

Independent Practice

Use a bar diagram to solve each problem. Show your work.
Question 2.
Some balls are in the closet. Mr. Thomas takes out 15 balls for class. Now there are 56 balls in the closet. How many balls were in the closet in the beginning?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 39
________ balls
Answer:

71 balls
Explanation:
15 + 56 = 71

Question 3.
Corey buys a box of 96 paper clips from the store. He uses 34 paper clips. How many paper clips does Corey have left?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 40
_______ paper clips
Answer: 62 paper clips

96 – 34 = 62
Corey have left 62 paper clips.

Question 4.
A.J. counts 44 acorns in his yard. He picks up 27 acorns. Then 16 more acorns fall from the tree. How many acorns are in the yard now? Show your work.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 41
_______ acorns
Answer:
Step 1:
44 + 27 = 71
Step 2:
71 + 16 = 87
87 acorns
Explanation:
A.J. counts 44 acorns in his yard.
He picks up 27 acorns.
44 + 27 = 71
Then 16 more acorns fall from the tree.
71 + 16 = 87
87 acorns are in the yard now.

Problem Solving

Make Sense Make a plan. Solve each problem. Show your work. Then check your work.
Question 5.
27 people are at a picnic. 14 people eat hamburgers. The rest eat hot dogs. How many people eat hot dogs?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 40
________ people eat hot dogs
Answer: 13 people eat hot dogs

Explanation:
27 people are at a picnic. 14 people eat hamburgers.
27 – 14= 13
The rest eat hot dogs.
13 people eat hot dogs

Question 6.
Some pumpkins are in a patch. 41 pumpkins are picked. Now there are 33 pumpkins in the patch. How many pumpkins were in the patch at the start?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 40
________ pumpkins
Answer: 74 pumpkins

Explanation:
Some pumpkins are in a patch.
41 pumpkins are picked. Now there are 33 pumpkins in the patch.
41 + 33 = 74
74 pumpkins were in the patch at the start

Question 7.
Higher Order Thinking Lauren has a stamp collection. She gives Kristen 12 stamps and Ethan 15 stamps. Lauren has 22 stamps left. How many stamps did she have at the start?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 42
________ stamps
Answer:

49 Stamps
Explanation:
Lauren has a stamp collection.
She gives Kristen 12 stamps and Ethan 15 stamps.
12 + 15 = 27
Lauren has 22 stamps left.
27 + 22 = 49 stamps she had at start

Question 8.
Assessment Practice Lance buys 48 eggs. He uses 24 of them for baking. Then he buys 12 more eggs. How many eggs does Lance have now? Which set of equations can you use to solve this problem?
A. 48 + 24 = 72
72 – 12 = 60

B. 48 – 24 = 24
24 + 12 = 36

C. 48 + 24 = 72
72 + 12 = 84

D. 48 – 24 = 24
24 – 12 = 12
Answer: B
Explanation:
Assessment Practice Lance buys 48 eggs.
He uses 24 of them for baking.
48 – 24 = 24
Then he buys 12 more eggs.
24 + 12 = 36

Lesson 6.7 Problem Solving

Reasoning
Solve & Share
Farmer Davis has 52 chickens. Farmer Phil has 15 fewer chickens. How many chickens does Farmer Phil have? Do you add or subtract to solve this problem? Explain why. Solve. Show your work.
I can … reason about word problems, and use bar diagrams and equations to solve them.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 43

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 44

Convince Me! Why can you subtract 45 – 17 to solve 45 – ? = 17?

Guided Practice

Reason about the numbers in each problem. Complete the bar diagram and write an equation to solve. Show your work.
Question 1.
Wendy has 38 cents to spend on a snack. She buys an apple that costs 22 cents. How many cents does Wendy have left?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 45
Answer:

Explanation:
Wendy have left 16 cents

Question 2.
Joe has 46 crayons. Tamila has 18 more crayons than Joe. How many crayons does Tamila have?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 46
________ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _______ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _________ crayons
Answer: 46 + 18 = 64 crayons

Explanation:
Joe has 46 crayons.
Tamila has 18 more crayons than Joe.
46 + 18 = 64
Tamila has 64 crayons

Independent Practice

Reason about how the numbers in each problem relate. Complete the bar diagram and write an equation to solve. Show your work.

Question 3.
enVision® STEM Andy’s class wants to test samples of river water. They want to test 47 water samples. So far, they tested 34 samples. How many more samples do they need to test?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 48
________ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _______ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _________ more samples
Answer: 47 – 34 = 13

Explanation:
Andy’s class wants to test samples of river water.
They want to test 47 water samples. So far, they tested 34 samples.
47 – 34 = 13 more samples they need to test.

Question 4.
93 dimes are in a box. Grant uses some to buy a game. Now, 66 dimes are in the box. How many dimes did Grant use to buy the game?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 48
________ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _______ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _________ dimes
Answer: 93 – 66 = 27

Explanation:
93 dimes are in a box. Grant uses some to buy a game.
Now, 66 dimes are in the box.
93 – 66 = 27 Grant use to buy the game

Question 5.
Maria paints 62 squares for a mural. Oscar paints 38 squares. How many more squares does Maria paint than Oscar?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 49
________ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _______ Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 47 _________ more squares
Answer: 62 – 38 = 24

Explanation:
Maria paints 62 squares for a mural. Oscar paints 38 squares.
24 more squares  Maria paint than Oscar.

Problem Solving

Performance Task
Planting Trees The second- and third-grade students planted these trees in Wing Park. The second-grade students planted 26 of the spruce trees. How many spruce trees did the third-grade students plant?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 50

Question 6.
Make Sense What information can you get from the pictures?
Explanation:
planting of trees by second- and third-grade students
38 oak and 44 spruce

Question 7.
Model Complete the bar diagram. Decide how the numbers in the problem relate. Then write an equation that shows how to solve the problem.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 51
Answer:

Explanation:
18 spruce trees had the third-grade students plant

Question 8.
Reasoning How many spruce trees did the third-grade students plant? Explain how you solved the problem.
_________ spruce trees
Answer: 18
Explanation:
18 spruce trees had the third-grade students plant

Topic 7 Fluency Practice Activity

Point & Tally
I can … add within 100.
Find a partner. Get paper and a pencil. Each partner chooses a different color: light blue or dark blue.
Partner I and Partner 2 each point to a black number at the same time. Both partners add those numbers.
If the answer is on your color, you get a tally mark. Work until one partner gets seven tally marks.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 52
Explanation:
partner 1 choose the light blue and  partner choose the dark blue
Then the tally marks are noted by adding the black numbers

Topic 7 Vocabulary Review

Understand Vocabulary
Word List

  • bar diagram
  • difference
  • equation
  • ones
  • regroup
  • tens

Write always, sometimes, or never.
Question 1.
A bar diagram shows subtraction. ________
Answer: Difference

Question 2.
An 8 in the ones place of a number equals 80. __________
Answer: Tens

Question 3.
A 5 in the tens place of a number equals 50. _________
Answer: ones

Draw a line from each term to its example.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 53
Answer:

Explanation:
1)When a expression is shown with equal symbol then it is a equation
2)75 – 23 = 52 the 52 is called the difference of the subtraction equation
3)the lines are regrouped to dots.

Use Vocabulary in Writing
Question 7.
Explain how you can make a model to show and help you solve the problem. Use terms from the Word List.
Molly has 64 marbles. Leslie has 29 marbles. How many fewer marbles does Leslie have?
Answer: Regrouping
Explantion:
Regrouping is word taken from the word list
64 – 29 = 35
35 fewer marbles does Leslie have

Topic 6 Reteaching

Set A

You can use place-value blocks to find 46 – 8. You can regroup I ten as 10 ones and then take away 8 ones.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 54
Explanation:
yes , we need to regroup
we cannot take 8 from 6
so we have to regroup
1 line to 10 dots

Subtract. You can use place-value blocks to help. Draw blocks to show your work.
Question 1.
61 – 3 = _______
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 55
Answer:

Explanation:
used place-value blocks to find the equation
tens are converted to ones

Question 2.
57 – 5 = _______
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 55
Answer: 52

Explanation:
used place-value blocks to find the equation
no need of regrouping

Set B

You can use place-value blocks to find 72 – 26. First, take away the tens. Then regroup I ten as 10 ones and take away 6 ones.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 56
Question 3.
27 – 11 = _______
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 55
Answer:

Explanation:
used place-value blocks to find the equation
tens are converted to ones
27 – 11 = 16

Question 4.
33 – 24 = ________
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 55
Answer:

Explanation:
used place-value blocks to find the equation
tens are converted to ones
37 – 24 = 9

Set C

You can use place-value blocks and partial differences to find 53 – 37. First, subtract 3 tens from 5 tens. Then subtract 3 of the ones to make a 10. Then regroup I ten as a 10 ones and subtract the other 4 ones.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 57

Subtract. Use piace-value blocks to find partial differences. Record your work.
Question 5.
22 – 14 = ________
Answer: 8
Explanation:
You can use place-value blocks and partial differences to find 22 – 14.
First, subtract 1 tens from 2 tens. Then subtract 2 of the ones to make a 10.
Then regroup I ten as a 10 ones and subtract the other 2 ones.

Question 6.
73 – 38 = ________
Answer: 353
Explanation:
You can use place-value blocks and partial differences to find 73 – 38.
First, subtract 3 tens from 7 tens. Then subtract 3 of the ones to make a 10.
Then regroup I ten as a 10 ones and subtract the other 5 ones.

Question 7.
45 – 25 = ________
Answer: 20
Explanation:
You can use place-value blocks and partial differences to find 45 – 25
First, subtract 2 tens from 4 tens. Then subtract 5 of the ones to make a 10.

Question 8.
84 – 46 = ________
Answer: 38
Explanation:
You can use place-value blocks and partial differences to find 84 – 36.
First, subtract 4 tens from 8 tens. Then subtract 4 of the ones to make a 10.
Then regroup I ten as a 10 ones and subtract the other 2 ones.

Set D

You can mentally break apart the number you are subtracting. Find 72 – 47.
Subtract 47 in parts. You can subtract the parts in any order and record partial differences.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 58

Subtract. Use partial differences. Break apart the number you are subtracting. Show your work.
Question 9.
47 – 29 = ________
Answer:  18

Explanation:
The difference of 47 – 29 = 18

Question 10.
55 – 36 = ________
Answer: 19

Explanation:
The difference of 55 – 36 = 19

Question 11.
55 – 37 = ________
Answer: 18

Explanation:
The difference of 55 – 37 = 18

Question 12.
77 – 53 = ________
Answer: 25
There is no need of regrouping
Explanation:
The difference of 77 – 53 =  25

Set E

You can draw blocks, regroup, and record partial differences. Find 52 – 33. You can regroup 1 ten as 10 ones.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 59

Use any strategy to subtract. Show your work.
Question 13.
81 – 66 = ________
Answer:  15
Explanation:
81 – 66 = 15

Question 14.
96 – 19 = ________
Answer: 77

Explanation:
The difference of 96 and 19 is 77

Question 15.
62 – 17 = ________
Answer: 45

Explanation:
The difference of 62 – 17 = 45

Question 16.
57 – 29 = ________
Answer: 28

Explanation:
The difference of 57 – 29 = 28

Set F

48 people are at the beach. 16 people are swimming. The rest are playing volleyball. How many people are playing volleyball?
You can use a bar diagram and partial differences to solve the problem.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 60

Solve the problem. Show your work.
Question 17.
Mark has 33 stickers. 16 stickers are green. The rest are yellow. How many stickers are yellow?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 61
_________ yellow stickers
Answer:
33 – 16 = 17
17 yellow stickers

Explanation:
Mark has 33 stickers.
16 stickers are green.
The rest are yellow.

Set G

Thinking Habits
Reasoning
What do the numbers and symbols in the problem mean?
How are the numbers in the problem related?
How can I show a word problem using pictures or numbers?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 62

Complete the bar diagram and write an equation to show the problem. Then solve. Show your work.
Question 18.
94 bricks are needed to build a wall. Lindy has 65 bricks. How many more bricks does she need?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 63
Answer:

Question 19.
Explain why making a bar diagram can help you solve the problem above.
Answer:
It shows what is the  distance covered and how much more we need to complete.

Topic 6 Asse ssment Practice

Question 1.
Which is the difference of 55 – 7? You may draw place-value blocks.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 64
A. 45
B. 46
C. 47
D. 48
Answer: D

Explanation:
55 –  7 = 48
Drawn place value blocks

Question 2.
Sam has 74 books. He puts 28 books on a shelf. How many books are NOT on the shelf? Show your work.
________ books are NOT on the shelf.
Answer:
74 – 28 = 46
Explanation:
46 books are NOT on the shelf.

Question 3.
A ship has 68 round windows. The ship also has 16 square windows. 7 of the windows are broken. How many windows are NOT broken?
A. 45
B. 61
C. 77
D. 91
Answer: A
68 + 16 = 52
52 – 7 = 45
Explanation:
45 windows are NOT broken

Question 4.
Ryan has 46 marbles. John has 4 fewer marbles than Ryan. John gives 9 marbles to his friend.

A. Which pair of equations should be used to find how many marbles John has now?
A. 46 – 4 = 42
42 – 9 = 33

B. 46 – 4 = 42
42 + 9 = 51

C. 46 + 4 = 50
50 – 9 = 41

D. 46 + 4 = 50
50 + 9 = 59
Answer: A
Explanation:
46 – 4 = 42
42 – 9 = 33
pair of equations is used to find how many marbles John has now

B. How many marbles does John have now?
Answer:
33 John have now

Question 5.
Jason wants to find 86 – 61 using place-value blocks.
Will Jason need to regroup to find the difference? Which is correct?
A. Yes; 86 should be regrouped as 8 tens and 16 ones.
B. Yes; 61 should be regrouped as 5 tens and 11 ones.
C. Yes; 86 should be regrouped as 7 tens and 16 ones.
D. No; Regrouping is not needed.
Answer: D
Explanation:
we can directly remove 1 ones from 6 ones
no need of regrouping tens to ones

Question 6.
A book has 72 pages. Dan reads 38 pages on Monday. He reads 26 pages on Tuesday. How many pages does Dan have left to read?
A. Which pair of equations should be used to find how many pages Dan has left to read?
A. 38 + 26 = 64
72 – 64 = 8

B. 72 – 38 = 34
34 + 26 = 60

C. 72 + 26 = 98
98 – 38 = 60

D. 72 – 26 = 46
46 + 38 = 84
Answer: A
Explanation:
38 + 26 = 64
72 – 64 = 8
pair of equations are used to find how many pages Dan has left to read

B. How many pages does Dan have left to read?
Answer: 8 pages, Dan have left to read

Question 7.
Circle the problem that you will use regrouping of place-value blocks to solve. Then draw blocks to show how you know.
54 – 23
82 – 44
Answer:
54 – 23

Explanation:
4 ones cannot be removed from 2 ones so regrouping is done.

Question 8.
Claire has 53 beads. Grace has 26 beads. Bella has 39 beads. How many fewer beads does Bella have than Claire?

Show how you can break apart a number and use partial differences to solve.
________ fewer beads
Answer:
53 – 39 = 14
Explanation:
14 fewer beads Bella have than Claire.

Question 9.
Which numbers will complete this partial differences problem for 54 – 18? Choose all that apply.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 65
Answer:

Explanation:
44 – 4 = 40
40 – 4 = 36
44 , 36 are used in this equation.

Question 10.
Use any strategy to find 24 – 16. Show your work. Write the missing part in the bar diagram.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 66
24 – 16 = _______
Answer: 8

24 – 16 = 8
Explanation:
8 is the missing part in the bar diagram.

Question 11.
Peter collects 54 stamps. He gives 29 stamps to Ruth. How many stamps does Peter have now? Show the problem in the bar diagram with a ? for the unknown number. Then write an equation to solve the problem.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 67
Answer:

Explanation:
peter have 25 stamps now.

Question 12.
Find 53 – 27. Use partial differences to solve. Show your work.
53 – 27 = ________
Answer:

Explanation:
27 is partition to 20 and to 3 and again to 4

Question 13.
Choose all of the problems that you will solve by regrouping if you subtract using place-value blocks. Draw blocks if needed.
☐ 45 – 0 = ?
☐ 68 – 49 = ?
☐ 84 – 37 = ?
☐ 99 – 33 = ?
☐ 78 – 18 = ?
Answer:

Explanation:
45 – 0 = 45
68 – 49 = 19
84 – 37 = 47
99 – 33 = 66
78 – 18 = 60

Question 14.
Find 72 – 38. Use any strategy to solve. Then explain why your strategy works.
Answer:

Explanation:
You can use place-value blocks and partial differences to find 72 – 38
First, subtract 3 tens from 7 tens. Then subtract 2 of the ones to make a 10.
Then regroup I ten as a 10 ones and subtract the other 2 ones.

Topic 6 Performance Task

Stamp Collection Mary collects stamps. The table shows the number of different kinds of stamps that she has.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 68
Question 1.
How many more stamps with butterflies does Mary have than stamps with flags? Choose a strategy to solve. Show your work.
__________ more stamps with butterflies
Answer:
34 – 8 = 26
26 more stamps with butterflies

Question 2.
How many fewer stamps with birds does Mary have than stamps with flowers? Use a different strategy to solve. Show your work.
________ fewer stamps with birds
Answer:
61 – 27 = 34
Explanation:
34 fewer stamps with birds

Question 3.
Explain why the strategy you chose in Item 2 works.
Answer:
regrouping makes the subtracting easy

Question 4.
Luke also collects stamps. He has 57 stamps. His friend gives him 25 more stamps. Then Luke gives away some stamps. Now Luke has 44 stamps. How many stamps did Luke give away?
Part A
How many stamps does Luke have after his friend gives him more stamps?
_______ Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 69 _______ = ________
_______ stamps
Answer:
57 + 25 = 82
82 – 44 = 38
Explanation:
38 stamps
38 many stamps Luke have after his friend gives him more stamps

Part B
How many stamps did Luke give away?
_______ Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 69 _______ = ________
_______ stamps
Answer:  38 stamps
82 – 44 = 38
Explanation:
38 Luke give away.

Question 5.
Mary puts 54 of her stamps in a book. The book holds 96 stamps. How many more stamps can Mary put in the book?
Part A
Complete the bar diagram to model the problem.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 70
Explain how the bar diagram helps you understand the problem.
Answer:

Explanation:
42 more stamps can Mary put in the book

Part B
Write an equation to solve the problem.
_______ Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 6 Fluently Subtract. Within 100 69 _______ = ________
_______ more stamps
Answer:
96 – 54 = 42
42 more stamps
Explanation:
the above equation helps to found the number of stamps that Mary can keep in the book

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key