Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies

enVision Math Common Core 1st Grade Answers Key Topic 3 Addition Facts to 20: Use Strategies

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 1
Envision STEM Project: What Do They Eat?
Find Out Talk to friends and relatives about the things different animals eat. Ask how their teeth help them survive and meet their needs.

Journal: Make a Book Show what you found out. In your book, also:

  • Draw pictures of animals and what they eat.
  • Make up and solve addition problems about animals and what they eat.

Answer :
Carnivores are animals that eat meat. They have canines, which are sharp teeth used to tear meat.
Herbivores are animals that only eat plants. They have molars that are strong, flat, and perfect for grinding up plant matter.
Animals which eat plants are :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Envision-STEM-Project
Animals which eat meat are :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Envision-STEM-Project2
Number of herbivore animals in the above figure = 9
Number of Carnivore animals in the above figure = 14
Total Number of Animals = 14 + 9 = 23 animals .

Review What You Know

Vocabulary

Question 1.
Circle the problem that
shows a double.
5 + 5 = 10
5 + 4 = 9
5 + 3 = 8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Review-What-You-Know-Vocabulary-Question-1
Explanation :
When both the addends are equal then sum is double the addend .

Question 2.
Circle the word that tells which strategy can be used to add the numbers.
7 + 8 = ?
doubles
near doubles
count back
Answer:
7 + 8 = 15 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Review-What-You-Know-Vocabulary-Question-2
Explanation :
Doubles plus 1 is a strategy used to add two consecutive numbers that is, when they are next to each other. We simply add the smaller number twice or double it and then, add 1 to it, to get the final result. Here consecutive numbers 7 and 8 have been added using the doubles plus one strategy
7 + 7 + 1 = 14 + 1  = 15 which is near to doubles .

Question 3.
Circle the sum in the problem below.
7 + 4 = 11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Review-What-You-Know-Vocabulary-Question-3
Explanation :
11 is the sum
7 and 4 are addends .

Addition and Subtraction

Question 4.
Robin has 3 stamps. Joe gives her 4 stamps. How many stamps does Robin have now?
___ stamps
Answer:
Number of Stamps with Robin = 3 Stamps
Number of Stamps Joe gave to Robin = 4 Stamps
Total Number of Stamps Robin have now = 3 + 4 = 7 Stamps .

Question 5.
Jen has 8 cat treats. She feeds some treats to her cat. Jen has 4 treats left. How many treats did Jen feed her cat?
___ treats
Number of Cat treats with Jen = 8 treats
Number of treats left with Jen now = 4 treats
Total Number of treats fed to her cats = 8 – 4 = 4 treats .

Doubles Facts

Question 6.
Solve this doubles fact.
3 + 3 = ___
Answer:
3 + 3 = 6
Explanation :
When both the addends are equal then sum is double the addend .

Pick a Project

PROJECT 3A
Can you see the gecko? Project: Create an Animal Model
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.1

Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Project-3A
Explanation :
The above image contains the Animal Model of Dinosaur and Cat .
Cut the paper into given shapes and fold them we get the given shapes .

PROJECT 3B
Would you like to live on a boat? Project: Make a Sailboat Model
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.2
Answer :

Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Project-3B
This are the different models of sail boats .

PROJECT 3C
What is your favorite ride? Project: Make a Poster about Roller Coasters
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.3
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Project-3C

3-ACT MATH PREVIEW

Math Modeling
Go for a Spin

Before watching the video, think: What was the last game you played? What kind of game was it? Video games, board games, and card games all have something in common. They need someone to test that the game is fun to play, and that it is fair.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.4
Answer :
The last game which I played was Block puzzle . it is a puzzle game helps in building the blocks and clearing them . It is a mobile Game.

Lesson 3.1 Count On to Add

Solve & Share

Abby has 5 cubes. Salina gives her 7 more cubes. How many cubes does Abby have now? Show your thinking.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.5

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.6

Convince Me!
How do you know where to start counting on? How do you know how many to count on?
Answer:
Whatever may be the order of the addends but the sum does not change .
in the below figure we notice 5 + 7 = 12 and 7 + 5 = 12
The order of the addends 5 and 7 is interchanged and but the sum is the same .
that means order of addends doesn’t change the sum .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Solve-&-Share
Explanation :
Order property of addition refers to two sets of addition in which numbers interchange or switch their places the answer remain the same. That means if the numbers are same and if you add any number first answer remains the same. For addition you can change the places of numbers.

Guided Practice

Use the number line to count on. Write each sum.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
Find 9 on number line. Then count on 7 more to add 9 + 7 = 16
Start at 9 and make 7 jumps . You land on 16 .

Question 2.
9 + 9 = ____
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Guided-Practice-Question-2

Explanation :
Find 9 on number line. Then count on 9 more to add 9 + 9 = 18
Start at 9 and make 9 jumps . You land on 18 .

Independent Practice

Use a number line. Count on to find each sum.

Question 3.
7 + 4 = ___
Answer:
7 + 4 = 11
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
Find 7 on number line. Then count on 4 more to add 7 + 4 = 11
Start at 7 and make 4 jumps . You land on 11 .

Question 4.
6 + 8 =
Answer:
6 + 8 = 14
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Find 6 on number line. Then count on 8 more to add 6 + 8 = 14
Start at 6 and make 8 jumps . You land on 14 .

Question 5.
9 + 4 = ____
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
Find 9 on number line. Then count on 94more to add 9 + 4 = 13
Start at 9 and make 4 jumps . You land on 13.

Question 6.
9 + 6 = ___
Answer:
9 + 6 = 15
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
Find 9 on number line. Then count on 9 more to add 9 + 6 = 15
Start at 9 and make 6 jumps . You land on 15 .

Question 7.
7 + 7 = ___
Answer:
7 + 7 = 14
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
Find 7 on number line. Then count on 4 more to add 7 + 7 = 14
Start at 7 and make 7 jumps . You land on 14 .

Question 8.
9 + 8 = ___
Answer:
9 + 8 = 17
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-8
Explanation :
Find 9 on number line. Then count on 8 more to add 9 + 8 = 17
Start at 9 and make 8 jumps . You land on 17 .

Question 9.
6 + 4 = ___
Answer :
6 + 4 = 10
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-9
Explanation :
Find 6 on number line. Then count on 4 more to add 6 + 4 = 10
Start at 6 and make 4 jumps . You land on 10 .

Question 10.
8 + 5 = ___
Answer:
8 + 5 = 13
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-10
Explanation :
Find 8 on number line. Then count on 5 more to add 8 + 5 = 13
Start at 8 and make 5 jumps . You land on 13 .

Question 11.
3 + 9 = ___
Answer :
3 + 9 = 12
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Independent-Practice-Question-11
Explanation :
Find 3 on number line. Then count on 9 more to add 3 + 9 = 12
Start at 3 and make 9 jumps . You land on 12 .

 

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 12.1
Solve. Use a number line to count on.

Question 12.
envision® STEM
Kim works at a zoo. She feeds the big cats 9 pounds of meat. She feeds the tortoises 7 pounds of leaves and berries.
How many pounds of food does Kim feed the animals?
___ pounds of food
Answer:
Quantity of food fed to big cats = 9 pounds
Quantity of food fed to tortoises = 7 pounds
Total Quantity of food fed to Animals = 9 + 7 = 16 pounds .
Explanation :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Guided-Practice-Question-12
Explanation :
Find 9 on number line. Then count on 7 more to add 9 + 7 = 16
Start at 9 and make 7 jumps . You land on 16 .

Problem Solving

Solve the problems below. Use a number line.

Question 13.
Reasoning
Scott walks 6 blocks. Then he walks 3 more blocks. Write the numbers that will help find out how many blocks Scott walked in all.
Start at ___. Count on ___ more.
6 + 3 = ___
Answer:
Number of Blocks Scott walk = 6
Number of more blocks he walk = 3
Total Number of blocks Scott walk = 6 + 3 = 9 blocks .
Explanation :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Problem-Solving-Question-13
Find 6 on number line. Then count on 4 more to add 6 + 3 = 9
Start at 6 and make 3 jumps . You land on 9 .

Question 14.
Reasoning
Ramona mails 3 letters. Then she mails 8 more letters. Write the numbers that will help find out how many letters Ramona mailed in all.
Start at ____. Count on ___ more.
3 + 8 = ___
Answer :
Number of mails Ramona mails = 3
Number of more mails Ramona mails = 8
Total Number of mails Ramona mails = 3 + 8 = 11 letters
Explanation :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Problem-Solving-Question-14
Find 3 on number line. Then count on 8 more to add 3 + 8 = 11
Start at 3 and make 8 jumps . You land on 11 .

Question 15.
Higher Order Thinking
Write and solve an addition story problem.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.10
Answer:
Samy has 3 balls . His Brother Gaurish gave 9 more balls to him . How many balls Samy have now ?
Explanation :
Number of balls with Samy = 3
Number of Balls gaurish give to samy = 9
Total Number of balls samy have now = 3 + 9 = 12 balls .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Problem-Solving-Question-15
Find 3 on number line. Then count on 9 more to add 3 + 9 = 12
Start at 3 and make 9 jumps . You land on 12 .

Question 16.
Assessment Practice
Solve 5 + 9 = ? on the number line. Show your work.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.1-Count-On-to-Add-Problem-Solving-Question-16
Find 5 on number line. Then count on 9 more to add 5 + 9 = 14
Start at 5 and make 9 jumps . You land on 14 .

Lesson 3.2 Count On to Add Using an Open Number Line

Solve & Share

Arnie runs 6 miles on Thursday. He runs 5 more miles on Friday. How many miles did Arnie run in all? Use the number line to show how you know.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.12

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.13

Convince Me!
What number is always included on an open number line when you add?
Answer:
The number which is included always on the number line is the addend 6 .
Number of miles Arnie ran on Thursday = 6 miles .
Number of miles miles ran on Friday = 5 miles .
Total Number of Miles ran by Arnie = 6 + 5 = 11 miles
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Solve-&-Share

Guided Practice
Use the open number line to solve. Practice Show your work.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.14
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
You can also break apart adding 3 and 2 is one way to add 5 more .

Question 2.
6 + 2 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.15
Answer:

Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Counting on by 1 is one way to add 2 more .
Start at 6 and Then count on 2 more .You land on 8 which is the sum .

Independent Practice

Find each sum. Use the open number line to show your work.

Question 3.
4 + 7 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.16
Answer:
4 + 7 = 11
4 + 4 + 3 = 11
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
You can also break apart adding 4 and 3 is one way to add 11 more .

Question 4.
8 + 8 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.17
Answer:
8 + 8 = 16
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-4

Explanation :
You can also break apart adding 4 and 4 is one way to add 8 more .

Question 5.
6 + 6 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.18
Answer:
6 + 6 = 12
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
You can also break apart adding 3 and 3 is one way to add 6 more .

Question 6.
9 + 7 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.19
Answer:
9 + 7 = 16
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
You can also break apart adding 4 and 3 is one way to add 7 more .

Question 7.
Vocabulary
Solve the problem.
Show your work on the open number line below.
8 + 6 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.20
Answer:
8 + 6 = 14
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
You can also break apart adding 2 and 4 is one way to add 6 more .
The sums after adding the addends are included on the number line .

Problem Solving

Solve each problem. Choose a tool to help. Solving Write an equation to match.

Question 8.
Use Tools
Marco rides his bike 7 miles. Then he rides 9 more miles. How many miles did Marco ride in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.21
__ miles
Answer:
Number of miles Marco rides = 7 miles .
Number of more miles he rides = 9 miles .
Total Number of miles Marco rides = 7 + 9 = 16 miles .
Therefore, Macro rides 16 miles in all .

Question 9.
Use Tools
Ana reads 10 books in January. She reads 10 books in February. How many books did Ana read in all?
___ books
Answer:
Number of Books Read by Ana in January = 10 books
Number of Books Read by Ana in February = 10 books
Total Number of Books read in all by Anna = 10 + 10 = 20 books .
Therefore, Anna reads 20 books in all .

Question 10.
Higher Order Thinking
Kate has 8 roses. She picks some more roses. Now Kate has 17 roses. How many roses did Kate pick? Use words or pictures to explain how you know.
Answer:
Number of roses with Kate =  8
Number of Roses picked = x
Number of Roses with Kate now = 17
Number of Roses picked = 8 + x = 17 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-10
Here number of jumps represent number of roses picked.
Here it starts at 8 and  lands at 17 that means 9 jumps are required to land at 17 so 9 roses are picked .

Question 11.
Assessment Practice
Find the sum. Show your work on the open number line below.
9 + 6 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.22
Answer:
9 + 6 = 15
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.2-Count-On-to-Add-Using-an-Open-Number-Line-Independent-Practice-Question-11
Explanation :
You can also break apart adding 3 and 3 is one way to add 6 more .

Lesson 3.3 Doubles

Solve & Share

Carlos and Alisa each have the same number of books. They each have more than 5 books. How many books do they have in all? Show your thinking below.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.23

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.24

Convince Me!
Becca shows 6 + 7 with cubes and says it is not a doubles fact. Is she correct? How do you know?

Guided Practice

Decide if the cubes show a doubles fact. Circle your answer. Then write an equation to match the cubes.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.25
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. but here 5 and 6 are two different numbers . So, it is not a Double Fact .

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.26
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 4 is added to itself so, it is a double fact .

Independent Practice

Decide if each set of cubes shows a doubles fact. Circle your answer. Write an equation to match the cubes.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.27
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 6 is added to itself so, it is a double fact .

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.28
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. but here 8 and 9 are two different numbers . So, it is not a Double Fact .

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.29
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 7 is added to itself so, it is a double fact .

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.30
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 10 is added to itself so, it is a double fact .

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.31

Question 7.
0 + 0 = Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.32
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
Any number added to 0 gives the number itself .

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.32 = 9 + 9
Answer:
18 = 9 + 9
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-8
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 9 is added to itself so, it is a double fact .

Question 9.
8 + 8 = Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.32
Answer:
8 + 8 = 16
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-9
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 8 is added to itself so, it is a double fact .

Question 10.
5 + 5 = Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.32
Answer:
5 + 5 = 10
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Independent-Practice-Question-10
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 5 is added to itself so, it is a double fact .

Problem Solving
Draw cubes to help you solve each number story. Then write an equation to match the problem.

Question 11.
Make Sense
Andrew and his sister each pick 10 flowers. How many flowers did they pick in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.33
____ flowers
Answer:
Number of Flowers picked by Andrew = 10 flowers
Number of Flowers picked by Andrew sister = 10 flowers
Total Number of flowers picked = 10 + 10 = 20 flowers
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Problem-Solving-Question-11

Question 12.
Make Sense
Pearl and Charlie each buy 5 books. How many books did they buy in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.34
___ books
Answer:
Number of Books Pearl bought = 5 books
Number of Books Charlie bought = 5 books
Total Number of books bought in all = 5 + 5 = 10 books .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Problem-Solving-Question-12

Question 13.
Higher Order Thinking
A hockey team plays 2 games. The team scores the same number of goals in each game. The team scores 12 goals in all. How many goals did the team score in each game?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.35
___ goals in each game
Answer:
Total Score in 2 games = 12 .
Number of games = 2
Score of two games is same so Team score = 12 = 6 + 6
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Problem-Solving-Question-13

Question 14.
Assessment Practice
Which equations show a doubles fact? Choose two that apply.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.36
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.3-Doubles-Problem-Solving-Question-14
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself.

Lesson 3.4 Doubles Plus

Solve & Share

Carlos and I each pick 5 strawberries. What doubles fact shows how many strawberries we have in all? If I pick I more strawberry, how could you find how many strawberries in all?

Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.37

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.38

Convince Me!
How does knowing 7 + 7 help you find 7 + 8?
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Solve-&-Share
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 8 is one more than 7. So, we can write 8 as 7 + 1.
We already know the double of 7 is 14.
So, the required sum is one more than double. That is 15. Therefore, 7 + 8 = 15.

Guided Practice
Add the doubles. Then use the doubles facts to help you solve the doubles-plus facts.

Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.39
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 7 is two more than 5. So, we can write 7 as 5 + 2.
We already know the double of 5 is 10.
So, the required sum is two more than double. That is 12. Therefore, 5 + 7 = 12.

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.40
___ + ____ = ___
So, 8 + 9 = ___.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1.
We already know the double of 8 is 16.
So, the required sum is one more than double. That is 17. Therefore, 8 + 9 = 17.

Independent Practice

Add the doubles. Then use the double facts to help you solve the doubles-plus facts.

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.41
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-3
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 8 is one more than 7. So, we can write 8 as 7 + 1.
We already know the double of 7 is 14.
So, the required sum is one more than double. That is 15. Therefore, 8 + 7 = 15.

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.42
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-4
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 6 is two more than 4. So, we can write 6 as 4 + 2.
We already know the double of 4 is 8.
So, the required sum is two more than double. That is 10. Therefore, 4 + 6 = 10.

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.43
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-5
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 6 is one more than 5. So, we can write 6 as 5 + 1.
We already know the double of 5 is 10
So, the required sum is one more than double. That is 11. Therefore, 5 + 6 = 11

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.44
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-6
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 10 is one more than 9. So, we can write 10 as 9 + 1.
We already know the double of 9 is 18.
So, the required sum is one more than double. That is 19. Therefore, 9 + 10 = 19.

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.45
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-7
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 7 is one more than 6. So, we can write 7 as 6 + 1.
We already know the double of 6 is 12.
So, the required sum is one more than double. That is 13. Therefore, 6 + 7 = 13

Question 8.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.46
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-8
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is two more than 7. So, we can write 9 as 7 + 2.
We already know the double of 7 is 14.
So, the required sum is two more than double. That is 16. Therefore, 9 + 7 = 16.

Use a doubles-plus fact to write an equation for the problem. Then draw a picture to match the equation.

Question 9.
Higher Order Thinking
Max has some blue marbles. Tom has some red marbles. Tom has 2 more marbles than Max. How many marbles do they have in all?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.47
Answer:
Number of blue marbles with Max = 5 ( taken )
Tom has 2 more marbles than Max So,
Number of Red marbles with tom = 5 + 2 = 7
Total Marble in all = 5 + 7 = 12 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-9

Problem Solving

Solve each problem below. Then write an equation to match the problem.

Question 10.
Reasoning
Carrie and Pete each pick 7 cherries. Then Pete picks more. How many cherries do they have in all?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.48
Answer:
Number of cherries Carrie pick = 7 cherries
Number of Cherries Pete pick = 7 cherries .
Pete picks more that means more than 7 Pete picks the cherries so, take Pete picks 2 more .
Number of cherries Pete picks = 7 + 2 = 9 cherries.
Total Number of cherries in all = 7 + 9 = 16 cherries .
Therefore, Total Number of cherries in all = 16 cherries .

Question 11.
Reasoning
Manny and Pam each buy 5 apples. Then Pam buys 2 more. How many apples do they have in all?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.49
Answer:
Number of Apples bought by Manny = 5 apples
Number of apples Pam bought = 5 apples
Number of apples bought by pam later = 2 apples .
Total Number of apples with pam = 5 + 2 = 7 apples .
Total Number of apples in all = 5  + 7 = 5 + 5 + 2 = 10 + 2 = 12 apples .
Therefore, Total Number of apples in all = 12 apples .

Question 12.
Higher Order Thinking
Laura has to solve 9 + 8. Explain how she could use 8 + 8 to find the sum.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-12
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1.
We already know the double of 8 is 16.
So, the required sum is one more than double. That is 17. Therefore, 9 + 8 = 17.

Question 13.
Assessment Practice
Use a doubles fact to help you find the missing addend.
8 + __ = 17
A. 8
B. 9
C. 7
D. 1
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.50
Answer:
The Missing Addend is 9 option – B
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies- Lesson-3.4-Doubles-Plus-Guided-Practice-Question-13
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1.
We already know the double of 8 is 16.
So, the required sum is one more than double. That is 17. Therefore, 8 + 9 = 17.

Lesson 3.5 Make 10 to Add

Solve & Share

Andy says that he can find 9 + 5 by starting with 9 + 1 = 10. What do you think about Andy’s way? Show your work and explain.

Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.51

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.2

Convince Me!
How would you make 10 to find the sum of 9 + 4?
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Convince-Me

Guided Practice
Draw counters to make 10. Then write the sums.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 6 to join 7.
now, we have 10 and 3 .
Therefore 10 + 3 = 13 and 7 + 6 = 13 both are same .

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Make 10 to add
we have 8 counters in 8 so 2 counters are left to make it 10 .
So, move 2 counters from 6 to join 8 .
now, we have 10 and 4 .
Therefore 10 + 4 = 14 and 8 + 6 = 14 both are same .

Independent Practice

Draw counters to make 10. Then write the sums.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.5

Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 8 to join 7 .
now, we have 10 and 5 .
Therefore 10 + 5 = 15 and 7 + 8 = 15 both are same .

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Make 10 to add
we have 9 counters in 9 so 1 counter is left to make it 10 .
So, move 1 counters from 6 to join 9 .
now, we have 10 and 5 .
Therefore 10 + 5 = 15 and 9 + 6 = 15 both are same .

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 7 to join 7 .
now, we have 10 and 4 .
Therefore 10 + 4 = 14 and 7 + 7 = 14 both are same .

Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.8

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
Make 10 to add
we have 6 counters in 6 so 4 counters are left to make it 10 .
So, move 4 counters from 5 to join 6 .
now, we have 10 and 1 .
Therefore 10 + 1 = 11 and 6 + 5 = 11 both are same .

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
Make 10 to add
we have 4 counters in 4 so 6 counters are left to make it 10 .
So, move 6 counters from 8 to join 4 .
now, we have 10 and 2 .
Therefore 10 + 2 = 12 and 4 + 8 = 12 both are same .

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-8
Explanation :
Make 10 to add
we have 9 counters in 9 so 1 counter is left to make it 10 .
So, move 1 counters from 5 to join 9 .
now, we have 10 and 4 .
Therefore 10 + 4 = 14 and 9 + 5 = 14 both are same .

Problem Solving
Draw counters to help you solve each problem below. Use 2 different colors.

Question 9.
Model
Carlos sees 7 yellow birds in a tree. Then he sees 6 white birds. How many birds does Carlos see in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.12
__ birds
Answer:
Number of Yellow Birds seen by Carlos = 7
Number of White birds seen by Carlos = 6
Total Number of Birds seen by Carlos = 7 + 6 = 10 + 3 = 13 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Problem solving-Question-9

Question 10.
Model
Emily picks 8 red flowers. Then she picks 8 yellow flowers. How many flowers does Emily pick in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.13
___ flowers
Answer:
Number of red flowers Emily have = 8
Number of yellow flowers Emily have = 8
Total number of flowers Emily have in all = 8 + 8 = 10 + 6 = 16 flowers .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Problem solving-Question-10

Question 11.
Higher Order Thinking
Look at the model. Complete the equations to match what the model shows.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.14
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-11
Explanation :
we have 9 counters in 9 and one counter is moved from 6 to join 9 to make it 10 ,
so we have 10 and 5 = 15 is the sum.
so, 9+ 6 = 15 .

Question 12.
Assessment Practice
Which number belongs in the Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.15?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.5-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-12
Explanation :
10 + 1 = 11
a. 6 + 16 = 22
b. 6 + 11 = 17
c. 6 + 6 = 12
d. 6 + 5 = 11 .
so, to get 11 we have to add 5 to 6 .
Therefore, option d is right .

Lesson 3.6 Continue to Make 10 to Add

Solve & Share

How can you make 10 to solve 8 + 5? Show your work and explain.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.17
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Solve-&-Share
Explanation :
Make 10 to add
we have 8 counters in 8 so 2 counters are left to make it 10 .
So, move 2 counters from 5 to join 8 .
now, we have 10 and 3 .
Therefore 10 + 3 = 13 and 8 + 5 = 13 both are same .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.18

Convince Me!
How can you make 10 to find the sum of 7 + 6?
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Convince-Me

Guided Practice

Make 10 find the sum. Use the number line to help you.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.19
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
Make 10 to add
You can think 8 + 6  as 8 + 2 + 4 , because 6 = 2 + 4
mark an arrow from 8 to 10 and from 10 to 14 on the number line is marked.

Independent Practice

Make 10 to find each sum. Use a number line to help you.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.20

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.21
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-2
Explanation :
Make 10 to add
You can think 7 + 8  as 7 + 3 + 5 , because 8 = 3 + 5
To make 7 as 10 add 3 and then add 5 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.22
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-3Explanation :
Make 10 to add
You can think 4 + 9  as 4 + 6 + 3 , because 9 = 6 + 3
To make 4 as 10 add 6 and then add 3 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.23
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Make 10 to add
You can think 8 + 4  as 8 + 2 + 2 , because 4 = 2 + 2
To make 8 as 10 add 2 and then add 2 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.24
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
Make 10 to add
You can think 9 + 7  as 9 + 1 + 6 , because 7 = 1 + 6
To make 9 as 10 add 1 and then add 6 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.25
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
Make 10 to add
You can think 6 + 7  as 6 + 4 + 3 , because 7 = 4 + 3
To make 6 as 10 add 4 and then add 3 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 7.
Number Sense
Jon adds 8 + 5. First, he adds 8 + 2 to make 10. What should he do next?
Answer:
8 + 5 = 8 + 2 + 3 = 10 + 3 = 13.
Explanation :
5 is written as 2 + 3 because to make 8 we need 2 so in it divided in such a way that 8 can be made 10 nad then next divided part is added to 10 .
8 + 2 + 3 = 10 + 3 = 13.

Problem Solving

Make 10 to help you solve each number story.

Question 8.
Look for Patterns
Conrad has 8 apples. Sam gives him 4 more. How many apples does Conrad have now? Use the open number line to show your work.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.26
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 3.27
Conrad has ___ apples.
Answer:
Number of apples with Conrad = 8 apples .
Number of apples Sam gave to Conrad = 4 apples
Total Apples with Conrad = 8 + 4 = 12 apples .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.6-Continue-to-Make-10-to-Add-Problem-Solving-Question-8
Explanation :
Make 10 to add
You can think 8 + 4  as 8 + 2 + 2 , because 4 = 2 + 2
To make 8 as 10 add 2 and then add 2 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 9.
Higher Order Thinking
Pat makes 10 to solve 7 + 5 by changing the problem to 7 + 3 + 2. How does Pat make 10?
Answer:
7+ 5 = 7 + 3 + 2 = 10 + 2 = 12 .
Explanation :
5 is written as 3+ 2
then add 7 + 3+ 2 = first add 7 + 3 we get 10 then later add 2 to 10 we get 12 as sum .

Question 10.
Assessment Practice
Which shows how to make 10 to add 9 + 6?
A. 9 + 4 + 2
B. 9 + 3 + 3
C. 9 + 1 + 5
D. 9 + 0 + 6
Answer:
Option C.
Explanation :
9 + 6
9 needs only 1 to make 10 so 6 is written as 1 + 5
9 + 1 + 5 = 10 + 5 = 15 .

Lesson 3.7 Explain Addition Strategies

Solve & Share

8 + 6 = ?
Choose a strategy to solve the problem. Use words, objects, or pictures to explain your work.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 2.37
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Solve-&-Share
Explanation :
Make 10 to add
we have 8 counters in 8 so 2 counters are left to make it 10 .
So, move 2 counters from 6 to join 8 .
now, we have 10 and 4 .
Therefore 10 + 4 = 14 and 8 + 6 = 14 both are same .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.2

Convince Me!
What strategy could you use to solve 7 + 8? Why is it a good strategy?
Answer :
Near Doubles .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Convince-Me
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 8 is one more than 7. So, we can write 8 as 7 + 1.
We already know the double of 7 is 14.
So, the required sum is one more than double. That is 15. Therefore, 7 + 8 = 15.

Guided Practice
Find each sum. Choose a strategy to use.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.3
Answer:
Doubles Fact Strategy
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. Here 6 is added to itself so, it is a double fact .

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.4
Answer:
Make 10 Strategy
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Make 10 to add
You can think 9 + 7  as 9 + 1 + 6 , because 7 = 1 + 6
To make 9 as 10 add 1 and then add 6 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.5
Answer:
Near Doubles or Double Plus and Make 10 strategy Both Strategies can be used .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Guided-Practice-Question-3
Explanation :
Double Plus:
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 7 is one more than 6. So, we can write 7 as 6
Make 10:
Make 10 to add
You can think 6 + 7  as 6 + 4 + 3 , because 7 = 4 + 3
To make 6 as 10 add 4 and then add 3 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.6
Answer:
8 + 9 = 17 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Guided-Practice-Question-4
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1.
We already know the double of 8 is 16.
So, the required sum is one more than double. That is 17. Therefore, 8 + 9 = 17.

Independent Practice

Find each sum.

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
Make 10 to add
You can think 6 + 8  as 6 + 4 + 4 , because 8 = 4 + 4
To make 6 as 10 add 4 and then add 4 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.71
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
Make 10 to add
You can think 4 + 9  as 4 + 6 + 3 , because 9 = 6 + 3
To make 4 as 10 add 6 and then add 3 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.72
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 6 to join 7.
now, we have 10 and 3 .
Therefore 10 + 3 = 13 and 7 + 6 = 13 both are same .

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Independent-Practice-Question-8
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1.
We already know the double of 8 is 16.
So, the required sum is one more than double. That is 17. Therefore, 9 + 8 = 17.

Question 9.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Independent-Practice-Question-9
Explanation :
Make 10 to add
we have 8 counters in 8 so 2 counters are left to make it 10 .
So, move 2 counters from 5 to join 8 .
now, we have 10 and 3 .
Therefore 10 + 3 = 13 and 8 + 5 = 13 both are same .

Question 10.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Independent-Practice-Question-10
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 4 to join 7.
now, we have 10 and 1 .
Therefore 10 + 1 = 11 and 7 + 4 = 11 both are same .

Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 7.11

Question 11.
Algebra
Jan has 9 green marbles and some red marbles. She has 11 marbles in all.
9 + ___ = 11
Jan has ___ red marbles.
Answer :
Number of Green Marbles = 9
Number of Red marbles = x
Total Number of Marbles = 11
Number of Red marbles = Total Marbles – Number of Green Marbles = 11 – 9 = 2 Marbles .

Problem Solving

Solve each problem below.

Question 12.
Make Sense
Brett has 8 shirts in his closet. He puts more shirts in the dresser. Brett has 16 shirts in all. How many shirts did Brett put in the dresser?
___ shirts in the dresser
Answer:
Total  umber of Shirts = 16 .
Number of Shirts in Closet = 8
Number of more shirts added in the dresser = 16 – 8 = 8 Shirts .

Question 13.
Higher Order Thinking
Manuel and Jake have 13 pencils in all. How many pencils could each boy have?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.1
Answer:
Total Number of Pencils = 13
Number of Pencils Manuel have = 7 ( taken )
Number of Pencils Jake have = total Pencils – Number of pencils with Manuel .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Problem-Solving-Question-13
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 6 to join 7.
now, we have 10 and 3 .
Therefore 10 + 3 = 13 and 7 + 6 = 13 both are same .

Question 14.
Assessment Practice
Which strategies could help you find 7 + 8?
Choose three that apply.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.2
Answer:

Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.7-Explain-Addition-Strategies-Problem-Solving-Question-14

Lesson 3.8 Solve Addition Word Problems with Facts to 20

Solve & Share

Caleb has 4 more stickers than Zoe. Zoe has 5 stickers. How many stickers does Caleb have? Use objects, drawings, or an equation to show your thinking.

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.3
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Solve-&-Share
Number of stickers with Zoe = 5
Number of stickers with Celeb = 4 more than Zoe = 4 + 5 = 9 stickers .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.4

Convince Me!
Could you find out how many books Seth read by drawing a picture? Explain.
Answer :
Yes , number of books read by Seth = 12 books.
Explanation :
Number of books read by Tanya = 5
comparison between Tanya and Seth is given unknown term can be calculated .
Number of books Seth read = Seth reads 7 books more than Tanya so, 5 + 7 = 12 books .
Therefore, Total Number of books read by Seth = 12 books .

Guided Practice
Solve each problem. Use counters or draw a picture. Then write an equation.

Question 1.
Tim writes 9 stories. He writes 3 fewer stories than Daisy. How many stories did Daisy write?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.5
Answer:
Number of Stories Tim writes = 9
Number of stories Daisy write = 3 more than Tim = 9 + 3 = 12 stories .
Therefore, Number of stories Daisy write = 12 stories .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Guided-Practice-Question-1

Question 2.
Sherry reads 6 comic books. Dally reads 5 more comic books than Sherry. How many comic books did Dally read?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.6
Answer:
Number of comic books Sherry reads = 6 books
Number of comic books Dally read = 5 more comic books than Sherry = 6 + 5 = 11 books .
Therefore, Number of comic books Dally read = 11 books .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Guided-Practice-Question-2

Independent Practice

Solve the problems with objects, drawings, or an equation. Show your work.

Question 3.
Tracy buys 10 buttons on Monday. She buys more buttons on Tuesday. Now she has 19 buttons. How many buttons did Tracy buy on Tuesday?
______ buttons
Answer:
Number of buttons bought on Monday = 10 buttons
Total Number of buttons = 19
Number of buttons bought on Tuesday = total buttons – buttons bought on Monday = 19 – 10 = 9 buttons .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Guided-Practice-Question-3

Question 4.
Jen has 9 coins. Jen has 6 fewer coins than Owen. How many coins does Owen have?
___ coins
Answer:
Number of coins with Jen = 9
Jen has 6 fewer coins than Owen that means Owen has 6 coins more than Jen .
Number of coins with Own = 9 + 6 = 15 coins .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Guided-Practice-Question-4

Question 5.
14 cans are on the table. 5 cans are big and the rest are small. How many small cans are on the table?
___ small cans
Answer:
Number of cans on the table = 14
Number of big cans = 5
Number of small cans = Total Cans – Big cans = 14 – 5 = 9 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Guided-Practice-Question-5

Problem Solving
Solve each problem below.

Question 6.
Model
Leland cuts out 12 flowers. How many can he color red and how many can he color yellow? Draw a picture and write an equation to help solve the problem.
___ red flowers ____ yellow flowers
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 8.7
Answer:
Total Number of flowers = 12
Number of red flowers taken = 6
Then
Number of yellow flowers = 12 – 6 = 6 flowers .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.8-Solve-Addition-Word-Problems-with-Facts-to-20-Guided-Practice-Question-5

Question 7.
Higher Order Thinking
Nicole scored 8 goals this season. She scored 9 fewer goals than Julien. How many goals did Julien score? Write this problem using the word more.
Nicole scored 8 goals this season. Julien scored ________
Answer:
Number of goals scored by Nicole = 8 goals
Nicole scored 9 fewer goals than Julien that means Julien scored 9 goals than Nicole
Number of goals by Julien = 8 + 9 = 17 goals .

Question 8.
Assessment Practice
Dan drinks 6 more glasses of water than Becky. Becky drinks 5 glasses of water. How many glasses of water did Dan drink?
A. 6 – 5 = 1 glass of water
B. 6 + 5 = 11 glasses of water
C. 11 + 6 = 17 glasses of water
D. 11 – 6 = 5 glasses of water
Answer:
Option B .
Explanation :
Number of glasses of water drank by Becky = 5
Dan drinks 6 more glasses of water than Becky
Number of glasses of water drank by Dan = 6 + 5 = 11 glasses .

Lesson 3.9 Critique Reasoning

Solve & Share

A pet store has 9 frogs. 5 of the frogs are green and the rest are brown. Lidia adds 5 + 9 and says that the store has 14 brown frogs.
Circle if you agree or do not agree with Lidia. Use pictures, words, or equations to explain.

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.1
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.9-Critique-Reasoning-Solve-&-Share
Explanation:
Lidia should subtract green frogs from the total number of frogs then only number of brown frogs can be known but Lidia did addition which is wrong so, i disagree with Lidia .
Therefore, Number of brown frogs = total frogs – green frogs = 9 – 5 = 4 brown frogs .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.2

Convince Me!
What question would you ask Joe to have him explain his thinking?
Answer :
Visualize thinking helps to understand the concept clearly .

Guided Practice
Circle your answer. Use pictures, Practice words, or equations to explain.

Question 1.
9 cats chase a ball. Some cats stop to eat. Now 4 cats are chasing the ball. Stan says 13 cats stop to eat because 9 + 4 = 13. Do you agree or not agree with Stan?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.3
Answer:
Total Number of cats chase a ball = 9
Number of cats chase a ball now = 4
Number of cats stop to eat = 9 = 5 + 4
Therefore, Number of cats stop to eat = 5 cats .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.9-Critique-Reasoning-Guided-Practice-Question-1

Independent Practice

Circle your answer. Use pictures, words, or equations to explain.

Question 2.
14 grapes sit in a bowl. 9 are green. The rest are purple. How many are purple? Steve says 6 grapes are purple because 9 + 6 = 14. Do you agree or not agree with Steve?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.9-Critique-Reasoning-Independent-Practice-Question-2
Explanation :
Total Grapes = 14
Number of green grapes = 9
Number of purple grapes = 9 + 5 = 14 .
So, Purple grapes are 5 .
But Steve said 9 + 6 = 14 it is wrong as 9 + 6 = 15 .
Therefore I disagree what Steve said .

Question 3.
11 oranges are in a bag. 8 oranges fall out. How many oranges are left in the bag? Maria says 3 oranges are left because 11 – 8 = 3. Do you agree or not agree with Maria?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.9-Critique-Reasoning-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
Number of Oranges in bag = 11
Number of Oranges out off bag = 8
8 + 3 = 11 so, Number of oranges in bag = 3
Therefore, Number of oranges in bag = 3 oranges .

Problem Solving

Performance Task

Flower Vases Jill has 15 roses. She wants to put some in a red vase and some in a blue vase.
Help Jill solve the problem. Answer the items below to check Jill’s thinking. Use pictures, words, or equations to explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.6

Question 4.
Explain Jill says she can put an equal number of roses in each vase. She says she can write a doubles fact to match the flowers in the blue and red vases. Do you agree? Explain.
Answer:
I Disagree
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Lesson-3.9-Critique-Reasoning-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Total Number of Flowers = 15
Put the flowers in blue vase and red vase equally
Number of Flowers in blue vase = 7
Number of Flowers in red vase = 7
Total Flowers in blue vase and red vase = 7 + 7 = 14
1 Flower is left .
So, i disagree flowers cant be divided equally to put in both vases as 1 lower is left .

Question 5.
Model How could Jill use words or drawings to show the problem?
Answer:
It is explained in the above sum image .

Topic 3 Fluency Practice Activity

Find a partner . Get paper and a pencil. Each partner chooses a different color: light blue or dark blue. Partner 1 and Partner 2 each point to a black number at the same time. Both partners add those numbers. If the answer is on your color, draw a tally mark. Work until one partner draws twelve tally marks.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.7
Answer:

Topic 3 Vocabulary Review

Understand Vocabulary

Question 1.
Circle True or False.
10 + 5 = 15 is a doubles-plus fact.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Vocabulary-Review-Understand-Vocabulary
False
Explanation :
Double Plus:
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 10 is five more than 5.

Question 2.
Circle True or False.
In the equation below, 8 is the whole.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Vocabulary-Review-Understand-Vocabulary-Question-2
Explanation :
10 and 8 are the addends and 18 is the sum of the equation .

Question 3.
Show how to make 10 to add 8 + 6.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Vocabulary-Review-Understand-Vocabulary-Question-3
Explanation :
Make 10 to add
we have 8 counters in 8 so 2 counters are left to make it 10 .
So, move 2 counters from 6 to join 8 .
now, we have 10 and 4 .
Therefore 10 + 4 = 14 and 8 + 6 = 14 both are same .

Question 4.
Write a doubles-plus fact.
Answer:
8 + 9 = 17 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Vocabulary-Review-Understand-Vocabulary-Question-4
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1.
We already know the double of 8 is 16.
So, the required sum is one more than double. That is 17. Therefore, 8 + 9 = 17.

Question 5.
Show 15 on the open number line.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Vocabulary-Review-Understand-Vocabulary-Question-5

Use Vocabulary in Writing

Question 6.
What strategy could help you solve 7 + 8 = ? Use at least one term from the Word List.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Vocabulary-Review-Use-Vocabulary-in-Writing-Question-6
Explanation :
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 8 is one more than 7. So, we can write 8 as 7 + 1.
We already know the double of 7 is 14.
So, the required sum is one more than double. That is 15. Therefore, 7 + 8 = 15.

Topic 3 Reteaching

Set A

You can use a number line to add. Start counting at one addend. Count on the number of the other addend.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.11
Answer:
10 + 8 = 18 .

Use a number line. Count on to find the sum.

Question 1.
7 + 6 = ___
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-A-Question-1
Explanation :
Find 7 on number line. Then count on 4 more to add 7 + 6 = 13
Start at 7 and make 6 jumps . You land on 13 .

Set B

An open number line can help you add.
7 + 5 = ?
Start with the first addend.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.13
You can count on by 1s to add 5 more.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.14
Answer:
7 + 5 = 12
Explanation :
From 7 on number line. count on 5 more 1s to add 7 + 5 = 12
Started at 7 and  5 jumps are made and lands on 12 .
12 is the sum ..

Use an open number line to solve the problem. Show your work.

Question 2.
4 + 9 = ___
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.15
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-B-Question-2
Explanation :
Start at 4 .
Count on by 1s to add 9 more and lands on 13 which is the sum .

Set C

A doubles-plus fact is a doubles fact and 1 or 2 more.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.16
7 + 7 = 14
14 and 1 more is 15.

Add the doubles. Then use the doubles facts to help you solve the double-plus facts.

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.17
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-C-Question-3
Explanation :
Double Plus:
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 6 is one more than 5. So, we can write 6 as 5 + 1

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.18
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-C-Question-4
Explanation :
Double Plus:
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 9 is one more than 8. So, we can write 9 as 8 + 1

Question 5
.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.19
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-C-Question-5
Explanation :
Double Plus:
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 8 is two more than 6. So, we can write 8 as 6 + 2

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.20
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-C-Question-6
Explanation :
Double Plus:
The addition of any two consecutive numbers can be done by using doubles plus 1 or doubles minus 1 strategy.
The number 7 is two more than 5. So, we can write 7 as 5 + 2

Set D

You can make 10 to add.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.21

Make 10 to add. Draw counters in the ten-frame to help you.

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.22
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-D-Question-7
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 8 to join 7 .
now, we have 10 and 5 .
Therefore 10 + 5 = 15 and 7 + 8 = 15 both are same .

Topic 3 Reteaching

Set E

You can choose different ways to add.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.23

Find each sum. Circle the strategy that you used.

Question 8.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.24
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-E-Question-8
Explanation :
Make 10 to add
You can think 8 + 4  as 8 + 2 + 2 , because 4 = 2 + 2
To make 8 as 10 add 2 and then add 2 to the 10
and the same is represented on number line as shown in above figure .

Question 9.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.25
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-E-Question-9
Explanation :
Make 10 to add
we have 7 counters in 7 so 3 counters are left to make it 10 .
So, move 3 counters from 8 to join 7 .
now, we have 10 and 5 .
Therefore 10 + 5 = 15 and 7 + 8 = 15 both are same .

Set F

You can write an equation to help you solve addition problems. Sean plays in 8 soccer matches. Karla plays in 3 more matches than Sean. In how many matches does Karla play?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.26
Answer:
Number of soccer matches played by Sean = 8 matches .
Number of soccer matches played by Karla = 3 more matches than Sean = 3 + 8 = 11 matches .
Therefore, Number of soccer matches played by Karla = 11 matches .

Write an equation to solve the problem.

Question 10.
Leslie has 8 pencils. She has 9 fewer pencils than Grace. How many pencils does Grace have?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.27
Grace has ___ pencils.
Answer :
Number of Pencils with Leslie = 8 pencils
Leslie have 9 fewer pencils than Grace that means grace have 9 more pencils than Leslie .
Number of pencils with Grace = 8 + 9 = 17 pencils .
Therefore , Grace has 17 pencils.

Set G

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.28
What questions can I ask to understand other people’s thinking? Are there mistakes in other people’s thinking? Can I improve on other people’s thinking?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.29

Circle your answer. Use pictures, words, or equations to explain.

Question 11.
6 books are on a shelf. Maya puts more books on the shelf. Now 15 books are on the shelf. How many books did Maya put on the shelf?
Kyle says that Maya put 9 books put on the shelf because 6 + 9 = 15. Do you agree or not agree with Kyle?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 9.30
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Reteaching-Set-G-Question-11
Explanation :
Total Number of books = 15
Number of books on shelf = 6
Number of boos kept on shelf by Maya = ?
6 + ? = 15 .
6 + 9 = 15 .
Adding 9 to 6 we get 15 so, Number of books kept on shelf by Maya = 9 books .

Topic 3 Assessment Practice

Question 1.
Frank has 7 paper airplanes. He makes 9 more. How many paper airplanes does Frank make in all?
A. 18
B. 17
C. 16
D. 15
Answer:
Option D .
Explanation :
Number of paper airplanes made By Frank = 7
Number of more paper airplanes are made = 9
Total Number of airplanes = 7 + 9 = 16 airplanes .

Question 2.
Mark has 7 red marbles. He has 8 blue marbles. Which shows two ways to find how many marbles Mark has in all?
A. 7 + 8 = 14 and 8 + 7 = 14
B. 7 + 8 = 15 and 8 + 7 = 15
C. 7 + 7 = 14 and 8 + 8 = 14
D. 7 + 7 = 16 and 8 + 8 = 16
Answer:
Option B 7 + 8 = 15 and 8 + 7 = 15
Explanation :
Number of Red marbles = 7
Number of blue marbles = 8
Total Number of marbles with Mark = 7 + 8 or 8 + 7 = 15

Question 3.
Use the open number line. Show how to count on to find 7 + 9. Then write the sum.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.1
7 + 9 = ____
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Assessment-Practice-Question-3
Explanation :
Find 7 on number line. Then count on 9 more to add 7 + 9 = 16
Start at 7 and make 9 jumps . You land on 16 .

Question 4.
Which are doubles facts? Choose two that apply.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Assessment-Practice-Question-4
Explanation :
Double Fact means To get a double of a number, we add the same number to itself. but here option 3 and 4 are Double facts numbers . where 7 is added to itself in option 3 and in option 4 10 is added to itself .

Question 5.
8 birds are in a tree. 9 more birds join them. How many birds are in the tree now? Write an equation to solve the problem.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.3
Answer:
Number of birds on tree = 8
Number of more birds joined = 9
Total Number of birds on tree now = 8 + 9 = 17 birds .

Question 6.
Gloria has 7 yellow pencils. She has 9 red pencils. How many pencils does Gloria have in all? Explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.4
A. 15 pencils; Doubling 7 gives 14, and I more is 15.
B. 19 pencils; Doubling 9 gives 18, and I more is 19.
C. 16 pencils; 7 + 3 = 10, and 6 more is 16.
D. 17 pencils; 7 + 2 = 10, and 7 more is 17.
Answer:
Option C. 16 pencils; 7 + 3 = 10, and 6 more is 16.
Explanation :
Number of Yellow pencils = 7
Number of Red pencils = 9
Total Number of pencils = 7 + 9 = 7 + 3 + 6 = 10 + 6 = 16 pencils .

Make 10 to add
You can think 7 + 9  as  7 + 3 + 6 , because 9 = 3 + 6

Question 7.
Nina bakes 8 corn muffins on Tuesday. She bakes 8 corn muffins on Wednesday. How many corn muffins does Nina bake in all? Which number line shows the problem?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.5
Answer:
Option C
Explanation :
Number of corn muffins baked on Tuesday = 8
Number of corn muffins baked on Wednesday = 8
Total Number of corn muffins baked = 8 + 8 = 16 muffins .

Find 8 on number line. Then count on 8 more to add 8 + 8 = 16
Start at 8 and make 8 jumps . You land on 16 .

Question 8.
Sandy makes 9 bracelets. Then she makes 5 more bracelets. How many bracelets does Sandy have now?
Use words or pictures to explain.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Assessment-Practice-Question-8
Explanation :
Number of Bracelets made by sandy = 9
Number of more bracelets done = 5
Total Number of Bracelets = 9 + 5 = 14 bracelets .

Question 9.
Find 8 + 5. Make a 10 to add.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.6
A. 11
B. 13
C. 15
D. 17
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Assessment-Practice-Question-9
Explanation :
Make 10 to add
we have 8 counters in 8 so 2 counters are left to make it 10 .
So, move 2 counters from 5 to join 8 .
now, we have 10 and 3 .
Therefore 10 + 3 = 13 and 8 + 5 = 13 both are same .

Question 10.
Maria has 8 more scarves than Lucy. Lucy has 8 scarves. How many scarves does Maria have? Write an equation to solve.
___ + ___ = ___
___ scarves
Answer:
Number of Scarves Lucy have = 8
Number of Scarves Maria have = 8 more scarves than Lucy = 8 + 8 = 16 Scarves .
Therefore, Number of Scarves Maria have = 16 Scarves .

Question 11.
There are 19 limes on the table. 10 fall to the floor. Nicky says there are 9 limes left on the table.
Do you agree or not agree with Nicky’s thinking? Use pictures, words, or an equation to explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Assessment-Practice-Question-11
Explanation :
Total Number of limes = 19
Number of limes fall on floor = 10
Number of Limes left on table = 9 as 19 = 10 + 9
I agree with the Nicky thinking as, there are 9 limes on the table .

Topic 3 Performance Task

Roger’s Reading Record
Roger loves to read!
The chart shows how many books he read for six months.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 3 Addition Facts to 20 Use Strategies 10.7

Question 1.
How many books did Roger read in all in April and June? Write an equation to solve.
___ + ___ = ___
___ books
Answer:
Number of Books read in April = 8
Number of Books read in June = 8
Total number of books read in April and June = 8 + 8 = 16 books .

Question 2.
Roger read 4 more books in July than he did in January. How many books did he read in July? Draw a picture to solve. Then write an equation to match.
___ +__ = ___
He read ____ books in July.
Answer:
Number of books read in January = 9
Number of books read in July = 4 more books than January = 9 + 4 = 13 books .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Performance-Task-Question-2

Question 3.
In February, Tracy and Roger read 15 books in all. How many books did Tracy read in February? Explain the strategy that you used to solve the problem.
Answer:
Number of books read by Tracy and Roger = 15 books
Number of books read by Roger in February = 7 books .
Number of books read by Tracy in February = 7 + ? = 15
if we add 8 to 7 then only we get 15
Therefore , Number of books read by Tracy in February = 8 books .

Question 4.
Sharon read 8 books in March. She said that she read 2 fewer books than Roger in March. Do you agree or not agree with Sharon? Circle your answer. Use pictures, words, or equations to explain.

Answer:
Number of books read by Roger in March = 6 books .
Number of books read by Sharon in March = 8 books .
Sharon have more books than Roger
therefore, I disagree what Sharon said .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-3-Addition-Facts-to-20-Use-Strategies-Topic-3-Performance-Task-Question-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *