Envision Math Common Core 1st Grade Answers Key Topic 4 Subtraction Facts to 20: Use Strategies

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 1
enVision STEM Project: Pattern of Day and Night
Find Out Talk to friends or relatives about how day and night changes on Earth.
How do day and night change as the Earth turns?
Journal: Make a Book Draw pictures of the day sky and the night sky. In your book, also:

  • Draw objects that appear in the day and night skies.
  • Write subtraction problems about objects that appear in the sky.

Review What You Know

Vocabulary

Question 1.
Circle the number that is 4 fewer than 8.
10
6
4
0
Answer: 4

Explanation:
The number that is 4 fewer than 8 is
8 – 4 = 4
Thus the correct answer is 4.

Question 2.
Circle the doubles fact.
3 + 7 = 10
8 + 0 = 8
3 + 4 = 7
6 + 6 = 12
Answer: 3 + 4 = 7

Question 3.
Circle the doubles-plus fact.
4 +5 = 9
3 + 6 = 9
2 + 5 = 7
4 + 4 = 8
Answer: 3 + 6 = 9

Subtraction Stories

Question 4.
Molly has 6 goldfish. She gives 3 goldfish to Nick. How many gold fish does Molly have now? Write an equation to show the difference.
__ – ___ = ____
Answer:
Given.
Molly has 6 goldfish. She gives 3 goldfish to Nick.
The subtraction equation would be
6 – 3 = 3
Therefore Molly has 3 goldfish now.

Question 5.
Katie has 7 stamps. She gives 2 stamps to Jamie. How many stamps does Katie have now? Write an equation to show the difference.
__ – ___ = ____
Answer:
Given that,
Katie has 7 stamps. She gives 2 stamps to Jamie.
7 – 2 = 5
Thus Katie has 5 stamps now.

Parts and Whole

Question 6.
Write the parts and the whole for 9 – 1 = 8.
Whole: ___
Part: ____
Answer:
Whole: 9
Part: 1
Part: 8

Explanation:
As per the number bond concept, 9 is called the whole part, 8 and 1 are called parts of the whole.

Pick a Project

PROJECT 4A
What pizza topping would make you laugh?
Project: Write a Funny Pizza Poem
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 2

PROJECT 4B
Do you know your vegetables?
Project: Play Vegetable Subtraction
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 3

PROJECT 4C
How can you play baseball without a ball?
Project: Play Baseball!
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 4

PROJECT 4D
How much do some classroom items cost?
Project: Buy Classroom Items
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 5

Lesson 4.1 Count to Subtract

Solve & Share

Marc has 13 erasers. He gives 5 of them to Troy. How many erasers does Marc have now? Show your thinking in the space below.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.1
Marc has ____ erasers now.

Answer:
Given that,
Marc has 13 erasers. He gives 5 of them to Troy.
13 – 5 = 8
Thus Marc has 8 erasers.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.2

Convince Me!
How can you use a number line to solve 9 – 5?

Answer: 4

Guided Practice

Find the difference. Use the number line.

Question 1.
11 – 3 = 8
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.3
Answer: 8

Question 2.
__ = 15 – 6
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.4
Answer: 9

Independent Practice

Find the difference. Use the number line.

Question 3.
11 – 6 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.5
Answer: 5

Question 4.
___ = 7 – 7
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.6
Answer: 0

Question 5.
15 – __ = 7
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.7
Answer: 8

Problem Solving
Solve the problems.

Question 6.
Use Tools
Help David find 16 – 7 on a number line. Fill in the blanks.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.8
Start at ___. Count back ___. 16 – 7 = ___
Answer:
Start at 16.
Count back 7.
16 – 7 = 9

Question 7.
Higher Order Thinking
Jenny draws 14 frogs. Adam draws 6 frogs. How many more frogs does Jenny draw than Adam? Write an equation.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.9
Answer:
Given,
Jenny draws 14 frogs.
Adam draws 6 frogs.
6 + 8 = 14
14 – 6 = 8
Thus Jenny draw 8 frogs more than Adam.

Question 8.
Assessment Practice
Use the number line to find 15 – 9. Show your work.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.10
15 – 9 = ___
Answer: 6

Lesson 4.2 Make 10 to Subtract

Sove & Share

How can thinking about 10 help you find 11 – 7?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.11

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.12

Convince Me!
How can finding 14 – 4 help you find 14 – 6?

Guided Practice

Make 10 to subtract. Complete each subtraction fact.

Question 1.
16 – 7 = ?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.13

Question 2.
13 – 8 = ?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.14
13 – __ = 10
10 – __ = ___
So, 13 – 8 = ___

Answer:
13 – 3 = 10
10 – 2 = 8
13 – 8 = 5

Independent Practice

Make 10 to subtract. Complete each subtraction fact.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.15
12 – 4 = ____
Answer: 8

Explanation:
12 – 2 = 10
10 – 2 = 8
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.15

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.16
14 – 6 = ___
Answer: 8

Explanation:
14 – 4 = 10
10 – 2 = 8
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.16

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.17
16 – 9 = __
Answer: 7

Explanation:
16 – 6 = 10
10 – 3 = 7
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.17

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.18
17 – 8 = __
Answer: 9

Explanation:
17 – 7 = 10
10 – 1 = 9
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.18

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.19
15 – 7 = __
Answer: 8

Explanation:
15 – 5 = 10
10 – 2 = 8
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.19

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.20
14 – 9 = __
Answer: 5

Explanation:
14 – 4 = 10
10 – 5 = 5
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.20

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.21
Show your work. Draw counters in the ten-frames.

Question 9.
Number Sense
Show how you can make 10 to find 13 – 6. 13 – 6=
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.22
Answer:
13 – 3 = 10
10 – 3 = 7
Thus 13 – 6 = 7

Problem Solving

Solve each problem.

Question 10.
Use Tools
Kyle bakes 12 muffins. His friends eat 6 muffins. How many muffins are left? Make 10 to subtract.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.23
Answer:
Given,
Kyle bakes 12 muffins. His friends eat 6 muffins.
12 – 2 = 10
10 – 4 = 6 muffins
Thus 6 muffins are left.

Question 11.
Higher Order Thinking
Zak makes 10 to solve 12 – 5. He changes the problem to 12 – 2 – 3. How does Zak make 10?
Answer:
12 – 2 = 10
10 – 3 = 7
Thus 12 – 5 = 7

Question 12.
Assessment Practice Draw lines. Match each pair of ten-frames with the equations that show how to subtract by making 10.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.24
Answer:

Lesson 4.3 Continue to Make 10 to Subtract

Solve & Share
Emily counts on to find 13 – 6. She makes 10 while counting. Use the ten-frames to explain what Emily could have done.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.25
Answer: 7

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.26

Convince Me!
How can counting on to make 10 help you find 15 – 8?

Guided Practice
Subtract. Count on to make 10. Complete each fact to find the difference.

Question 1.
13 – 9 = ?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.27
Answer:
9 + 1 = 10
10 + 3 = 13
9 + 4 = 13
13 – 9 = 4

Independent Practice

Subtract. Count on to make 10. Show your work, and complete the facts.

Question 2.
12 – 8 = ?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.28
Answer:
8 + 2 = 10
10 + 2 = 12
8 + 4 = 12, so 12 – 8 = 4

Question 3.
15 – 7 = ?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.29
Answer:
7 + 3 = 10
10 + 5 = 15
7 + 8 = 15, so 15 – 7 = 8

Question 4.
14 – 5 = ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.30
Answer:
5 + 5 = 10
10 + 4 = 14
5 + 9 = 14, so 14 – 5 = 9

Question 5.
16 – 9 = __
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.31
Answer:
9 + 1 = 10
10 + 6 = 16
9 + 7 = 16, so 16 – 9 = 7

Question 6.
enVision® STEM
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.32
Answer:
5 + 5 = 10
10 + 3 = 13
5 + 8 = 13, so 13 – 5 = 8 sunrises

Solve the problems.

Question 7.
Make Sense
Sage has 13 stickers. She gives 7 to her brother. How many stickers does Sage have left?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.33
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.34
Answer:
Given,
Sage has 13 stickers. She gives 7 to her brother.
13 – 7 = 6
Sage has 6 stickers left.

Question 8.
Higher Order Thinking
Colin has 12 toys. He gives 9 toys away. How many toys does Colin have left? Make 10 to solve. Show your work.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.35
Answer:
Given,
Colin has 12 toys. He gives 9 toys away.
9 + 1 = 10
10 + 2 = 12
9 + 3 = 12, so 12 – 9 = 3
Thus Colin has 3 toys left.

Question 9.
Assessment Practice
Which equations show how to make 10 to solve 16 – 7 = ?
A. 16 – 10 = 6
B. 7 + 3 = 10, 10 + 6 = 16, 3 + 6 = 9
C. 7 + 3 = 10, 10 + 7 = 17, 3 + 7 = 10
D. 10 + 7 = 17
Answer: 7 + 3 = 10, 10 + 6 = 16, 3 + 6 = 9

Lesson 4.4 Fact Families

Solve & Share

Write 2 addition and 2 subtraction facts. Use the numbers 8, 9, and 17. Use cubes to help you.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.36

Visual Learning Bridge

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.38

Convince Me!
How are 15 – 6 = 9 and 15 – 9 = 6 related?

Guided Practice
Write the fact family for each model.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.39

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.40
Answer:
16 = 9 + 7
16 = 7 + 9
9 = 16 – 7
7 = 16 – 9

Independent Practice

Write the fact family for each model.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.41
Answer:
17 = 9 + 8
17 = 8 + 9
9 = 17 – 8
8 = 17 – 9

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.42
Answer:
13 = 7 + 6
13 = 6 + 7
6 = 13 – 7
7 = 13 – 6

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.43
Answer:
12 = 4 + 8
12 = 8 + 4
4 = 12 – 8
8 = 12 – 4

Question 6.
Number Sense
Are the following equations a fact family? Explain your answer.
9 + 5 = 14 ______________
15 – 5 = 10 ______________
4 + 4 = 8 ______________
15 = 6 + 9 _____________
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.44

Answer:
No, the equations do not have the same whole and same parts. They use different numbers.

Problem Solving
Solve the problems.

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.45
Answer:
The order of the facts may vary.
13 = 9 + 4
13 = 4 + 9
4 = 13 – 9
9 = 13 – 4

Question 8.
Higher Order Thinking
Tanya has 8 stickers. Miguel gives her 5 more. How many stickers does Tanya have in all? Write an equation to solve the problem. Then complete the fact family.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.46
Answer:
8 + 5 = 13
5 + 8 = 13
13 – 5 = 8
13 – 8 = 5

Question 9.
Assessment Practice
Write a fact family to match the picture of the yellow robots and green robots.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.47
Answer:
8 + 9 = 17
9 + 8 = 17
17 – 8 = 9
17 – 9 = 8

Lesson 4.5 Use Addition to Subtract

Solve & Share

12 – 9 = ? How can a related fact help you find 12 – 9? Write the related addition and subtraction facts. You can use counters to help.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.48
___ + __ = _____         ____ + ___ = ______
Answer:
9 + 1 – 10
10 + 2 = 12
12 – 3 = 9
9 + 3 = 12
So, 12 – 9 = 3

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.49

Convince Me!
How could you use addition to solve 16 – 9?

Guided Practice

Complete each model. Then complete the equations.

Question 1.
14 – 8 = ?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.50

Question 2.
17 – 9 = ?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 6.51
9 + __ = 17
17 – 9 = ___
Answer:
9 + 8 = 17
17 – 9 = 8
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-6.51

Independent Practice

Complete each model. Then complete the equations.

Question 3.
13 – 9 = ?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.1
9 + ___ = 13
13 – 9 = ____

Answer:
9 + 4 = 13
13 – 9 = 4
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.1

Question 4.
20 – 10 = ?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.2
10 + __ = 20
20 – 10 = ___

Answer:
10 + 10 = 20
20 – 10 = 10
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.2

Question 5.
15 – 7 = ?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.3
7 + __ = 15
15 – 7 = __

Answer:
7 + 8 = 15
15 – 7 = 8
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.3

Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.4

Question 6.
Algebra
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.5

Question 7.
Algebra
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.6

Problem Solving

Solve each problem. Write a related addition fact and subtraction fact to help you.

Question 8.
Generalize
There are 17 robot parts. Fred uses some of the parts. Now there are 8 left. How many parts did Fred use?
___ + ___ = ___
___ – ___ = ___ ___ parts
Answer:
Given,
There are 17 robot parts. Fred uses some of the parts. Now there are 8 left.
8 + 9 = 17
17 – 9 = 8

Question 9.
Generalize
Maria invites 10 friends to her party. 3 cannot come. How many friends will be at Maria’s party?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.7
Answer:
Maria invites 10 friends to her party. 3 cannot come.
7 + 3 = 10
10 – 3 = 7

Question 10.
Higher Order Thinking
Write a subtraction equation with 11. Then write a related addition fact you could use to solve it.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.8
Answer:
7 + 4 = 11
11 – 7 = 4

Question 11.
Assessment Practice
Write an addition fact that will help you solve 13 – 7 = ?.
___ + ___ = ___
Answer:
6 + 7 = 13

Lesson 4.6 Continue to Use Addition to Subtract

Solve & Share

Complete the subtraction facts. Draw lines from the subtraction facts to the addition facts that can help you. How are the subtraction facts and the addition facts alike?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.9

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.10

Convince Me!
How does the fact 6 + 9 = 15 help you solve 15 – 6?

Guided Practice
Complete the addition fact. Then solve the related subtraction fact.

Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.11

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.12

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.13
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.13

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.14
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.14

Independent Practice

Think addition to solve each subtraction fact.

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.15
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.15

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.16

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.17
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.17

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.18
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.18

Question 9.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.19
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.19

Question 10.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.20
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.20

Question 11.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.21
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.21

Question 12.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.22
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-7.22

Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.23
Vocabulary Circle Yes or No to show whether or not the related facts are correct.

Question 13.
If 8 + 8 = 16, then 16 – 8 = 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.24
Answer: Yes

Question 14.
If 7 + 6 = 13, then 16 – 7 = 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 7.25
Answer: No

Problem Solving

Solve each problem. Write a related subtraction fact and addition fact to help.

Question 15.
Reasoning
Sam has some crayons. He finds 6 more. Now Sam has 13 crayons. How many crayons did Sam have before he found more?
___ + ___ = _____
___ – ___ = _____
____ crayons
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.1
Answer:
Given,
Sam has some crayons. He finds 6 more. Now Sam has 13 crayons.
6 + 7 = 13
13 – 6 = 7
Thus Sam have 7 crayons before he found more.

Question 16.
Higher Order Thinking
Solve 13 – 4. Use pictures, numbers, or words to show how you solved it.
Answer:

Question 17.
Assessment Practice
Which related addition fact helps you solve 14 – 6 = ?
A. 8 + 8 = 16
B. 6+ 8 = 14
C. 7 + 7 = 14
D. 6 + 9 = 15
Answer: B. 6+ 8 = 14

Lesson 4.7 Explain Subtraction Strategies

Choose a strategy to solve the problem. Jeff has 12 apples. He gives away 6 apples. How many apples are left? Use words, objects, or pictures to explain your work.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.2
Answer:
Given,
Jeff has 12 apples. He gives away 6 apples.
12 – 6 = 6
Thus 6 apples are left.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.3

Convince Me!
Use the number line above. How can you count on to find 10 – 3?

Guided Practice

Find each difference. Be ready to tell how you solved.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.4

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.5

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.6

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.7

Independent Practice

Choose a strategy to find each difference.

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.8

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.9

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.10

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.11

Question 9.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.12

Question 10.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.13
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-1-Answers-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.13

Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.14
Write a subtraction equation to solve the problem. Explain which strategy you used.

Question 11.
Higher Order Thinking
Maya has a box of 16 crayons. 7 crayons are broken. How many crayons are NOT broken?
___ – ___ = ___
___ crayons

Answer:
Given,
Maya has a box of 16 crayons. 7 crayons are broken.
16 – 7 = 9
9 crayons are not broken.

Problem Solving
Solve each problem.

Question 12.
Make Sense
Holly has 11 books. She has 4 more books than Jack. How many books does Jack have?
Jack has ____ books.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.15
Answer:
Given,
Holly has 11 books. She has 4 more books than Jack.
11 – 4 = 7
Thus Jack has 7 books.

Question 13.
Higher Order Thinking
What strategy would you use to solve 10 – 6?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.16
Answer:

Question 14.
Assessment Practice
Which addition facts will help you solve 16 – 9 = ? Choose two.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.17
Answer: 9 + 7 = 16, 7 + 9 = 16

Lesson 4.8 Solve Word Problems with Facts to 20

Solve & Share

Some books are on a shelf. Aiden puts 4 more books on the shelf. Now there are 12 books. How many books were on the shelf to start?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.18
Answer:
Given,
Some books are on a shelf. Aiden puts 4 more books on the shelf. Now there are 12 books.
12 – 4 = 8
Thus there were 8 books on the shelf to start.

Visual Learning Bridge

Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.19

Convince Me!
Sue has 8 crayons. She gets 8 more. How many crayons does she have now? Would you add or subtract to solve the problem? Explain.

Answer:
Given,
Sue has 8 crayons. She gets 8 more.
We have to add to solve the problem.
8 + 8 = 16
Therefore she has 16 crayons now.

Guided Practice
Write an equation to match the story and solve. Draw a picture to help.

Question 1.
Cal rides his bike on Monday. He rides 8 miles on Tuesday. He rides 14 miles in all. How many miles did Cal ride on Monday?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.20
Answer:
Given,
Cal rides his bike on Monday. He rides 8 miles on Tuesday. He rides 14 miles in all.
x + 8 = 14
x = 14 – 8
x = 6
Thus Cal rides 6 miles on monday.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.21

Convince Me!
Sue has 8 crayons. She gets 8 more. How many crayons does she have now? Would you add or subtract to solve the problem? Explain.

Answer:
Given,
Sue has 8 crayons. She gets 8 more.
We have to add to solve the problem.
8 + 8 = 16
Therefore she has 16 crayons now.

Guided Practice

Write an equation to match the story and solve. Draw a picture to help.

Question 1.
Cal rides his bike on Monday. He rides 8 miles on Tuesday. He rides 14 miles in all. How many miles did Cal ride on Monday?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.22

Answer:
Given,
Cal rides his bike on Monday. He rides 8 miles on Tuesday. He rides 14 miles in all.
x + 8 = 14
x = 14 – 8
x = 6
Thus Cal rides 6 miles on monday

Independent Practice
Write an equation to match the story. Then solve. Draw a picture to help.

Question 2.
Maggie wrote 9 pages of a story yesterday. She writes some more pages today. She writes 15 pages in all. How many pages did Maggie write today?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.23
Answer:
Given,
Maggie wrote 9 pages of a story yesterday.
She writes some more pages today.
She writes 15 pages in all.
9 + 6 = 15 pages
15 – 9 = 6 pages
Thus Maggie write 6 pages.

Question 3.
Gemma has 6 games. Chris has 13 games. How many fewer games does Gemma have than Chris?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.24
___ fewer games
Answer:
Given,
Gemma has 6 games. Chris has 13 games.
13 – 6 = 7
6 + 7 = 13
Gemma have 7 fewer pages than Chris..

Question 4.
Lily has 7 fewer ribbons than Dora. Lily has 13 ribbons. How many ribbons does Dora have?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.25
___ ribbons
Answer:
Given,
Lily has 7 fewer ribbons than Dora. Lily has 13 ribbons.
13 – 7 = 4
Thus Dora have 4 ribbons.

Problem Solving

Solve the problems below.

Question 5.
Reasoning
Will has 11 toy cars. How many can he put in his red case? How many can he put in his blue case? Draw a picture and write an equation to solve.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.26
Answer:
Given,
11 = 6 + 5

Question 6.
Higher Order Thinking
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.27
Answer:
9 + 8 = 17
or 8 + 9 = 17
17 – 9 = 8
or 17 – 8 = 9
Tiana has 9 more oranges than Jan.

Question 7.
Assessment Practice
Mackenzie picks some apples. She eats 3 apples. Now she has 9 apples. How many apples did Mackenzie pick to start?
A. 3 apples
B. 6 apples
C. 9 apples
D. 12 apples
Answer:
Given,
Mackenzie picks some apples. She eats 3 apples. Now she has 9 apples.
9 + 3 = 12
Thus the correct answer is option D.

Lesson 4.9 Reasoning

Solve & share

Write a number story for 14 – 8. Then write an equation to match your story.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.28
Answer: 14 – 8 = 6

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.29

Convince Me!
How would a story about 12 – 7 be alike and different from a story about 5 + 7?

Guided Practice

Complete the number story. Then complete the equation to match the story. Draw a picture to help.

Question 1.
17 – 9 =
Carlos has 17 dog treats. Tom has 9 dog treats. How many more treats does Carlos have?
___ more dog treats
Answer:
Given,
Carlos has 17 dog treats. Tom has 9 dog treats.
17 – 9 = 8
Carlos has 8 more dog treats.

Independent Practice

Write a number story to show the problem. Complete the equation to match your story.

Question 2.
9 + 4 = ___
Answer: 13

Question 3.
12 – 4 = ___
Answer: 8

Question 4.
19 – 10 = ___
Answer: 9

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.30

Problem Solving

Performance Task

School Books Jon takes 2 books home. He leaves 4 books at school. How can Jon write an addition story about his school books?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.31

Question 5.
Reasoning Write an addition question about Jon’s books.
Answer: How many books did Jon have in all?

Question 6.
Model Draw a picture and write an addition equation to solve your addition question.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.32
Answer:
2 + 4 = 6

Question 7.
Explain Is 6 – 4 = 2 in the same fact family as your addition equation? Circle Yes or No. Yes No Use words, pictures, or equations to explain.

Answer: Yes

The fact family for 2 + 4 = 6 would also have the facts 4 + 2 = 6, 6 – 2 = 4 and 6 – 4 = 2

Topic 4 Fluency Practice Activity

Color these sums and differences. Leave the rest white.

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.33

Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.33

Topic 4 Vocabulary Review

Understand Vocabulary

Question 1.
Cross out the numbers below that do NOT show the difference for 18 -8.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.34
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.34

Question 2.
Cross out the problems below that do NOT show a doubles fact.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.35
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-8.35

Question 3.
Write the related fact.
12 – 7 = 5
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.36
Answer:
12 = 5 + 7

Question 4.
Write the related fact.
10 + 9 = 19
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.36
Answer:
19 – 9 = 10

Question 5.
Write the related fact.
6 = 14 – 8
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.36
Answer:
8 + 6 = 14

Use Vocabulary in Writing

Question 6.
Write equations using the numbers shown in the model. Then explain what the equations are called using a word from the Word List.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.37
Answer:
These equations are called a fact family.
6 + 9 = 15
9 + 6 = 15
15 – 6 = 9
15 – 9 = 6

Topic 4 Reteaching

Set A

You can count back on a number line to subtract.
Find 10 -6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.38

Start at 10 and count back 6 to get to 4. 10 – 6 = 4
You can also count on to subtract.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 8.39
Start at 6 and count on 4 to get to 10.
6 + 4 = 10, so 10 – 6 = 4.
10 – 6 = 4

Find the difference. Use the number line to count back or count on.

Question 1.
Find 9 – 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.1
9 – 6 = ___

Answer: 3
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-9.1

Question 2.
Find 10 – 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.2
10 – 5 = ___

Answer: 5
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-9.2

Set B

You can make 10 to subtract.
15 – 6 = ?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.3
First subtract 5 from 15 to get to 10.
15 – 5 = 10
Then take away I more to get to 6.
15 – 6 = 9

Make 10 to subtract. Then complete the subtraction fact.

Question 3.
16 – 7 = ___
16 – ___ = 10
10 – __ = ___
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.4
Answer:
16 – 7 = 9
16 – 6 = 10
10 – 1 = 9

Question 4.
13 – 6=___
13 – __= 10
10 – __ = __
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.4.4
Answer:
13 – 6 = 7
13 – 3 = 10
10 – 3 = 7

Set C
You can write a fact family to match the model.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.5

Write a fact family to match the model.

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.6
Answer:
8 + 7 = 15
7 + 8 = 15
15 – 7 = 8
15 – 8 = 7

Set D

You can use addition to help you subtract.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.7
Think:
7 + 8 = 15
The missing part is 8. So, 15 – 7 = 8.

Use addition to subtract. Complete the equations.

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.8
13 – 8 = ?
Think
8 + __ = 13
So, 13 – 8 = ___

Answer:
8 + 5 = 13
So, 13 – 8 = 5

Set E

You can use different strategies to subtract 14 – 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.10

Find each difference. Choose a strategy to use.

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-9.11

Question 8.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-9.12

Set F

You can write an equation to show a word problem. Jaime mows some lawns on Saturday and Sunday. He mows 8 lawns on Sunday. He mows 13 lawns in all. How many lawns did Jaime mow on Saturday?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.13

Question 9.
Davis has some pens. He gives 4 to Glenn. Now he has 7 pens. How many pens did Davis start with? Write an equation to solve. Draw a picture to help.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.14
___ pens

Answer:
Given,
Davis has some pens. He gives 4 to Glenn. Now he has 7 pens.
11 – 4 = 7

Set G

Thinking Habits

Reasoning

What do the numbers stand for?
How can I use a word problem to show what an equation means?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 9.40

Write a number story for the problem. Then complete the equation.

Question 10.
9 + 4 = ___

Answer: 9 + 4 = 13
Sage drew 9 blue flowers. Then she drew 4 red flowers. How many flowers did sage draw in all?

Topic 4 Assessment Practice

Question 1.
Frank has 15 books to read. He reads 9 of them. How many books does Frank have left to read?
__ books
Answer:
Given that,
Frank has 15 books to read. He reads 9 of them.
15 – 9 = 6
Therefore Frank have 6 books left to read.

Question 2.
Mark has some red marbles. He has 8 blue marbles. Mark has 13 marbles in all. How many red marbles does he have?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
Answer:
Given,
Mark has some red marbles. He has 8 blue marbles.
Mark has 13 marbles in all.
13 – 8 = 5
Thus he has 5 red marbles.
Thus the correct answer is option B.

Question 3.
Which fact family matches the picture of the big ducks and small ducks?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 10.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-10.5

Question 4.
Which related subtraction fact can be solved using 7 + 8 = 15?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 10.6
A. 15 – 8 = 7
B. 14 – 7 = 7
C. 8 – 7 = 1
D. 8 – 8 = 0
Answer: 15 – 8 = 7

Question 5.
There are 13 birds in a tree. Then 6 birds fly away. How many birds are still in the tree? Make 10 to solve. Complete the missing numbers.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 10.7
13 – ___ = 10
10 – __ = __
13 – 6 = ___

Answer:
Given,
There are 13 birds in a tree. Then 6 birds fly away.
By using the Make a 10 method we can find the missing numbers.
13 – 3 = 10
10 – 3 = 7
13 – 6 = 7

Question 6.
Gloria has 7 yellow pencils. She has 9 red pencils. Which strategy would NOT help you find 9 – 7?
A. Make 10
B. Think Addition
C. Count to Subtract
D. My Way
Answer: A. Make 10

Question 7.
Nina bakes 14 corn muffins. She gives away 8 corn muffins. How many are left? Write an equation to explain.
___ corn muffins

Answer:
Given,
Nina bakes 14 corn muffins. She gives away 8 corn muffins.
The equation would be 14 – 8 = 6

Question 8.
Find 16 – 7.
Write a related addition fact to help.
16 – 7 = __
Answer:
The related addition fact would be
9 + 7 = 16
7 + 6 = 16

Question 9.
Use the number line to count on or count back to find the difference. Show your work.
12 – 4 = ___
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.1
Answer:
12 – 4 = 8
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answer-Key-Topic-4-Subtraction-Facts-to-20-Use-Strategies-11.1

Question 10.
Ming has 14 books. She sells 8 books.
How many books does she have left?
Make 10 to solve. Use counters and the ten-frame.
____ books
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.2
Answer:
Given,
Ming has 14 books. She sells 8 books.
14 – 8 = 6
By using make 10 method we can find the number of books she have left.
14 – 4 = 10
10 – 4 = 6
Thus she have left 6 books.

Question 11.
A box has 16 skateboard parts. Maria used some of the parts. Now there are 7 parts left.
Write a subtraction equation to show how many parts Maria used.
___ – ___ = ____
Maria used ___ parts.
Answer:
Given,
A box has 16 skateboard parts. Maria used some of the parts.
Now there are 7 parts left.
16 – 9 = 7
Maria used 9 parts.

Question 12.
Write a number story for 19 – 10.
Then write an equation to match your story and solve the problem.
Answer:
David has 19 pens. He gives 10 of them to Lee. How many pens does David have now? 19 – 10 = 9

Topic 4 Performance Task

Maria’s Stickers Maria collects stickers. The chart shows the different stickers she has.

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.3

Question 1.
How many more moon stickers than sun stickers does Maria have? Count, make 10, or think addition to solve.
___ more moon stickers
Answer: 6 more moon stickers

Question 2.
Maria gives some cloud stickers to Tom. Now she has 5 cloud stickers. How many cloud stickers did Maria give away?
Write an equation to solve the problem.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.4
___ cloud stickers

Answer:
Given,
Maria gives some cloud stickers to Tom. Now she has 5 cloud stickers.
7 – 5 = 2
Thus Maria give away 2 cloud stickers.

Question 3.
Complete the fact family using the number of cloud and rainbow stickers.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.5
Answer:
The related facts for the given equation is
7 + 8 = 15
8 + 7 = 15
15 – 8 = 7
15 – 7 = 8

Question 4.
Wendy gives Maria 3 more rainbow stickers. How many rainbow stickers does Maria have now? Complete the equation to solve.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.6
___ rainbow stickers

Answer:
Given,
Wendy gives Maria 3 more rainbow stickers.
8 + 3 = 11
Therefore Maria has 11 rainbow stickers.

Question 5.
Write a story to show and solve 12 – 8. Make your problem about star stickers. Draw a picture and write an equation to match your story.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 4 Subtraction Facts to 20 Use Strategies 11.7
Answer:
Maria has 12 star stickers. She gives 8 star stickers to Pat. How many star stickers does she have now?
12 – 8 = 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *