Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence

enVision Math Common Core 1st Grade Answers Key Topic 7 Extend the Counting Sequence

Essential Question:

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 1

Find Out Talk to friends and relatives about different types of animal parents and babies. Ask for help finding information about how babies communicate with their parents.

Journal: Make a Book Show what you found out. In your book, also:

  • Draw how animal parents protect babies and how animal babies communicate with parents.
  • Go outside or to the zoo and count animal parents and babies. How high can you count?

Review What You Know

Vocabulary
Question 1.
Circle the number that is the sum in the equation.
17 = 9 + 8
Answer:

Explanation:
If we add 9 and 8 we get the sum 17.So, I circled 17.

Question 2.
Write the parts shown in the model.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 2
Answer:

Explanation:
In the above model there are 3 linking cubes in the left and 5 cubes in the right.

Question 3.
Circle the word that tells which part is missing.
7 + ? = 17
sum
equals
addend
Answer:

Explanation:
The word addend tells us what to be added so, I circled the word addend.

Word Problems
Question 4.
Margie finds 7 rocks. Kara finds 6 rocks. How many rocks did they find in all?
________ rocks
Answer:
13 rocks

Explanation:
Margie finds 7 rocks. Kara finds 6 rocks
The sum of 7 and 6 is 7 + 6 = 13
Therefore they found 13 rocks in all.

Question 5.
Tom has 6 toy cars. Jane has some toy cars. They have 11 toy cars in all. How many toy cars does Jane have?
_________ toy cars
Answer:
5 toy ars

Explanation:
Tom has 6 toy cars. Jane has some toy cars. They have 11 toy cars in all
To find the number of toy cars jane has subtract the number of cars tom has from the total number of cars
The difference of 11 and 6 is 11 – 6 = 5
Therefore Jane has 5 toy cars.

The Missing Number
Question 6.
Find the missing number to solve this addition fact,
_________ 10 + 5
Answer:
15

Explanation:
The sum of 10 and 5 is 10 + 5 = 15
So, the missing number in the addition fact is 15.

Pick a Project

Project 7A
Where do you see stickers?
Project: Sing a Sticker Song

Project 7B
When do you keep score?
Project: Make a Scoring Model

Project 7C
How did they make that?
Project: Make a Quilt Poster

3-ACT MATH PREVIEW

Before watching the video, think:
Have you ever tried to print something bigger than a single piece of paper? What happens if you print something that doesn’t fit on one page? What does it J look like?

Lesson 7.1 Count by 10s to 120

Alex put counters in some ten-frames How can you find out how many counters there are without counting each one?
Write the number.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 3
_________ counters in all
Answer:
100 counters in all.

Explanation:
Alex put counters in some ten-frames.So, count by 10’s.There are 10 ten frames in the above picture.
Therefore there are 100 counters in all.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 4

Convince Me! When might it be better to count by 10s instead of by 1 s?
Its better we count by tens because it is easy and quick to count by 10’s thans by 1’s.

Guided Practice
Count by 10s. Then write the Practice numbers and the number word.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 5

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 6
________ tens is ________.
_______________
Answer:
3 tens is 30
Thirty

Explanation:
There are 3 tens that is thirty counters in the above picture.

Independent Practice
Count by 10s. Then write the Practice numbers and the number word.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 7
________ tens is ________.
_______________
Answer:
7 tens is 70
Seventy

Explanation:
There are 7 tens that is seventy counters in the above picture.

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 8
________ tens is ________.
_______________
Answer:
12 tens is 120
One hundred and twenty

Explanation:
There are 120 tens that is one hundred and twenty counters in the above picture.

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 9
________ tens is ________.
_______________
Answer:
8 tens is 80
Eighty

Explanation:
There are 8 tens that is eighty counters in the above picture.

Write the missing numbers.

Question 6.
Number Sense Jake wrote a pattern. He forgot to write some numbers.
What numbers did Jake forget to write?
10, 20, 30, 40, ______, 60, ______, ______, 90, 100, ______, 120
Answer:
10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120

Explanation:
Count by 10’s.The missing numbers in Jake’s number sense are 50, 70, 80, 110.

Problem Solving
Draw counters in the ten-frames to solve each problem below. Solving Then write the numbers and the number word.

Question 7.
Model Jose has 3 boxes. 10 books are in each box. How many books does Jose have in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 10
______ tens
Answer:
3 tens

Explanation:
Jose has 3 boxes. 10 books are in each box.So, I drew 3 ten-frames.
3 tens is thirty.

Question 8.
Model Juan has 4 boxes. There are 10 books in each box. How many books does Juan have in all?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 11
______ tens
Answer:
4 tens

Explanation:
Juan has 4 boxes. 10 books are in each box.So, I drew 4 ten-frames.
4 tens is forty.

Question 9.
Higher Order Thinking Dan counts by 5s to 50. Ed counts by 10s to 50. Write the numbers Dan says.
5, ______, ______, ______, ______, ______, ______, ______, ______, 50
Write the numbers Ed says.
10, ______, ______, ______, 50
What numbers do both boys say?
______, ______, ______, ______, ______
Answer:
Dan says
5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50.
Ed says
10, 20, 30, 40, 50.
Both says
10, 20, 30, 40, 50.

Explanation:
Dan counts by 5’s and Ed counts by 10’s.
Dan says 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50
Ed says 10, 20, 30, 40, 50
Both Dan and Ed says 10, 20, 30, 40, 50.

Question 10.
Assessment Practice Mary has some books. She puts them in piles of 10 without any left over. Which number does NOT show how many books Mary could have?
A. 50
B. 60
C. 65
D. 70
Answer:
65

Explanation:
Mary has some books and she puts them in piles of 10 without any leftover.If mary has 65 books then she has 6 ten piles and 5 books will be left over.As given mary arranged books in ten piles without any books leftover so, the number 656 doesnot show how many books mary could have.

Lesson 7.2 Count by 1 s to 120

Help Alex decide what to say after Jada stops counting. Circle the correct one. Explain why that one works.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 12
Answer:
,

Explanation:
After hundred comes one hundred one, when you keep counting forward by 1s the next number is one hundred two and the later number is one hundred three.
After 100 comes 101, 102, 103.

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 13

Convince Me! How would you say and show 110 when you count? What number comes next?
Answer:
110

Explanation:
The above picture shows a hundred block , a ten block and we say it one hundred ten 110.Therefore count forward by 1s after one hundred ten(110) comes one hundred eleven(111).

Guided Practice
Count forward by 1 s. Write the numbers.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 14

Question 2.
______, 110, ______, _____, 113
Answer:
109, 110, 111, 112, 113.

Explanation:
Count Backward by 1s before 110 we get 109.
Count forward by 1s after 110 we get 111, 112, 113.

Question 3.
104, ______, _______, 107, _______
Answer:
104, 105, 106, 107, 108.

Explanation:
Count forward by 1s after 104 we get 105, 106, 107, 108.

Independent Practice
Count forward by 1 s. Write the numbers.

Question 4.
110, ______, ______, ______, 114
Answer:
110, 111, 112, 113, 114.

Explanation:
Count forward by 1s after 110 we get 111, 112, 113, 114.

Question 5.
52, ______, ______, 55, ______
Answer:
52, 53, 54, 55, 56.

Explanation:
Count forward by 1s after 52 we get 53, 54, 55, 56.

Question 6.
______, 94, ______, 96, ______
Answer:
93, 94, 95, 96, 97.

Explanation:
Count backward by 1s before 94 we get 93.
Count forward by 1s after 94 we get 95, 96, 97.

Question 7.
______, 102, 103, ______, ______
Answer:
101, 102, 103, 104, 105.

Explanation:
Count backward by 1s before 102 we get 101.
Count forward by 1s after 103 we get 104, 105.

Question 8.
______, ______, 115, ______, 117
Answer:
113, 114, 115, 116, 117.

Explanation:
Count backward by 1s before 115 we get 113, 114.
Count forward by 1s after 115 we get 116, 117.

Question 9.
67, ______, ______, ______, 71
Answer:
67, 68, 69, 70, 71.

Explanation:
Count forward by 1s after 67 we get 68, 69, 70, 71.

Number Sense
Use the clues to find each mystery number.

Question 10.
Clue 1: The number comes after 116.
Clue 2: The number comes before 120.
The mystery number might be:
______, ______, ______
Clue 3: The number has 8 ones.
Circle the mystery number.
Answer:
118

Explanation:
The number has 8 in its ones place, as the number comes after 116 and before 120 the number has 1 in hundreds place and 1 in tens place.So, the number is 118. It is said as one hundred eighteen.

Question 11.
Clue 1: The number comes before 108.
Clue 2: The number comes after 102.
The mystery number might be:
______, ______, ______, ______, ______
Clue 3: The number has 5 ones.
Circle the mystery number.
Answer:
105

Explanation:
The number has 5 in its ones place, as the number comes after 102 and before 108 the number has 1 in hundreds place and 0 in tens place.So, the number is 105. It is said as one hundred five.

Problem Solving
Solve each problem below.

Question 12.
Vocabulary Marta is counting to 120. She says the number that is one more than 113. What number does she say?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 15
Answer:
114

Explanation:
The number has 4 in its ones place, as the number comes after 113 and before 120 the number has 1 in hundreds place and 1 in tens place.So, the number is 114. It is said as one hundred fourteen.

Question 13.
In this chart, Tom writes the numbers 102 to 108 in order. Some numbers rub off. Help Tom fill in the missing numbers.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 16
Answer:

Explanation:
Tom counts and writes the numbers from 102 to 108, some numbers were rubbed off.They are 103, 106, 107.
One more than 102 is 103 also caleed as one hundred three, one more than 105 is 106 also called as one hundred six and one more than 106 is 107 also called as one hundred seven.

Question 14.
Reasoning Shelly counts 109 bottle caps. Then she counts 4 more. How many bottle caps has Shelley counted?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 17
_______ bottle caps
Answer:
113

Explanation:
Shelly counts 109 bottle caps, then she counted four more they are 110, 111, 112 and 113.So, shelly counted 113 bottle caps in all.

Question 15.
Higher Order Thinking Pick a number greater than 99 and less than 112. Write the number in the box. Then write the three numbers that come before it and the number that comes after it.
_______, _____, ______, ☐, ______
Answer:

Explanation:
I picked the number 108, the three numbers that comes before the number i picked are 105, 106 and 107 and the number that comes after the number i picked is 109.

Question 16.
Assessment Practice which shows the correct order for counting forward by Is? Choose two that apply.
☐ 103, 104, 105, 102
☐ 117, 118, 119, 120
☐ 101, 102, 103, 104
☐ 114, 112, 110, 108
Answer:
117, 118, 119, 120
101, 102, 103, 104

Explanation:
The correct order that shows counting forward by 1s are 117, 118, 119 , 120 and 101, 102, 103, 104 as the gap between the numbers in both sequences is 1.

Lesson 7.3 Count on a Number Chart to 120

Solve & Share
Pick a number. Write the number in the box. How can you find the number that is 1 more? Write that number. Then write the next 3 numbers.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 18

Answer:

Explanation:
I picked the number 55, one more than 55 is 56 which is one box to the right of 55.The next three numbers are 57, 58 and 59.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 19

Convince Me! How do the numbers in a number chart change?

Guided Practice
Count by 1s. Write the numbers.Use a number chart to help you.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 20

Question 2.
21, _____, _____, _____, _____
Answer:
21, 22, 23, 24, 25.

Explanation:
I counted by 1s, one after 21 is 22, one after 22 is 23, one after 23 is 24 and one after 24 is 25.

Question 3.
103, _____, _____, _____, _____
Answer:
103, 104, 105, 106, 107.

Explanation:
I counted by 1s, one after 103 is 104, one after 104 is 105, one after 105 is 106 and one after 106 is 107.

Question 4.
_____, _____, 49, _____, _____
Answer:
47, 48, 49, 50, 51.

Explanation:
I counted by 1s, one before 48 is 47, one before 49 is 48, one after 49 is 50 and one after 50 is 51.

Independent Practice
Count by 1s. Write the numbers. Use a number chart to help you.

Question 5.
_____, 65, _____, _____, _____
Answer:
64, 65, 66, 67, 68.

Explanation:
I counted by 1s, one beforen 64 is 65, one after 65 is 66, one after 66 is 67 and one after 67 is 68.

Question 6.
_____, 52, _____, _____, _____
Answer:
51, 52, 53, 54, 55.

Explanation:
I counted by 1s, one before 52 is 51, one after 52 is 53, one after 53 is 54 and one after 54 is 55.

Question 7.
_____, _____, 83, _____, _____
Answer:
81, 82, 83, 84, 85.

Explanation:
I counted by 1s, one before 83 is 82, one before 82 is 81, one after 83 is 84 and one after 84 is 85.

Question 8.
110, _____, _____, _____, _____
Answer:
110, 111, 112, 113, 114.

Explanation:
I counted by 1s, one after 110 is 111, one after 111 is 112, one after 112 is 113 and one after 113 is 114.

Question 9.
_____, _____, _____, _____, 79
Answer:
75, 76, 77, 78, 79.

Explanation:
I counted by 1s, one before 79 is 78, one before 78 is 77, one before 77 is 76 and one before 76 is 75.

Question 10.
_____, _____, _____, _____, 98
Answer:
94, 95, 96, 97, 98.

Explanation:
I counted by 1s, one before 98 is 97, one before 97 is 96, one before 96 is 95 and one before 95 is 94.

Question 11.
_____, _____, _____, _____, 91
Answer:
87, 88, 89, 90, 91.

Explanation:
I counted by 1s, one before 91 is 90, one before 90 is 89, one before 89 is 88 and one before 88 is 87.

Question 12.
_____, _____, _____, 102, _____
Answer:
99, 100, 101, 102, 103.

Explanation:
I counted by 1s, one before 102 is 101, one before 101 is 100, one before 100 is 99 and one after 102 is 103.

Higher Order Thinking
Look at each partial number chart. Write the missing numbers.

Question 13.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 21
Answer:

Explanation:
Count by 1s, one after 34 is 35, one after 36 is 37.
Count by 1s,one before 45 is 44, one before 47 is 46.

Question 14.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 22
Answer:

Explanation:
Count by 1s, one before 98 is 97, one after 98 is 99 and one after 99 i s100.
Count by 1s, one after 107 is 108 and one after 108 is 109.

Problem Solving
Use the number chart to solve each problem.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 23
Question 15.
Use Tools Billy counts forward to 50. What are the next 5 numbers he counts? Write the numbers.
50, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
50, 51, 52, 53, 54, 55.

Explanation:
Billy counts forward to 50.
If he counts by 1s the next 5 numbers are to the right of the number 50 in the chart, they are 51, 52, 53, 54, 55.

Question 16.
Use Tools Sasha counts forward to 115. What are the next 5 numbers she counts? Write the numbers.
115, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
115, 116, 117, 118, 119, 120.

Explanation:
Billy counts forward to 115.
If he counts by 1s the next 5 numbers are to the right of the number 115 in the chart, they are 116, 117, 118, 119, 120.

Question 17.
Higher Order Thinking Pick a number from the number chart. Count forward. Write the numbers.
_____, _____, _____, _____, _____,
_____, _____, _____, _____, _____
Answer:
14, 15, 16, 17, 18
83, 84, 85, 86, 87.

Explanation:
In the first sequence i picked the number 14, i counted forward by 1s.So, the numbers to the right of 14 in the chart are the next numbers after 14.They are 15, 16, 17, 18.
In the first sequence i picked the number 83, i counted forward by 1s.So, the numbers to the right of 83 in the chart are the next numbers after 83.They are 84, 85, 86, 87.

Question 18.
Assessment Practice Draw an arrow to match the missing number to the number chart.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 24
Answer:

Explanation:
I matched the number 114 with the number chart, the missing number in the above number chart is 114.
One after 113 is 114.Also said as one hundred fourteen.

Lesson 7.4 Count by 1s or 10s to 120

Solve & Share
Count by 10s, starting at 10. Color the numbers you count yellow. What pattern do you see? Count by Is, starting at 102. Draw a red square around the numbers. Count by TOs, starting at 34. Draw a blue circle around the numbers. Describe the patterns for each.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 25

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 26

Convince Me! Compare counting by Is and by 10s. How are the patterns alike? How are the patterns different?

Guided Practice
Write the numbers to continue each pattern. Use a number chart to help you.

Question 1.
Count by 1s.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 27

Question 2.
Count by 10s.
22, 32, 42, _____, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
22, 32, 42, 52, 62, 72, 82, 92, 102.

Explanation:
Count by 10s, the tens that comes after 42 is 52, the next tens is 62, 72 , 82, 92, 102.

Question 3.
Count by 1 s.
90, 91, 92, _____, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99.

Explanation:
Count by 1s, the number that comes after 92 is 93, the next number is 94, 95, 96, 97, 98, 99.

Independent Practice
Write the numbers to continue each pattern. Use a number chart to help you.

Question 4.
Count by 10s.
10, 20, 30, _____, _____, _____, _____, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90,100, 110, 120.

Explanation:
Count by 1s, The number that comes after 30 is 40, the next number is 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120.

Question 5.
Count by 10s.
35, 45, 55, _____, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
35, 45, 55, 65, 75, 85, 95, 105, 115.

Explanation:
Count by 10s, the number that comes after 55 is 65, the next number is 75, 85, 95, 105, 115.

Question 6.
Count by 1 s.
102, 103, 104, _____, _____, _____, _____, _____, _____, _____, _____, _____
Answer:
102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111,112, 113.

Explanation:
Count by 1s, the number that comes after 104 is 105, the next number is 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113.

Number Sense
Write the missing numbers on the number chart below. Then write the next three numbers in the pattern you started. Explain.

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 28
Answer:

Explanation:
The missing numbers in the above number chart are 61, 62, 63.
Count by 1s, one number before 62 is 61, Count by 10s the tens that comes after 61 is 71, the next tens is 81.

Problem Solving
Solve each problem below. Use the chart to count.

Question 8.
Look for Patterns Anita walks her neighbor’s dog to earn money. She starts on Day 13 and walks the dog once a day through Day 19. How many times does Anita walk the dog?
_________ times
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 29
Answer:

Explanation:
Anita walks her neighbour’s dog, she started on day13 till day19.
Start counting forward by 1s from day 13 to 19,one more than 1 is 2,next 3, so on till day19 we get the number 7.
Therefore, the number of times anita walks the dog is 7.

Question 9.
Look for Patterns Matt starts swimming lessons on Day 5. He goes every 10 days. How many lessons will Matt go to in 30 days?
_________ lessons
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 30
Explain the pattern.
Answer:

Explanation:
Matt starts swimming lessons on Day 5. He goes every 10 days.
So, take a number chart upto 30, if we imagine the date of start as 5, count by 10s the second lesson will be on 15, again the third lesson will be on 25
If we observe the pattern matt goes to lessons for 3 days
Therefore the number of lessons Matt go to in 30 is 3 lessons.

Question 10.
Higher Order Thinking Anna counts to 30. She only counts 3 numbers. Did Anna count by Is or 10s? Use pictures, numbers, or words to explain.
Answer:
She counts by 10s.

Explanation:
Anna counts to 30. She only counts 3 numbers
If anna counts by 1s anna would count 30 numbers
If anna counts only three numbers till 30 it means she counted by 10s
In the above number chart shows that anna counts only t3 numbers if she counts by 10s till 30.

Question 11.
Assessment Practice Tim counts by 10s, starting at 54.
54, 74, 84, 94, 114
What numbers did Tim forget to count?
Answer:
64, 104.

Explanation:
In the number number chart i colored the numbers by 54, 74, 84, 94, 114, If tim counts by 10s from 54 he missed the numbers 64 and 104.
Tim fortgot to count 64 and 104

Lesson 7.5 Count on an Open Number Line

Solve & Share
Use the open number line to show how to count from 78 to 84.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 31

Answer:

Explanation:
I started at 78, I count the jumps by 1s untill i get 84.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 32

Convince Me! Use an open number line. What number comes after 109 when you count on by 1 s? What number comes after 109 when you count on by 10s?

Guided Practice
Show your counting on the open number line.

Question 1.
Start at 99. Count on by 1 s to 105.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 33
Answer:
I started at 99, I count the jumps by 1s untill i get 105.

Question 2.
Start at 72. Count on by 10s to 112.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 34
Answer:

Explanation:
I started at 72, I count the jumps by 10s untill i get 112.

Independent Practice
Show your counting on the open number line.

Question 3.
Start at 89. Count on by 10s to 119.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 35
Answer:

Explanation:
I started at 89, I count the jumps by 10s untill i get 119.

Question 4.
Start at 1 1 1. Count on by 1 s to 118.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 35
Answer:

Explanation:
I started at 111, I count the jumps by 1s untill i get 118.

Question 5.
Number Sense Teresa and Doug both draw a number line starting at 27. Teresa counts on by 1 s five times. Doug counts on by 10s five times. Will they stop counting at the same number? Explain.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 36
Answer:

Explanation:
Teresa
I started at 27, I count the jumps by 1s i will get 32.
Doug
I started at 27, I count the jumps by 10s i will get 77.

Problem Solving
Use the number line to solve each story problem.

Question 6.
Model Dennis counts 41 marbles. Then he counts 8 more marbles. How many marbles did he count in all?
_________ marbles
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 37
Answer:

Explanation:
8 more than 41 is 49
I started at 41, I count the jumps by 1s for 8 times i will get 49.

Question 7.
Higher Order Thinking On Monday, Kate puts 12 pennies in her piggy bank. On Tuesday, she puts some more pennies in her bank. She puts 19 pennies in all in her bank. How many pennies did she put in her bank on Tuesday?
_________ pennies
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 38
Answer:

Explanation:
Kate puts 12 pennies in her piggy bank on monday.
I started at 12, I count the jumps by 1s untill i get 19.So, the number of jumps is the number of pennies kate put in her piggy bank on tuesday.I counted 7 jumps of 1s.
Therefore kate put 7 pennies in her piggy bank on tuesday.

Question 8.
Assessment Practice Tim showed his counting on this number line.
Complete the sentence to show how he counted.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 39
Tim counted by ________ from ________ to _______.
Answer:
Tim counted by 10s from 44 to 104

Explanation:
The number line started at 44 and ended at 104, the gap between each jump is 10.So, tim counted the numbers by 10s from 44 to 104.

Lesson 7.6 Count and Write Numerals

Solve & Share
Look at the oranges below. Count to find out how many in all and then write the number. Explain how you counted the oranges.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 40
There are _______ oranges.
Answer:
There are 25 oranges

Explanation:
I counted by 1s, i started at 1 and  i counted 24 more.I ended at 25.So, 1 + 24 =25.
There are 25 oranges in all in the above picture.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 7 Extend the Counting Sequence 41

Convince Me! Start at 19 and count on 6 more. Then write the numeral that you ended on.
Answer:
2

Explanation:
I started at 19, i counted 6 more i ended at 25. So, 19+6=25.

Guided Practice
Count the objects any way you choose. Then write how many in all.

Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 42

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 43
_________ rabbits
Answer:
28 rabbits

Explanation:
I counted by 10s, i can count 10, 20 and i counted by 1s there are 8 ones left. I added 8 ones to 20.
So, the number of rabbits is 28.

Independent Practice
Count the objects. Then write how many in all.

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 44
_________ socks
Answer:
62 socks

Explanation:
I counted by 10s, i can count 10, 20, 30, 40, 50, 60 and i counted by 1s there are 2 ones left. I added 2 ones to 60.
So, the number of rabbits is 62.

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 45
_________ bananas
Answer:
54 bananas

Explanation:
I counted by 10s, i can count 10, 20, 30, 40, 50 and i counted by 1s there are 4 ones left. I added 4 ones to 50.
So, the number of rabbits is 54.

Use place-value blocks to count the tens and ones. Then write how many in all.
Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 46
______ tens _______ ones ______ in all
Answer:
11 tens 1 ones in all

Explanation:
Count the 10s, there are 11 ten blocks and count by 1s there are 1 one block.So, there are 11 tens and 1 ones in all.

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 47
______ tens _______ ones _______ in all
Answer:
8 tens 3 ones in all

Explanation:
Count the 10s, there are 8 ten blocks and count by 1s there are 13one blocks.So, there are 8 tens and 3 ones in all.

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 48
______ tens _______ ones _______ in all
Answer:
12 tens 0 ones in all

Explanation:
Count the 10s, there are 12 ten blocks and count by 1s there is no one block.So, there are 12 tens and 0 ones in all.

Problem Solving
Solve the problems below.

Question 8.
Reasoning Daniel finds 3 boxes of teddy bears and 4 more teddy bears. Each box holds 10 teddy bears. How many teddy bears did Daniel find?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 49
Daniel found _______ teddy bears.
Answer:
Daniel found 34 teddy bears.

Explanation:
I counted by 10s, i can count 10, 20, 30 and i counted by 1s there are 4 ones left. I added 4 ones to 30.
So, the number of rabbits is 34.

Question 9.
Reasoning Kim has 8 boxes and 6 more party hats. There are 10 party hats in each box. How many party hats does Kim have?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 50
Kim has ________ party hats.
Answer:
Kim has 86 party hats.

Explanation:
I counted by 10s, i can count 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80  and i counted by 1s there are 6 ones left. I added 6 ones to 80.
So, the number of rabbits is 86.

Question 10.
Higher Order Thinking Write the number of objects you see. Tell how you counted them.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 51
Answer:
There are 13 objects.

Explanation:
I counted by ones, i started at 1 counted 12 more and i ended at 13.So, 1+12=13.
Therefore there are 13 objects.

Question 11.
Assessment Practice How many strawberries are shown below?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 52
A. 18
B. 24
C. 26
D. 62
Answer:
C.26

Explanation:
In the above picture there are 26 strawberries.I counted by 1s.I started at 1, counted 25 and i ended at 26.So, 1+25=26.
Therefore there are 26 strawberries in the above picture.

Lesson 7.7 Problem Solving

Solve & Share
How can you find the number of apples on the ground without counting them one at a time? Explain your shortcut.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 53
Thinking Habits Is there a shortcut that makes sense? What can I use from this problem to help with another problem?

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 54

Convince Me! Why is counting by 10s and is better than counting at a time?

Guided Practice
How many in all? Use a shortcut to count on. Tell what shortcut you used.

Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 55

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 56
_______ muffins I counted on by __________.
Answer:
84 muffins I counted on by 10s and 1s.

Explanation:
I gouped 10s there are 2 tens and 4 are left over.So, 2tens 4 ones is 24
There are already 60 muffins add 24 to it.
60+24=84

Independent Practice
How many in all? Use a shortcut to count on. Tell what shortcut you used.

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 57
_______ watches I counted on by __________.
Answer:
45 watches I counted on by 10s.

Explanation:
I gouped 10s there are 2 tens and no are left over.So, 2tens is 20
There are already 25 watches add 20 to it,
25+20=45.

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 58
________ train cars I counted on by ___________.
Answer:
44 train cars I counted on by 10s and 1s.

Explanation:
I gouped 10s there is 1 tens and 2 are left over.So, 1tens 2 ones is 12
There are already 32 train cars add 12 to it.
32+12=44

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 59
__________ books I counted on by ____________.
Answer:
59 books I counted by 10s and 1s.

Explanation:
I gouped 10s there is 1 tens and 4 are left over.So, 1tens 4 ones is 14
There are already 45 books add 14 to it.
45+14=59

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 60
_______ desks I counted on by ____________.
Answer:
38 desks I counted on by 1s.
There are 8 ones and there are already 30 desks, add 8 to 30
30+8 = 38

Problem Solving
Performance Task

Students and Snowmen
62 students stay inside at recess. The rest each build a snowman outside. How can you count to find the number of students in all?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 61

Answer:

Question 7.
Make Sense What do you know about the students? What do you need to find?
Answer:
I know how many students are inside the recess an di need to find how many students build the snow man outside.

Question 8.
Reasoning What does the number of snowmen tell me?
Answer:
The number of snowman tells the number of students outside.

Question 9.
Generalize How many students in all? What shortcut did you use to find the answer?
Answer:
There are 62 students aat the recess and there are 43 students outside
I counted the snow man by 10s and 1s, there are 4 tens and 3 ones are left over, 4 tens 3 ones is 43
62 + 43 = 105
Therefore there are 105 students in all.

Topic 7 Fluency Practice Activity

Show the Word
Color these sums and differences. Leave the rest white.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 62
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 63
The word is
__________ ___________ __________

The word is HOP.

Vocabulary Review

Understand Vocabulary
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 64
Question 1.
Circle the number that shows the ones digit.
1 0 6
Answer:

Explanation:
I circled the ones digit.Here 6 is 6 ones.

Question 2.
Circle the number that shows the tens digit.
1 0 6
Answer:

Explanation:
I circled the tens digit.Here 0 is 0 tens that means there are no tens in the number 106.

Question 3.
Circle a column in the part of the hundred chart.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 65
Answer:

Explanation:
I circled the column. A column is an arrangement of numbers one above the other.

Question 4.
Circle a row in the part of the number chart.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 66
Answer:

Explanation:
I circled the row. A row is an arrangement of numbers one beside the other.

Question 5.
Circle the number on the chart that is 1 more than 101.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 67
Answer:

Explanation:
I circled 102. Count by 1s, one after 101 is 102 also called as one hundred two.

Use Vocabulary in Writing
Question 6.
Fill in the number chart to count on from 95 to 106. Explain the difference between a number chart and a hundred chart. Label the chart using words from the Word List.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 68
Answer:

Explanation:
A numbe rchart is a table that lists the numbers in numerical order for example 1-10 in first line, 11-20 in second line and so on whereas a hundreds chart contains numerals from 1-100.
I labeled a column, row, ones digit and a tens digit.

Topic 7 Reteaching

Set A

You can count by 10s when you have a lot of objects to count.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 69

Count by 10s. Write the number 3 different ways.
Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 70
_______ tens
number: ________
word name: _____________
Answer:
There are 10 tens
10 tens = 100
The word name for 100 is hundred.

Explanation:
Count by 10s, there are 10 tens in the above picture.

Set B

You can use a number chart to count on by 1 s or 10s.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 71

Use a number chart to count on.
Question 2.
Count by 10s.
80, ______, ______, ______, ______
Answer:
80, 90, 100, 110, 120.

Explanation:
Count by 10s, i started at 80, i can count 90, 100, 110 and 120.

Question 3.
Count by 1 s.
114, ______, ______, ______, ______
Answer:
114, 115, 116, 117, 118.

Explanation:
Count by 1s, i started at 114, i can count 115, 116, 117, 118.

Set C

You can use an open number line to count on by 1 s or 10s.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 72

Count on using the open number line.
Question 4.
Start at 62. Count on by 10s to 102.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 73
Answer:

Explanation:
I started at 62, I count the jumps by 10s till i get 102.

Question 5.
Start at 97. Count on by Is to 101.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 73
Answer:

Explanation:
I started at 97, I count the jumps by 1s till i get 101.

Set D

Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 74

Count on by a number to find how many in all.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 75

Answer:

Question 6.
Eighty puzzle pieces are in the box. How many puzzle pieces are there in all? Explain how you counted.
_________ pieces
Answer:
106

Explanation:
To find the number of puzzle pieces outside
Count by 10s, there are 2 tens and 6 ones left, 2 tens and 6 ones is 26
Thee are already 80 puzzle pieces in the box, add 26 to 80, 80+26=106
Therefore there are 106 pieces in all.

Topic 7 Assessment Practice

Question 1.
Count by 10s. What number is shown? Write the number 3 different ways.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 76
_________ tens
number: _________
word name: __________
Answer:

There are 6 tens
6 tens = 60
The word name for 60 is Sixty.

Explanation:
Count by 10s, there are 6 tens in the above picture.

Use the partial number chart below to solve each problem.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 77

Question 2.
Cathy counts pennies by 1 s. She counts to 98. Which number will Cathy say next?
A. 89
B. 90
C. 99
D. 108
Answer:
99

Explanation:
As Cathy counts by 1s, one after 98 is 99.

Question 3.
Sam counts by 10s.
80, 90, 100, 120
Which number did he forget to count?
A. 89
B. 105
C. 110
D. 115
Answer:
110

Explanation:
As sam counts by 10s, the tens that comes after 100 is 110.
So, sam forgot to count 110.

Show your counting on the open number line.
Question 4.
Start at 58. Count on by 10 s to 98.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 78
Answer:

Explanation:
I started at 58, I count the jumps by 10s till i get 98.

Question 5.
Start at 114. Count on by 1 s to 118.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 78
Answer:

Explanation:
I started at 114, I count the jumps by 1s till i get 118.

Question 6.
Alex sees some baby chicks at the farm. 50 chicks are in the hen house. How many baby chicks in all? Use the picture to solve.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 79
A. 68
B. 72
C. 78
D. 80
Answer:

Explanation:
Count by 10s, there are 2 tens and 8 ones left, 2 tens and 8 ones is 28.
There are already 50 chicks, add 28 to it.So, 50+28=78.
Therefore there are 78 chicks in all.

Question 7.
The farm worker says there are 82 chicks this morning. Some of the chicks are hiding. How many chicks are hiding? Use your answer from Item 6 to solve. Then explain how you know.
Answer:
4

Explanation:
4 chicks are hiding
The farm worker told that there ared 82 chicks in the morning, as we can see in the above question we found that there are 78 chicks, subtract 78 from 84
84-78=4
Therefore 4 chicks are hiding.

Topic 7 Performance Task

Maya’s Marbles
Maya collects marbles and keeps them in jars.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 80
Question 1.
How many blue marbles does Maya have? Circle groups of 10. Then count by 10s. Write the numbers and the number word.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 81
__________ groups of 10 marbles
_________ marbles
_________ marbles
Answer:

Explanation:
I circled group of 10 marbles, there are
5 groups of 10 marbles
50 marbles
Fifty marbles.

Question 2.
Maya has some striped marbles. Use these clues to find out how many she has.
Clue 1: The number comes after 110.
Clue 2: The number comes before 120.
Clue 3: The number does NOT have 4 ones.
Clue 4: The number in the ones place is the same as the number in the tens place.
Maya has ________ striped marbles.
Answer:
Maya has 111 striped marbles.

Explanation:
The number comes after 110, before 120 and do not has 4 in ones place are 111, 112, 113, 115, 116, 117, 118, 119.
The number has ones place the same digit as tens as the above numbers has 1 in tens place so, the missing number will also have 1 in ones place.
Thetefore the number is 111.

Question 3.
Maya has 105 small marbles in a jar. She puts 13 more small marbles in the jar. How many small marbles are in the jar now? Solve using the number line or part of the number chart. Then explain how you solved.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 82.1
Answer:

Explanation:
I started at 105, I count the 13 jumps by 1s from 105 we get 118.

Question 4.
Maya has 48 large marbles in a jar. There are more large marbles on the floor. How can you count to find how many large marbles Maya has in all?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 7 Extend the Counting Sequence 82
What do you know about the large marbles?
_______________________
_______________________
What shortcut did you use to count the marbles? Tell how you counted.
_______________________
_______________________
_______________________
Maya has ________ large marbles in all.
Answer:

Explanation:
There are 48 large marbles in the jar
I counted by 10s and 1s
There are 1 tens and 3 ones left, one tens and 3 ones is 13.
Add 13 to 48, 48+13=61
Therefore Maya has 61 large marbles in all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *