Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 8 Work with Time and Money

Essential Question:
How can you solve problems about counting money or telling time to the nearest 5 minutes?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 1

enVision STEM Project: Money Matters
Find Out Collect examples of different types of coins and dollar bills. Describe how different coins and bills look and feel. Sort the money by size, color, and whether or not you can bend it.
Journal: Make a Book Show what you find out in a book. In your book, also:

  • Tell how different types of coins are alike. Tell how they are different.
  • Show as many different ways as you can to make 25¢.

Review What You Know

Vocabulary
Question 1.
Draw the hands to show 8 o’clock.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-2
The hands in the above clock shows 8 o’clock.
Explanation:
Clocks have 2 hands one is a little hand and other is a big hand. The little hand marks the hour. The bigger hand marks the minutes. Whichever number it’s pointing to is the hour of the day. Here the little hand is pointing to “8” it’s in the 8 o’clock hour.

Question 2.
Circle the number of minutes in one hour.
30 minutes
50 minutes
60 minutes
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-2(1)
There are 60 minutes in one hour.
Explanation:
A minute is a unit of time. The symbol for minute is min. There are 60 minutes in an hour.

Question 3.
Write the time below to the half hour.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 3
Answer:
In the above clock we can see the time as 3 : 30 means 3hours 30 minutes.
Explanation:
A minute and hours are unit of time. The symbol for minute is min and for hour is hr. There are 60 minutes in an hour. There are 30 minutes in an half hour. The above clock shows the time as 3 : 30. It can be written as 3 hours 30 minutes.

Doubles Facts
Question 4.
Write each sum.
7 + 7 = ________
9 + 9 = ________
10 + 10 = ________
Doubles facts are fun.
Answer:
7 + 7 = 14
9 + 9 = 18
10 + 10 = 20
Explanation:
“Double facts” are additions in which a number is added to itself. Here seven is added to seven then we got fourteen. Nine is added to nine then we got eighteen. Next ten is added to ten then we got twenty.

Array
Question 5.
Use mental math.
How many squares are in the array?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 4
_________ squares
Answer:
5 x 5 = 25
There are 25 squares in the array.
Explanation:
In the above image we can observe some squares. There are 5 rows and 5 columns. Multiply 5 rows of squares with 5 columns of squares. Then we got 25 squares. There are 25 squares in the array.

Math Story
Question 6.
Some pennies are in a cup. Jan takes out 22 of the pennies.
Now, 14 pennies are left in the cup. How many pennies were in the cup at the start?
_________ pennies
Answer:
Some pennies are in a cup. Jan takes out 22 of the pennies. Now, 14 pennies are left in the cup.
? – 22 = 14
? = 14 + 22
14 + 22 = 36
There are 36 pennies were in the cup at the start.
Explanation:
Some pennies are in a cup. Jan takes out 22 of the pennies. Now, 14 pennies are left in the cup. Add 14 pennies with 22 pennies then we got 36 pennies. At the start there are 36 pennies were in the cup.

Pick a Project

PROJECT 8A
What does a train schedule show?
Project: Make a Train Schedule Poster
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 5

PROJECT 8B
How much do things cost?
Project: Create an Advertisement
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 6

PROJECT 8C
Do you have the same schedule every day?
Project: Write a Daily Journal
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 7

PROJECT 8D
What would you sell if you ran your own store?
Project: Set Up a Store
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 8

Lesson 8.1 Solve Problems with Coins

Solve & Share
Kelsey had 10 cents in her piggybank. She finds 5 cents more and puts it in her bank. Then Kelsey’s mother gives her 20 cents to put in her bank. How many cents does Kelsey have in her bank now?
I can … solve problems with coins.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-9
Now Kelsey have 35 cents in her bank.
Explanation:
Kelsey had 10 cents in her piggybank. She finds 5 cents more and puts it in her bank. Then Kelsey’s mother gives her 20 cents to put in her bank. Add 10 cents with 5 cents and 20 cents then we get 35 cents. Now Kelsey have 35 cents in her bank.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 10

Convince Me! How many quarters have the same value as a half-dollar?
How many dimes have the same value as a half-dollar?
How many cents would Micah have if he didn’t have the half-dollar?
Answer:
1 quarter = 25¢
2 quarters = 50¢
Half-dollar = 50¢
2 quarters have the same value as a half-dollar.

1 dime = 10¢
5 dimes = 50¢
Half-dollar = 50¢
5 dimes have the same value as a half-dollar.

Micah would have 50 cents if he didn’t have the half-dollar.

Guided Practice

Count on to find each total value.
Question 1.
Li has these coins. How many cents does Li have?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-11
Li has 31¢.
Explanation:
Li has some coins. In the above image we can observe some coins. In that first coin is 10 cents, second coin is 10 cents, third coin is 5 cents, fourth coin is also 5 cents, fifth coin is 1 cent. By adding these coins value then we got 31 cents.

Question 2.
Manny has these coins. How many cents does Manny have?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-12
Manny have 86¢.
Explanation:
Manny have some coins. In the above image we can observe some coins. In that first coin is 50 cents, second coin is 25 cents, third coin is 10 cents, fourth coin is 1 cent. By adding these coins value then we got 86 cents.

Independent Practice

Count on to find each total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 13
Question 3.
Jan has these coins. How many cents does Jan have?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 14
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-14
Jan have 20¢.
Explanation:
Jan have some coins. In the above image we can observe some coins. In that first coin is 5 cents, second coin is 5 cents, third coin is 5 cents, fourth coin is 5 cent. By adding these coins value then we got 20 cents.

Question 4.
Tim has these coins. How many cents does Tim have?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 15
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-15
Tim have 42¢.
Explanation:
Tim have some coins. In the above image we can observe some coins. In that first coin is 25 cents, second coin is 10 cents, third coin is 5 cents, fourth coin is 1 cent and fifth coin is 1 cent. By adding these coins value then we got 42 cents.

Question 5.
Manny has these coins. How many cents does Manny have?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-16
Manny have 60¢.
Explanation:
Manny  have some coins. In the above image we can observe some coins. In that first coin is 10 cents, second coin is 10 cents, third coin is 10 cents, fourth coin is 10 cent and fifth coin is 10 cents, sixth coin is 10 cents. By adding these coins value then we got 60 cents.

Question 6.
Algebra Stacey had 92¢ this morning. Write the name of the coin she lost.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 17
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-17
She lost the coin Nickel.
Explanation:
Algebra Stacey had 92¢ this morning. She has some coins as we can observe in the above image. She has one half-dollar is equal to 50¢, one quarter is equal to 25¢, one dime is equal to 10¢ and 2 pennies is equal to 2¢. Add these coins value. Add 50¢ with 25¢,10¢ and 2¢ then the sum is 87¢. Subtract 87¢ from 92¢ then the difference is 5¢. The missing coin in the above image is nickel. One nickel is equal to 5¢.

Problem Solving

Solve each problem below.
Question 7.
Explain Tori has 2 quarters, 1 dime, and 1 nickel. How many cents does Tori have? Show how you found your answer.
Answer:
Here Tori has 2 quarters, 1 dime and 1 nickel.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-17(1)
1 quarter = 25¢
2 quarters = 50¢
1 dime = 10¢
1 nickel = 5¢
Tori have 65¢.
Explanation:
Tori has 2 quarters, 1 dime, and 1 nickel. Here we have to add 50¢with 10¢and 5¢then we got 65¢. Tori have 65¢.

Question 8.
Higher Order Thinking Write a story about what coins you could use to buy an orange for 60¢.
Answer:
Ram have some coins. He has 2 quarters, 1 dime, 1 nickel and 1 penny. what coins he could use to buy an orange for 60¢.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-17(2)
He can use 2 quarters and 1 dime to buy an orange for 60¢.
Explanation:
Ram have some coins. He has 2 quarters, 1 dime, 1 nickel and 1 penny. He used 2 quarters and 1 dime to buy an orange for 60¢.Here 2 quarters value is 50¢ and 1 dime value is 10¢.

Question 9.
Assessment Practice Lucas has these coins.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 18
He is buying a gift for his brother. If he had one more nickel, which item would he have exactly enough money to buy?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 19
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-19
Explanation:
Lucas has some coins. The coins value is 36 cents. He is buying a gift for his brother. If he had one more nickel then his coins value is will increase. 36cents plus 5 cents is equal to 41 cents. He has enough money to buy a item which was in option A.

Question 10.
Assessment Practice Jamie has 31¢. Which shows 31¢? Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 20
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-20
Jamie has 31¢.
Explanation:
In the above image we can observe some coins. Here Jamie has 31¢. Here we have to find which option have 31¢. First option coins value is 30¢and second option coins value is 31¢,third option coins value is 31¢,fourth option coins value is 51¢. So option 2 and 3 are correct because they have 31¢.

Lesson 8.2 Continue to Solve Problems with Coins

Solve & Share
Grace has 40 cents. She gives Barry 24 cents. What coins could Grace have to start? How many cents does Grace have left? Explain.
I can … solve problems with coins.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-16(1)
Grace has 40 cents. She gives Barry 24 cents.
40 – 24 = ?
40 – 24 = 16
Grace have left with 16 cents.
Explanation:
Grace has 40 cents. She gives Barry 24 cents. So Subtract 24 cents from 40 cents then we got 16 cents. Grace have to start with these coins one is quarter and one is dime, one is nickel.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 21

Convince Me! Why is subtracting 75¢ – 68¢ like subtracting 75 – 68? Explain.

Guided Practice

Solve each problem. Show your work.
Question 1.
Dora had some money in her pocket. She went to the mall and spent 3 dimes. Now Dora has 34¢. How much money was in her pocket before she went to the mall?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 22
Answer:
Before she went to the mall she has 64¢ in her pocket.
Explanation:
Dora had some money in her pocket. She went to the mall and spent 3 dimes. Now Dora has 34¢. So add 30¢ with 34¢ then we got 64¢. Before she went to the mall she has 64¢ in her pocket.

Question 2.
Peter has 58¢. His brother gave him 2 nickels and 3 pennies. How much money does Peter have now?
_______ ¢
Answer:
1 nickel = 5¢
2 nickels = 10¢
1 penny = 1¢
3 pennies = 3¢
Peter has 58¢. His brother gave him 2 nickels and 3 pennies.
58¢ + 10¢ + 3¢ = ?
58¢ + 10¢ + 3¢ = 71¢
Now Peter have 71¢.
Explanation:
Peter has 58¢. His brother gave him 2 nickels and 3 pennies. Here 2 nickels value is equal to 10¢ and 3 pennies value is equal to 3¢. Add 58¢ with 10¢ and 3¢ then we get 71¢. Now Peter have 71¢.

Independent Practice

Solve each problem. Show your work.
Question 3.
Marco buys an apple for 42¢. He pays with 4 dimes and I nickel. How much change should Marco get?
Answer:
1 dime = 10¢
4 dimes = 40 ¢
1 nickel = 5¢
Marco buys an apple for 42¢. He pays with 4 dimes and I nickel.
40¢ + 5¢ = 45¢
45¢ – 42¢ =
Macro get 3¢ back.
Explanation:
Marco buys an apple for 42¢. He pays with 4 dimes and I nickel. Here 4 dimes value is equal to 40¢ and 1 nickel value is equal to 5¢. He payed 4 dimes and 1 nickel. So add 40¢ with 5 ¢ it results 45¢. Macro buys apples for 42¢. So subtract 42¢ from 45¢ then he got 3¢. Macro get 3¢ back.

Question 4.
Trina buys a ring. She pays for it with 9 dimes. She receives 8 pennies in change. How much does the ring cost?
Answer:
1 dime = 10¢
9 dimes = 90¢
1 penny = 1¢
8 pennies = 8¢
90¢ – 8¢ = ?
90¢ – 8¢ = 82¢
The ring cost is 82¢.
Explanation:
Trina buys a ring. She pays for it with 9 dimes. Here 9 dimes value is equal to 90¢. She receives 8 pennies in change. Here 8 pennies value is equal to 8¢. So subtract 8¢ from 90¢ which results 82¢. The ring cost is 82¢.

Question 5.
How many dimes have the same value as 2 quarters?
________ dimes
a half-dollar? _______ dimes
a dollar? _________ dimes
Answer:
1 quarter = 25¢
2 quarters = 50¢
1 dime = 10¢
2 quarters = 5 dimes 
a half-dollar = 5 dimes
a dollar = 10 dimes

Question 6.
How many pennies have the same value as
a nickel? _________ pennies
a dime? _________ pennies
a quarter? _________ pennies
a dollar? ________ pennies
Answer:
1 penny = 1¢
1 nickel = 5¢
1 dime = 10¢
1 quarter = 25¢
half-dollar = 50¢
dollar = 100¢
a nickel = 5 pennies
a dime = 10 pennies
a quarter = 25 pennies
a dollar = 100 pennies

Question 7.
Number Sense What 5 coins have a total value of a quarter? Draw the coins. Label the value of each coin.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-22(1)
The five coins of nickel have a total value of a quarter.
1nickel = 5¢
5¢ + 5¢ +5¢ + 5¢ + 5¢ = 25¢
Explanation:
The five coins of nickel have a total value of a quarter. Five nickels is equal to 25¢. One quarter value is equal to 25¢.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 8.
enVision® STEM Greg’s science class wants to sort these coins by their color. What is the total value of the silver coins?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 23
______ ¢
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-23
The total value of silver coins is 50¢+ 25¢ = 75¢.
Explanation:
Greg’s science class wants to sort these coins by their color. They have to find the value of silver coins. Here first two coins are silver coins. Add the two silver coins value. Add 50¢with 25¢ then we got 75¢.The total value of silver coins is 75¢.

Question 9.
Model Rodney buys a banana for 43¢ and an orange for 37¢. Draw the fewest number of coins to show how Rodney could pay for the fruit.
Answer:

Question 10.
Higher Order Thinking Ella has 4 dimes and 15 pennies. Marie has 3 quarters. Ella says she has more money because she has more coins. Is Ella correct? Explain.
Answer:
1 dime = 10¢
4 dimes = 40¢
1 penny = 1 ¢
15 pennies = 15¢
Ella has 4 dimes and 15 pennies.
40¢ +15¢ = ?
40¢ + 15¢ = 55¢
Ella has 55¢.
Marie has 3 quarters.
1 quarter = 25¢
3 quarters = 75¢
Marie has 75¢.
Ella has 55¢ and Marie has 75¢. So Ella is not correct because Marie has more money.
Explanation:
Ella has 4 dimes and 15 pennies. Add 40¢ with 15¢ which results 55¢. Marie has 3 quarters. Here 3 quarters value is equal to 75¢. Ella has 55¢ and Marie has 75¢. So Ella is not correct because Marie has more money.

Question 11.
Assessment Practice Lydia buys a toy car for 59¢. She pays with 6 dimes. Which shows how much change Lydia should get?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 24
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-24
option A is correct.
Lydia should get 1¢ back.
Explanation:
Lydia buys a toy car for 59¢. She pays with 6 dimes. Here 6 dimes means 60¢. Lydia should get 1¢ back.

Lesson 8.3 Solve Problems with Dollar Bills

Solve & Share
What is one way you can show 100¢ with coins? Use coins to model. Draw and label the coins you use.
I can … solve problems with money.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 25
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-25
Explanation:
In the above image 100¢can be shown in four different ways with coins.
In First step two half-dollars is equal to 100¢.
In second step four quarters is equal to 100¢.
In third step two quarters and five dimes is equal to 100¢.
In fourth step one quarter and five dimes and five nickel is equal to 100¢.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 26

Convince Me! How is counting dollar bills like counting coins? How is it different?

Guided Practice

Solve each problem.
Question 1.
Mr. Park has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 27
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-27
$20 $30 $40 $45 $50
20 + 10 + 10 + 5 + 5
The total value is $50. Mr. Park has $50
Explanation:
Mr. Park has the above dollar bills. Count from the greatest bill to the least bill. Add $20 with $10, $10, $5, $5. The total value is $50. Mr. Park has $50.

Question 2.
Ms. Lenz has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 28
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-28
Ms. Lenz has $36.
Explanation:
Ms. Lenz has the above dollar bills. Count from the greatest bill to the least bill. Add $10 with $10, $10, $5, $1. The total value is $36. Ms. Lenz has $36.

Independent Practice

Solve each problem.
Question 3.
Mr. Higgins has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 29
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-29
The total value is $27.
Mr. Higgins has $27.
Explanation:
Mr. Higgins has above dollar bills. Count from the greatest bill to the least bill. Add $10 with $10, $5, $1, $1. The total value is $27. Mr. Higgins has $27.

Question 4.
Ms. Nguen has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 30
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-30
The total value is $45.
Ms. Nguen has $45.
Explanation:
Ms. Nguen has above dollar bills. Count from the greatest bill to the least bill. Add $20 with $10, $5, $5, $5. The total value is $45. Ms. Nguen has $45.

Question 5.
Mr. Abreu has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 31
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-31

The total value is $23.
Mr. Abreu has $23
Explanation:
Mr. Abreu has above dollar bills. Count from the greatest bill to the least bill. Add $10 with $10, $1, $1, $1. The total value is $23. Mr. Abreu has $23.

Question 6.
Ms. Wills has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 32
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-32
The total value is $300.
Ms. Wills has $300.
Explanation:
Ms. Will has above dollar bills. Count from the greatest bill to the least bill. Add $100 with $100 and $100. The total value is $300. Ms. Will has $300.

Question 7.
Number Sense Mr. Anson has $26 in his wallet. What is the least number of bills he can have? Draw the bills.
________ bills
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-32(1)
Mr. Anson has the least number of bills are $1, $5, $10, $10.
Explanation:
Mr. Anson has $26 in his wallet. He can have the least number of bills which are $1, $5, $10, $10.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 8.
Model Diana buys shoes on sale for $28. Draw dollar bills that she could use to pay for the shoes.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-32(2)
Diana uses these dollar bills $20, $5, $1, $1, $1 to pay for the shoes.
Explanation:
Diana buys shoes on sale for $28. She uses the above dollar bills which are $20, $5, $1, $1, $1 to pay for the shoes.

Question 9.
Mrs. Baker has two $10 bills and three $5 bills in her purse. Does she have enough money to buy a dress that costs $33? Explain.
Answer:
Mrs. Baker has two $10 bills and three $5 bills in her purse.
$10 + $10 + $5 + $5 + $5 = ?
$10 + $10 + $5 + $5 + $5 = $35
Mrs. Baker has $35 in her purse. Yes she has enough money to buy a dress that costs $33.
Explanation:
Mrs. Baker has two $10 bills and three $5 bills in her purse. Add two $10 bills and three $5 bills which results $35. Mrs. Baker has $35 in her purse. Yes she has enough money to buy a dress that costs $33.

Question 10.
Higher Order Thinking Roger buys a baseball bat that costs $27. He pays the clerk with two $20 bills. What bills can the clerk give him back as change?
Answer:
Two $20 bills is equal to $40.
$40 – $27 = ?
$40 – $27 = $13
The bills that clerk gives him back as change are $10, $1, $1, $1.
Explanation:
Roger buys a baseball bat that costs $27. He pays the clerk with two $20 bills. That means he pays $40. The base ball bat is $27. Subtract $27 from $40 the difference is $13. The bills that clerk gives him back as change are $10, $1, $1, $1.

Question 11.
Assessment Practice The dollar bills below show the total cost of tickets for a soccer game.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 33
How much do the tickets cost?
A. $5
B. $31
C. $40
D. $41
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-33
The tickets cost for a soccer game is $41.
Explanation:
Count from the greatest bill to the least bill. Add $20 with $10, $5, $5, $1. The total value is $41. The tickets cost for a soccer game is $41.

Lesson 8.4 Continue to Solve Problems with Dollar Bills

Solve & Share
Billy, Sarah, and Maria have the same amount of money. Billy has a $1 bill. Sarah has only dimes. Maria has only nickels.
How many dimes does Sarah have?
How many nickels does Maria have?
Explain how you found your answers.
I can … solve problems about money.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 34
Sarah has ________ dimes.
Maria has _________ nickels.
Answer:
Billy, Sarah, and Maria have the same amount of money.
Billy has a $1 bill.
$1 bill = 100¢
Sarah has only dimes.
1 dime = 10¢
10 dimes = 100¢
Sarah has 10 dimes.
Maria has only nickels.
1 nickel = 5¢
20 nickel = 100¢
Maria has 20 nickels.
Explanation:
Billy, Sarah, and Maria have the same amount of money. Billy has a $1 bill. Here $1 bill is equal to the 100¢ as we can observe in the above image. Sarah has only dimes. Here 1 dime is equal to the 10¢ then 10 dimes is equal to the 100¢. Sarah has 10 dimes. Maria has only nickels. Here 1 nickel is equal to the 5¢ then 20 nickels is equal to 100¢. Maria has 20 nickels.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 35

Convince Me! Tina solves the problem above by subtracting $100 – $25 and then subtracting $21 from that difference. Do you think she got the same answer as Tammy? Explain.
Answer :
In the above image we can observe that Tammy has $100 bill. She buys the the game with $25 and the toy dog with $21.
Tina Subtracted the cost of the game $25 from total number of bill $100. Then we got the difference as $75.
$100 – $25 = ?
$100 – $25 = $75
Now Tammy has $75 bill.
After that he subtracted the cost of the toy dog is $21 from the difference which is $75.
$75 – $21 = ?
$75 – $21 = $54
Tammy has $54 left.
Tina got the same answer as Tammy.

Guided Practice

Solve each problem. Show your work.
Question 1.
Sam had some money in his wallet. He went to the carnival and spent $12. Now Sam has $5. How much was in his wallet before the carnival?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 36
Answer:
$12 + $5 = ?
$12 + $5 = $17
Before carnival Sam has $17 in his wallet.
Explanation:
Sam had some money in his wallet. He went to the carnival and spent $12. Now Sam has $5. So add $12 with $5 then the sum is $17. Sam had $17 in his wallet before the carnival.

Question 2.
Morgan has $7. Her grandmother gives her a $10 bill and a $5 bill. How much money does Morgan have now?
$ ________
Answer:
$7 + $10 + $5 = ?
$7 + $10 + $5 = $22
Morgan have $22.
Explanation:
Morgan has $7. Her grandmother gives her a $10 bill and a $5 bill. Perform addition operation on $7 with $10 and $5 then the sum is $22. Morgan have $22.

Independent Practice

Solve each problem. Show your work.
Question 3.
Cindy buys a carton of milk for 38¢. She pays with 2 quarters. How much change should Cindy get?
Answer:
1 quarter = $25
2 quarters = $50
$50 – $38 = ?
$50 – $38 = $12
Cindy get $12.
Explanation:
Cindy buys a carton of milk for 38¢. She pays with 2 quarters. Here 2 quarters is equal to $50. Subtract 38$ from $50 then the difference is $12. Cindy get $12.

Question 4.
Roberto buys a baseball mitt. He pays for it with a $100 bill and receives $29 in change. How much does the baseball mitt cost?
Answer:
$100 – $29 = ?
$100 – $29 = $71
The baseball mitt cost is $71.
Explanation:
Roberto buys a baseball mitt. He pays for it with a $100 bill and receives $29 in change. Subtract $29 from $100 then the difference is $71. The baseball mitt cost is $71.

Question 5.
Latrice has bills that have a total value of $50. Draw the bills that Latrice could have.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-33(1)
Latrice could have $20, $20, $10.
Explanation:
Latrice has bills that have a total value of $50. The above image shows the Latrice bills. Latrice could have $20, $20, $10.

Question 6.
How many $1 bills have the same value as
a $5 bill? _______ $1 bills
a $10 bill? _______ $1 bills
a $20 bill? _______ $1 bills
a $100 bill? _______ $1 bills
Answer:
A $5 bill have the same value as five $1 bills. 5x$1=$5
A $10 bill have the same value as ten $1 bills. 10x$1=$10
A $20 bill have the same value as twenty $1 bills. 20x$1=$20
A $100 bill have the same value as hundred $1 bills. 100x$1=$100

Question 7.
Higher Order Thinking Jeff buys a book that costs $34. He pays for it with a $100 bill. Draw the bills that Jeff could receive as change.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-33(2)
$100 – $34 = ?
$100 – $34 = $66
Jeff receive $66.
Explanation:
Jeff buys a book that costs $34. He pays for it with a $100 bill. Subtract $34 from $100 then the difference is $66. Jeff receive $66. Jeff receives the change as $20, $20, $20, $5 and $1.

Problem Solving

Solve each problem. Show your work.
Question 8.
Make Sense Lily has two $10 bills, three $5 bills, and one $1 bill. She gives Grace $11. How much money does Lily have left?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 37
$ _______
Answer:
Two $10 bills is equal to $20.
Three $5 bills is equal to $15.
one $1 bill is equal to $1.
$20 + $15 + $1 = $36
Lilly gives Grace $11.
$36 – $11 = $25
Lily have $25
Explanation:
Lily has two $10 bills, three $5 bills, and one $1 bill. By adding $20 with $15 and $1 then the sum is $36. She gives Grace $11. Subtract $11 from $36 then the difference is $25. Lily left with $25.

Question 9.
Make Sense Isaac wants to buy a backpack for $20. He has two $5 bills and nine $1 bills. How much more money does he need to buy the backpack?
$ ________
Answer:
Two $5 bills is equal to $10.
Nine $1 bills is equal to $9.
$10 + $9 = ?
$10 + $9 = $19
Isaac wants to buy a backpack for $20.
$20 – $19 = ?
$20 – $19 = $1
He need more $1 to buy the backpack.
Explanation:
Isaac wants to buy a backpack for $20. He has two $5 bills and nine $1 bills. Add $10 with $9 then the sum is $19. Subtract $19 from $20 then the difference is $1. He need more $1 to buy the backpack.

Question 10.
Higher Order Thinking Henry has two $10 bills, two $5 bills, and three $1 bills. Mr. Harper has one $100 bill. Henry says he has more money because he has seven bills and Mr. Harper only has one bill. Is Henry correct? Explain.
Answer:
Henry
Two $10 bills is equal to $20.
Two $5 bills is equal to $10
Three $1 bills is equal to $3.
$20 + $10 + $3 = $33
Mr. Harper
one $100 bill is equal to $100.
Henry is not correct because Henry has $33 and Mr. Harper has $100.
Explanation:
Henry has two $10 bills, two $5 bills, and three $1 bills. Add $20 with $10 and $3 then the sum is $33. Mr. Harper has one $100 bill. Mr. harper has $100. Henry is not correct because Henry has $33 and Mr. Harper has $100.

Question 11.
Assessment Practice Olivia has one $20 bill, three $5 bills, and nine $1 bills. How much more money does Olivia need to buy a coat that costs $49? Explain.
What bills can you use to show how much money Olivia needs?
Answer:
one $20 bill is equal to $20.
Three $5 bills is equal to $15.
Nine $1 bills is equal to $9.
$20 + $15 + $9 = $44
Olivia need to buy a coat that costs $49.
$49 – $44 = ?
$49 – $44 = $5
Oliva needs more $5 to buy a coat.
Explanation:
Olivia has one $20 bill, three $5 bills, and nine $1 bills. Add $20 with $15 and $9 then the sum is $44. Olivia need to buy a coat that costs $49. Subtract $44 from $49 then the difference is $5. Oliva needs more $5 to buy a coat.

Lesson 8.5 Problem Solving

Reasoning
Solve & Share
Suppose you want to buy a pencil that costs 35¢. How many different ways can you use nickels, dimes, or quarters to make 35¢? Show each way. Tell how you know.
I can … reason about values of coins and find different ways to make the same total value.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-39(1)
25¢ + 10¢ = 35¢
10¢ + 10¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ = 35¢
25¢ + 5¢ + 5¢ = 35¢
10¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ = 35¢
Explanation:
I buy a pencil that costs 35¢ in four different ways.
First way add one quarter with one dime then the sum is 35¢.
Second way add two dimes with three nickels then the sum is 35¢.
Third way add one quarter with two nickel then the sum is 35¢.
Fourth way add one dime with five quarters then the sum is 35¢.

Thinking Habits
What do the numbers and symbols in the problem mean?
How do the values of the coins relate to the total?

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 38

Convince Me! Use the chart above. Write equations to show the ways to make 25¢ using dimes and nickels.
Answer:
The equations to show the ways to make 25¢ using dimes and nickels are as below.
10¢ +10¢ + 5¢ = 25¢
10¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ = 25¢
5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ = 25¢
Explanation:
First way add two dimes with one nickel then the sum is 25¢.
Second way add one dime with three nickels then the sum is 25¢.
Third way five nickels is equal to 25¢.

Guided Practice

Use reasoning. Complete the table.
Question 1.
Tony wants to buy a pencil.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 39
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-39
50¢ + 5¢ = 55¢
25¢ +25¢ + 5 = 55¢
25¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ = 55¢
5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ + 5¢ = 55¢
Explanation:
First way add one half dollar with one nickel then the sum is 55¢.
Second way add two quarters with one nickel then the sum is 55¢.
Third way add one quarter with six nickels then the sum is 55¢.
Fourth way eleven quarters is equal to 55¢.

Independent Practice

Use reasoning. Complete each table.
Question 2.
Sue needs $1 to buy a book. She has nickels, dimes, quarters, and half-dollars. Find 3 more ways Sue can make $1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 40
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-40
25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 5¢ + 5¢ = $1
50¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ +5¢ = $1
50¢ + 25¢ + 25¢ = $1
50¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 5¢ +5¢ = 1
Explanation:
Sue needs $1 to buy a book. She has nickels, dimes, quarters, and half-dollars. The other 3 more ways Sue can make $1.
First way add one half-dollar with one quarter, two dimes and 1 nickel then the sum is $1.
Second way add one half-dollar with two quarters then the sum is $1.
Third way add one half-dollar with four dimes and two nickels then the sum is $1.

Question 3.
Raul wants to buy a bookmark for 14¢. He has dimes, nickels, and pennies. Find all of the ways he can make 14¢.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 41
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-41
10¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ =14¢
5¢ + 5¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ = 14¢
5¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ = 14¢
1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢= 14¢
Explanation:
Raul wants to buy a bookmark for 14¢. He has dimes, nickels, and pennies. All of the ways he can make 14¢.
First way add one dime with four pennies then the sum is 14¢.
Second way add two nickel with four pennies then the sum is 14¢.
Third way add one nickel with nine pennies then the sum is 14¢.
Fourth way fourteen pennies is equal to 14¢.

Number Sense What is the least number of coins that you could use to make each amount? You can use the tables above to help.
Question 4.
$1
Number of coins: __________
Coins I would use: __________
Answer:
Number of coins: 3.
Coins I would use: one half-dollar and two quarters.
Explanation:
In the above table of $1. There are different ways to get total amount $1. The least number of coins that I used are 3 coins. The three coins are one half dollar and two quarters. These three coins value is equal to $1.

Question 5.
14¢
Number of coins: __________
Coins I would use: __________
Answer:
Number of coins: 5
Coins I would use: one dime and 4 pennies.
Explanation:
In the above table of 14¢. There are different ways to get total amount 14¢. The least number of coins that I used are 5 coins. The five coins are one dime and four pennies. These five coins value is equal to 14¢.

Question 6.
Write an equation to show the total value of 2 nickels and 4 pennies.
Answer:
2 nickels = 10¢
4 pennies = 4¢
10¢ +4¢ = 14¢
The total value is 14¢.
Explanation:
Perform addition operation on 2 nickels and 4 pennies then the sum is 14¢.

Problem Solving

Performance Task

Carnival Game Money Don wants to use these coins to play as many carnival games as he can. Each game costs 40¢.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 42
How can Don spend the coins that are shown at the right?

Question 7.
Use Models Choose from the coins shown. Show one way Don can spend 40¢ on one game. Write an equation.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-42(1)
The one way Don can spend 40¢ on one game.
25¢ + 10¢ + 5¢ = ?
25¢ + 10¢ + 5¢ = 40¢
Explanation:
In the above image we can observe some coins. The one way Don can spend 40¢ on one game with some coins. In the above image I take three coins from first row at the right side part. The coins are one quarter and one dime and one nickel add these coins. Add 25¢ with 10¢ and 5¢ then the sum is 40¢.

Question 8.
Make Sense You used some of the coins for one of the ways. How will you know which coins are left to spend?
Answer:
I used some coins to spend 40¢ on one game. The coins I used from first row at the right side part. So I can know the coins left to spend on game.

Question 9.
Reasoning Show how Dan can spend the coins to play games. Use tally marks in the table.
Which coin is left over?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 8 Work with Time and Money 43
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-43
One penny coin is left over.
Explanation:
Don can spend the coins in three different ways to play games.
First way he spend the coins to play game are one quarter, one dime and one nickel. Add 25¢ with 10¢ and 5¢then the sum is 40¢.
Second way he spend the coins to play game are three dimes and two nickels. Add 30¢ with 10¢ then the sum is 40¢.
Third way he spend the coins to play game are three dimes and one nickel and 5 pennies. Add 30¢ with 5¢and 5¢ then the sum is 40¢.
One penny coins is left over.

Lesson 8.6 Tell and Write Time to Five Minutes

Solve & Share
What is something you do that takes about 15 minutes? What is something you can do in less than 15 minutes?
I can … tell time to the nearest 5 minutes.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 44
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-44

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 45

Convince Me! The time is 9:35. Where is the hour hand?
Where is the minute hand?
Answer:
The hour hand should be between 9 and 10. The minute hand will be pointing to number 7 in the clock. So the time is 9:35.

Guided Practice

Complete the clocks so both clocks show the same time.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 46
Answer:
The time is 6 : 45 which means 6 hours and 45 minutes.
Explanation:
The time is showing 6 hours and 45 minutes. So, hour hand should be after 6 and near to 7. Minute hand should be pointing to number 9 in the clock.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 47
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-47
The time is 3 : 25 which means 3hours and 25 minutes.
Explanation:
The time is showing 3 hours and 25 minutes. So, hour hand should be after 3 and near to 4. Minute hand should be pointing to number 5 in the clock.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 48
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-48
The time is 8 : 00 which means the 8 hours and 0 minutes.
Explanation:
The time is showing 8 hours and 0 minutes. So, hour hand should be at 8. Minute hand should be pointing to number 12 in the clock.

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 49
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-49
The time is 5 : 40 which means 5 hours and 40 minutes.
Explanation:
The time is showing 5 hours and 40 minutes. So, hour hand should be after 5 and near to 6. Minute hand should be pointing to number 8 in the clock.

Independent Practice

Complete the clocks so both clocks show the same time.
Question 5.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 50
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-50
The time is 9 : 00 which means 9 hours and 0 minutes.
Explanation:
The time is showing 9 hours and 0 minutes. So, hour hand should be at 9. Minute hand should be pointing to number 12 in the clock.

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 51
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-51
The time is 2 : 25 which means 2 hours and 25 minutes.
Explanation:
The time is showing 2 hours and 25 minutes. So, hour hand should be after 2 and near to 3. Minute hand should be pointing to number 5 in the clock.

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 52
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-52
The time is 12 : 40 which means 12 hours and 40 minutes.
Explanation:
The time is showing 12 hours and 40 minutes. So, hour hand should be after 12 and near to 1. Minute hand should be pointing to number 8 in the clock.

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 53
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-53
The time is 4 : 40 which means 4 hours and 40 minutes.
Explanation:
The time is showing 4 hours and 40 minutes. So, hour hand should be after 4 and near to 5. Minute hand should be pointing to number 8 in the clock.

Question 9.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 54
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-54
The time is 1 : 05 which means 1 hour and 5 minutes.
Explanation:
The time is showing 1 hour and 5 minutes. So, hour hand should be at 1. Minute hand should be pointing to number 1 in the clock.

Question 10.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 55
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-55
The time is 11 : 10 which means 11 hours and 10 minutes.
Explanation:
The time is showing 11 hours and 10 minutes. So, hour hand should be after 11 and near to 12. Minute hand should be pointing to number 2 in the clock.

Question 11.
Number Sense Complete the pattern.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 56
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-56
The pattern is 7 : 00 ,7 : 05, 7 : 10, 7 : 15.
Explanation:
In the above image we can observe four timing. The pattern is 7 : 00 ,7 : 05, 7 : 10, 7 : 15.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 12.
Reasoning One of the clocks is running a little slow. The other clock is running a little fast. Estimate the correct time.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 57
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-57
One of the clocks is running a little slow. The time is 2 : 40 which means 2 hours and 40 minutes.
The other clock is running a little fast. The time is 2 : 50 which means 2 hours and 50 minutes.
The correct time is 2 : 45 which means 2 hours and 45 minutes.
Explanation:
One of the clocks is running a little slow. The time is 2 hours and 40 minutes. The other clock is running a little fast. The time is 2 hours and 50 minutes. The estimated correct time is 2 : 45 which means 2 hours and 45 minutes.

Question 13.
Number Sense Look at the time on the first clock. What time will it be in 5 minutes? Write that time on the second clock.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 58
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-58
The time on the second clock is 8:40 which means 8 hours and 40 minutes.
Explanation:
The time on the first clock is 8:35 which means 8 hours and 35 minutes. After 5 minutes the time on the second clock is 8:40 which means 8 hours and 40 minutes.

Question 14.
Higher Order Thinking Draw a clock that shows your favorite time of the day. Explain why it is your favorite time.
Answer:

Question 15.
Assessment Practice What time does the clock show?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 59
A. 1:05
B. 2:10
C. 2:01
D. 2:05
Answer:
The clock is showing 2:05 which means 2 hours and 5 minutes. So option D is correct.
Explanation:
In the above image we can observe a time. The time is  2:05 which means 2 hours and 5 minutes. So option D is correct.

Lesson 8.7 Tell Time Before and After the Hour

Solve & Share
Both of these clocks show the same time. How many different ways can you say this time? Write each way.
I can … say the time in different ways.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 60
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-60
Explanation:
In the above image both clocks shows the same time as 6:45 which means 6 hours and 45 minutes.
There are two different ways to say 6:45. One is 45 minutes after 6. Second one is 15 minutes before 7 and quarter to 7.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 61

Convince Me! Write two ways to say 5:30.
Answer :
There are two ways to say 5:30.
one is 30 minutes after 5 or half past 5.
Second one is 30 minutes before 6.

Guided Practice

Complete so both clocks show the same time. Then circle another way to say the time.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 62
Answer :
The both clocks show the same time as 2:30. The another way to say the time is half past 2.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. The two clocks are showing the same time as 2:30. The another way to say the time is half past 2. So, draw the circle for half past 2.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 63
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-63
The both clocks show the same time as 6:45. The another way to say the time is quarter to 7.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. The two clocks are showing the same time as 6:45. The another way to say the time is quarter to 7. So, draw the circle quarter to 7.

Independent Practice

Complete so both clocks show the same time. Then write the time before or after the hour.
Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 64
________ minutes before 5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-64
15 minutes before 5 or 45 minutes after 4.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. The two clocks are showing the same time as 4:45. The another way to say the time is 15 minutes before 5 or 45 minutes after 4.

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 65
quarter past _______
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-65
quarter past 12 or 15 minutes after 12.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. The two clocks are showing the same time as 12:15. The another way to say the time is quarter past 12 or 15 minutes after 12.

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 66
25 minutes after _______
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-66
25 minutes after 7.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. The two clocks are showing the same time as 7:25. The another way to say the time as 25 minutes after 7.

Higher Order Thinking Look at the clock to solve each problem.

Question 6.
What time will it be in 30 minutes? Write this time in two different ways.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 67
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-67
After 30 minutes the time will be 5:45. There are two ways to say 5:45. One is 15 minutes before 6. second way is quarter to 6.
Explanation:
In the above image we can observe a clock. The clock is showing the time as 5:15. After 30 minutes the time will be 5:45. There are two ways to say 5:45. One is 15 minutes before 6. second way is quarter to 6.

Question 7.
What time will it be in 50 minutes? Write this time in two different ways.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 68
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-68

After 50 minutes the time will be 10:30. There are two ways to say 10:30. One is 30 minutes after 10 or half past 10. Second way is 30 minutes before 11.
Explanation:
In the above image we can observe a clock. The clock is showing the time as 9:40. After 50 minutes the time will be 10:30. There are two ways to say 10:30. One is 30 minutes after 10 or half past 10. Second way is 30 minutes before 11.

Solve each problem.
Question 8.
Vocabulary Miguel is meeting a friend at half past 4.
Complete both clocks to show this time.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 69
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-69
Miguel is meeting a friend at 4:30
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. Miguel is meeting a friend at half past 4.The two clocks are showing the same time as 4:30. The another way to say the time as half past 4 or 30 minutes after 4. Miguel is meeting a friend at 4:30

Question 9.
Generalize A train left the station at 6:55. What are two other ways to say this time?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 70
Answer:
A train left the station at 6:55. The two ways to say this time are 55 minutes after 6 and 5 minutes before 7.
Explanation:
A train left the station at 6:55. There are two ways to say the time 6:55. one is 55 minutes after 6 and second is 5 minutes before 7.

Question 10.
Higher Order Thinking Draw a clock with hands that show 11:45. Then write two ways to say the time.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-70(1)

The time is 11:45 which means 11 hours and 45 minutes. The are two ways to say the time 11:45. One is quarter to 12 and another one is 45 minutes after 11.
Explanation:
The time is showing 11 hours and 45 minutes. So, hour hand should be after 11 and near to 12. Minute hand should be pointing to number 9 in the clock. The are two ways to say the time 11:45. One is quarter to 12 and another one is 45 minutes after 11.

Question 11.
Assessment Practice James gets home at 6:00. He starts his homework at quarter past 6. At what time does James start his homework?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 71
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-71
James start his homework at 6:15.
Explanation:
James gets home at 6:00. He starts his homework at quarter past 6. James start his homework at 6:15.

Lesson 8.8 A.M. and P.M.

Solve & Share
What is something you do in the morning? In the evening? What are some things you do in the morning and evening? Write or draw your answers.
I can … tell time and use reasoning to state if the event is happening in the a.m. or p.m.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 72
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-72
The events happening in morning time are denoted with a.m.
The events happening in evening time are denoted with p.m.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 73

Convince Me! What might you be doing at 6:15 a.m.? At 6:15 p.m.?
Answer:
I do brushing my teeth at 6:15 a.m.
I eat snacks at 6:15 p.m.

Guided Practice

Complete the clocks so both clocks show the same time. Then circle a.m. or p.m. to tell when you would do each activity.
Question 1.
Ride the bus to school
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 74
Answer :
I ride the bus to school at 8 : 45 am
Explanation:
In the above image both clocks shows the same time as 8:45. I ride the bus to school at 8:45 a.m. So, draw a circle for a.m.

Question 2.
Do your homework
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 75
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-75
I do my homework at 4:30 p.m.
Explanation:
In the above image both clocks shows the same time as 4:30. The time is showing 4 hours and 30 minutes. So, hour hand should be after 4 and near to 5. Minute hand should be pointing to number 6 in the clock. I do my homework at 4:30 p.m. So, draw a circle for p.m.

Independent Practice

Complete the clocks so both clocks show the same time. Circle a.m. or p.m. to tell when you would do each activity.
Question 3.
Take the bus home from school
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 76
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-76
I take the bus from school to home at 3:45 p.m.
Explanation:
In the above image both clocks shows the same time as 3:45. The time is showing 3 hours and 45 minutes. So, hour hand should be after 3 and near to 4. Minute hand should be pointing to number 9 in the clock. I take the bus from school to home at 3:45 p.m. So, draw a circle for p.m.

Question 4.
Walk the dog before breakfast
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 77
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-77
I take the dog for walk before breakfast at 8:05 a.m.
Explanation:
In the above image both clocks shows the same time as 8:05. The time is showing 8 hours and 5 minutes. So, hour hand should be at 8. Minute hand should be pointing to number 1 in the clock. I take the dog for walk before breakfast at 8:05 a.m. So draw a circle for a.m.

Question 5.
Read a book before bedtime
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 78
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-78
I read a book before bedtime at 7:50 p.m.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. Both clocks show the same time as 7:50. The time is showing 7 hours and 50 minutes. So, hour hand should be after 7 and near to 8. Minute hand should be pointing to number 10 in the clock. I read a book before bed time at 7:50p.m. So, draw a circle for p.m.

Question 6.
Take swimming lessons on Saturday morning
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 79
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-79
Take swimming lessons on Saturday morning at 10 :15 a.m.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. Both clocks show the same time as 10:15. The time is showing 10 hours and 15 minutes. So, hour hand should be after 10 and near to 11. Minute hand should be pointing to number 3 in the clock. Take swimming lessons on Saturday morning at 10 :15 a.m. So draw a circle for a.m.

Question 7.
Watch a movie on Friday night
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 80
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-80
Watch a movie on Friday night at 7:20 p.m.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. Both clocks show the same time as 7:20. The time is showing 7 hours and 20 minutes. So, hour hand should be after 7 and near to 8. Minute hand should be pointing to number 4 in the clock. Watch a movie on Friday night at 7:20 p.m. So draw a circle for p.m.

Question 8.
Go to a party on Saturday afternoon
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 81
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-81
Go to a party on Saturday afternoon at 2:00 p.m.
Explanation:
In the above image we can observe two clocks. Both clocks show the same time as 2:00. The time is showing 2 hours and 0 minutes. So, hour hand should be at 2. Minute hand should be pointing to number 12 in the clock. Go to a party on Saturday afternoon at 2:00 p.m. Draw a circle for p.m.

Question 9.
Higher Order Thinking Jen and Maria have dance lessons at the time shown on the clock.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 82
Write the time two different ways. Is it a.m. or p.m.? Explain.
Answer:
Jen and Maria have dance lessons at 3:45 p.m.
Explanation:
Jen and Maria have dance lessons at the time shown on the above clock. The time is 3:45 p.m. Because morning time is not possible to have a dance lessons. The time 3:45 can be written as two different ways. One way is 45 minutes after 3. Second way is quarter to 4.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 10.
Be Precise Draw hands on the clock to show what time your school begins each day. Then write the time. Include a.m. or p.m.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 83
Time: ________
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-83
My school begins each day at 9:00 a.m.
Explanation:
My school begins each day at 9:00 a.m. The time is showing 9 hours and 0 minutes. So, hour hand should be at 9. Minute hand should be pointing to number 12 in the clock.

Question 11.
enVision® STEM Stargazing is looking at the stars. The best time to stargaze is on a clear moonless night.
Gina went outside to stargaze at 9:00. Is this 9:00 a.m. or 9:00 p.m.? Explain.
Answer:
It is 9:00 p.m.. One can look at stars at night time and and if it is a clear moonless night, then the stars will be visible with a better view.

Question 12.
Higher Order Thinking Grace starts her homework at 4:15. She finishes her homework 45 minutes later. Draw the hands on the clocks to show both times. Write both times on the digital clocks.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 8 Work with Time and Money 84
Circle a.m. or p.m. below to tell when Grace does her homework.
a.m.
p.m.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-84
Grace done her homework at 5:00p.m.
Explanation:
Grace starts her homework at 4:15p.m. So first clock shows the time 4:15p.m. In first digital clock the time is 4:15p.m. She finishes her homework 45 minutes later. Second clock shows the time as 5:00p.m. Second digital clock shows the time as 5:00p.m. Grace done her homework at 5:00p.m. So draw a circle for p.m.

Question 13.
Assessment Practice Circle a.m. or p.m. to tell when you would do each activity.
Brush your teeth before bedtime
a.m.
p.m.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-84(1)
Explanation:
I brush my teeth before bedtime. So draw a circle for p.m.

Walk the dog before dinner
a.m.
p.m.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-84(2)
Explanation:
I go to walk with the dog before dinner. So, draw a circle for p.m.

Go to soccer practice after school
a.m.
p.m.
Answer:

Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-84(3)
Explanation:
I go to Soccer practice after school. After school means evening. So, draw a circle for p.m.

Watch the sunrise
a.m.
p.m.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-84(4)
Explanation:
I watch the sunrise at morning time. So, draw a circle for a.m.

Topic 8 Fluency Practice Activity

Find a Match Find a partner. Point to a clue. Read the clue.
Look below the clues to find a match. Write the clue letter in the box next to the match.
Find a match for every clue.
I can … add and subtract within 20.

Clues
A. is equal to 12 – 5
B. Is equal to 9 + 2
C. is equal to 12 – 10
D. is equal to 8 + 9
E. Is equal to 3 + 3
F. is equal to 15 – 7
G. Is equal to 8 + 6
H. is equal to 12 – 8
I. Is equal to 17 – 8
J. Is equal to 6 + 9
K. is equal to 8 – 5
L. is equal to 9 + 9
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 85
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-85

Topic 8 Vocabulary Review

Understand Vocabulary
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 86

Question 1.
Circle the name of the coin with the greatest value.
quarter
nickel
dime
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-86(1)
The coin with the greatest value is quarter.
Explanation:
One quarter is equal to 25¢and one nickel is equal to 5¢, one dime is equal to 10¢. The coin with the greatest value is quarter. So, draw a circle for quarter.

Question 2.
Circle the name of the coin with the least value.
half-dollar
penny
quarter
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-86(2)
The coin with the least value is penny.
Explanation:
Half-dollar is equal to 50¢, one penny is equal to 1¢ and one quarter is equal to 25¢. The coin with the least value is penny. So draw a circle for penny.

Question 3.
Cross out the time that is NOT quarter past 5 or quarter to 5.
4:45
5:15
5:25
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-86(3)
The time 5:25 is Not quarter past 5 or quarter to 5.
Explanation:
The time quarter past 5 means 5 :15 and quarter to 5 means 4 :45. The time 5:25 is Not quarter past 5 or quarter to 5. So put a cross mark for 5:25.

Question 4.
Cross out the time that is NOT half past 8 or quarter past 8.
8:30
8:45
8:15
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-86(4)
The time 8:45 is NOT half past 8 or quarter past 8.
Explanation:
The time half past 8 means 8:30 and quarter past 8 means 8:15. The time 8:45 is NOT half past 8 or quarter past 8. So put a cross mark for 8:45.

When does each event happen? Write a possible time.
Use a.m. or p.m.
Question 5.
school ends
Answer:
My school ends at 4 p.m.

Question 6.
eat breakfast
Answer:
I eat breakfast at 7:45 a.m.

Question 7.
sunrise
Answer:
Sun rises at 6:00 a.m..

Use Vocabulary in Writing
Question 8.
Explain how you can show ways to make 1 dollar (100¢) using coins. Use terms from the Word List. Give examples.
Answer:

Topic 8 Reteaching

Set A

When you count coins, start with the coin of greatest value.

Randi has the coins shown below. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 87
Another Example
Duane has the coins below. How much money does Duane have?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 88

Solve each problem. Count on to find the total value.

Question 1.
These coins are in a jar. How many cents are in the jar?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 89
Draw the coins in order.
Count on.
There is _________ in the jar.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-89
There is 45¢ in the jar.
Explanation: The above coins are in a jar. We have to keep the coins in order.
In the above image first coin is quarter. One quarter is equal to 25¢.
The second coin is dime. One dime is equal to 10¢.
The third coin is also dime. one dime is equal to 10¢.
Add these coins. Add 25¢ with 10¢ and 10¢ then the sum is 45¢. There is 45¢ in the jar.

Question 2.
The coins shown below are in a box. How much money is in the box?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 90
There is ________ in the box.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-90
There is 54¢ in the box.
Explanation:
The above coins are in a box. First we have to count from the greatest value to the smallest value of the coin. Here we have one quarter, one dime, three nickels and 4 pennies.
One quarter is equal to 25¢. One dime is equal to 10¢. Three nickel is equal to 15¢. Four pennies is equal to 4¢.
By adding these coins the sum is 54¢. There is 54¢ in the box.

Set B

Dollar bills are paper money and can have different dollar values.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 91
Matt has $56. Two of his bills are $20 bills. What other bills could Matt have? You can count on to get to $56.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 92

Solve each problem.
Question 3.
Mr. Park has these dollar bills. Count on to find the total value.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 93
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-93
$20,  $40,  $50,  $55,  $56
+$20  +$10 +$5 +$1
Mr. Park has $56.
Explanation:
Mr. Park has above dollar bills. Mr. park has two $20 and one $10 and one $5 and one $1. Add these dollars $20 with $20, $10, $5, $1 then the sum is $56. Mr. Park has $56.

Question 4.
A cookbook costs $36. Mrs. Beeson has a $10 bill and a $5 bill. How much more money does Mrs. Beeson need to buy the cookbook?
$ _________
Answer:
Mrs. Beeson has a $10 bill and a $5 bill.
$10 +$5 = ?
$10 +$5 = $15
A cookbook costs $36.
$15 + ? = $36
$36 – $15 = ?
$36 – $15 = $21
Mrs. Beeson needs $21 to buy the cookbook.
Explanation:
A cookbook costs $36. Mrs. Beeson has a $10 bill and a $5 bill. Add $10 with $5 then the sum is $15. Subtract $15 from $36 then the difference is $21. Mrs. Beeson needs $21 to buy the cookbook.

Set C

Thinking Habits
Reasoning
What do the numbers and symbols in the problem mean?
How do the values of the coins relate to the total?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 94

Use reasoning. Finish the table.

Question 5.
Mitch has dimes, nickels, and pennies. Find ways he can make 11¢. Show a tally mark for each coin you use.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 95
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-95
Explanation:
1 dime = 10¢
1 nickel = 5¢
1 penny = 1¢
First way add one dime with one penny then the sum is 11¢.
Second way add two nickel with one penny then the sum is 11¢.
Third way add one nickel with 6 pennies then the sum is 11¢.
Fourth way 11 pennies is equal to 14¢.

Set D

It takes 5 minutes for the minute hand to move from one number to the next. Count on by 5s.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 96

Read the time.
Write the same time on the digital clock.

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 97
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-97
Explanation:
The above two clocks show the time as 4:45 which means 4 hours and 45 minutes or quarter to 5.

Set E

You can say the number of minutes before the hour or after the hour.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 98

Circle the time each clock shows.

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 99
5 minutes before 3
5 minutes after 3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-99
Explanation:
The above clock shows the time 2:55. The time 2:55 which means 5 minutes before 3. So, draw a circle for 5 minutes before 3.

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 100
15 minutes before 10
15 minutes after 10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-100
Explanation:
The above clock shows the time 10:15. The time 10:15 which means 15 minutes after 10. So, draw a circle for 15 minutes after 10.

Set F

Use a.m. from midnight to noon.
Use p.m. from noon to midnight.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 101

Circle a.m. or p.m. to tell when you would do each activity.

Question 9.
Afternoon recess
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 102
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-102
Afternoon recess break at 2:05 p.m. So, draw a circle for p.m.
Explanation:
The above clock shows the time 2:05. Afternoon recess break at 2:05 p.m. So, draw a circle for p.m.

Question 10.
Feeding fish after breakfasts
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 103
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-103
Feeding fish after breakfasts at 9:00 a.m. So, draw a circle for a.m.
Explanation:
The above clock shows the time 9:00. Feeding fish after breakfasts at 9:00 a.m. So, draw a circle for a.m.

Topic 8 Assessment Practice

Question 1.
Chen has these coins. How much money does Chen have? If he spends a quarter and a penny, how much money will he have? Count on to find the total.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 104
Chen has _____ cents. He will have _____ cents
Answer:
First coin is quarter. One quarter is equal to 25¢.
Second coin is dime. One dime is equal to 10¢.
Third coin is nickel. One nickel is equal to 5¢.
Fourth coin is penny. one penny is equal to 1¢.
Fifth coin is penny. one penny is equal to 1¢.
25¢ + 10¢ + 5¢ + 1¢ + 1¢ = 42¢
42¢ – 25¢ – 1¢ = ?
42¢ – 25¢ – 1¢ = 16¢
Chen has 42 cents. He will have 16 cents.
Explanation:
Chen has these coins quarter, dime, nickel, penny. Add these coins value. Add 25¢ with 10¢, 5¢, 1¢, and 1¢ then the sum is 42¢. Chen spends quarter and penny. Subtract 25¢ and 1¢ from 42¢ then the difference is 16¢. Chen has 42 cents. He will have 16 cents.

Question 2.
Ellen has 4 coins that equal 46¢. She has 1 quarter, 1 dime, and 1 penny. Which is her fourth coin?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 105
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-105
Fourth coin is dime. So option C is correct.
Explanation:
Ellen has 4 coins that equal 46¢. She has 1 quarter, 1 dime, and 1 penny.
One quarter is equal to 25¢. One dime is equal to 10¢. one penny is equal to 1¢. Add these coins value. Add 25¢ with 10 ¢ and 1¢ then the sum is 36¢. The fourth coin is dime. By adding 10¢ to 36¢ then the sum is 46¢. So option C is correct.
Question 3.
Nan has 36¢. Which coins show this?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 106
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-106
Option A is correct because the three coins value is equal t0 36¢.
Explanation:
Nan has 36¢.
Option A has three coins. Add 10¢ with 25¢ and 1¢ then the sum is 36¢. The three coins value is equal to 36¢.
Option B has four coins. Add 1¢ with 5¢, 10¢ and 10¢ then the sum is 26¢. The four coins value is equal to 26¢.
Option C has four coins. Add 5¢ with 5¢, 10¢ and 1¢ then the sum is 21¢. The four coins value is equal to 21¢.
Option D has four coins. Add 10¢ with 10¢, 1¢ and 10¢ then the sum is 31¢. The four coins value is equal to 31¢.
Option A is correct because the three coins value is equal t0 36¢.

Question 4.
George has quarters, dimes, and nickels. Show all the ways he can make 25¢. Use tally marks.
Circle the way that uses the least number of coins.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 107
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-107
Explanation:
George has quarters, dimes, and nickels. There are four different ways he can make 25¢.
First way one quarter is equal to 25¢.
Second way two dimes is equal to 20¢ and one nickel is equal to 5¢. Add 20¢ with 5¢ then the sum is 25¢.
Third way one dime is equal to 10¢ and 3 nickels is equal to 15¢. Add 10¢ with 15¢ then the sum is 25¢.
Fourth way five nickels is equal to 25¢.
So draw a circle for quarter because least number of coins.

Question 5.
Mr. Zink has the dollar bills shown. How many dollars does Mr. Zink have? If he spends $16 on breakfast and does not receive any change, which bills could he have used to pay for it?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 108
Answer:
$10 + $10 + $5 + $5 + $1 = ?
$10 + $10 + $5 + $5 + $1 = $31
Mr. Zink have $31.
He spends $16 on breakfast
$31 – $16 = ?
$31 – $16 = $15
Mr. Zink used $10 and $5 ,$1.
Explanation:
Mr. Zink has the dollar bills as we can observe in the above image. Add $10 with $10, $5, $5, $1 then the sum is $31. Mr. Zink have $31. He spends $16 on breakfast. Subtract $16 from $31 then the difference is $15. Mr. Zink used $10 and $5, $1 he does not receive any change back.

Question 6.
A. Claire has two $20 bills, two $5 bills, and three $1 bills. Terrance has one $100 bill. How much more money does Terrance have? Explain.
Answer:
Claire has two $20 bills, two $5 bills, and three $1 bills.
Two $20 bills is equal to $40.
Two $5 bills is equal to $10.
Three $1 bills is equal to $3.
$40 + $10 + $3 = $53
Claire has $53.
Terrance has one $100 bill.
One $100 bill is equal to $100.
$100 – $53 = $47
Terrance have more $47.
Explanation:
A. Claire has two $20 bills, two $5 bills, and three $1 bills. Add the bills. Add $40 with $10 and $3 then the sum is $53. Terrance has one $100 bill. Subtract $53 from $100 then the difference is 47. Terrance have more $47.

B. What bills can you use to show how much more money Terrance has?
Answer:
Terrance has more $47. I can use these bills one 20 bill, one 10 bill, three 5 bills and two 1 bill. There sum is equal to $47.

Question 7.
Kay has saved $30. Show three different ways to make $30. Use tally marks in the table at the right.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 109
Circle the way that uses the least number of bills.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-109
Explanation:
Kay has saved $30. There are three different ways to make $30.
First way add one $20 bill with one $10 bill then the sum is $30.
Second way three $10 bills is equal to $30.
Third way add two $20 bills and two $5 bills is equal to $30.
Draw a circle to first way because it uses a least number of bills.

Question 8.
Sandy wakes up in the morning at the time shown on the clock.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 110
What time does Sandy wake up?
A. 5:10 am
B. 6:10 a.m.
C. 5:10 p.m.
D. 6:10 p.m.
Answer:
Sandy wake up at 6:10 a.m. So option B is correct.
Explanation:
In the above clock we can observe the time 6:10 which means 10 minutes after 6. So sandy wake up at 6:10 a.m. So option B is correct.

Question 9.
Sara’s baseball game starts at the time shown on the clock.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 111
Is this the time her game starts? Choose Yes or No.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 112
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-112
Explanation:
Sara’s baseball game starts at the time shown on the above clock. The time is 4:45 on the above clock.
Her game starts at 45 minutes after 4. The statement is correct So, choose yes.
Her game starts at 15 minutes before 5. The statement is correct So, choose yes.
Her game starts at quarter to 4. The statement is not correct So, choose No.
Her game starts at quarter to 5. The statement is correct So, choose Yes.

Question 10.
The clock shows the time that Holly arrives to school. What time does the clock show? Choose all that apply.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 113
☐ half past 7 o quarter past 8
☐ 30 minutes after 8
☐ half past 8
☐ 15 minutes to 9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-113
Explanation:
The clock shows the time that Holly arrives to school. The above clock shows the time as 8:30. The time 8:30 can also be called as 30 minutes after 8 and half past 8. So options two and three are correct. Keep a tick mark to options two and three.

Question 11.
The first clock shows the time the sun rises. Write the same time on the second clock. Then circle a.m. or p.m.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 114
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-114
Sun rises at 6:35 a.m.
Explanation:
The first clock shows the time the sun rises. The time in the first clock is 6:35. The same time on the second clock also. So sunrises at 6:35 a.m.

Question 12.
Look at the time on the first clock. Write that time on the second clock.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 115
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-115
The first clock shows the time as 9:25.
Explanation:
The first clock shows the time as 9:25. Write that time on the second clock. The time on the second clock is 9:25. So, both clock shows the same time as 9:25.

Question 13.
Circle a.m. or p.m. to tell when you would do each activity.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 116
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-116
Explanation:
Watch the sunset at 7:40 p.m. Draw a circle for p.m.
Take a music lesson after school. So draw a circle for p.m.
Brush your teeth before school. So draw a circle for a.m.
Ear breakfast at 6:45 a.m. So draw a circle for a.m.

Question 14.
Draw lines to match the time on each clock in the first row to the same time shown in the second row.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 117
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-117
Explanation:
The time in the first clock is 4:30. So, the hour hand should be after 4 and before 5. The minute hand should be at 6 (6×5=30 mins).
The time in the second clock is 5:15. So, the hour hand should be after 5 and before 6. The minute hand should be at 3 (3×5=15 mins).
The time in the third clock is 4:45. So, the hour hand should be after 4 and before 5. The minute hand should be at 9 (9×5=45 mins).
The time in the fourth clock is 5:30. So, the hour hand should be after 5 and before 6. The minute hand should be at 6 (6×5=30 mins).

Topic 8 Performance Task

The Toy Store
Terry’s family owns a toy store. These are some of the things they sell.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 118
Question 1.
Lorna buys the crayons with 6 coins. Ken buys the crayons with 7 coins. Draw the coins that each of them used.
Lorna’s 6 coins
Ken’s 7 coins
Answer:

Question 2.
Kim goes to the toy store with these coins.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 119
Part A
What is the total value of the coins Kim has? Explain how you know.
Answer:
25¢ + 5¢ + 10¢ + 1¢ + 10¢ = 51¢
5¢ + 5¢ + 25¢ + 1¢ + 10¢ + 1¢ = 47¢
51¢ +47¢ = 98¢
The total value of the coins are 98¢. Kim has 98¢.
Explanation:
In the above image we can observe some coins. The value of the coins in first row are 51¢ and the value of the coins in second row are 47¢. The total value of the coins are obtained by adding 51¢ with 47¢ then the sum is 98¢. The total value of the coins are 98¢. Kim has 98¢.

Part B
How much more money does Kim need to buy the book? Explain.
Answer:
The book cot is $1 as we can observe in the above image.
$1 = 100¢
100¢ – 98¢ = 2¢
Kim need more 2¢ to buy the book.
Explanation:
In the above image we can observe the cost of the book is $1. $1 is equal to 100¢. Kim has 98¢. Subtract 98¢from 100¢ then the difference is 2¢. Kim need more 2¢ to buy the book.

Question 3.
Kay’s father buys a toy train at the toy store for $50.
Part A
Show five different ways that he could have paid $50. Use tally marks to complete the table.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 120
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-120
Explanation:
Kay’s father buys a toy train at the toy store for $50. There are five different ways to buy a toy train at the toy store.
First way is two $20 bills and one $10 bill is equal to $50.
Second way is one $20 bill and three $10bills is equal to $50.
Third way is four $10 bills and two $5 bills is equal to $50.
Fourth way is three $10 bills and four $5 bills is equal to $50.
Fifth way is two $10 bills and six $5 bills is equal to $50.

Part B
Which way uses the least number of bills to make $50? Explain.
Answer:
First way used the least number of bills to make $50.
Explanation:
First way is two $20 bills and one $10 bill is equal to $50. So, first way used the least number of bills to make $50.

Question 4.
Ted walks to the toy store in the afternoon.
Part A
He starts walking at the time shown on the digital clock. Draw hands on the second clock to show the same time.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 8 Work with Time and Money 121
Is the time on the clocks above 3:35 a.m. or 3:35 p.m.? Explain how you know.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-8-Work-with-Time-and-Money-121
Explanation:
Ted walks to the toy store in the afternoon. He starts walking at the time shown on the digital clock. The digital clock shows the time as 3:35. The time is showing 3 hours and 35 minutes. So, hour hand should be after 3 and towards 4. Minute hand should be pointing to number 7 in the clock. Ted walks to the toy store at 3:35 p.m.

Part B
Write the time on the clocks in two different ways.
Answer:-
The time on the above clocks is 3: 35. The time is 35 minutes past 3 and 35 minutes before 4.

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *