Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 9 Numbers to 1,000

Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 1
enVision STEM Project: Breaking Apart and Putting Together

Find Out Collect sets of building blocks. Take turns and work together. Use the blocks to build a model. Then take that model apart and use the same blocks to build a different model.

Journal: Make a Book Show your models in a book.
In your book, also:

  • Tell how many pieces you used to build your models.
  • Show how to use place-value blocks to model different names for the same number.

Answer:
Building the Blocks:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-99.2

  • Tell how many pieces you used to build your models.
  1. I have used 20 blocks to create the above model.
  2. I have used 13 plain blocks and 7 wheel blocks.
  • Show how to use place-value blocks to model different names for the same number.

 

Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-10.2

Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-91

Review What You Know

Vocabulary

Question 1.
Circle the coin with the least value. Put a square around the coin with the greatest value.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 100
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-100

Question 2.
Circle the number that has 5 ones and 4 tens.
54
45
40
5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-100

Question 3.
Tom is having breakfast. The minute hand on the clock shows half past 7 o’clock. Circle the time on the clock.
7:15 a.m.
7:30 a.m.
7:15 p.m.
7:30 p.m.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-100

Counting Money

Question 4.
Circle coins that total 37¢.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 4.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-4.6

Breaking Apart Numbers

Question 5.
Break apart each number into tens and ones.
23 = ___ + ___
47 = ___ + ___
96 = ___ + ___
Answer:
23 = 2 tens + 3 ones
47 = 4 tens + 7 ones
96 = 9 tens + 6 ones

Math Story

Question 6.
Howie has $13. A. backpack costs $30. How much more money does Howie need to buy the backpack?
$ ____
Answer:
Howie has $13. A. backpack costs $30. He already has $13 so we have to subtract $30 – $13 = $17. Howie needs $17 more to buy a backpack.

Pick a Project

PROJECT 9A
Which are the hottest planets in our solar system?
Project: Make a Planets Poster
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.1
Answer:
Sun is the Hottest planet in out solar system but sun doesn’t be called as Planet it is called as Star. When according to planets the hottest planet in our solar system is Venus with 464 temperature
Drawing a Poster for Planets:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-99.2

PROJECT 9B
What is the height of the tallest waterfall in the world?
Project: Design a Waterfall Guide
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.2
Answer:-
The height of the tallest waterfall in the world is Denmark Strait cataract with 3,505 m of height.

Designing a Natural Waterfall
  1. Use large rocks. In nature, a river or stream will clear out small pebbles and stones over time, leaving behind the larger stones and boulders.
  2. Blend the waterfall into the landscape.
  3. Use a waterfall filter to make your life easier.

Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-99.2

 

PROJECT 9C
How much do large animals weigh?
Project: Create an Animal Riddle Booklet
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.3
Answer:
The Antarctic blue whale (Balaenoptera musculus ssp. Intermedia) is the biggest animal on the planet, weighing up to 400,000 pounds (approximately 33 elephants) and reaching up to 98 feet in length.
Task
Kids love jokes and riddles! Your class will create a series of riddles that other students can use to learn about animals.
Engage
In this lesson, students will complete research about an animal and demonstrate their knowledge about the animal by creating a riddle they present to challenge other student’s knowledge.

Introduce your students to animal riddles by reading ABC Animal Riddles (rhyming verse) by Susan Joyce or If Not for the Cat (haiku) by Jack Prelutsky. These books will engage your students in the process and demonstrate various ways that riddles can be written.

Discuss the riddles you have read with your students. You might ask:

  • What was your favorite riddle? Why?
  • What clues helped you figure out the answer?
  • What types of words did the author use?
  • What makes a good riddle?

Let your students know that they will be creating their own animal riddles. Each student will choose an animal and create two pages in Wixxie for the riddle.

Page 1 will be the riddle. An example might look like this:

  • I have beautiful black spots. I am a carnivore. I live on the savanna. I am the fastest land animal on the planet.

Page 2 will be an illustration of the animal.

Brainstorm a list of different animals with the entire class. Depending on your current science focus, you may want to narrow your brainstorm to types of animals, such as mammals, or animals that live in a particular habitat like the desert.

Students should choose one animal from the list and write down what they already know about the animal using a cluster, character trait map, or other graphic organizer.

Student-created sample for the traits of an Emperor Penguin

In order to formulate the riddle, students will write clues based on the following questions:

  • What does this animal look like?
  • Where does it live?
  • What does it eat?
  • What makes it unique?

Give students time in the library or online to research the answers to these questions. Students should add their research notes to their existing cluster organizer.
Create
When their research is complete, students should write a draft of the riddle. Students can write their riddle a number of ways. For example, the riddle could contain four sentences that explain:

  • Sentence 1: how the animal looks
  • Sentence 2: what the animal eats
  • Sentence 3: where the animal can be found
  • Sentence 4: a unique fact or distinguishing characteristic

The riddle could also take the form of a haiku!

Students can use a tool like Wixie to create their riddle pages. Use the Text tool to add the text of the riddle to page 1. Use the paint tools or image button to illustrate the animal.
3-ACT MATH PREVIEW

Math Modeling

Makes Cents

Before watching the video, think: How can you save money you earn or find? What are some good places to put your money? What are some good ways to sort your money?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.4

Lesson 9.1 Understand Hundreds

Activity

Solve & Share

What is another way to show 100? Draw a picture and explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.5
Answer:-
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.5

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.6

Convince Me!
10 ones make ten. 10 tens make I hundred. 10 hundreds make I thousand. Do you see a pattern? Explain.

Guided Practice
Complete each sentence. Use place-value blocks and your workmat to help.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.7
Answer:

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.8
Answer:

Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.8

Independent Practice

Complete each sentence. Use models if needed.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.9
___ equals ___ hundreds, ___ tens, and __ ones.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.9

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.10
___ equals ___ hundreds, ___ tens, and __ ones.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.10

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.11
___ equals ___ hundreds, ___ tens, and __ ones.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.11

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.12
___ equals ___ hundreds, ___ tens, and __ ones.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.12

Question 7.
Number Sense Complete the pattern.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.13
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.13

Problem Solving

Solve each problem. Use models if needed.

Question 8.
Use Tools Lucy picked a number. She says her number has 8 hundreds, 0 tens, and o ones.
What is Lucy’s number?
____
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.8

Question 9.
Vocabulary Complete the sentences using the words below.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.14
There are 100 ___ in one hundred.
There are 10 ___ in one ___.
Answer:
There are 100  ones  in one hundred.
There are 10 tens in one hundred.

Higher Order Thinking
Farrah and Cory are playing beanbag toss. Circle the two other numbers they each must get to score 1,000 points.

Question 10.
Farrah has 300 points.
200 500 600 300
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-4.6
Explanation: Farrah and Cory need 1000 points and Farrah already have 300 points and Cory needs 700 points to make 1000 points.

Question 11.
Cory has 500 points.
100 200 400 700
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-4.6
Explanation: Farrah and Cory need 1000 points and Cory already have 500 points and Farrah needs 500 points to make 1000 points.

Question 12.
Assessment Practice Each box has 100 pencils. Count by hundreds to find the total. Which number tells how many pencils are in the boxes?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.15
A. 170
B. 700
C. 800
D. 900
Answer:
700
Explanation: Each box has 100 pencils. We have 7 boxes of crayons so 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 = 700

Lesson 9.2 Models and 3-Digit Numbers

Activity

Solve & Share

How can you use place-value blocks to show 125? Explain.
Draw your blocks to show what you did.

;

Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 9.16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.16

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 10.2

Convince Me!
How many hundreds are in 395? How many tens? How many ones?
Answer: There are 3  hundreds, 9 tens, and 5 ones in 395
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.16

Guided Practice

Write the numbers shown. Use place-value blocks and your workmat if needed.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 10.3
Answer:

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 10.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-10.4

Independent Practice

Write the numbers shown. Use models and your workmat if needed.

Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.5

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.6

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.7

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.8

Question 7.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.9

Question 8.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.10

Question 9.
Higher Order Thinking Find the number. It has 5 hundreds. The digit in the tens place is between 5 and 7. The number of ones is 2 less than 4. ___
Answer: The number is 562 because there are  5 hundreds and the tens is between 5 and 7 and that is 6 and the one 2 less than 4

Problem Solving

Solve the problems below.

Question 10.
Make Sense Complete the chart. A number has an 8 in the hundreds place. It does not have any tens. It has a 3 in the ones place. Check that your answer makes sense.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.11
What is the number?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.11

Question 11.
Draw models to show hundred, 4 tens, and 3 ones. Then write the number in the chart.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.12

Question 12.
Higher Order Thinking Choose a three digit number. Draw models to show the hundreds, tens, and ones for your number. Write the number below.
___
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.9

Question 13.
Assessment Practice Katie used these models to show a number. Which number is shown?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 10.13
A. 759
B. 768
C. 858
D. 859
Answer: A. 759
Explanation: We have 100 cube box 7 and 10 cube boxes 5 and 9 cube boxes so the answer is 759

Lesson 9.3 Name Place Values

Solve & Share

Jake says the 3 in 738 has a value of 3. He shows this with 3 ones blocks. Do you agree with Jake? Explain. Use the chart to help.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 11.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-11.1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 11.2

Convince Me!
How can you find the value of a digit using a place-value chart?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-11.3

Guided Practice
Use place-value blocks to show the number. Next, complete the place-value chart. Then write the value of each digit.

Question 1.
348
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 11.3

Independent Practice

Circle the correct values for the underlined digit in each number.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 11.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-11.4

Question 7.
Use the number to answer each question.
902
What is the value of the 9?
What is the value of the 0?
What is the value of the 2?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-11.3

Question 8.
Higher Order Thinking Write the number that has the following values.
– The tens digit has a value of 70.
– The ones digit has a value of 5 ones.
– The hundreds digit has a value of 8 hundreds.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-11.3

Problem Solving

Use place value to solve each problem.

Question 9.
Complete the chart to find the number.
The number has 9 hundreds. It has 5 tens. It has 8 ones.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 13.1
What is the number? ___
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-13.1
The Number is 958.

Question 10.
Model Courtney drew a picture of place value blocks to show the number 793. Draw the blocks to show what Courtney’s picture may have looked like.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.13

Question 11.
Higher Order Thinking A class needs to build the number 123 with place-value blocks but does NOT have any hundreds blocks. How can they build 123 using other place-value blocks?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-9.16

Question 12.
Assessment Practice What is the value of the 6 in the number 862?
A. 6
B. 10
C. 60
D. 600
Answer:  C. 60

Lesson 9.4 Read and Write 3-Digit Numbers

Solve & Share

What is another way to write the number 231? Explain.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.2

Convince Me!
How many hundreds, tens, and ones does the number six hundred forty have?
Answer:-
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.1

Guided Practice
Use the models to solve each problem.

Question 1.
Write the number in expanded form. Then write it in standard form.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.3
Answer:

Question 2.
Write the number in expanded form. Then write it in word form.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.4

Independent Practice

Write the number in word form and standard form.

Question 3.
300 + 80 + 2
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.5

Question 4.
200 + 6
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.6

Question 5.
600 + 90 + 5
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.7

Question 6.
500 + 30 + 3
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 16.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-16.8

Question 7.
Write eight hundred seventy-four in expanded form and standard form.
Answer: 874
800 + 70 + 4
Eight hundred and seventy four.

Question 8.
Write 478 in expanded form and word form.
Answer: 478
400 + 70 + 8
Four hundred and seventy eight.

Question 9.
Higher Order Thinking Write the number in two different ways. It has 5 hundreds. The tens digit is 1 less than the hundreds digit. The ones digit is 2 more than the hundreds digit.
Standard form: ____ Expanded form: ____
Answer:
Standard form: 547
Expanded form: 500 + 40 + 7

Problem Solving

Use place-value models to help you solve the problems below.

Question 10.
Vocabulary There are 493 pages in a book.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 23.1
Write the number 493 in c expanded form.
___ + ___ + ____
Write the number 493 in word form.
______________
Answer:
Expanded form: 400 + 90 + 3
Word form:  Four Hundred and Ninety Three

Question 11.
Higher Order Thinking Draw hundreds, tens, and ones to show a three-digit number. Next, write the number in expanded form. Then use the word form of the number in a sentence.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.6

Question 12.
Assessment Practice The model shows a three-digit number. Which is the standard form of the number?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 25.1
A. 300 + 80 + 6
B. 386
C. 300 + 90 +7
D. 397
Answer:
B. 386

Lesson 9.5 Different Ways to Name the Same Number

Activity

Solve & Share

Use place-value blocks. Show two ways to make 213. Then draw each way. Tell how your ways are alike and different.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 30.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-30.1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 30.2

Convince Me!
How can you show that 5 hundreds and 4 tens has the same value as 4 hundreds and 14 tens?
Answer:- 5 hundreds are 500 and 4 tens are 40 Therefore, 500 + 40 = 540
Likewise, 4 hundreds are 400 and 14 tens are 140 Therefore, 400 + 140 = 540
In second equation we have 14 tens and in 1st equation we have only 4 tens.

Guided practice
Use place-value blocks to count the Practice hundreds, tens, and ones. Show two other ways to make the number.

Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 32.1
132 = ______________
132 = ______________
Answer:
132 = 100 + 30 + 2
132 = One Hundred and Thirty Two
132 = (100 x 1) + (30 x 1) + (2 x 1)

Independent Practice

Use place-value blocks to count the hundreds, tens, and ones.
Then show two other ways to make the number.

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 40.1
418 = _______
418 = _______
418 = _______
Answer:
418 = 400 + 10 + 8
418 = Four Hundred and eighteen
418 = (400 x 1) + (10 x 1) + (8 x 1)

Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 40.2
163 = ______
163 = ______
163 = ______
Answer:
163 = 100 + 60 + 3
163 = One Hundred and Sixty Three
163 = (100 x 1) + (60 x 1) + (3 x 1)

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 40.3
225 = ______________
225 = ______________
225 = ______________
Answer:
225 =  200 + 20 + 5
225 = Two Hundred and Twenty Five
225 = (200 x 1) + (20 x 1) + (5 x 1)

Algebra Write the missing number.

Question 5.
698 = 500 + ____ + 8
Answer:
698 = 500 + 190 + 8

Question 6.
939 = 900 + 20 + ____
Answer:
939 = 900 + 20 + 19

Solve the problems below.

Question 7.
Carl made this model to show a number.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 60.1

What number is shown?
Draw models to show another way Carl could make this number.
Answer:
The Number is 475
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-60.1

Question 8.
Explain Neha wants to make the same number in different ways. She says 300 + 130 + 9 equals the same number as 500 + 30 + 9. Do you agree with Neha? Explain.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 60.2
Answer:
No!, I don’t agree with Neha because 300 + 130 + 9 = 439; and 500 + 30 + 9 = 539
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-60.1

Question 9.
Higher Order Thinking Make 572 as hundreds, tens, and ones. Write as many ways as you can.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-10.8
500 + 70 + 2 = 572
400 + 170 + 2 = 572
300 + 270 + 2 = 572
200 + 370 + 2 = 572
100 + 470 + 2 = 572

Question 10.
Assessment Practice which is a way to show 687? Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 61 600 + 70 + 17
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 61 600 + 80 + 7
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 61 600 + 180 + 7
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 61 500 + 180 + 7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-61

Lesson 9.6 Place-Value Patterns with Numbers

Activity

Solve & Share

Write the missing numbers in the chart. Be ready to explain how you found the missing numbers.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 62
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-62

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 63

Convince Me!
Use mental math and place-value patterns to write each missing number.
538, 539, ____ ,541, 542
481, 491, ____,511, 521
Answer:
538, 539, 540 ,541, 542
481, 491, 501,511, 521

Guided Practice
Use place-value patterns and mental Practice math to find the missing numbers.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 64

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 65
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-65

Independent Practice

Use place-value patterns and mental math to find the missing numbers.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 66
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-66

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 67
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-67

Question 5.
456, 457, 458, ___, ___,
461, 462, ___, ___, ____
Answer:
456, 457, 458, 459, 460
461, 462, 463, 464, 465

Question 6.
620, 630, 640, ___, 660, ___
680, 690, ___, 710, ___
Answer:
620, 630, 640, 650, 660, 670
680, 690, 700, 710, 720

Question 7.
232, 242, ___, 262, ___,
___, 292, 302, __, ___
Answer:
232, 242, 252, 262, 272,
282, 292, 302, 312, 322

Question 8.
991, 992, ___, ___, 995,
__, 997, ___, 999, ___
Answer:
991, 992, 993, 994, 995,
996, 997, 998, 999, 1000

Number Sense
Describe each number pattern.

Question 9.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 69.1
Answer:
The sequence of number is added up by 100.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-69.1

Question 10.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 69.2
Answer:
The sequence of number is added up by 10.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-69.2

Problem Solving

Solve each problem.

Question 11.
Look for Patterns Sally sees a pattern in these numbers. Describe the pattern.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 69.3
Answer: These are the sequence of the Natural numbers.

Question 12.
Look for Patterns Yoshi sees a pattern in these numbers. Describe the pattern.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 69.4
Answer:
The sequence of number is added up by 10.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-69.4

Question 13.
Higher Order Thinking Write your own three-digit numbers. Describe the number pattern for your numbers.
Answer:
The sequence of number is added up by 10.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-69.4

Question 14.
Assessment Practice Use the numbers on the cards. Write the missing numbers in the number chart.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 69.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-69.5

Lesson 9.7 Skip Count by 5s, 10s, and 100s to 1,000

Activity

Solve & Share

Use the number line to skip count by 5s, starting at 0. Write the two missing numbers. Describe any patterns you see.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-70.1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.2

Convince Me!
How could you use the number line in the first box above to skip count by 10s starting at 400?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-70.2

Guided Practice
Skip count on the number line. Write the missing numbers.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.3

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-70.4

Independent Practice
Skip count on the number line. Write the missing numbers.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-70.5

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.6
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 70.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-70.6

Look at the skip counting pattern. Write the missing numbers.

Question 5.
100, 200, 300, 400, __, ___
Answer:
100, 200, 300, 400, 500, 600

Question 6.
950, 960, ___, 980, 990, ___
Answer:
950, 960, 970, 980, 990, 1000

Question 7.
480, 490, 500, ___, ___, 530
Answer:
480, 490, 500, 510, 520, 530

Question 8.
745, 750, __, __, 765, ___
Answer:
745, 750, 755, 760, 765, 770

Question 9.
Algebra Write the missing numbers.
300 + ___ = 400
85 + ___ = 50
990 + __ = 1,000
Answer:
300 + 100 = 400
85 – 35 = 50
990 + 10 = 1,000

Problem Solving

Solve the problems below.

Question 10.
Reasoning Greg is skip counting. He writes 430, 435, 440 on paper. Greg wants to write 3 more numbers after 440. What should they be?
Answer:
430, 435, 440, 445, 450, 455.

Question 11.
Reasoning Zoe is skip counting. She writes 500, 600, 700 on paper. Zoe wants to write 3 more numbers after 700. What should they be?
Answer:
500, 600, 700, 800, 900, 1000.

Question 12.
Higher Order Thinking What number is used to skip count on this number line? How do you know? What numbers did the arrows land on at the jumps?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 72.3
Answer:
The sequence of number is added up by 10. Because 300 is added up by 10 so it became 310.
The sequence of number is added up by 10.

Question 13.
Assessment Practice Roy played 4 video games. He scored 110, 115, 120, and 125 points.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 72.4
Skip counting by what number from 110 to 125 is shown on the number line?
A. 2
B. 5
C. 10
D. 100
Answer:
B. 5

Lesson 9.8 Compare Numbers Using Place Value

Activity

Solve & Share

Joy and Zach flipped three number cards. Then they each made a number. Joy made 501 and Zach made 510. Who made the greater number? How do you know? Use place-value blocks to help you solve.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 73.1
Answer:-
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-73.1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 73.2

Convince Me!
How would you compare 995 and 890? Explain.
Answer:-
995 is greater than 890;  995 > 890 because 995 is greater value with 105 numbers

Guided Practice
Use place-value blocks to show each number. Practice Compare. Write greater than, less than, or equal to. Then write >, <, or =.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 73.4
Answer:

Question 2.
816 is ____ 819.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 73.5
Answer:
816 is Less than 819.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-73.5

Independent Practice

Use place-value blocks to show each number. Compare Write greater than, less than, or equal to. Then write >, <, or =.

Question 3.
572 is ___ 577.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.1
Answer:
572 is Less than 577.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.1

Question 4.
256 is ___ 243.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.2
Answer:
256 is Greater than 243.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.2

Question 5.
837 is ___ 837
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.3
Answer:
837 is Equal to  837
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.3

Question 6.
486 is __ 468.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.4
Answer:
486 is Greater than 468.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.4

Question 7.
208 is __ 208.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.5
Answer:
208 is Equal to 208.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.5

Question 8.
936 is ___ 836.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.55
Answer:
936 is Greater than 836.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.55

Question 9.
821 is ____ 821.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.6
Answer:
821 is Equal to 821.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.6

Question 10.
347 is ___ 437.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.7
Answer:
347 is Less than 437.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.7

Question 11.
286 is ___ 189.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.8
Answer:
286 is Greater than 189.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.8

Question 12.
Higher Order Thinking Find one number that will make all three comparisons true.
____ < 111 ___ > 109 ___ = 110
Answer:
110 < 111;  110 > 109;  110 = 110

Problem Solving

Compare. Write >, <, or =. Then answer the question.

Question 13.
Reasoning Ming sells 319 tickets. Josie sells 315 tickets.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.9

Question 14.
Reasoning Jared earned 189 pennies doing chores. Tara earned 200 pennies doing chores. Who earned more pennies?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.10
___ earned more pennies.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.10
Tara earned more pennies.

Question 15.
Higher Order Thinking Compare the numbers 298 and 289. Write the comparison two ways. Then explain your thinking.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.8
200 + 90 + 8 = 298 greater than 200 + 80 + 9
The number 298 is greater than 289 with 10 numbers. 289 is having 10 numbers less than 298.

Question 16.
Assessment Practice Solve the riddle to find the number of coins in the second chest. Then compare the numbers. The two numbers have the same digits. The hundreds digits are the same. The tens and ones digits are in different orders.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.11
A. 556 < 665
B. 556 > 565
C. 556 = 565
D. 556 < 565
Answer:
D. 556 < 565

Lesson 9.9 Compare Numbers on the Number Line

Activity

Solve & Share

This number line shows only one number. Name a number that is greater than 256. Then, name a number that is less than 256. Show your numbers on the number line and explain why you are correct.

Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.12
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12
260 is greater than 256.
250 is less than 256.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 74.13

Convince Me!
Can you write a number that is less than 325, and that is not shown on the number line above? Explain.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12
Explanation: The number 125 is less then 325 because the number 125 is having less value than the number 325
with 200 numbers less.

Guided Practice
Write a number to make each comparison correct. Practice Draw a number line to help if needed.

Question 1.
461 < 467
Answer:
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 2.
___ < 470
Answer:
466 < 470
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 3.
132 < ___
Answer:
132 < 150
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 4.
263 < ___
Answer:
263 < 270
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 5.
675 > ___
Answer:
675 > 670
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 6.
684 = ___
Answer:
684 = 684
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Independent Practice

Write a number to make each comparison correct. Draw a number line to help if needed.

Question 7.
421 > ___
Answer:
421 > 420
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 8.
___ < 884
Answer:
880 < 884
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 9.
959 < ___
Answer:
959 < 960
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 10.
__ < 619
Answer:
615 < 619
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 11.
103 = ___
Answer:
103 = 103
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 12.
566 > ___
Answer:
566 > 560
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 13.
394 < ___
Answer:
394 < 400
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 14.
___ < 417
Answer:
415 < 417
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Question 15.
___ > 789
Answer:
790 > 789
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-74.12

Write <, >, or = to make each comparison correct.

Question 16.
107 Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 80 106
Answer:
107 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 106

Question 17.
630 Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 80 629
Answer:
630  Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 629

Question 18.
832 Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 9 Numbers to 1,000 80 832
Answer:
832 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 832

Question 19.
Higher Order Thinking Write a number to make each comparison correct. Place the numbers on the number lines.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.1

Problem Solving

Solve the problems below.

Question 20.
Reasoning Kim is thinking of a number. It is greater than 447. It is less than 635. What could the number be?
Answer: Kim is thinking of the number is 555 because it is greater than 447 and it is less than 635. So, the number could be 555.

Question 21.
Reasoning Don is thinking of a number. It is less than 982. It is greater than 950. What could the number be?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.2
Answer: Don is thinking of a number. The number is 970 because it is increasing by 2 so they relate by 2.

Question 22.
Higher Order Thinking Monty picked a number card. The number is greater than 282. It is less than 284. What is the number? ___
Explain how you know.
Answer:
Monty picked a number card. The number is greater than 282. It is less than 284. The number is 283 because it is less then  284 and it is greater than 282 and the between number is 283.

Question 23.
Assessment Practice Which number is neither greater than nor less than the number shown?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.3
A. 157
B. 158
C. 159
D. 168
Answer:
B. 158

Lesson 9.10 Look For and Use Structure

Problem Solving

Activity

Solve & Share

Sort the numbers 500, 800, 600, 400, and 700 from least to greatest. Describe any number patterns that you see. Are there any other numbers that fit the pattern?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.5

Thinking Habits
Are there things in common that help me? Is there a pattern? How does it help?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.6

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.7

Convince Me!
How can you use the pattern to find the next three red jersey numbers?
Answer:  224, 324, 424, 524, 624, 724, 824, 924, 1024. I have found the other jersey numbers by increasing hundredths digit by adding 100 so in this way jersey number.

Guided Practice
Look for a pattern to solve each problem.

Question 1.
The yellow team is sorting their uniforms.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.8
Sort the first four jersey numbers from least to greatest.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.8

Question 2.
Look for a pattern in the sorted jersey numbers. What is the pattern rule?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.8
This is the pattern where the number was increased by 10. The tenths were increased by 10.

Question 3.
What is the next greatest yellow jersey number?
Answer: The next greatest yellow jersey number is 460.

Independent Practice

Break the problem into simpler parts to solve. Use a hundreds chart, a number line, or place value chart if you need to.

Question 4.
The blue team wants to sort their jersey numbers from greatest to least. After they sort the numbers, what number would come next?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.8
List the jersey numbers from greatest to least.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.9
Look for a pattern in the sorted jersey numbers. What is the pattern rule?
What jersey number is next in the pattern?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.8
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.9
The next number in the jersey pattern is 450.

Question 5.
A librarian sorted these books. Find the missing book number. Describe one pattern you notice.
?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.103
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.103
The number was increased my 10 in its tenth value so every number was increased by 10.

Problem Solving

Performance Task

Mail Delivery
Sam delivered mail to four houses numbered 115, 120, 110, and 105. He started at the house with the least number and continued to the house with the greatest number. If the number pattern continues, what are the next three house numbers?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 80.10

Question 6.
Reasoning Sort the numbers of the first four houses from least to greatest. Then write the sorted numbers on the houses in the top row above.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.10

Question 7.
Look for Patterns What is the pattern rule for the four house numbers you sorted?
What are the next three house numbers?
Write the numbers of the houses in the bottom row of houses above.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-80.10

Question 8.
Explain Why do you sort the numbers before looking for a pattern? Explain.
Answer: We naturally sort objects and information into different groupings so that we can more easily identify their similarities and differences.

Topic 9 Fluency Practice

Activity

Color a path from Start to Finish. Follow the sums and differences that are even numbers. You can only move up, down, right, or left.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 90.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-90.1

Topic 9 Vocabulary Review

Understand Vocabulary

Write standard form, expanded form, or word form.

Word List
• compare
• decrease
• digits
• equals (=)
• expanded form
• greater than (>)
• hundred
• increase
• less than (<)
• ones
• place-value chart
• standard form
• tens
• thousand
• word form

Understand Vocabulary
write standard form, expanded form, or word form

Question 1.
400 + 30 + 7
Answer:
Four hundred thirty-seven

Question 2.
four hundred
thirty-seven
___
Answer:
437

Question 3.
437
___
Answer:
400 + 30 + 7

Label each picture. Use terms from the Word List.

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.1
Answer:
Hundred

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.2
Answer:
Standard Form

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.3
Answer:
Hundred

Compare. Complete each sentence.

Question 7.
901 is ___910.
Answer:
901 is Equal to 910.

Question 8.
429 ____ 400 + 20 + 9.
Answer:
429 Equal to 400 + 20 + 9.

Use Vocabulary in Writing

Question 9.
What is the next number in the pattern?
911, 921, 931, 941, _____
Explain how you solved the problem. Use terms from the Word List.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-81.5

Topic 9 Reteaching

Set A

10 tens make 1 hundred. You can count by hundreds.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.6

Complete the sentence. Use models if needed.

Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.7
___equals___hundreds,
___tens, and ___ones.
Answer:
900 equals 900 hundreds,
0 tens, and 0 ones.

Set B
You can use place value to help you write numbers.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.8
There are 3 hundreds, 2 tens, and 4 ones in 324.

Write the numbers. Use models and your workmat if needed.

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-81.9

Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-81.10

Set C
You can write a number using the standard form, expanded form, and word form.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 81.11

Write the number in standard form, expanded form, and word form.

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 82.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-82.1

Set D
You can show different ways to make numbers.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 82.2

Look at the models in the chart. Show three different ways to make the number.

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 82.3
153 = ___ + ___ + ___
153 = ___ + ___ + ___
153 = ___ + ___ + ___
Answer:
153 = 100 + 50 + 3
153 = 100 + 40 + 13
153 = 150 + 3

Topic 9 Reteaching

Set E

You can look for patterns with numbers on a hundreds chart.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 85.1
From left to right, the Ones digit goes up by 1.

From top to bottom, the tens digit goes up by 1.

Use place-value patterns to find the missing numbers.

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 85.2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-85.2

Question 7.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 85.3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-85.3

Set F
You can skip count by 5s, 10s, and 100s on a number line.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 85.4

Skip count on the number line. Write the missing numbers.

Question 8.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 85.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-85.5

Set G
You can use place value to compare numbers.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 85.6

Compare each pair of numbers. Write >, <, or =.

Question 9.
785 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 793
Answer:
785 Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-86  793

Question 10.
199 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 198
Answer:
199 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 198

Question 11.
452 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 452
Answer:
452 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 452

Question 12.
805 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 810
Answer:
805 Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-86 810

Question 13.
902 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 897
Answer:
902 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 897

Question 14.
451 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 516
Answer:
451 Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-86 516

Question 15.
636 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 629
Answer:
636 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 629

Question 16.
754 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 86 754
Answer:
754 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 754

Set H
Thinking Habits
Look for a pattern to solve the problem.
Are there things in common that help me? Is there a pattern? How does it help?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 87
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-81.5

Look For and Use Structure

Question 17.
These tags are in a drawer.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 88
Describe a pattern you notice.
What is the missing number? ___
Answer:
The Missing number is 475
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-88

Topic 9 Assessment Practice

Question 1.
Each box has 100 crayons. Count by hundreds to find the total. How many crayons are in all of the boxes? Explain.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 89
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-89

Question 2.
Danny made this model. Write the number in three different forms.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 90
Standard form ____
Expanded form ____
Word form _____
Answer:
Standard form: 624
Expanded form: 600 + 20 + 4
Word form: Six Hundred and Twenty Four

Question 3.
Write the number the model shows. Use the chart.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 91
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-91

Question 4.
What is the value of the 8 in the number 789? What is the expanded form of 789?
Answer:
The value of the 8 in the number 789 is tens that means it has 8 tens i.e., 80
The expanded form of 789 is 700 + 80 + 9

Question 5.
Which is the word form of the number shown by the blocks?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 91.1
A. four hundred fifty-six
B. four hundred forty-six
C. 400 + 40 + 6
D. 446
Answer:
B. four hundred forty-six

Question 6.
Which is the standard form of the number shown by the blocks?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 91.2
A. 315
B. three hundred fifteen
C. 300 + 10 + 5
D. 351
Answer:
A. 315

Question 7.
Draw a line from each number form to its example.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 92
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-92

Question 8.
Kate made this model. What number does it show? Write the number and complete the sentence.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 93
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-93

Question 9.
Lee and Maria collect pennies. Lee has 248 pennies. Maria has 253 pennies. Who has more pennies?
Write <, =, or > to compare the number of pennies.
248 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 95 253
Answer:
248 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 253

Question 10.
Jeff is thinking of a number. The number has 2 hundreds. It has more ones than tens. It has 7 tens. Which could be the number? Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 97 276
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 97 279
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 97 267
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 97 278
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 97 289
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-97

Question 11.
Compare. Write <, =, or >.
429 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98 294 849 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98 984
Answer:
429 Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-9-Numbers-to-1000-80 294 849 Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-86 984

Question 12.
Write a number that will make each comparison correct.
327 < ___ 716 > ___
Answer:
327 < 720 > 716 > 715

Question 13.
There are 326 boys at a school. Which is the expanded form for the number of boys?
A. 200 + 30 + 6
B. 300 + 20 + 6
C. 300 + 60 + 2
D. 300 + 60 + 7
Answer:
B. 300 + 20 + 6

Question 14.
Which is a way to show 576? Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 96.1 500 + 60 + 16
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 96.1 500 + 70 + 6
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 96.1 400 + 170 + 6
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 96.1 500 + 60 + 7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-97

Question 15.
Use the numbers on the cards. Write the missing numbers in the number chart.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 97.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-97.1

Question 16.
Candy counts 405, 410, 415, 420, 425, 430 By what number does Candy skip count?
A. 2
B. 5
C. 10
D. 100
Answer:
B. 5

Question 17.
Skip count on the number line. Write the missing numbers.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-98.1

Question 18.
Choose all the comparisons that are correct.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.2 576 < 675
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.2 899 < 799 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.2 435 > 354
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.2 698 < 896 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.2 856 > 859
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-97

Topic 9 Performance Task

Reading Record
These students love to read! These books show the number of pages each student has read so far this year.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.5

Question 1.
Write the number of pages Tim read in expanded form.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-98.6
Write the number in word form.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-98.7

Question 2.
Complete the place-value chart to show the number of pages Ruth read.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-98.8
Show two other ways to write the number.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-98.9

Question 3.
Show two ways to compare the number of pages that Luisa read with the number of pages that Ruth read. Use > and <.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-98.10

Question 4.
This number line shows the total number of minutes Diane read each week for 3 weeks.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 98.11
How many minutes did she read after the first week? ___ minutes
After the second week? ___ minutes
After the third week? ___ minutes
How many minutes did she read each week? Explain how you know.
Answer:
How many minutes did she read after the first week?
Answer: 600 minutes
After the second week?
Answer: 1200 minutes
After the third week?
Answer: 1800 minutes
How many minutes did she read each week? Explain how you know.
Answer: Each week she read 600 minutes and every week she reads 600 minutes for 3 week. So, 600 + 600 + 600

Question 5.
Diane reads the same number of minutes each week. How many minutes does she read after 4 weeks? After 5 weeks? Skip count on the number line above to find the answers.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 99.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-99.1

Question 6.
The table shows how many pages Jim read in three different months. If he follows the pattern, how many pages will Jim read in April and May?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 9 Numbers to 1,000 99.2
Part A
What pattern do you see in the table?
Answer:
The pattern which is increased by tens in its tenths place.
Part B
How many pages will Jim read in April and May?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-9-Numbers-to-1000-99.2

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *