Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems

Essential Question:
How can time, capacity, and mass be measured and found?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 1

Answer:
The time is measured in hours.
the capacity is measured in liters.
the mass is measured in grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
1 hour = 60 min.
1000 ml = 1 liter.
1000 g = 1 kg.
The time is measured in hours.
the capacity is measured in liters.
the mass is measured in grams.

enVision STEM Project: Forces and Interactions
Do Research Use the Internet or other sources to find information about magnets. How are magnets used? What types of magnets are there? Attach different amounts of paper together using a metal paper clip. How can you lift the paper using the magnet? How much mass can the magnet lift?

Answer:
There are three types of magnets are there.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are three types of magnets are there.
they are permanent magnets, temporary magnets, and electromagnets.
Magnet is defined as a material that can produce its own magnetic field.
permanent magnets are magnets that are used permanently.
temporary magnets are used as per the situation.
electro magnets are used due to the support of an electric field.

Journal: Write a Report Include what you found. Also in your report:

  • Give examples of magnetic and non-magnetic materials.
  • Find the masses of the paper clip and of the paper.
  • Write an equation to show how much mass you can lift using the magnet.

Review What You Know

Vocabulary

  • denominator
  • numerator
  • number line
  • unit fraction

Choose the best term from the box. Write it on the blank.
Question 1.
The _________ tells the number of repetitions of the unit fraction.

Answer:
The numerator tells the number of repetitions of the unit fraction.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numerator tells the number of repetitions of the unit fraction.
for example:
the numerator is 1.
the denominator tells how many equal parts are there.
examples of the unit fractions are 1/2, 1/3, 1/4, and 1/8.
so the numerator tells the number of repetitions of the unit fraction.

Question 2.
The ________ tells what fractional part is being counted.

Answer:
The denominator tells what fractional part is being counted.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the denominator tells what fractional part is being counted.
for example:
2/8 = 1/4.
so the denominator tells what fractional part is being counted.

Question 3.
One equal part of a whole can be represented using a _________

Answer:
One equal part of a whole can be represented using a number line.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
one equal part of a whole can be represented using a number line.
for example:
if the number line is divided into 4 parts.
the fractions can be written as 1/4, 2/4, 3/4, and 4/4.
one equal part of a whole can be represented using a number line.

Solving 2-Step Problems
Question 4.
Mr. Vernon rides a train for 188 miles. Then he rides a subway for 9 stops. Each stop is 2 miles apart. How far does he travel?

Answer:
The number of miles Mr. Vernon rides = 206 miles.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Vernon rides a train for 188 miles.
then he rides a subway for 9 stops.
each stop is 2 miles apart.
9 x 2 = 18.
188 + 18 = 206.
so the number of miles Mr.Vernon rides = 206 miles.

Question 5.
Ms. Slate has a box of 320 new light bulbs. She replaces the light bulbs in 50 lamps. Each lamp has 5 sockets. How many new light bulbs does Ms. Slate have left?

Answer:
The number of light bulbs does Ms. Slate has left = 70 bulbs.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ms. Slate has a box of 320 new light bulbs.
She replaces the light bulbs in 50 lams.
each lamp has 5 sockets.
50 x 5 = 250.
320 – 250 = 70.
so the number of light bubls does Ms. Slate has left = 70 bulbs.

Number Lines

Label the missing numbers on the number lines.
Question 6.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 2

Answer:
The missing numbers on the number line are 2/6, 4/6, 5/6, 6/6, 7/6, and 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
label the missing numbers on the number lines.
the number line is divided into 6 parts.
the missing numbers are 2/6, 4/6, 5/6, 6/6, 7/6, and 1.
so the missing number is 2/6, 4/6, 5/6, 7/6, and 1.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-1

Question 7.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 3

Answer:
The missing numbers are 50, 100, 150, 200, 350, and 400.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
label the missing numbers on the number line.
the distance between each point is 50.
so the starting point is 50.
50 + 50 = 100, 100 + 50 = 150, 150 + 50 = 200, 200 + 50 = 250, 250 + 50 = 300.
so the missing numbers are 50, 100, 150, 200, 350, and 400.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-2

Fractions

Question 8.
Rena divides a square into 8 equal parts. What unit fraction should she write as a label for each of the parts?
A. \(\frac{0}{8}\)
B. \(\frac{1}{8}\)
C. \(\frac{8}{8}\)
D. \(\frac{8}{1}\)

Answer:
Option B is the correct answer.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rena divides a square into 8 equal parts.
1/8 is the correct fraction.
so option B is the correct answer.

Question 9.
Write two fractions that are equal to 1.

Answer:
The two fractions are 5/5 and 1/1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the two fractions that are equal to 1 are,
5/5 = 1.
1/1 = 1.
so the two fractions are 5/5 and 1/1.

Pick a Project

PROJECT 14A
How do you show elapsed time on a clock?
Project: Write and Tell a Story About Time
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 4

Answer:
The time is 11:55.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 11.
the hour hand is on the 12.
so the time is 11:55.
5 x 11 = 55.
so the time is 11:55.

PROJECT 14B
What is the best way to plan for a full day?
Project: Create and Play a Matching Game
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 5

Answer:
The numbers 12 and 29 comes on Saturday and Tuesday.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers on the calendar are:
1, 2, 3, 4, 5, 6, …..and 31.
the numbers are 12 and 29 comes on Saturday and Tuesday.

PROJECT 14C
How did people tell time before clocks?
Project: Design and Make a Sundial
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 6

PROJECT 14D
What is your favorite recipe?
Project: Perform a Song About the Masses of Objects
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 7

Lesson 14.1 Time to the Minute

Solve & Share
Xander and his mother are visiting a store. In the store, there are many clocks on the shelves. The clocks show different times. Tell the times shown on each of the clocks below.
I can … show and tell time to the minute using clocks.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 8

Answer:
The times are 1’o clock, 5’30, and 5:55.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
in the 1st watch, the minute hand is on the 12 and the hour hand on the 1.
so the time is 1:00.
in the 2nd watch, the minute hand is on the 6 and the hour hand on the 5.
so the time is 5:30.
in the 3rd watch, the minute hand is on the 11 and the hour hand on the 6.
so the time is 5:55.

Look Back! Xander and his mother leave the store at 8:47. How can you use the clock to show this time?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 9

Answer:
The minute hand is on the 9 and the hour hand is on the 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Xander and his mother leave the store at 8:47.
the minute hand is on the 9.
the hour hand is on the 8.
so the time is 8:47.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-3

Essential Question
How Do You Tell Time to on the Nearest Minute?

Visual Learning Bridge
The clock shows the time a train from Memphis is scheduled to arrive at Central Station. What time is the train scheduled to arrive? Write the time in digital form and in two other ways.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 10

Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 11

Convince Me! Model with Math A train arrives from Atlanta one hour after the Memphis train. Write the arrival time of the Atlanta train in digital form and two other ways. Use a clock face to help.

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
In the Memphis train example, why is 42 minutes after 12 o’clock the same as 18 minutes before 1 o’clock? Explain.

Answer:
The 42 minutes after 12 o’clock is the same as 18 minutes before 1 o’clock.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 8 after two small points.
5 x 8 = 40.
40 + 2 = 42.
the hour hand is in between 12 and 1.
the time is 12:42.
so the 42 minutes after 12 o’clock is the same as 18 minutes before 1 o’clock.

Question 2.
An airplane landed at 3:55. Does the clock show the time the airplane landed? Explain.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 12

Answer:
Yes, the time is correct.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 11.
the hour hand is on the 3.
5 x 11 = 55.
so the time is 3:55.
the time is correct.

Do You Know How?
In 3 and 4, write the time shown on each clock in two ways.
Question 3.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 13

Answer:
The time is 3:12 and 12 minutes after 3 o’clock.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 2.
the hour hand is on the 3.
the time is 12 minutes after 3 o’clock.
5 x 2 = 10.
10 + 2 = 12.
so the time is 3:12.

Question 4.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 14

Answer:
The time is 5:43 and 43 minutes after 5 o’clock .

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 5.
the hour hand is on the 8.
5 x 8 = 40.
40 + 3 = 43.
so the time is 5:43.
the time is 43 minutes after 5 o’clock.

Independent Practice

In 5-7, write the time shown on each clock in two ways.
Question 5.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 15

Answer:
The time is 11:20 and 20 minutes after 11 o’clock.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 4.
the hour hand is on the 11.
the time is 20 minutes after 11 o’clock.
5 x 4 = 20.
so the time is 11:20.

Question 6.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 16

Answer:
The time is 7:39 and 21 minutes before 8 o’clock.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 7.
the hour hand is on the 7.
the time is 21 minutes before 8 o’clock.
5 x 7 = 35.
35 + 2 = 37.
so the time is 7:39.

Question 7.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 17

Answer:
The time is 8:44.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 2.
the hour hand is on the 3.
5 x 2 = 10.
10 + 2 = 12.
so the time is 3:12.

Problem Solving

In 8 and 9, use the table.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 18

Question 8.
Roy says that the scarf and the hat together cost about the same amount as a blanket and a hat. Is this a reasonable estimate? Explain.

Answer:
No, it is not reasonable.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Roy says that the scarf and the hat together cost about the same amount as a blanket and a hat.
the scarf cost $18.
the hat cost $12.
blanket cost $19.
18 + 12 = 30.
19 + 12 = 31.
so both are not same.

Question 9.
What did Jorge buy at the sale if $19 + $19+ $19+ $18 stands for the total cost of his purchase?

Answer:
The total cost is $75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jorge buy at the sale $19 + $19 + $19 + $18.
19 + 19 = 38.
19 + 18 = 37.
37 + 38 = 75.
so the total cost is $75.

Question 10.
Be Precise Mia left her house at 25 minutes before 3 o’clock. Draw hands on the clock to show when she left.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 19

Answer:
The time is 2:35.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mia left her house 25 minutes before 3 o’clock.
the minute hand is on the 7.
the hour hand is on the 2.
5 x 7 = 35.
so the time is 2:35.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-4

Question 11.
Higher Order Thinking Sandra’s party started at 7:00. Her friends Theo and Lily arrive at 10 minutes after 7 o’clock. Her friend Marcus arrives 35 minutes after Theo and Lily. What time did Marcus arrive? Write this time in two other ways.

Answer:
The time did Marcus arrive = 7:45.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sandra’s party started at 7:00.
Theo and Lily arrive 10 minutes after 7 o’clock.
Her friend Marcus arrives 35 minutes after Theo and Lily.
7:10 + 35 = 7:45.
so the time Marcus arrive = 7:45.

Assessment Practice

Question 12.
Clay and his family sit down to eat dinner at the time shown on the clock. Which of the following are other ways to write that time? Select all that apply.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 20
☐ 3 : 25
☐ 5 : 16
☐ 16 minutes after 5 o’clock
☐ 44 minutes before 5 o’clock
☐ 16 minutes before 5 o’clock

Answer:
The time is 5:16 and 16 minutes after 5 o’clock.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the minute hand is on the 3 after 1 point.
the hour hand is on the 5.
5 x 3 = 15.
15 + 1 = 16.
so the time is 5:16 and 16 minutes after 5 o’clock.

Question 13.
Mary Ann called her grandmother. She ended the call at the time shown on the clock. Which of the following are NOT other ways to write this time? Select all that apply.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 21
☐ 14 minutes before 9 o’clock
☐ 3 : 46
☐ 46 minutes after 3 o’clock
☐ 9 : 19
☐ 14 minutes before 4 o’clock

Answer:
The wrong options are 3:46 and 14 minutes before 9 o’clock.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mary Ann called her grandmother.
She ended the call at the time shown on the clock.
so the minute hand is on the 9.
the hour hand is in between 3 and 4.
5 x 9 = 45.
45 + 1 = 46.
so the time is 3:46.

Lesson 14.2 Units of Time: Measure Elapsed Time

Solve & Share
Denise went to see a movie. The movie started at 1:05 P.M. It ended at 2:35 P.M. How long did the movie last? Explain your reasoning.
I can… measure intervals of time in hours and minutes.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 22

Look Back! Without counting hours and minutes, how do you know the movie Denise went to see was less than 2 hours long?

Answer:
The number of minutes the movie lasts = 1 hour 30 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Denise went to see a movie. The movie started at 1:05 P.M.
It ended at 2:35 P.M.
2:35 – 1:05 = 1:30.
so the number of minutes the movie lasts = 1 hour 30 minutes.

Essential Question
How Can You Find Elapsed Time?

Visual Learning Bridge
Janey took part in a charity walk. The walk started at 7:10 A.M. It ended at 11:20 A.M. How long did the walk last?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 23

Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 24

Convince Me! Make Sense and Persevere After the charity walk, Janey talked with friends from 11:25 A.M. to 11:40 A.M. Then lunch was served from 11:45 A.M. until 2:10 P.M. How long did lunch last?

Another Example!
You can also use a number line to measure elapsed time.
Janey’s charity walk lasted 4 hours, 10 minutes.
The number line shows the number of hours and minutes that elapsed during the walk.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 25

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
If a start time is 7:15 A.M. and an end time is 7:45 A.M., why do you not have to count hours to find the elapsed time?

Answer:
The elapsed time is 7:30 A.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
If a start time is 7:15 A.M. and an end time is 7:45 A.M.
7:45 – 7:15 = 7:30.
so the elapsed time is 7 hours 30 minutes.

Question 2.
A movie started at 2:30 P.M. and ran for 2 hours, 15 minutes. What time did the movie end?

Answer:
The time did the movie end = 4:45 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The movie started at 2:30 P.M and ran for 2 hours, 15 minutes.
30 + 15 = 45.
2 + 2 = 4.
so the time did movie end = 4:45 P.M.

Do You Know How?
Question 3.
Draw a number line to count the hours from 11:00 A.M. to 5:00 P.M. What is the elapsed time?

Answer:
The elapsed time = 6 hours.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
hours from 11 to 5 is 6 hours.
the time is 11:A.M to 5:00 P.M.
11 + 1 = 12.
1 + 5 = 6.
so the elapsed time is 6 hours.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-5

Independent Practice

Leveled Practice In 4-7, use clocks or number lines to find the elapsed or end time.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 26
Question 4.
Hours from 6:30 P.M. to 9:30 P.M. ___________
Minutes from 9:30 P.M. to 9:50 P.M. ___________
The elapsed time is ___________ hours, ___________ minutes.

Answer:
3 hours.
20 minutes.
the elapsed time is 3 hours and 20 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the hours from 6:30 P.M to 9:30 P.M is 6 + 3 = 9.
the minutes from 9:30 P.M to 9:50 P.M is 30 + 20 = 50.
9 – 6 = 3.
50 – 20 = 30.
so the elapsed time is 3 hours and 20 minutes.

Question 5.
Start Time: 10:00 A.M.
End Time: 3:00 P.M.
Elapsed Time: ___________

Answer:
The elapsed time = 5 hours.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Start Time: 10:00 A.M.
End Time: 3:00 P.M.
10 A.M + 1 = 11 + 1 = 12.
12 + 1 = 1.
1 + 2 = 3.
3  + 2 = 5 hours.

Question 6.
Start Time: 9:15 A.M.
End Time: 10:45 A.M.
Elapsed Time: ___________

Answer:
The elapsed time = 1 hour 30 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Start Time: 9:15 A.M.
End Time: 10:45 A.M.
45 – 15 = 30.
10 – 1 = 9.
so the elapsed time is 1 hour 30 minutes.

Question 7.
Start Time: 11:30 A.M.
Elapsed Time: 5 hours, 25 minutes
End Time: ___________

Answer:
The End time = 4:55 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Start Time: 11:30 A.M.
Elapsed Time: 5 hours, 25 minutes
11:30 + 5 = 4:30.
30 + 25 = 55.
so the End Time = 4:55 P.M.

Problem Solving

In 8 and 9, use the list at the right.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 27
Question 8.
Reasoning Mr. Flores made a list of the times it takes for different items to bake. Which items will take less than \(\frac{1}{2}\) hour to bake?

Answer:
The items that take half an hour to bake are bread, granola bars, vegetables.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Flores made a list of the times it takes for different items to bake.
1/2 hour = 30 minutes.
bread will bake in 27 minutes.
granola bars bake in 21 minutes.
vegetables bake in 24 minutes.
The pasta dish bakes in 48 minutes.
so the items that take half an hour to bake are bread, granola bars, vegetables.

Question 9.
Which two items, when you add their baking time together, take less time to bake than the pasta dish?

Answer:
The two items that take less time to bake are granola bars and vegetables.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Flores made a list of the times it takes for different items to bake.
1/2 hour = 30 minutes.
bread will bake in 27 minutes.
granola bars bake in 21 minutes.
vegetables bake in 24 minutes.
The pasta dish bakes in 48 minutes.
21 + 24 = 45.
so the two items that take less time to bake are granola bars and vegetables.

Question 10.
Sally finds elapsed time using these clock faces. She counts the hours by 1s, but counts the minutes by 5s. Why does she count the minutes by 5s instead of by 1s?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 28

Answer:
The elapsed time = 5 hours 15 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sally finds elapsed time using these clock faces.
She counts the hours by 1s but counts the minutes by 5s.
minutes hand is between 5 seconds.
hours hand is between 5 minutes.
the start time = 3 :30.
the end time = 8:45.
45 – 30 = 15.
8 – 3 = 5.
so the elapsed time = 5 hours 15 minutes.

Question 11.
Higher Order Thinking A basketball tournament started at 12:15 P.M. and ended at 4:00 P.M. Did the tournament last more than 4 hours? Explain.

Answer:
No, the tournament did not last more than 4 hours.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A basketball tournament started at 12:15 P.M. and ended at 4:00 P.M.
12:15 + 1 hour = 1:15.
1 :15 + 2 hours = 3:15.
3 :15 + 1 hour = 4:15.
so the tournament last for 3 hours 15 minutes.

Question 12.
Algebra A farmer is selling 744 pieces of produce. He has 162 watermelons, 345 ears of sweet corn, and some avocados. Write and solve an equation to find how many avocados the farmer is selling. Let x stand for the unknown quantity of avocados.

Answer:
The number of avocados = 237.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A farmer is selling 744 pieces of produce.
He has 162 watermelons, 345 ears of sweet corn, and some avocados.
345 + 162 = 507.
744 – 507 = 237.
so the number of avocados = 237.

Assessment Practice

Question 13.
Geo is taking a train from Carlton to Elgin. The train leaves Carlton at 9:25 A.M. and reaches Elgin 9:25 A.M. at 10:55 A.M. How long does the ride last? Use the leave number line to help.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 29
A. 30 minutes
B. 1 hour
C. 1 hour, 30 minutes
D. 2 hours

Answer:
Option C is the correct answer.
The long does the ride last = 1 hour 30 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Geo is taking a train from Carlton to Elgin.
The train leaves Carlton at 9:25 A.M. and reaches Elgin at 9:25 A.M. at 10:55 A.M.
9 + 1 = 10.
25 + 30 = 55.
so the time is 10:55.
option c is the correct answer.

Lesson 14.3 Units of Time: Solve Word Problems

Solve & Share
Madison wants to exercise 30 minutes every day. Before school, she only has enough time to exercise for 10 minutes or less. One day, she exercised for 8 minutes before school and 22 minutes after school. This is one way she can exercise for 30 minutes. Find two other ways she can exercise before school and after school to reach her goal of exercising for 30 minutes each day.
I can … use representations to solve word problems about time.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 30

Look Back! Do you think there are more than two ways to solve the problem above? Explain.

Answer:
She exercised for 4 minutes before school and 26 minutes after school.
the other way is 5 minutes before school and 25 minutes after school.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Madison wants to exercise 30 minutes every day.
4 + 26 = 30.
5 + 25 = 30.
so she exercised for 4 minutes before school and 26 minutes after school.
the other way is 5 minutes before school and 25 minutes after school.

Essential Question
How Can You Add or Subtract on Time Intervals?

Visual Learning Bridge
Joaquin made a list of the time he should spend on different activities. Joaquin has practiced playing the piano 35 minutes so far. How much longer does he need to practice?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 31

One Way
You can use a bar diagram to represent the problem and show time intervals.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 32

Another Way
You can use a number line to represent the problem and show time intervals.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 33

Convince Me! Model with Math How much longer will it take Joaquin to finish all of his after-school activities? Show one way to represent and solve.

Answer:
The longer will it take Joaquin to finish all of his after-school activities = 155 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
play with Ron for 50 minutes.
practice piano for 45 minutes.
homework 60 minutes.
50 + 45 + 60 = 155.
so the longer will it take Joaquin to finish all of his after-sccool activities = 155 minutes.

Guided Practice

Do You Understand?
In 1 and 2, complete the bar diagram or number line to solve.
Question 1.
Rhody plans to ride his bicycle for 55 minutes. So far, he has ridden for 29 minutes. How many more minutes does he have to ride?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 34

Answer:
The more minutes he wants to ride = 26 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rhody plans to ride his bicycle for 55 minutes.
So far, he has ridden for 29 minutes.
55 – 29 = 26.
so the more minutes he wants to ride = 26 minutes.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-6

Do You Know How?
Question 2.
Ms. Darren spends the reading period working with two different reading groups. She meets with the first group for 23 minutes and meets with the second group for 17 minutes. How long is the reading period?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 35

Answer:
The long is the reading period = 40 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ms. Darren spends the reading period working with two different reading groups.
She meets with the first group for 23 minutes and meets with the second group for 17 minutes.
23 + 17 = 40.
so the long is the reading period = 40 minutes.

Independent Practice

Leveled Practice In 3-6, complete or draw a bar diagram or number line to solve.
Question 3.
Claire and Owen played video games. The first game lasted 24 minutes. After the first game, Claire and Owen had lunch for 30 minutes. The second game lasted 36 minutes. How many minutes did they play the games?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 36

Answer:
The number of minutes did they play the games = 60.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Claire and Owen played video games.
The first game lasted 24 minutes.
After the first game, Claire and Owen had lunch for 30 minutes.
The second game lasted 36 minutes.
24 + 36 = 60.
so the number of minutes did they play the games = 60.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-7

Question 4.
Yan jogged for 60 minutes on Friday. Dino jogged 12 fewer minutes than Yan. Both friends swim for 40 minutes each week. How many minutes did Dino jog on Friday?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 37

Answer:
The number of minutes did Dino jog on Friday = 48 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Yan jogged for 60 minutes on Friday.
Dino jogged 12 fewer minutes than Yan.
Both friends swim for 40 minutes each week.
60 -12 = 48.
so the number of minutes did Dino jog on Friday = 48 minutes.

Question 5.
Mr. Hart’s class is putting on a play. The play is divided into two acts. Each act lasts 27 minutes. How many minutes long is the play?

Answer:
The number of minutes that long the play = 54 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Hart’s class is putting on a play.
The play is divided into two acts.
Each act lasts 27 minutes.
27 + 27 = 54.
so the number of minutes that long the play = 54 minutes.

Question 6.
A chef wants to bake a dish for 30 minutes. So far, the dish has been baking for 12 minutes. How many more minutes does the dish need to bake?

Answer:
The more minutes the dish needs to bake = 18 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A chef wants to bake a dish for 30 minutes.
So far, the dish has been baking for 12 minutes.
30 – 12 = 18.
so the more minutes the dish needs to bake = 18 minutes.

Problem Solving

Question 7.
Reasoning Ms. Merrill spends 55 minutes washing all the windows in her two-story house. How much time could she have spent on each floor? Complete the chart to show three different ways.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 38

Answer:
25 + 30 = 55.
30 + 25 = 55.
20 + 35 = 55.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ms. Merrill spends 55 minutes washing all the windows in her two-story house.
On the 1st floor, he spends 25 minutes, and 2nd floor he spends 30 minutes.
30 + 25 = 55.
20 + 35 = 55.
so that are the three ways to wash all the windows.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-8

Question 8.
Number Sense Harry measures a sticker that is \(\frac{4}{2}\) inches. Rhea’s sticker is \(\frac{6}{2}\) inches. Whose sticker is longer? Explain.

Answer:
Rhea’s sticker was long.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Harry measures a sticker that is \(\frac{4}{2}\) inches.
Rhea’s sticker is \(\frac{6}{2}\) inches.
4/2 = 2.
6/2 = 3.
so Rhea’s sticker was long.

Question 9.
Higher Order Thinking Mr. Collins is learning to drive a truck. He drives 22 minutes on Monday and 14 minutes on Tuesday. Finally, he drives 6 more minutes on Wednesday than he did on Tuesday. How many total minutes does he practice driving a truck?

Answer:
The total number of minutes does he practice driving a truck = 56 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Collins is learning to drive a truck.
He drives 22 minutes on Monday and 14 minutes on Tuesday.
he drives 6 more minutes on Wednesday than he did on Tuesday.
22 + 14 + 20 = 56.
so the total number of minutes does he practice driving a truck = 56 minutes.

Assessment Practice

Question 10.
Sonya hikes up a mountain. It takes her 25 minutes to hike to a cliff that is partway up the mountain. After that, she hikes for 17 more minutes to the summit. Use the number line and complete the table to show how many total minutes Sonya spends hiking.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 39

Answer:
The total number of minutes Sonya spends hiking = 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sonya hikes up a mountain.
It takes her 25 minutes to hike to a cliff that is partway up the mountain.
After that, she hikes for 17 more minutes to the summit.
25 + 17 = 42.
so the total number of minutes Sonya spends hiking = 42.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-9

Question 11.
Meg walks a dog named Shep for 12 minutes. Then she walks Sparky. Finally, she walks Brownie for 18 minutes. Meg spends 52 minutes walking all three dogs. Use the number line and complete the table to show how many minutes Meg spends walking each dog.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 40

Answer:
The number of minutes Meg spends walking each dog = 22 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Meg walks a dog named Shep for 12 minutes.
Then she walks Sparky.
Finally, she walks Brownie for 18 minutes.
Meg spends 52 minutes walking all three dogs.
18 + 12 = 30.
52 – 30 = 22.
so the number of minutes Meg spends walking each dog = 22 minutes.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-10

Lesson 14.4 Estimate Liquid Volume

Solve & Share
The water bottle below has a capacity of 1 liter. Estimate the capacity of a small bowl, a large bowl, and a pitcher to the nearest half liter. Use an actual 1-liter water bottle, small and large bowls, and a pitcher to solve this problem.
I can … use a standard unit to estimate liquid volume.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 41

Look Back! After you estimate the capacity of the containers, how can you use a 1-liter water bottle to check that your estimate for each container is reasonable? Check your estimates.

Essential Question
Do You Estimate Capacity?

Visual Learning Bridge
What is the capacity of the pail?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 42

Compare the capacity of the water bottle to the capacity of the pail.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 43
The pail appears to be large enough to hold several liters.
Count how many times you can fill a liter container and empty it into the pail.
This pail holds about 8 liters.

Convince Me! Be Precise Suppose you want to estimate the capacity of the pail to the nearest half liter. How can you check that your estimate is reasonable?

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
Susie estimates the capacity of a water glass as 3 liters. Hakim estimates the capacity as á liter. Is Susie’s or Hakim’s estimate more reasonable? Explain.

Answer:
Hakim estimates the capacity as a liter was more reasonable.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Susie estimates the capacity of a water glass as 3 liters.
Hakim estimates the capacity as a liter.
so Hakim’s estimation was correct.

Question 2.
Find a container that you predict will hold more than a liter and another that you predict will hold less than a liter. Use a liter container to check your predictions by finding the actual capacity of each container.

Answer:
The containers are a small bowl and a large bowl.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
container that you predict will hold more than a liter and another that you predict will hold less than a liter.
container hold exactly 1 liter.
a small bowl holds less than a liter.
A large bowl holds more than a liter.
so the containers are a small bowl and a large bowl.

Do You Know How?
In 3-6, circle the better estimate for each.
Question 3.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 44
\(\frac{1}{4}\) L or 2 L

Answer:
The better estimate is 1/4 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/4 liter and 2 liters.
the glass holds 1/4 liter.
so the better estimate is 1/4 liters.

Question 4.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 45
100 L or 1 L

Answer:
The better estimate is 100 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1 liter and 100 liters.
the bucket holds 100 liters.
so the better estimate is 100 liters.

Question 5.
Bottle of juice
3 L or 1L

Answer:
The better estimate is 1 liter.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1 liter and 3 liters.
the bottle holds 1 liter.
so the better estimate is 1 liter.

Question 6.
Cereal bowl
\(\frac{1}{4}\) L or 3 L

Answer:
The better estimate is 1/4 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/4 liter and 3 liters.
the cereal bowl holds 1/4 liter.
so the better estimate is 1/4 liters.

Independent Practice

In 7-14, circle the better estimate for each.
Question 7.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 46
\(\frac{1}{4}\) L or 40 L

Answer:
The better estimate is 40 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/4 liter and 40 liters.
the glass aquarium holds 40 liters.
so the better estimate is 40 liters.

Question 8.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 47
\(\frac{1}{8}\) L or 1 L

Answer:
The better estimate is 1/8 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/8 liter and 1 liter.
the spoon holds 1/8 liter.
so the better estimate is 1/8 liters.

Question 9.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 48
\(\frac{1}{2}\) L or 14 L

Answer:
The better estimate is 1/2 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/2 liter and 14 liters.
the glass holds 1/2 liter.
so the better estimate is 1/2 liters.

Question 10
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 49
\(\frac{1}{4}\) L or 250 L

Answer:
The better estimate is 1/4 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/4 liter and 250 liters.
the juice holds 1/4 liter.
so the better estimate is 1/4 liters.

Question 11.
Teacup
\(\frac{1}{4}\) L or 15 L

Answer:
The better estimate is 1/4 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/4 liter and 15 liters.
the teacup holds 1/4 liter.
so the better estimate is 1/4 liters.

Question 12.
Bathtub
15 L or 115 L

Answer:
The better estimate is 115 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
15 liter and 115 liters.
the bathtub holds 115 liters.
so the better estimate is 115 liters.

Question 13.
Soup bowl
\(\frac{1}{2}\) L or 3 L

Answer:
The better estimate is 1/2 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/2 liter and 3 liters.
the soup bowl holds 1/2 liter.
so the better estimate is 1/2 liters.

Question 14.
Teapot
1 L or 10 L

Answer:
The better estimate is 1 liter.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1 liter and 10 liters.
the teapot holds 1/4 liter.
so the better estimate is 1 liters.

Question 15.
Write an estimate for the capacity of a dog bowl. _________

Answer:
The better estimate is 1/4 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1/4 liter and 2 liters.
the dogbowl holds 1/4 liter.
so the better estimate is 1/4 liters.

Question 16.
Write an estimate for the capacity of a flower vase. __________

Answer:
The better estimate is 1 liter.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
circle the better estimates for each.
1 liter and 2 liters.
the flower vase holds 1 liter.
so the better estimate is 1 liter.

Problem Solving

Question 17.
Generalize Which cooler has the greater capacity? Explain your thinking
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 50

Answer:
Cooler B has the greatest capacity.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the two coolers with different capacities.
cooler A has a small capacity.
cooler B has a larger capacity.

Question 18.
List these containers in order from least capacity to greatest capacity.
Washing machine
Large pot
Soup spoon
Travel mug

Answer:
The containers from least to greatest = soup spoon, travel mug, large pot, and washing machine.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 containers.
they are a washing machine, large pot, soup spoon, travel mug.
soup spoon, travel mug, large pot, and washing machine.
so the containers from least to greatest = soup spoon, travel mug, large pot, and washing machine.

Question 19.
A basketball team scores 27 points in its first game and 41 points in its second game. After three games, it scores 100 points in all. How many points does the team score in its third game?

Answer:
The number of points does the team score in its third game = 32 points.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A basketball team scores 27 points in its first game and 41 points in its second game.
After three games, it scores 100 points in all.
27 + 41 = 68.
100 – 68 = 32.
so the number of points does the team score in its third game = 32 points.

Question 20.
Higher Order Thinking Becky wants to measure the capacity of her brother’s baby pool. She has a 1-liter container and a 10-liter container. Which should she use? Explain your reasoning.

Answer:
The capacity of her brother’s baby pool is a 10-liter container.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Becky wants to measure the capacity of her brother’s baby pool.
She has a 1-liter container and a 10-liter container.
so a 10-liter container is the capacity of her brother’s pool.

Question 21.
A sandgrouse can soak up water in its fluffy feathers. It can carry the water a long way to its chicks. Does a sandgrouse carry \(\frac{1}{10}\) liter of water or 2 liters of water?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 51

Answer:
Sandgrouse carries 1/10 liter of water.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A sandgrouse can soak up water in its fluffy feathers.
It can carry the water a long way to its chicks.
sandgrouse can carry 1/10 liter of water.

Assessment Practice

Question 22.
Gary is painting a small storage shed. He estimates that he can do the job with one can of paint. Which of the following is the best estimate of the total liquid volume of a can of paint?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 52
A. \(\frac{1}{4}\) liter
B. 4 liter
C. 40 liters
D. 400 liters

Answer:
The best estimate of the total liquid volume of a can of paint = 4 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Gary is painting a small storage shed.
He estimates that he can do the job with one can of paint.
the best estimate of the total liquid volume of a can of paint = 4 liters.

Lesson 14.5 Measure Liquid Volume

Solve & Share
Select six different containers. Estimate the capacity of each container. Record your estimates in the table, and arrange the containers in order from least to greatest liquid volume. Then use a marked liter beaker to measure the capacity of each container. Record your measurements in the table. Compare your estimates to your measures. Using your measures, rearrange the containers in order from least to greatest liquid volume.
I can … use a standard unit to measure liquid volume.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 53

Answer:
The containers in order from least to greatest are teacup, glass, mug, bottle, tea jar, kettle, and bucket.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
they have given 7 containers.
they are teacup, glass, mug, bottle, tea jar, kettle, and bucket.
teacup = 1/4 liter.
glass = 1/3 liter.
mug = 1/8 liter.
bottle = 1 liter.
tea jar = 1/2 liter.
kettle = 3/4 liter.
bucket = 10 liters.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-11

Look Back! How did you measure the capacity of containers that are less than 1 liter? Is there another way to measure?

Essential Question
How Do You Measure Capacity?

Visual Learning Bridge
Eric is cleaning his fishbowl and wants to know how much water he needs to refill the fishbowl. How can he find the capacity of the fishbowl?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 54

Pour from the filled fishbowl into the 1-liter container. Empty the container and repeat until the fishbowl is empty.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 55
It is helpful to keep a record of measurements made.
The 1-liter container was filled 5 times.
So, the capacity of the fishbowl is 5 liters.

Convince Me! Critique Reasoning Jason says, “I think it is better to find the measurement of the fishbowl by filling the fishbowl with liters of water instead of emptying the fishbowl into liter beakers.” Is Jason correct?

Another Example!
When only part of the 1-liter container is filled, use fractions of liters.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 56
The capacity of the pot is 2\(\frac{1}{2}\) liters.

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
What is the capacity of 2 pots like the one shown in the Another Example! above?

Answer:
The capacity of the 2 pots like the one shown is 5 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the capacity of one pot is 2 and 1/2 liters.
2 + 2 + 1 = 5.
so the capacity of the 2 pots like the one shown is 5 liters.

Question 2.
Find a container that you think holds less than a liter. Estimate, and then check your estimate for the capacity of the container.

Answer:
The container that holds less than a liter = teacup.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the container is a teacup.
teacup holds 1/8 of a liter.
so the container that holds less than a liter = teacup.

Do You Know How?
In 3 and 4, find the total capacity represented in each picture.
Question 3.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 57

Answer:
The total capacity represented in each picture = 2 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 4 containers.
the containers each weight is 1/2 liter.
1/2 + 1/2 + 1/2 + 1/2 = 2 liters.
so the total capacity represented in each picture = 2 liters.

Question 4.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 58

Answer:
The total capacity represented is 1 and 1/2 liter.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 containers.
they are 1 is totally filled and the other one is half-filled.
1 + 1/2 = 1.5 liters.
so the total capacity represented is 1 and 1/2 liter.

Independent Practice

In 5-7, find the total capacity represented in each picture.
Question 5.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 59

Answer:
The total capacity represented is 18 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 containers.
they are 1 is totally filled and the other one is 8 liters filled.
10 + 8 = 18 liters.
so the total capacity represented is 18 liters.

Question 6.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 60

Answer:
The total capacity represented is 20 liter.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 containers.
they are totally filled.
10 + 10 + 10 + 10 = 20 liters.
so the total capacity represented is 20 liters.

Question 7.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 61

Answer:
The total capacity represented is 24 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 containers.
they are 2 is totally filled and the other one is half-filled.
10 + 10 + 4 = 24 liters.
so the total capacity represented is 24 liters.

Problem Solving

Question 8.
Lawrence manufactures jam. He makes 200 liters of grape jam and 350 liters of strawberry jam. He then sells 135 liters of the grape jam. How much jam does Lawrence have left?

Answer:
The quantity of jam does Lawrence has left = 415 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Lawrence manufactures jam.
He makes 200 liters of grape jam and 350 liters of strawberry jam.
He then sells 135 liters of grape jam.
200 – 135 = 65.
350 + 65 = 415.
so the quantity of jam does Lawrence have left = 415 liters.

Question 9.
Use Appropriate Tools Find a container that you think holds more than a liter. Estimate, and then check your estimate for the capacity of the container.

Answer:
The capacity of the container is more than 2 liters and it is a kettle.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the container is a kettle.
the kettle holds 2 liters.

Question 10.
How many 2-liter cartons can be filled with 18 liters of juice?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 62

Answer:
The number of 2-liter cartons can be filled with 18 liters of juice = 9 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
2 x 9 = 18.
so the number of 2-liter cartons can be filled = 9.

Question 11.
Which of the following measurements is NOT reasonable for the capacity of a full bathroom sink: 15 liters, \(\frac{1}{2}\) liter, 10 liters, 9 liters, or 12 liters? Explain.

Answer:
The 1/2 liter is not reasonable for the capacity of a full bathroom sink.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the capacity of a full bathroom sink is 15 liters, 1/2 liter, 10 liters, 9 liters, 12 liters.
so I am thinking that the capacity of a full bathroom sink is 12 liters.
so half-liter is not reasonable.

Question 12.
Higher Order Thinking Emma prepares 72 liters of punch for an event. She pours all of the punch equally into the pitchers on 9 different tables. If there are 4 pitchers on each table, how many liters of punch are in each pitcher?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 63

Answer:
The number of liters of punch is in each pitcher = 32.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Emma prepares 72 liters of punch for an event.
She pours all of the punch equally into the pitchers on 9 different tables.
9 x 8 = 72.
8 x 4 = 32.
so the number of liters of punch are in each pitcher = 32.

Assessment Practice

Question 13.
Use the picture of the water jugs to find the amount of water the team drank during soccer practice.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 64
A. 6 liters
B. 7 liters
C. 8 liters
D. 23 liters

Answer:
Option B is the correct answer.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the amount of water before soccer practice is 15 liters.
15 – 8 = 7liters.
so the amount of water before soccer is 15 liters.
option B is the correct answer.

Lesson 14.6 Estimate Mass

Solve & Share
Look at the measurements for the mass of the book and the mass of the olive. List 4 items that should be measured using kilograms and 4 items that should be measured using grams. Explain your reasoning.
I can … use standard units to estimate the masses of solid objects.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 65

Look Back! How could you use tools to check that the items in part of your list are reasonable choices for measuring mass with grams? Explain.

Answer:
The weight of the cup = 250 grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
1kilo gram = 1000 grams.
so the weight of the cup = 250 grams.
the weight of the bottle is 1000 grams.

Essential Question
How Can You Use Reasoning to Estimate Mass?

Visual Learning Bridge
Stephen and Marissa estimated the mass of an apple. Stephen’s estimate is 250 grams. Marissa’s estimate is 2 kilograms. Which is the better estimate of the mass of an apple?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 66

Step 1
Use known masses and the table to compare grams to kilograms. Select the unit that will give a better estimate.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 67
The apple is smaller than the cantaloupe. A kilogram is too large of a unit to estimate the mass of the apple.
The grape is smaller than the apple. Grams are smaller units that can be used to estimate the mass of the apple.

Step 2
Use a pan balance to find the mass of the apple. Then evaluate Stephen’s estimate.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 68
The apple has a mass of 262 grams.
250 grams is close to 262 grams. Stephen’s estimate is reasonable.
250 grams is a better estimate than 2 kilograms.

Convince Me! Critique Reasoning Zoe says two apples would have a mass greater than a kilogram. Do you agree? Explain.

Answer:
No, i do not agree with it.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Zoe says two apples would have a mass greater than a kilogram.
one apple = 250 grams.
250 x 2 = 500.
250 + 250 = 500 grams.
so zeo says wrong.

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
In Step 2 on the previous page, why do you need to find the actual mass of the apple?

Answer:
The actual mass of the object is 262 grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the actual mass of the object is 262 grams.
262 grams is approximately equal to 250 grams.
262 + 262 = 524.
so the actual mass of the object is 262 grams.

Question 2.
Find an object that you think has a mass more than a kilogram and another that has a mass less than a kilogram. Then determine what tools to use to check your estimate.

Answer:
The tools are apple and jaggery.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the object that you think has a mass more than a kilogram and has a mass less than a kilogram.
the weight of the apple is 250 grams.
the weight of the jaggery is 1200 grams.
so the tools are apple and jaggery.

Do You Know How?
In 3-6, circle the better estimate for each
Question 3.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 69
5 g or 5 kg

Answer:
The better estimation of the coin is 5 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 5 g and 5 kg.
the weight of the coin is 5 g.
so the better estimation of the coin is 5 g.

Question 4.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 70
40 g or 4 kg

Answer:
The better estimation of the dog is  4 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 40 g and 4 kg.
the weight of the dog is 4 kg.
so the better estimation of the dog is 4 kg.

Question 5.
Sunglasses
16 g or 1 kg

Answer:
The better estimation of the sunglasses is 16 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 16 g and 1 kg.
the weight of the sunglasses is 16 g.
so the better estimation of the sunglasses is 16 g.

Question 6.
Envelope
1 g or 70 g

Answer:
The better estimation of the Envelope is 1 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 1 g and 70 g.
the weight of the Envelope is 1 g.
so the better estimation of the Envelope is 1 g.

Independent Practice

Leveled Practice In 7-18, circle the better estimate for each.
Question 7.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 71
100 g or 10 kg

Answer:
The better estimation of the blanket is 10 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 100 g and 10 kg.
the weight of the blanket is 10 kg.
so the better estimation of the coin is 10 kg.

Question 8.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 72
15 g or 15 kg

Answer:
The better estimation of the monitor is 15 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 15 g and 15 kg.
the weight of the monitor is 15 kg.
so the better estimation of the monitor is 15 kg.

Question 9.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 73
4g or 400 g

Answer:
The better estimation of the spectacles box is 400 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 4 g and 400 g.
the weight of the spectacles box is 400 g.
so the better estimation of the spectacles box is 400 g.

Question 10.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 74
200 g or 2 kg

Answer:
The better estimation of the net bag is 2 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 200 g and 2 kg.
the weight of the bag is 2 kg.
so the better estimation of the net bag is 2 kg.

Question 11.
Bicycles
2 kg or 12 kg

Answer:
The better estimation of the bicycles is 12 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 2 kg and 12 kg.
the weight of the bicycles is 12 kg.
so the better estimation of the bicycles is 12 kg.

Question 12.
Feather
1 g or 1 kg

Answer:
The better estimation of the feather is 1 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 1 g and 1 kg.
the weight of the feather is 1 g.
so the better estimation of the feather is 1 g.

Question 13.
Horse
5 kg or 550 kg

Answer:
The better estimation of the horse is 550 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 5 kg and 550 kg.
the weight of the horse is 550 kg.
so the better estimation of the horse is 550 kg.

Question 14.
Penny
3 g or 300 g

Answer:
The better estimation of the penny is 3 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 3 g and 300 g.
the weight of the penny is 3 g.
so the better estimation of the penny is 3 g.

Question 15.
Dining table
350 g or 35 kg

Answer:
The better estimation of the dining table is 35 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 350 g and 35 kg.
the weight of the dining table is 35 kg.
so the better estimation of the dining is 35 kg.

Question 16.
Microwave oven
1,500 g or 15 kg

Answer:
The better estimation of the microwave oven is 15 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 1500 g and 15 kg.
the weight of the microwave oven is 15 kg.
so the better estimation of the microwave oven is 15 kg.

Question 17.
Kitten
2 kg or 20 kg

Answer:
The better estimation of the kitten is 2 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 2 kg and 20 kg.
the weight of the kitten is 2 kg.
so the better estimation of the kitten is 2 kg.

Question 18.
Crayon
20 g or 200 g

Answer:
The better estimation of the crayon is 20 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are 20 g and 200 g.
the weight of the crayon is 20 g.
so the better estimation of the crayon is 20 g.

Problem Solving

Question 19.
Use Appropriate Tools Choose the best tool to measure each item described. Write the correct letter of the tool on the blank.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 75
The capacity of a mug _______
The temperature of water _______
The length of a box _______
The mass of a pear _______
The time you finish lunch _______

Answer:
The capacity of a mug is 1 liter.
the temperature of the water is 1000 degrees celsius.
the length of a box is 1 cm.
the mass of a pear is 100 g.
the time you finish lunch is 12:15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the items are mug, pear, temperature, and box.
The capacity of a mug is 1 liter.
the temperature of the water is 1000 degrees celsius.
the length of a box is 1 cm.
the mass of a pear is 100 g.
the time you finish lunch is 12:15.

Question 20.
Number Sense Ethan will subtract a 3-digit number from 920. He says the difference could be a 1-digit number, a 2-digit number, or a 3-digit number. Write three subtraction equations that show each difference. Be sure you start with 920 and subtract a 3-digit number each time.
You can use place value and mental math to solve this problem.

Answer:
The three subtraction equations are 917, 10, and 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ethan will subtract a 3-digit number from 920.
He says the difference could be a 1-digit number, a 2-digit number, or a 3-digit number.
920 – 3 = 917.
920 – 10 = 920.
920 – 917 = 3.
so the three subtraction equations are 917, 10, and 3.

Question 21.
en Vision® STEM Clay learned that solids have a definite shape. Now he wants to measure some solids, so he measures the mass of a bead. The bead has a mass of 10 grams. He estimates that 10 beads will have a mass of 1 kilogram. Is he correct? Explain.

Answer:
No, he was not correct.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Clay learned that solids have a definite shape.
the bead has a mass of 10 grams.
10 beads will have a mass of 1 kilogram.
1000 grams = 1 kilogram.
so he was not correct.

Question 22.
Higher Order Thinking Correct the mistakes in the shopping list below.
Shopping List
2 L of apples
3 kg of milk
5 cm of flour

Answer:
The shopping list contains 2 liters of milk, 3 kg of apples, and 5 cm of flour.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
2 l of apples, 3 kg of milk, 5 cm of flour.
the mistakes in the shopping list are apples, milk, and flour.
so the shopping list contains 2 liters of milk, 3 kg of apples, and 5 cm of flour.

Assessment Practice

Question 23.
Todd is thinking of an animal with a mass greater than 1 kilogram, but less than 20 kilograms. Which animal could Todd be thinking of?
A. Horse
B. Cat
C. Elephant
D. Rhinoceros

Answer:
Option A is correct.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the animal with a mass greater than 1 kilogram, but less than 20 kilograms.
the animals are horse, cat, elephant, and rhinoceros.
the weight of the horse is more than 1 kilogram and less than 20 kilograms.
so option A is correct.

Question 24.
Anna has a bar of soap. She estimates its mass before measuring to find the actual mass. Which units should Anna use for her measure?
A. Grams
B. Kilograms
C. Liters
D. Inches

Answer:
The actual mass of the soap is grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the measurements are grams, kilograms, liters, and inches.
so the mass of the soap will be in grams.

Lesson 14.7 Measure Mass

Solve & Share
Work with a group to choose 6 objects whose masses can be measured using a pan balance. Estimate the mass of each object. Then use metric weights to find the actual mass for each in grams (g) or kilograms (kg). Use the table and explain your reasoning.
I can … use grams and kilograms to measure the mass of objects.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 76

Look Back! How did you decide which metric unit(s) to use when making your estimates? Explain.

Essential Question
How Do You Measure Mass?

Visual Learning Bridge
A pan balance with gram and kilogram weights can be used to find the mass of an object. What is the mass of a box of chalk?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 77

Place the box on one pan. Place enough gram and kilogram weights on the other pan so the pans balance.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 78

The box balances with one 1-kilogram weight, two 100-gram weights, and four 10-gram weights.
So, the mass of the box is 1 kilogram 240 grams or 1,240 grams.
Write the larger unit before the smaller unit when recording measurements.

Convince Me! Be Precise What metric units would you use to estimate the mass of half of a box of chalk? Explain.

Answer:
The mass of the half of the box of chalk = 620 grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the mass of the box is 1 kilogram 240 grams or 1,240 grams.
1kg = 1000 g.
1240 / 2 = 620.
so the mass of the half of box of chalk = 620 grams.

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
Find an object that you think has a mass greater than a kilogram. Find another object that has a mass less than a kilogram. Use a pan balance with gram and kilogram weights to measure the mass of each object.

Answer:
The weight of Malachi is 1 g and the mass of the cat is 1200 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the object that has a mass greater than a kilogram and has a mass less than a kilogram.
the mass of Malachi is 1 g.
the mass of the cat is 1200g.
the mass of Malachi is less than a kilogram.
the mass of the cat is greater than a kilogram.
so the weight of Malachi is 1 g and the mass of the cat is 1200 g.

Question 2.
If you use a pan balance to measure the mass of a pen, would you use any kilogram weights? Explain.

Answer:
We will use one gram weight.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the mass of a pen is 2 grams.
so we will use the gram weights.

Do You Know How?
In 3 and 4, write the total mass represented in each picture.
Question 3.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 79

Answer:
The total mass is 3500 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 3 1 kg and 1 500 g.
1 kg = 1000 g.
1000 + 1000 + 1000 + 500 = 3500 g.
so the total mass is 3500 g.

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 80

Answer:
The total mass is 245 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2 100 g objects, 4 10 g, and 5 1 g objects.
100 + 100 = 200.
10 + 10 + 10 + 10 = 40.
1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5.
200 + 40 + 5 = 245g.
so the total mass is 245 g.

Independent Practice

In 5-7, write the total mass represented in each picture.
Question 5.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 81

Answer:
The total mass is 931 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 1 500 g.
4 100 g and 3 10 g and 1 g.
500 + 100 + 100 + 100 + 100 = 900.
3 x 10 = 30.
30 + 1 = 31.
900 + 30 + 1 = 931.
so the total mass is 931 g.

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 82

Answer:
The total mass is 6 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 6 1 kg objects.
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6.
so the total mass is 6 kg.

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 83

Answer:
The total mass is 2106 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there are 2-1 kg objects.
2 x 1000 = 2000.
1 x 100 = 100.
6 x 1 = 6.
2000 + 100 + 6 = 2016 g.

Problem Solving

Question 8.
Algebra Olivia put 220 grams of nuts in a bag. Then she added more nuts to the bag. The total mass of Olivia’s bag of nuts was 850 grams. Use the equation 220 + a = 850 to find the mass in grams of the nuts Olivia added to her bag.

Answer:
The mass of the grams she added = 630 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Algebra Olivia put 220 grams of nuts in a bag.
Then she added more nuts to the bag.
The total mass of Olivia’s bag of nuts was 850 grams.
220 + a = 850.
a = 850 – 220.
a = 630.
so she added the 630 grams into the bag.

Question 9.
An adult manatee has a mass of about 450 kilograms. What is the mass of 2 adult manatees?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 84

Answer:
The mass of 2 adult manatees = 900 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
An adult manatee has a mass of about 450 kilograms.
450 + 450 = 900.
so the mass of 2 adult manatees = 900 kg.

Question 10.
Reasoning Sophie used a pan balance to measure the mass of a pineapple. The pans balanced when she used one 500-gram weight and three 100-gram weights. Zach measured the same pineapple but used eight 100-gram weights. Did someone make a mistake? Explain.

Answer:
No one makes a mistake.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The pans balanced when she used one 500-gram weight and three 100-gram weights.
Zach measured the same pineapple but used eight 100-gram weights.
500 + 100 + 100 + 100 = 800 gram.
100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 + 100 = 800 gram.
so no one makes a mistake.

Question 11.
Higher Order Thinking Lawrence bought some red potatoes with a mass of 410 grams. He also bought white potatoes with a mass of 655 grams. Did he buy more or less than 1 kilogram of potatoes? Explain how you know.

Answer:
He buys more than 1 kilogram of potatoes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Lawrence bought some red potatoes with a mass of 410 grams.
He also bought white potatoes with a mass of 655 grams.
410 + 655 = 1065.
so he buys more than 1 kilogram of potatoes.

Question 12.
Meg uses 16 kilograms of butter to make 8 large batches of cookies. She uses an equal amount of butter for each batch. How many kilograms of butter are used for each batch?

Answer:
The number of kilograms of butter is used for each batch = 2 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Meg uses 16 kilograms of butter to make 8 large batches of cookies.
She uses an equal amount of butter for each batch.
16 / 8 = 2.
he uses 2 kilograms of butter for each batch.
so the number of kilograms of butter is used for each batch = 2 kg.

Question 13.
Kalista has 154 grams of glitter. She uses 97 grams to sprinkle the tops of the tables. How many grams of glitter remain?

Answer:
The number of grams of glitter remains = 57.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kalista has 154 grams of glitter.
She uses 97 grams to sprinkle the tops of the tables.
154 – 97 = 57.
so the number of grams of glitter remains = 57.

Assessment Practice

Question 14.
Evan used a pan balance and metric weights to measure the total mass of 3 bricks. What is the mass of the 3 bricks?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 85
A. 6 kilograms
B. 5 kilograms
C. 4 kilograms
D. 3 kilograms

Answer:
The mass of the 3 bricks = 3 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Evan used a pan balance and metric weights to measure the total mass of 3 bricks.
3 x 1000 = 3000.
so the mass of the 3 bricks = 3 kg.

Lesson 14.8 Solve Word Problems Involving Mass and Liquid Volume

Solve & Share
The animals at a pet store eat 80 kilograms of vegetables each day. How many kilograms of vegetables do they eat in one week?
I can … solve problems about mass and liquid volume.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 86

Look Back! Describe the plan you used to solve the problem.

Answer:
The number of vegetables does they eat in 1 week = 560 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The animals at a pet store eat 80 kilograms of vegetables each day.
1 week = 7 days.
80 x 7 = 560.
so the number of vegetables do they eat in 1 week = 560 kg.

Essential Question
How Can You Solve Problems Involving Mass and Liquid Volume?

Visual Learning Bridge
In a juice factory, one 50-liter container had 28 liters of juice in it. An hour later, it had 45 liters of juice. How many liters of juice were added?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 87

Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 88

Convince Me! Make Sense and Persevere In the example above, another beaker had 33 liters of juice. How many total liters of juice were there in all? How can you solve this problem?

Answer:
The liters of juice that were added = 5 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
another beaker had 33 liters of juice.
one 50-liter container had 28 liters of juice.
33 – 28 = 5.
so the number of liters that were added = 5 liters.

Guided Practice

Do You Understand?
Question 1.
Suppose 42 liters of juice were evenly divided into 6 batches. How many liters of juice are in each batch? Write and solve an equation.

Answer:
The number of liters is in each batch = liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Suppose 42 liters of juice were evenly divided into 6 batches.
42 /6 = 7.
6 x 7 = 42.
so the number of liters are in each batch = 7 liters.

Do You Know How?
Question 2.
Alex buys a box of pudding mix and a box of cocoa. The mass of the box of pudding mix is 100 grams. The total mass of the 2 boxes is 550 grams. What is the mass of the box of cocoa?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 89

Answer:
The mass of the box of cocoa is 450 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Alex buys a box of pudding mix and a box of cocoa.
The mass of the box of pudding mix is 100 grams.
The total mass of the 2 boxes is 550 grams.
550 – 100 = 450.
so the mass of the box of cocoa is 450 g.

Independent Practice

Leveled Practice In 3-6, use bar diagrams or equations to help solve.
Question 3.
Peter divided 120 liters of water equally into 3 containers. How many liters did Peter pour into each container?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 90

Answer:
The number of liters did peter pour into each container = 40 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
peter divided 120 liters of water equally into 3 containers.
c + c + c = 120.
3c = 120.
c = 120/3.
c = 40.
so the number of liters did peter pour into each container = 40 liters.

Question 4.
Adeela pours 235 liters of milk into a blue vat and 497 liters of milk into a red vat. How many liters of milk does she pour in all? Write and solve an equation.

Answer:
The quantity of milk she pours in all = liters.

Explanation:
In the above-given question,
Adeela pours 235 liters of milk into a blue vat and 497 liters of milk into a red vet.
235 + 497 = 732.
so the quantity of milk she pours in all = 732 liters.

Question 5.
Samantha bought 523 grams of grapes. After eating some grapes, she had 458 grams. How many grams did she eat?

Answer:
The number of grams did she eat = 65 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Samantha bought 523 grams of grapes.
After eating some grapes, she had 458 grams.
523 – 458 = 65.
so the number of grams did she eat = 65 g.

Question 6.
Omar is shipping 3 boxes. Each has a mass of 8 kilograms. What is the total mass of all of the boxes?

Answer:
The total mass of all the boxes = 24.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Omar is shipping 3 boxes.
each has a mass of 8 kilograms.
8 x 3 = 24.
so the total mass of all the boxes = 24.

Problem Solving

In 7 and 8, use the table. In 8, use the bar diagram.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 91
Question 7.
Professor Newman has collected a soil sample from the forest preserve in her town. What is the total mass of the 3 minerals in the soil sample?

Answer:
The total mass of the 3 minerals in the soil sample is 279 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Professor Newman has collected a soil sample from the forest preserve in her town.
the sample of quartz is 141 g.
calcite is 96 g.
feldspar is 42 g.
141 + 96 + 42 = 279.
so the total mass of the 3 minerals in the soil sample is 279 g.

Question 8.
Higher Order Thinking The professor finds that there is the same amount of feldspar in each of the soil samples that she takes. If there are 210 grams of feldspar in all, how many soil samples does she collect?

Answer:
The number of soil samples does she collect = 447 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
If there are 210 grams of feldspar in all.
141 + 96 + 210 = 447 g.
so the number of soil samples does she collect = 447 g.

Question 9.
Elijah has 2 hours before dinner. He spends the first 37 minutes practicing his guitar and the next 48 minutes doing his homework. How much time is left until dinner?

Answer:
The number of times is left until dinner is 35.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Elijah has 2 hours before dinner.
He spends the first 37 minutes practicing his guitar and the next 48 minutes doing his homework.
37 + 48 = 85.
1 hour = 60 minutes.
60 + 60 = 120.
120 – 85 = 35.
so the number of time is left unit dinner is 35.

Question 10.
Make Sense and Persevere Write and solve a word problem about the bar diagram.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 92

Answer:
The mass of the a is 339 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the total mass of the object is 678 g.
678 – 239 = 339.
so the mass of the a is 339 g.

Assessment Practice

Question 11.
Eric filled a container to the 18-liter mark with juice an hour ago. The juice is now at the 15-liter mark. Mark the amount of juice Eric had on the beakers. Then find how many liters of juice have been poured out.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 93
A. 3 liters
B. 4 liters
C. 5 liters
D. 6 liters

Answer:
The number of liters of juice that has been poured out = 3 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Eric filled a container to the 18-liter mark with juice an hour ago.
The juice is now at the 15-liter mark.
18 – 15 = 3.
so the number of liters of juice has been poured out = 3 liters.

Lesson 14.9 Problem Solving

Reasoning
Solve & Share
Nina wants to arrive at the community center at 9:30 A.M. for an art class. It takes her 15 minutes to walk to the center, 30 minutes to make and eat breakfast, and 15 minutes to get ready after eating. What time should Nina start making breakfast? Use reasoning to decide.
I can … make sense of quantities and relationships in problem situations.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 94

Thinking Habits
Be a good thinker! These questions can help you.

  • What do the numbers and symbols in the problem mean?
  • How are the numbers or quantities related?
  • How can I represent a word problem using pictures, numbers, or equations?

Look Back! Reasoning Does it make sense to use “minutes” as the unit for the answer to this problem? Explain.

Essential Question
How Can You Use Reasoning to Solve Problems?

Visual Learning Bridge
Eric’s family wants to arrive at a movie theater at 2:30 P.M. It takes them 30 minutes to eat lunch, 15 minutes to get ready after eating, and 30 minutes to travel to the theater.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 95
What do I need to do to solve this problem?
I need to start with the end time. Then I need to use the time lengths given and work backward to find the starting time.

Answer:
The starting time is 1:15 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Eric’s family wants to arrive at a movie theater at 2:30 P.M.
It takes them 30 minutes to eat lunch.
15 minutes to get ready after eating, and 30 minutes to travel to the theater.
30 + 30 + 15 = 1 hour 15 minutes.
so the starting time is 1:15 P.M.

How can I use reasoning to solve this problem?
I can

  • identify the quantities I know.
  • draw a number line to show relationships.
  • give the answer using the correct unit.

Here’s my thinking..
I used a number line to show the quantities and my reasoning.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 96
30 minutes before 2:30 P.M. is 2:00 P.M.
15 minutes before 2:00 P.M. is 1:45 P.M.
30 minutes before 1:45 P.M. is 1:15 P.M.
Eric’s family should start eating lunch at 1:15 P.M.

Convince Me! Reasoning How can you check that the solution given above makes sense?

Guided Practice

Reasoning Kevin’s doctor appointment is at 10:30 A.M. It takes Kevin 30 minutes to clean his room, 20 minutes to get ready after he cleans, and 20 minutes to walk to the doctor’s office. What time should Kevin start cleaning his room? Use reasoning to decide.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 97
Question 1.
Describe the quantities you know.

Answer:
The starting time is 9:20 A.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kevin’s doctor appointment is at 10:30 A.M.
It takes Kevin 30 minutes to clean his room,
20 minutes to get ready after he cleans, and 20 minutes to walk to the doctor’s office.
10 : 30 – 30 = 10.
10 – 20 = 9:40.
9: 40 – 20 = 9:20.
so the starting time is 9:20 A.M.

Question 2.
Solve the problem and explain your reasoning. You can use a picture to help.

Answer:
The starting time is 9:20 A.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kevin’s doctor appointment is at 10:30 A.M.
It takes Kevin 30 minutes to clean his room,
20 minutes to get ready after he cleans, and 20 minutes to walk to the doctor’s office.
10 : 30 – 30 = 10.
10 – 20 = 9:40.
9: 40 – 20 = 9:20.
so the starting time is 9:20 A.M.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-12

Independent Practice

Reasoning Doreen’s favorite television show begins at 5:30 P.M. She will get her hair cut before the show. It takes Doreen 10 minutes to walk to the hair salon and 10 minutes to walk home. Her haircut takes 25 minutes. What time should Doreen leave home so that she will get back in time for her show? Use reasoning to decide.
Question 3.
Describe the quantities you know.

Answer:
The time should Doreen leave home so that she will get back in time for her show = 4: 45 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Doreen’s favorite television show begins at 5:30 P.M.
She will get her hair cut before the show.
It takes Doreen 10 minutes to walk to the hair salon and 10 minutes to walk home.
Her haircut takes 25 minutes.
10 + 10 + 25 = 45.
4 : 45 P.M + 45 = 5:30.
so the time should Doreen leave home so that she will get back in time for her show = 4:45 P.M.

Question 4.
Solve the problem and explain your reasoning. You can use a picture to help.

Answer:
The time should Doreen leave home so that she will get back in time for her show = 4 : 45 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Doreen’s favorite television show begins at 5:30 P.M.
She will get her hair cut before the show.
It takes Doreen 10 minutes to walk to the hair salon and 10 minutes to walk home.
Her haircut takes 25 minutes.
10 + 10 + 25 = 45.
4 : 45 P.M + 45 = 5:30.
so the time should Doreen leave home so that she will get back in time for her show = 4:45 P.M.

Question 5.
How did you know whether to use A.M. or P.M. in your answer to Exercise 4 above?

Answer:
We have to use P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Doreen’s favorite television show begins at 5:30 P.M.
She will get her hair cut before the show.
It takes Doreen 10 minutes to walk to the hair salon and 10 minutes to walk home.
Her haircut takes 25 minutes.
10 + 10 + 25 = 45.
4 : 45 P.M + 45 = 5:30.
so the time should Doreen leave home so that she will get back in time for her show = 4:45.

Problem Solving

Performance Task
School Talent Show Karina is planning a talent show for 28 students. The table below tells how long each act lasts. Karina needs 5 minutes to introduce each act. She also needs to allow a 20-minute break. The break does not need to be introduced. The show must end at 9:00 P.M.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 98
Question 6.
Be Precise What is the total time needed for all the acts before the break? Explain your thinking.

Answer:
The total time needed for all the acts before the break = 45 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3rd-grade dancers = 10 minutes.
the 3rd-grade singers = 10 minutes.
the 4th-grade singers = 10 minutes.
the 4th-grade magic act = 15 minutes.
10 + 10 + 10 + 15 = 45.
so the total time needed for all the acts before the break = 45 minutes.

Question 7.
Critique Reasoning Sachi says that the 5th grade singers should begin at 7:40 P.M. Phil says that the 5th grade singers should begin at 8:00 P.M. Who is correct?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 99

Answer:
Phil says was correct.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sachi says that the 5th-grade singers should begin at 7:40 P.M.
Phil says that the 5th-grade singers should begin at 8:00 P.M.
fifth-grade singers will sing in 10 minutes.
10 + 10 + 10 + 30 = 60.
so fifth grade singers will start at 8:00 P.M.
so Phil was correct.

Question 8.
Reasoning What time should the talent show begin? Explain your reasoning. You can draw a picture to help.

Answer:
The talent show begins at 7:15 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3rd-grade dancers = 10 min.
3rd-grade singers = 10 min.
4th-grade singers = 10 min.
4th-grade magic act = 15 min.
5th-grade singers = 10 min.
5th-grade magic act = 10 min.
5th grade dancers = 10 min.
finale = 30 min.
10 + 10 + 10 + 15 + 10 + 10 + 10 + 30 = 7:45 P.M.

Topic 14 Fluency Practice Activity

Point & Tally
Find a partner. Get paper and a pencil. Each partner chooses a different color: light blue or dark blue.
Partner 1 and Partner 2 each point to a black number at the same time. Both partners subtract the lesser number from the greater number.
If the answer is on your color, you get a tally mark. Work until one partner has seven tally marks.
While playing the game, partners can use addition to check their subtraction.

I can… add and subtract within 1,000.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 100

Topic 14 Vocabulary Review

Understand Vocabulary
Question 1.
Cross out any units below that are NOT measurement units of capacity.
gram
inch
kilogram
hour
liter

Answer:
The not measured units of capacity are gram and kilogram.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the units are gram, inch, kilogram, hour, and liter.
so the not measured units of capacity are gram and kilogram.

Question 2.
Cross out any units below that are NOT measurement units of mass.
kilogram
minute
hour
gram
liter

Answer:
The units that are not measured units of mass = gram and kilogram.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the units are kilogram, hour, gram, and liter.
mass is measured in weight.
so the units that are not measured units of mass = gram, and kilogram.

Question 3.
Cross out any amounts below that are shown in grams or kilograms.
5 kg
2L
80 in.
250 g
12 kg

Answer:
The amounts that are shown in grams or kilograms = 5 kg, 250 g, and 12 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the units are 5 kg, 2 l, 80 in, 250 g, and 12 kg.
so the amounts that are shown in grams or kilograms = 5 kg, 250 g, and 12 kg.

Choose the right term from the box. Write it in the blank.
Word List

  • A.M.
  • capacity
  • elapsed time
  • gram
  • hour
  • kilogram
  • liter
  • mass
  • minute
  • P.M.
  • time interval

Question 4.
The hours between midnight and noon are ________ hours.

Answer:
The hours between midnight and noon are A.M hours.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the words are P.M and A.M.
so the hours between midnight and noon are:
for example,
if it is the morning we will say it is 10:30 A.M.
if it is the evening we will say it is 4:00 P.M.

Question 5.
An amount of time is a __________.

Answer:
An amount of time is a time interval.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
if we want to know the start time and end time we will use the time interval.
so an amount of time is a time interval.

Question 6.
The hours between noon and midnight are ________ hours.

Answer:
The hours between noon and midnight are P.M hours.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the words are P.M and A.M.
so the hours between midnight and noon are:
for example,
if it is the morning we will say it is 10:30 A.M.
if it is an evening we will say it is 4:00 P.M.

Question 7.
1 _________ equals 1,000 grams.

Answer:
1 kilogram equals 1000 grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the words are grams and kilograms.
1 kg = 1000 grams.

Question 8.
The total amount of time that passes from the beginning time to the ending time is called the _________.

Answer:
The time that passes from beginning to ending time is elapsed time.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the words are beginning time and elapsed time.
for example:
beginning time is 10:00 A.M.
ending time is 1: 00 P.M.
so the elapsed time is 3 hours.

Use Vocabulary in Writing
Question 9.
Maggie wants to measure this container. Use at least 3 terms from the Word List to explain how Maggie can measure the container in different ways.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 101

Answer:
The container is 500 grams and half kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the container is a paint bucket.
so the container weight is 500 grams and half kg.

Topic 14 Reteaching

Set A pages 533-536

What is the time to the nearest minute?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 102
The digital time is 10:27.
It is 27 minutes after 10 o’clock or 33 minutes before 11 o’clock.

Remember that, for minutes, count numbers on the clock by 5s, then count marks by 1.

Write the time shown on each clock in two ways.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 103

Answer:
The time is 12:17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the hour hand is between 12 and 1.
count by 5’s from 12 to 5.
that is 5, 10, 15.
count by 1’s from 15, 16, and 17.
so the time is 12:17.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 104

Answer:
The time is 6:44.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the hour hand is between 6 and 7.
count by 5’s from 12 to 5.
that is 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40.
count by 1’s from 40, 41,42, 43, and 44.
so the time is 6:44.

Set B pages 537-540

Tomaz starts practicing his viola at 4:25 P.M. He practices until 5:05 P.M. How much time does he practice?

The amount of time is under 1 hour, so count the minutes from the start time to the end time, by 5s.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 105
There are 40 minutes between 4:25 P.M. and 5:05 P.M. So, Tomaz practices for 40 minutes.

Remember that you can use a clock face to find elapsed time.

In 1-3, find the elapsed time.
Question 1.
Basketball practice begins at 6:30 P.M. and lasts until 8:15 P.M. How much time does practice last?

Answer:
The time does practice last = 1:45 min.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Basketball practice begins at 6:30 P.M.
lasts until 8:15 P.M.
6:30 + 1 hour = 7:30.
1 hour = 60 minutes.
7:30 + 45 min = 8:15.
so the time is 1:45 min.

Question 2.
Mr. Walters starts preparing breakfast at 6:45 A.M. He finishes at 7:50 A.M. How long does it take for him to prepare breakfast?

Answer:
The time it takes for him to prepare breakfast = 1 hour 5 min.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Wallets starts preparing breakfast at 6:45 A.M.
He finishes at 7:50 A.M.
7:50 – 6:45 = 1:05.
so the time it takes for him to prepare breakfast = 1 hour 5 min.

Question 3.
Jean goes for a horseback ride. She leaves the barn on her horse at 2:10 P.M., and comes back at 2:50 P.M. How long was her ride?

Answer:
The long was her ride = 40 min.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jean goes for a horseback ride.
She leaves the barn on her horse at 2:10 P.M.
and comes back at 2:50 P.M.
2:50 – 2:10 = 40.
so the long was her ride = 40 min.

Set C pages 541-544

You can show addition and subtraction of time intervals on a number line.
In the morning, Xavier runs for 19 minutes. In the evening, he runs for 27 minutes. How much time does he spend running in all?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 106
19 + 27 = ?
19 + 27 = 46
So, Xavier runs for 46 minutes.

Remember to decide whether you need to add or subtract.

In 1, solve by drawing a number line or a bar diagram.
Question 1.
It takes Don 52 minutes to drive to work. He has already driven for 16 minutes. How many more minutes will it take Don to drive to work?

Answer:
The more minutes will it take Don to drive to work = 36 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
It takes Don 52 minutes to drive to work.
He has already driven for 16 minutes.
52 – 16 = 36.
so the more minutes will it take Don to drive to work = 36 minutes.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-13

Set D pages 545-548

Estimate the capacity of a pitcher.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 107
Think about what you already know. A liter is about the same size as a large water bottle. A pitcher usually holds more liquid than a water bottle. So, 2 liters seems like a good estimate.

Remember that capacity can be measured using liters.

In 1-4, circle the better estimate.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 108
1 L or 10 L

Answer:
The better estimation of a bottle is 1 l.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 1 L or 10 L.
1000 ml = 1 liter.
500 ml = 1/2 liter.
so the better estimation of a bottle is 1 liter.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 109
\(\frac{1}{4}\) L or 8 L

Answer:
The better estimation of a bucket is 8 l.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 1/4 L or 8 L.
1000 ml = 1 liter.
500 ml = 1/2 liter.
so the better estimation of a bucket is 8 liter.

Question 3.
Drinking glass
5 L or \(\frac{1}{2}\) L

Answer:
The better estimation of drinking glass is 1/2 l.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 5 L or 1/2 L.
1000 ml = 1 liter.
500 ml = 1/2 liter.
so the better estimation of a drinking bottle is 1/2 liter.

Question 4.
Washing machine
40 L or 4L

Answer:
The better estimation of a washing machine is 40 l.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 40 L or 4 L.
1000 ml = 1 liter.
500 ml = 1/2 liter.
so the better estimation of a washing machine is 40 liter.

Set E pages 549-552

How much water is in this beaker?
Use the scale to determine how full the beaker is. Think of the scale as a number line. Each mark represents 1 liter. The water is 3 marks : – 10 liters above 5 liters.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 110
There are 8 liters in the beaker.

Remember to use the correct units when measuring capacity.

In 1 and 2, find the total capacity.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 111

Answer:
The total capacity of two beakers = 3 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 1st beaker contains 1 n 1/2 liter.
the 2nd beaker contains 1 n 1/2 liter.
1.5 + 1.5 = 3 liters.
so the total capacity of two beakers = 3 liters.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 112

Answer:
The total capacity of the beaker = 6 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 1st beaker contains 6 liters.
5 + 1 = 6 liters.
so the total capacity of beakers = 6 liters.

Set F pages 553-556

Estimate the mass of a battery.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 113
A kilogram is too heavy, so estimate using grams.

Think about what you already know. A gram is about the same weight as a grape. A battery weighs about as much as a bunch of grapes. So 30 grams seems like a good estimate.

Remember that mass can be measured using grams and kilograms.

In 1-6, circle the better estimate for the mass.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 114
15 g or 15 kg

Answer:
The better estimation of the pen is 15 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 15 g or 15 kg.
1000 g = 1 kg.
500 g = 1/2 kg.
so the better estimation of a washing machine is 15 g.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 115
500 g or 500 kg

Answer:
The better estimation of the pen is 500 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 500 g or 500 kg.
1000 g = 1 kg.
500 g = 1/2 kg.
so the better estimation of a washing machine is 500 g.

Question 3.
One sheep
800 g or 80 kg

Answer:
The better estimation of sheep is 80 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 800 g or 80 kg.
1000 g = 1 kg.
500 g = 1/2 kg.
so the better estimation of a sheep is 80 kg.

Question 4.
Bag of flour
2 g or 2 kg

Answer:
The better estimation of the bag of flour is 2 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 2 g or 2 kg.
1000 g = 1 kg.
500 g = 1/2 kg.
so the better estimation of a bag of flour is 2 kg.

Question 5.
Notebook computer
3 g or 3 kg

Answer:
The better estimation of the Notebook computer is 3 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 3 g or 3 kg.
1000 g = 1 kg.
500 g = 1/2 kg.
so the better estimation of a washing machine is 3 kg.

Question 6.
Quarter
5 g or 500 g

Answer:
The better estimation of the Quarter is 500 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the given measurements are 5 g or 5 00 g.
1000 g = 1 kg.
500 g = 1/2 kg.
so the better estimation of a quarter is 500 g.

Set G pages 557-560

What is the mass of this bar of soap?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 116
When a pan balance is even, the mass on the left side equals the mass on the right side.
Find the total of the weights on the left side. Use mental math and place value to help add.
100 + 10 + 5 + 1 + 1 + 1 = 118
The bar of soap has a mass of 118 grams.

Remember to use the correct units when measuring mass.

In 1 and 2, find the total mass.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 117

Answer:
The total mass is 701g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
they have given 1 500 g.
2 100 g.
1 hundred g.
500 + 200 + 1 = 701.
so the total mass is 701 g.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 118

Answer:
The total mass is 2210 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
they have given 1 100 kg.
2 100 g.
2 5 g.
1000 + 1000 + 200 +10 = 2210.
so the total mass is 2210 g.

Set H pages 561-564

There are 7 people bowling together. Each owns their own bowling ball. The mass of each bowling ball is 5 kilograms. What is the total mass of the team’s bowling balls?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 119

Remember that you can use bar diagrams or equations to represent problems.

In 1 and 2, use bar diagrams or equations to help solve.
Question 1.
The water tank in Mary’s yard holds 60 liters of water. She used 13 liters to water her plants. How many liters of water remain in the water tank?

Answer:
The quantity of water that remains in the water tank = 47 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the water tank in mary’s yard holds 60 liters of water.
she used 13 liters to water her plants.
60 – 13 = 47.
so the quantity of water remains in the water tank = 47 liters.

Question 2.
Eric has 3 dogs that each have a mass of 8 kilograms. What is the total mass of all of Eric’s dogs?

Answer:
The total mass of all of Eric’s dogs = 24 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Eric has 3 dogs that each have a mass of 8 kilograms.
8 x 3 = 24.
24 /8 = 3.
so the total mass of all of Eric’s dogs = 24 kg.

Set I pages 565-568

Think about these questions to help you reason abstractly and quantitatively.
Thinking Habits

  • What do the numbers and symbols in the problem mean?
  • How are the numbers or quantities related?
  • How can I represent a word problem using pictures, numbers, or equations?
    Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 120

Remember to consider the units in the information you are given.

At 1:00 P.M., Ted will meet a friend in the park.. Ted needs 30 minutes to walk to the park. Ted needs 15 minutes to eat lunch and 10 minutes to prepare lunch. When must Ted start to prepare lunch?
Question 1.
Describe the quantities you know.

Answer:
Ted start to prepare lunch = 12:05 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ted will meet a friend in the park.
Ted needs 30 minutes to walk to the park.
Ted needs 15 minutes to eat lunch and 10 minutes to prepare lunch.
30 + 15 + 10 = 55 minutes.
so ted start to prepare lunch = 12:05 P.M.

Question 2.
How can you show the relationships in this problem?

Answer:
Ted start to prepare lunch = 12:05 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ted will meet a friend in the park.
Ted needs 30 minutes to walk to the park.
Ted needs 15 minutes to eat lunch and 10 minutes to prepare lunch.
30 + 15 + 10 = 55 minutes.
so ted start to prepare lunch = 12:05 P.M.

Question 3.
When must Ted start to prepare lunch?

Answer:
Ted start to prepare lunch = 12:05 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ted will meet a friend in the park.
Ted needs 30 minutes to walk to the park.
Ted needs 15 minutes to eat lunch and 10 minutes to prepare lunch.
30 + 15 + 10 = 55 minutes.
so ted start to prepare lunch = 12:05 P.M.

Topic 14 Assessment Practice

Question 1.
Draw hands on the clock to show 8:36. What time will it be in 2 hours and 6 minutes?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 121

Answer:
The time is 6:42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the hour hand is on the 8.
the minute hand is on the 8.
the second’s hand is on the 42.
so the time is 6:42.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-14

Question 2.
Jessica and Cody ran a long-distance race during an afternoon. The start times were different so that all the runners did not start at the same time. Who finished faster, and by how many minutes?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 122
A. Jessica; 5 minutes faster than Cody
B. Cody; 5 minutes faster than Jessica
C. Jessica; 10 minutes faster than Cody
D. They finished in the same amount of time.

Answer:
Option D is the correct answer.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jessica and Cody ran a long-distance race during the afternoon.
The start times were different so that all the runners did not start at the same time.
Jessica starts at 3:55 and ends at 4:40.
Cody starts at 4:15 and ends at 5:05.
5:05 – 4:15 = 90 min.
4:40 – 3:55 = 85 min.
so option D is the correct answer.

Question 3.
Two stores in a small town sell bags of apples. At Store A, each bag weighs 2 kilograms. At Store B, each bag weighs 4 kilograms. If you buy 6 bags at each store, how many more kilograms of apples will you buy from Store B?

Answer:
The kilograms of apples will you buy from store B = 24 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Two stories in a small town sell bags of apples.
At Store A, each bag weighs 2 kilograms.
At Store B, each bag weighs 4 kilograms.
6 x 2 = 12 kg.
4 x 6 = 24 kg.
so the number of kilograms of apples will you buy from store B = 24 kg.

Question 4.
Name the metric unit that could be used to measure the capacity of a kitchen sink. Then, using that unit, write a reasonable estimate for the capacity of a kitchen sink.

Answer:
The reasonable estimate for the capacity of a kitchen sink = 30 kg.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the unit is kg.
the weight of the kitchen sink is 30 kg.
so the reasonable estimate for the capacity of a kitchen sink = 30 kg.

Question 5.
A. Mason is looking for a tool to measure the mass of an apple. Which tool should he use?
A. Pan balance
B. Ruler
C. 1-cup container
D. Clock

Answer:
Option A is correct.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the units are panned balance, ruler, 1-cup container, and clock.
pan balance is used to measure the mass of an apple.
so option A is correct.

B. Using the tool identified in Part A, what unit will Mason use to measure the mass of the apple?
A. Grams
B. Minutes
C. Cups
D. Inches

Answer:
Grams are the unit that measures the mass of the apple.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the units are grams, minutes, cups, and inches.
mass of the apple is measured in grams.
so grams is the unit that measures the mass of the apple.

Question 6.
Dale’s school bus picks him up at 7:45 A.M. To get ready for school, Dale needs 15 minutes to eat breakfast, 10 minutes to make lunch, and 10 minutes to get dressed. What time does Dale need to begin getting ready for school?
A. Describe the quantities you know.

Answer:
Dale needs to get ready for school = 7:10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Dale’s school bus picks him up at 7:45 A.M.
To get ready for school, Dale needs 15 minutes to eat breakfast, 10 minutes to make lunch, and 10 minutes to get dressed.
15 + 10 + 10 = 35 min.
7:45 – 35 = 7:10.
so Dale needs to getting ready for school = 7:10

B. Solve the problem. Explain your reasoning. You can use a picture to help.

Answer:
Dale needs to get ready for school = 7:10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Dale’s school bus picks him up at 7:45 A.M.
To get ready for school, Dale needs 15 minutes to eat breakfast, 10 minutes to make lunch, and 10 minutes to get dressed.
15 + 10 + 10 = 35 min.
7:45 – 35 = 7:10.
so Dale needs to getting ready for school = 7:10

Question 7.
Mary has a total of 18 liters of water in 6 bottles. Jess has a total of 15 liters in 3 bottles. If the bottles are equally filled, how much more water is in each of Jess’s bottles than in Mary’s bottles?

Answer:
One more bottle of water is filled in Jess.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mary has a total of 18 liters of water in 6 bottles.
Jess has a total of 15 liters in 3 bottles.
18/6 = 3.
15/3 = 5.
15 + 3 = 18.
so one more bottle of water is filled in Jess.

Question 8.
Eric played the guitar for 33 minutes on Monday and 19 minutes on Tuesday. Write and solve an equation to find how many more minutes Eric played the guitar on Monday.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 123

Answer:
The more minutes Eric played the guitar on Monday = 14 min.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Eric played the guitar for 33 minutes on Monday and 19 minutes on Tuesday.
33 – 19 = 14.
so the more minutes eric played the guitar on Monday = 14 min.

Question 9.
Mrs. Griggs writes a shopping list saying she needs to buy 1 gram of apples. Is this reasonable? Explain.

Answer:
No, it is not reasonable.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. Griggs writes a shopping list saying she needs to buy 1 gram of apples.
1000 grams = 1 kg.
the mass of the apple is 100 g.
so it is not reasonable.

Question 10.
Irene measured the mass of a bag of apples using kilograms. Forest measured the same bag using grams. How did the measurements compare? Select all the sentences that are true.
☐ There were more grams than kilograms.
☐ There were more kilograms than grams.
☐ There was an equal number of grams and kilograms.
☐ There were fewer grams than kilograms.
☐ There were fewer kilograms than grams.

Answer:
Options A, C, and E are correct.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Irene measured the mass of a bag of apples using kilograms.
Forest measured the same bag using grams.
there were more grams than kilograms.
there was an equal number of grams and kilograms.
there were fewer kilograms than grams.
so options A, C, and E are correct.

Question 11.
Jason said the mass of his book is about 1 kilogram. Julie said it is 1 liter. Who is correct? Select the best answer.
A. Jason is correct because kilograms are units of mass, and liters are units of capacity.
B. Julie is correct because liters are metric units.
C. They are both correct because kilograms and liters are units of mass.
D. Neither is correct because their estimates are not reasonable.

Answer:
The best answer is option A.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jason said the mass of his book is about 1 kilogram.
Julie said it is 1 liter.
Jason is correct because kilograms are units of mass and liters are units of capacity.
so Option A is correct.

Question 12.
Explain why it would be better to use grams rather than kilograms to measure the mass of a crayon.

Answer:
It is better to use grams.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
crayon is a very small object.
it is measured in grams.
so it is better to use grams for crayons.

Question 13.
It took Wallace 45 minutes to read part of a chapter of his science book. He finished reading the rest of the chapter in 17 minutes. Write and solve an equation to find how much time Wallace spent reading the chapter.

Answer:
The time he spent reading the chapter is 62 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
It took Wallace 45 minutes to read part of a chapter of his science book.
He finished reading the rest of the chapter in 17 minutes.
45 + 17 = 62.
so the time he spent reading the chapter is 62 minutes.

Question 14.
Four brothers, Raphael, Don, Leo, and Mike, went to the gym to exercise. Don and Mike both started at 2:21 P.M. and exercised for 33 minutes. Raphael and Leo both started when Don and Mike finished and exercised until 3:36 P.M. For how many minutes did the brothers exercise in total?

Answer:
The number of minutes the brothers exercise in total = 75 minutes

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Four brothers, Raphael, Don, Leo, and Mike, went to the gym to exercise.
Don and Mike both started at 2:21 P.M. and exercised for 33 minutes.
Raphael and Leo both started when Don and Mike finished and exercised until 3:36 P.M.
33 + 2:21 = 2:54.
3:36 – 2:54 = 82.
42 + 33 = 75.
so the number of minutes the brothers exercise in total = 75 minutes.

Question 15.
Mark used a pan balance to find the mass of his basketball. He said it was 580 kilograms. Is his answer reasonable? Explain.

Answer:
No, his answer was not reasonable.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mark used a pan balance to find the mass of his basketball.
He said it was 580 kilograms.
the mass of the basketball is 5 kgs.
so the answer not reasonable.

Question 16.
Look at the time on the clock below.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 124
A. Select all of the ways to write this time.
☐ 3 : 46
☐ 14 minutes before 4 o’clock
☐ 46 minutes after 3 o’clock
☐ 9 minutes before 4 o’clock
☐ 4 : 14

Answer:
Option A is the correct answer.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the hour hand is in between 3 and 4.
the minute’s hand is in between 9 and 10.
5 x 9 = 45.
45 + 1 = 46.
so Option A is the correct answer.

B. What time was it 2 hours, 45 minutes ago?

Answer:
The time was 1 hour 1 minute.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the time is 3:46.
3:46 – 2:45 = 1:01.
so the time is 1 hour 1 minute.

Question 17.
Maryann went to the grocery store at 3:10 P.M. She arrived home 1 hour, 15 minutes later.
A. What time did she arrive home?

Answer:
The time did she arrive = 4:25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Maryann went to the grocery store at 3:10 P.M.
she arrived home 1 hour 15 minutes later.
3:10 + 1:15 = 4:25.
so the time did she arrive = 4:25.

B. Her neighbor Betty Sue got to the grocery store at the same time as Maryann and got home at 4:02 P.M. How much less time did Betty Sue spend shopping?

Answer:
The less time did Betty Sue spend shopping is 23 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Her neighbor Betty Sue got to the grocery store at the same time as Maryann and got home at 4:02 P.M.
4:25 – 4:02 = 23.
so the less time did Betty Sue spend shopping is 23 minutes.

Question 18.
Ricardo used 337 grams of flour to bake in the afternoon. He had already used 284 grams of flour to bake in the morning. Write and solve an equation to find how many grams of flour Ricardo used in all.

Answer:
The number of grams of flour Ricardo used in all = 53 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ricardo used 337 grams of flour to bake in the afternoon.
He had already used 284 grams of flour to bake in the morning.
337 + a = 284.
a = 337 – 284.
a = 53.
so the number of grams of flour Ricardo used in all = 53 g.

Question 19.
A tank contained 750 liters of water. After some water drained out, the tank had 250 liters of water. Write and solve an equation to find how many liters of water drained out.

Answer:
The number of liters of water drained out = 500 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A tank contained 750 liters of water.
After some water drained out, the tank had 250 liters of water.
750 + w = 250.
w = 750 – 250.
w = 500.
so the number of liters of water drained out = 500 liters.

Topic 14 Performance Task

Family Reunion
Anita and her brother Logan make plans for a family reunion.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 125

Question 1.
Use the Fruit Bought table to answer the question. Logan estimated the mass of the fruit. He forgot to include the unit of mass. For each item, explain if he used a gram or kilogram.

Answer:
The missing values of mass are 4 kg, 90 g, and 3 kgs.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the estimated unit of the mass is grape is 4 kg.
one lemon has an estimated mass of 90 g.
the mass of the watermelon is 3 kgs.
so the missing values of mass are 4kg, 90 g, and 3 kgs.

Question 2.
Use the Mass of One Lime picture to answer the questions.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 126
Part A
Each lime has the mass shown at the right. What is the mass of one lime?

Answer:
The mass of one lime is 30 g.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there is 3 mass of lime.
10 + 10 + 10 = 30.
3 x 10 = 30.
so the mass of one lime is 30 g.

Part B
Logan needs to buy at least 200 grams of limes. He plans to buy 7 limes. Will he buy enough? Use your response to Part A to explain.

Answer:
Yes, he will buy enough limes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Logan needs to buy at least 200 grams of limes.
He plans to buy 7 limes.
7 x 30 = 210.
so he will buy enough limes.

Question 3.
Use the Liquids Needed table to answer the question.
Logan measures the liquids they need. Complete the table to show if the capacity of each container will likely be less than or greater than 1 liter.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 127

Answer:
The container contains a spoon of vinegar, milk, and water.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the ingredients are vinegar, milk, and water.
the spoon of vinegar is measured in grams.
the measuring cup of milk is liters.
the large pot is measured in kilograms.
Envision-Math-Common-Core-3rd-Grade-Answer-Key-Topic-14- Solve Time, Capacity, and Mass Problems-15

The Broth Used picture shows the amount of broth that Anita started with and the amount she had left after she poured some into two different soups.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 128

Question 4.
Use the Broth Used picture to answer the questions.
Part A
How much broth did Anita use?

Answer:
The amount Anita used is 22 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The Broth Used picture shows the amount of broth that Anita started with and the amount she had left.
20 + 2 = 22.
so the amount Anita used is 22 liters.

Part B
Anita poured an equal amount of broth into 2 pots. How much did she pour into 1 pot?

Answer:
The water she poured into 1 pot = 20 liters.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Anita poured an equal amount of broth into 2 pots.
Anita poured 20 liters in 1 both.
she poured 2 liters in 2nd both.
20 + 2 = 22.
so the water she poured into 1 pot = 20 liters.

Question 5.
Logan’s recipe says it takes 50 minutes to cook chicken. After 22 minutes pass, Logan flips the chicken. How many more minutes does the chicken have to bake after Logan flips it? Show your work on a number line.

Answer:
The many more minutes does the chicken have to bake after logan flips it = 28 minutes.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Logan’s recipe says it takes 50 minutes to cook chicken.
After 22 minutes pass, Logan flips the chicken.
50 – 22 = 28.
so the more minutes does the chicken have to bake after logan flips it = 28 minutes.

Question 6.
Use the Before Reunion table to answer the question.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 14 Solve Time, Capacity, and Mass Problems 129
Anita and Logan want to be at the reunion at 1:45 P.M. They need to clean, pack, and drive to the reunion. What time should they start? Explain.

Answer:
The time should they start = 12:15 P.M.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Anita and Logan want to be at the reunion at 1:45 P.M.
they have to clean for 20 min.
they have to pack for 15 min.
they have to drive for 55 min.
20 + 15 + 55 = 90.
1 hour = 60 min.
90 min = 1 and half hours.
1:45 – 12:15 = 1:30.
so the time should they start = 12:15 P.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *