Freedom and Choice Summary Notes

Freedom and Choice Author

N. Krishnaswamy, former professor, CIEFL, Hyderabad, is an experienced- teacher educator. He is the author of the Politics of Indians’ English (OUP), Modem English Grammar (Macmillan) and several other books and articles.

Lalitha Krishnaswamy is a teacher- administrator and has written books for teaching English at the school level.

Revathy Krishnaswamy teaches English at the San Jose State University, San Jose, California, USA. She is the author of Feminism: The Economy of Colonial Desire (Michigan University Press); her articles have appeared in important international journals. Freedom and Choice explore various career opportunities for youngsters in the present times. The essay also throws light on the fact that the parents are accepting and encouraging their daughters to select a career of their choice.

Freedom and Choice Summary

The given essay ‘Freedom of Choice’ is a joint effort of Prof.Krishnaswamy, LalithaKrishnaswamy and Revathy Krishnaswamy.

‘Freedom and Choice’ explores various career opportunities for youngsters in the present times. The essay also throws light on the feet that the parents are accepting and encouraging their daughters to select a career of their choice.

What is freedom? Freedom is the right to choose; the right to create for oneself the alternatives of choice. Without the possibility of choice and the exercise of choice, we are not human beings but only inanimate objects. Fortunately, we are now living in a world full of choice; even in the selection of ice cream or soaps, there is so much choice that we find it difficult to choose and some people feel that we actually suffer from what may be called choice fatigue!

Thanks to the tremendous growth and diversification in all spheres of life, the educational spectrum is crowded with a variety of courses in every conceivable field; most of the courses offered are practical and job-oriented and, as a result, there is an array of career options available. Students are becoming smarter and they are learning to make intelligent decisions based on what is right for them. A good way to choose one’s career path is to match one’s strengths and aptitudes to the opportunities and threats in the job market of tomorrow. There are career guidance cells and centres in most of the colleges and universities from where one can get detailed information on career options; even newspapers and magazines publish Career Quest columns regularly.

There was a time where teaching and nursing were the only careers earmarked for women but now it is possible to pursue a career in almost any field. Today, a career in computers is the ‘in’ thing; you can become a programmer, a systems analyst, a CAD (Computer Aided Designs) specialist, or a desktop publisher. Now, most universities and colleges offer MCA programmes; NUT, Aptech, Pentafour (to name just a few) offer counselling and guidance in addition to a number of computer education programmes. Like literacy, com-puteracy, computer literate, software, hardware, micro, macro, super and many other computer-related expressions are becoming part of English usage.

Also gaining in popularity are courses in mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, and many more. These options are available in addition to the conventional courses in medicine, engineering and commerce; competing with the IITs and Regional Engineering Colleges, new IIITs and International/Indian Business Schools are being established. Fashion, until recently unexplored, has become a popular profession NIFT (National Institute of Fashion Technology) and NID (National Institute of Design) offer a wide range of courses in fashion designing, apparel pattern making and industrial design.

The related field is of graphic arts and interior decoration that concentrates on designing and developing graphics, colour schemes,
furnishing, etc., often computer-aided, for a variety of advertising and business needs- artwork, pictures, illustrations, layouts, book covers, logos, etc. The School of Interior Design, Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad, and some other institutions offer courses on this subject. For a creative mind with an artistic bent and a good knowledge of designing and typography, the sky is the limit.

For enterprising entrepreneurs, beauty parlours, Interior decoration units, fiomiture designing shops, catering and fast food joints, pottery and ceramics industry, travel agencies and the like offer ample opportunities. With Indian business becoming more market-oriented and consumer-friendly, there is a great demand for sales and service, marketing and finance. If you are interested in management and media management, a number of job-oriented courses are available; there are even new expressions like the hospitality industry, healthcare, media managers, travel management, Veejaying, etc. to refer to new and emerging areas.

For a country where even about ten years ago a girl had hardly any educational and career options to choose from, India has come a long way. The younger generation today is very enterprising and the youth are willing to experiment and take risks. Parents too are learning to accept that daughters have right to their ideas, dreams, thoughts and decisions; the stereotype of the lather as the all-knowing strict disciplinarian and bread-winner, and the mother as the submissive housekeeper is fast changing; relationships are being redefined.

Don’t you think you are lucky to be born in this transitional society?

Freedom and Choice Glossary

earmarked            – set aside/specified
pentfour               – it is a pioneer in software and digital media
veejaying              – to work as a video jockey (someone who presents a television programme)
come a long way – progressed

Freedom and Choice Questions & Answers

Comprehension

Question 1.
What is freedom?
Answer:
Freedom is the right to choose; the right to create for oneself the alternatives of choice.

Question 2.
What kind of world are we living in now?
Answer:
We are now living in a world foil of choice.

Question 3.
What do you understand by the expression, ‘choice fatigue’?
Answer:
‘Choice fatigue’ means that there is so much choice, even in the selection of ice cream or soaps, that we find it difficult to choose and we actually feel tired – fatigued while making up our mind in choosing what is right for us.

Question 4.
Who is an entrepreneur? What are the options available for an enterprising entrepreneur?
Answer:
An entrepreneur is a person who sets up a business or business; taking financial risks in the hope of profit. The options available for an enterprising entrepreneur are, beauty parlours, Interior decora¬tion, furniture designing, catering, fast fort joints, pottery and ce¬ramics industry, travel agencies, manpower contractor, etc.

Question 5.
List some of the options available in the field of management.
Answer:
The hospitality industry, healthcare, media managers, travel management, veejaying etc.

Question 6.
What are the career options available in the field of computers?
Answer:
Computer Programmer, Systems analyst, CAD (Computer Aided Designing) Specialist, Desktop Publisher (DTP) etc.

Question 7.
What are the other courses that are gaining popularity in addition to the conventional courses?
Answer:
Mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, Fashion Technology, Computer graphics designer etc.

Question 8.
What do the following stand for?
a. IIT         : Indian Institute of Technology
b. HIT       : Indian Institute of Information Technology
c. NUT     : National Institue of Information Technology
d. IBM     :  International Business Machines
e. MCA    : Master in Computer Applications.
f. MBA     : Master in Business Administration.

Question 9.
What is computer literacy?
Answer:
The knowledge of computers and its applications in various fields is known as computer literacy.

Question 10.
What is meant by a ‘transitional society’? TRANSITIONAL SOCIETY
Answer:
A Society that is changing or passing from one stage to the next stage is a Transitional Society. In transitional societies changes are significant and fundamental and permeate almost every aspect of life, including the social, cultural, political and economic dimensions. Transtitional societies create opportunities for re-imaging the intrapersonal and interpersonal dimensions of life.

Question 11.
Why does the author say that we are living in the world full of choice?
Answer:
The authors say that we are living in the world full of choices because we are living the world full of choices even inseleetion,of ice-cream or soaps, there is much choice that we find it difficult to choose.

There is a treamendous growth and diversification in all spheres of life, the educational spectrum is spoilt for choices. There are many courses in Mass communication, Computer hard ware and software, chip designing, Programming coding, Graphics etc. The advancements in electronic Media has spured educational and ca¬reer oriented coureses in advertisement, Journalism, video editing etc. There is no dearth in conventional courses in Medicine, engi¬neering and commerce. Apart from these courses* there are many lifestyle oriented couses such as fashion technology, Apparel De¬sign and numerous courses in graphic arts and interior decoration, entrepreneurs have many choices to set up their own business ven-tures such as beauty parlours, furniture shops, catering, fast food joint pottory and ceramics indastry, travel agencies, sales and service etc.

Question 12.
What are the career options available for women , at present in comparison to those in the past?
Answer:
There was a time where teaching and nursing were the only careers earmarked for women but now it is possible to pursue a career in almost any field. Today, a career in computers is the ‘in’ thing; you can become a programmer, a systems analyst, a CAD (Computer Aided Designs) specialist, or a desktop publisher. Now most universities and colleges offer MCA programmes; NUT, Aptech, Pentafour (to name just a few) offer counselling and guid¬ance in addition to a number of computer education programmes. Like literacy, com-puteracy, computer literate, software, hardware, micro, macro, super and many other computer-related expressions are becoming part of English usage.

Also gaining in popularity are courses in mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, and many more. These options are available in addition to the conventional courses in medicine, engineering and commerce; competing with the IITs and Regional Engineering Colleges, new IIITs and Intemational/Indian Business Schools are being established. Fashion, until recently unexplored, has become a popular profession NIFT (National Institute of fashion Technology) and NID (National Institute of design) offer a wide range of courses in fashion designing, apparel pattern making and industrial design The related field is of graphic arts Mid interior decoration that concentrates on designing and developing graphics, co tour schemes, furnishing, etc., often computer-aided, for a variety of advertising and business needs- artwork, pictures, illustrations, layouts, book covers, logos, etc. The School of Interior Design, Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad, and some other institutions offer courses on this subject. For a creative mind with an artistic bent and a good knowledge of designing and typography, the sky is the limit.

Question 13.
How do career options of today differ from the past?
Answer:
Thanks to the tremendous growth and diversification in all spheres of life, the educational spectrum is crowded with a variety of courses in every conceivable field; most of the courses offered are practical and job-oriented and, as a result, there is an array of career options available. Students are be-coming smarter and they are learning to take intelligent decisions based on what is right for them. Agood way to choose one’s career path is to match one’s strengths and aptitudes to the opportunities and threats in the job mar-ket of tomorrow. There are career guidance cells and centres in most of the colleges and universities from where one can get detailed information on career options; even newspapers and maga¬zines publish Career Quest columns regularly.

There was a time where teaching and nursing were the only careers ear-marked for women but now it is possible to pursue a career in almost any field. Today, a career in computers is the ‘in’ thing; you can become a programmer, a systems analyst, a CAD (Computer Aided Designs) specialist, or a desktop publisher. Now most universities and colleges offer MCA programmes; NUT, Aptech, Pentafour (to name a just a few) offer counselling and guid¬ance in addition to a number of computer education programmes. Like literacy, com-puteracy, computer literate, software, hardware, micro, macro, super and many other computer-related expressions are becoming part of English usage.

Also gaining in popularity are courses in mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, and many more. These options are available in addition to the conventional courses in medicine, engineering and commerce; competing with the IITs and Regional Engineering Colleges, new IIITs and International/Indian Business Schools are being established. Fashion, until recently unexplored, has become a popular profession. MFT (National Institute of fashion Technology) and NID (National Institute of design) offer a wide range of courses in fashion designing, apparel pattern making and industrial design.

The related field is of graphic arts and interior decoration that concentrates on designing and developing graphics, co tour schemes, furnishing, etc., often computer-aided, for a variety of advertising and business needs- artwork, pictures, illustrations, layouts, book covers, logos, etc. The School of Interior Design, Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad, and some other institutions offer courses on this subject. For a creative mind with an artistic bent and a good knowledge of designing and typography, the sky is the limit.

Question 14.
What are the options available for enterprising entrepreneurs today? Give examples.
Answer:
For enterprising entrepreneurs, beauty parlours, Interior deco-ration units, furniture designing shops, catering and fast food joints, pottery and ceramics industry, travel agencies and the like offer ample opportunities. With Indian business becoming more market-oriented and consumer-friendly, there is a great demand for sales and service, marketing and finance. If you are interested in man¬agement and media management, a number of job-oriented courses are available; there are even new expressions like hospitality industry, health-care, media managers, travel management, Veejaying, etc. to refer to new and emerging areas.

Question 15.
How have the stereotypical images of a job seeking youngster, father. and mother in a family changed?
Answer:
For a country where even about ten years ago a girl had hardly any educational and career options to choose from, India has come a long way. The younger generation today is very enterprising and the youth are willing to experiment and take risks. Parents, too are learning to accept that daughters have the right to their ideas, dreams, thoughts and decisions; the stereotype of the father as the all-knowing strict disciplinarian and bread-winner, and the mother as the sub-missive housekeeper is fast changing; relationships are being redefined.

Question 16.
Trace the transformation happening in the field of education and bring out its impact on career options available today.
Answer:
Thanks to the tremendous growth and diversification in all spheres of life, the educational spectrum is crowded with a variety of courses in every conceivable field; most of the courses offered are practical and job-oriented and, as a result, there is an array of career options available. Students are becoming smarter and they are learning to make intelligent decisions based on what is right for them. A good way to choose one’s career path is to match one’s strengths and aptitudes to the opportunities and threats in the job market of tomorrow. There are career guidance cells and centres in most of the tire cpUegesanduniversities from where one can get detailed information on career options; even newspapers and magazines publish Career. Quest columns regularly.

There was a time where teaching and nursing were the only careers ear-marked for women but now it is possible to pursue a career in almost any field. Today, a career in computers is the ‘in’ thing; you can become a programmer, a systems analyst, a CAD (Computer Aided Designs) specialist, or a desktop publisher. Now, most universities and colleges offer MCA programmes; NUT, Aptech, Pentafour (to name just a few) offer counselling and guidance in addition to a number of computer education programmes. Like literacy, com-puteracy, computer literate, software, hardware, micro, macro, super and many other computer-related expressions are becoming part of English usage.

Also gaining in popularity are courses in mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, and many more. These options are available in addition to the conventional courses in medicine, engineering and commerce; competing with the IITs and Regional Engineering Colleges, new IIITs and Intemational/Indian Business Schools are being established. Fashion, until recently unexplored, has become a popular profession. NIFT (National Institute of fashion Technology) and NID (National Institute of design) offer a wide range of courses in fashion designing, apparel pattern making and industrial design.

The related field is of graphic arts and interior decoration that concentrates on designing and developing graphics, colour schemes, finishing, etc., often computer-aided, for a variety of advertising and business needs- artwork, pictures, illustrations, layouts, book covers, logos, etc. The School of Interior Design, Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad, and some other institutions offer courses on this subject. For a creative mind with an artistic bent and a good knowledge of designing and typography, the sky is the limit.

Question 17.
What is your opinion about being a woman in modern society? Do you think you can also contribute to the making of New and strong India? Specify the ways in which you can contribute.
Answer:
For a country where even about ten years ago a girl had hardly any educational and career options to choose from, India has come a long way. The younger generation today is very enterprising and the youth are willing to experiment and take risks. Parents, too are learning to accept that daughters have right to their ideas, dreams, thoughts and decisions; the stereotype of the lather as the all-knowing strict disciplinarian and bread-winner, and the mother as the submissive housekeeper is fast changing; relationships are being redefined.

There was a time where teaching and nursing were the only careers earmarked for women but now it is possible to pursue a career in almost any field. Today, a career in computers is the ‘in’ thing; you can become a programmer, a systems analyst, a CAD (Computer Aided Designs) specialist, or a desktop publisher. Now, most universities and colleges offer MCA programmes; NUT, Aptech, Pentafour (to name just a few) offer counselling and guidance in addition to a number of computer education programmes. Like literacy, com-puteracy, computer literate, software, hardware, micro, macro, super and many other computer-related expressions are becoming part of English usage.

Also gaining in popularity are courses in mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, and many more. These options are available in addition to the conventional courses in medicine, engineering and commerce; competing with the IITs and Regional Engineering Colleges, new IIITs and Intemational/Indian Business Schools are being established. Fashion, until recently unexplored, has become a popular profession. NIFT (National Institute of fashion Technology) and NID (National Institute of design) offer a wide range of courses in fashion designing, apparel pattern making and industrial design. The related field is of graphic arts and interior decoration that concentrates on designing and developing graphics, colour schemes, furnishing, etc., often computer-aided, for a variety of advertising and business needs- artwork, pictures, illustrations, layouts, bo covers, logos, etc.

The School of Interior Design, Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad, and other institutions offer courses on this subject. For a creative r d with an artistic bent and a good knowledge of designing and typography, the sky is the limit.

Yes, I can also contribute to the making of a new and strong India by becoming an Economic Analyst I plan to research in unexplored regions of the economics of a country, determining the causes and specify Potential solutions for them.

Question 18.
Computerization has revolutionized career opportunities. Discuss.
Answer:
Like literacy, com-puteracy, computer literate, software, hardware, micro, macro, super and many other computer-related expressions are becoming part of English Usage.
Also gaining in popularity are courses in mass communication, advertising and journalism, electronic journalism, video editing, and many more. These options are available in addition to the conventional courses in medicine, engineering and commerce; competing with the IITs and Regional Engineering Colleges, new IIITs and – Intemational/Indian Business Schools are being established. Fashion, until recently unexplored, has become a popular profession.

NIFT (National Institute of Fashion Technology) and NID (National Institute of Design) offer a wide range of courses in fashion designing, apparel pattern making and industrial design. The related field is of graphic arts and interior decoration that concen¬trates on designing and developing graphics, colour schemes, furnishing, etc., often computer-aided, for a variety of advertising and business needs- artwork, pictures, illustrations, layouts, book covers, logos, etc. The School of Interior Design, Centre for Environmental Planning and Technology in Ahmedabad, and some other institutions offer courses on this subject. For a creative mind with an artistic bent and a good knowledge of designing and typography, the sky is the limit.

English Summary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *