Young Pele, Soccer Player Summary Notes

Young Pele, Soccer Player About the Author

Pele is one of the famous Soccer player with an extraordinary talent and a very good sportsmen. He was born in a poor family. His father was a policemen and also a soccer player. He was very much interested to play soccer and prayed that he wanted to become a soccor player during his childhood. He used to run around imagining a soccer ball exhibiting his interest in playing succor.

Later he designed his own soccer ball from an old sock of his father stuffed with newspaper even though the ball was not as perfect round. It was good enough for him to play. He then organized his own team. But they were unable to play against other team because they did not have uniforms.

All his team mates and himself overcome their necessities by collecting and selling scrape bottles, pipes, iron and scrape furniture. Now they wanted to play tournaments. Here again they were helped by a traveling salesmen who brought then uniform, socks and shoes, he knew their talents. In return the team as named as little America. In the tournament their performance was very impressive and Pele signed to the Brazilian soccer team ‘Santos’. For the first time he was paid for playing soccor.

In the beginning he was taken as a junior player. He qualified himself as a senior player in a very short time. He was thus selected to represent Brazils national team. He was just 16 years old. Out of the two matches played against Argentina, they lost the first match with a score of 2 to 1. The goal was made by Pele. In the second match Brazil won Argentina by 2 – 0.

Finish against wales. Brazil won 1 to 0, It was Pele who hit this important goal of his career. In the semifinals, Pele scored three times beating France. In the final Pele scored twice more as Brazil beat Sweden 5 to 2. Brazil won the first world cup title. Pele had scored 6 goals in three games.

Pele was declared as “national treasure” by the government of Brazil and passed a law to stop people from taking national treasures out of the country. Brazil won world cup again twice and Pele’s team Santos, won state and international team titles time after times.

Pele scored 1220 goals, includes 95 for Brazilian national team. He was an outstanding player. Speed was one of the reasons. He can change direction and speed quickly. The ball does exactly what he wants it to do.

In 1974, Pele decided by retired from soccor play. He was 33 years old, he wanted to relax and spend more time with his wife and two young children. But in 1975, with the permission of Brazilian government he signed a contract to play for New York Cosmos Soccor team. Pele excited more interest and enthusiasm in soccor then there had ever been before.

Young Pele, Soccer Player Glossary

  • Centre Forward: The middle player or position in a forward line
  • Dribble: Move (a ball) forward with light touches of the feet, a stick etc or by continuous bouncing.

Young Pele, Soccer Player Comprehension Questions and Answers

Question 1.
Pele’s first experience with, the soccer ball was with
(a) An imaginary one.
(b) The one that he made with his father’s old socks
(c) The soccer ball presented by his father
(d) With a volley ball.
Answer:
(a) An imaginary one.

Question 2.
Who was Dondinho?
Answer:
Dondinho was the father of Pele. He was a policeman and a soccer player.

Question 3.
Why did Pele’s mother wish that he should never play soccer?
Answer:
Pele’s mother did not want him to become a soccer player because, his father after he missed goals was sad for many days.

Question 4.
What was Pele’s prayer at the family’s prayer meeting?
Answer:
Pele prayed that he would become a great soccer player.

Question 5.
What made Pele tell his friends that their team should have uniforms?
Answer:
He told his friends that this team should have uniforms because other teams would play against them if they had uniforms.

Question 6.
State the significance of‘Seventh of September’ after which the team named itself?
Answer:
Seventh of September is Brazil’s Independence day.

Question 7.
What was the other name for the ‘Seventh of September’ team?
Answer:
The barefoot team.

Question 8.
Why did Pele and his friends find it difficult to enter the big tournament?
Answer:
The team needed new uniforms.

Question 9.
What was the condition laid down by a traveling salesman to help Pele and his teammates with new uniforms, shoes and socks?
Answer:
Traveling salesmen who helped Pele and his team with uniforms, socks and shoes asked the team to be called as ‘little America’

Question 10.
What made the boys discard their shoes and play barefoot once again?
Answer:
They had never played in shoes before. They were unable to feel the ball. They were not sure where the ball would go, hence they decided to take off the shoes.

Question 11.
What advantage did Pele discover later to play with shoes on?
Answer:
With the shoes on and playing for few days shoes became more comfortable. He began to feel the ball. He could kick the ball with his toes and from sides of his feet. The ball traveled further with less effort wearing shoes was better.

Question 12.
How old was Pele when he was chosen to play for Brazil’s national team?
Answer:
Pele was 16 years old, when he was chosen to play for Brazil’s national team.

Question 13.
What was his age when he started playing for the World Cup?
Answer:
Pele was 17 years old when he started to play the World Cup.

Question 14.
Why did the Brazilian government declare Pele as “a national treasure”?
Answer:
His feat in the world cup, with the national team and with the Santos were the talk of the soccer world. Every team wanted him; every country wanted him; so the government of Brazil declared him as “national treasure”.

Question 15.
Why is 1220 goals soccer by Pele considered to be a fantastic total for soccer?
Answer:
The score of 1220 scored by pele is considered to be a fantastic total in soccer because many games are low scoring, which are often decided by one or two goals.

Question 16.
Why is Pele acclaimed all over the world as “the greatest soccer player who ever lived”?
Answer:
Pele values to his team is much greater then just the goals he scores. He sets up as many goals for his teammates as he scores for himself and therefore he is acclaimed all over the world, as “the greatest soccer player whoever lived”.

Question 17.
What was the reason for Pele retiring at 33?
Answer:
He wanted to relax and spend more time with his wife and two young children.

II. Answer the Following Questions in About a Page:

Question 1.
Describe how young Pele designed a soccer ball for himself and the way in which he used it?
Answer:
Pele made his soccer ball from his father’s old socks stuffed hard with newspaper and laced shut with string. It was slightly bigger then orange and was not very round.

Question 2.
How did the young boys raise money for the uniforms?
Answer:
The boys collected old bottles and anything else they can find. They collected a big pile of old bottles, scrap metals, pieces of pipes and old pieces of furniture and sold it to junk man and were able to buy shirts and pants.

Question 3.
What prevented Pele and his friends from participating in the big tournament? How did they manage to overcome the hurdle?
Answer:
They needed uniform, without uniform they were unable to enter the tournament. A traveling salesman helped them to buy their uniforms.

Question 4.
Describe the exciting moments of Pele’s scoring a goal in the big tournament?
Answer:
Pele got the ball and dribbled it quickly towards the goal. When the opposing player moved into take the ball, he stopped cold and changed the direction controlling the ball, while the other player unable the change the direction of ball fell on the ground. Then Pele raced towards the goal, out from the net come the goalie to stop the ball. Pele faked a kick, and the goalie dove, when Pele angled the ball for the corner of the net it was a goal.

Question 5.
Playing for the Santos team gave a significant turn to Pele’s soccer career. Give reasons?
Answer:
For the first time, he was paid for playing soccer started with Santos as a junior, he practiced and played for 3 months before he got a chance to play with the santo’s team first. He scored the first goal in the big league competition. Then he was a regular starter with Santos. After 2 months he became well known around the big leagues and was chosen to the Brazil’s national team. Thus it was a significant turn in his soccer career.

Question 6.
What was Pele’s contribution to Brazil’s first World Cup title?
Answer:
Pele was chosen for Brazils’ world cup team. Brazil won 1 to 0 against Wales and went into semifinals. In the finals he scored twice more as Brazil beat Sweden 5 to 2. It was Brazils first world cup title. Pele had scored six goals in 3 games he played.

Question 7.
The World Cup matches made Pele an International star? Illustrate?
Answer:
After the World Cup Pele become famous, every team wanted him. Every country wanted him. The government of Brazil declared him as a “national a law to stop people from taking national treasure out of the country. Thus he became international star.

Question 8.
What motive took Pele to America? How did he contribute to the game of soccer there?
Answer:
Pele ‘signed a contract to play for the New York Cosmos soccor team, with the permission of Brazilian government. He was unable to resist trying to beat the last challenge – making soccer a major sport in united states.

Question 9.
List out Pele’s outstanding qualities as they appear in the essay?
Answer:
Pele excited more interest and enthusiasm in soccer then there had ever been before. He had the best sporting spirit. He prayed that he would become a great soccer player. He designed his own soccer ball. He was able to organize his own team and its requirements.He was a quick hammer and used lot of tact while playing.

III. Answer the Following Questions in About two Pages:

Question 1.
Examine the important milestones in Pele’s soccer career which shot him to international fame?
Answer:
In the beginning pele formed his own team and called it as seventh of September. He and his friends made up with the trash collection to buy their own uniforms. To get an entry to tournament they were helped by a traveling salesmen to buy their team uniform, socks and shoes. They won the game and he played very tactfully.

People threw coins of about $ 3.50 into the field. He then signed contract with Santos and was paid for playing soccer. He was in the national team and Brazil won the match. He participated in the world cup in 1958 and made a big victory of 5 to 2.

He was then declared as ‘National treasure’ by government of Brazil: He became famous internationally retired from playing soccer at the age of 33. But With the permission from Brazilian government in 1975, he played for New York Cosmos soccer team. He evinced more interest and enthusiasm in soccer then those ever had been.

Question 2.
What were the struggles faced by Pele during, the initial days of playing soccer till he played for the World Cup? How did he overcome his difficulties?
Answer:
Pele was unable to afford to buy even a ball. He designed his own stuffed ball, then with his friend he fornied his own team and called the Seventh of September. For his team they needed uniform to play with other teams. So he raised funds by collecting and selling train.

When they were in the tournaments a traveling salesmen helped them to buy uniforms and their team was called ‘Little America’. He then got a contract with Santos, came up to senior level with lot of efforts. The Brazilian team were able to win with big scores, because of Pele. He was the into world cup team and in the finals he made it possible to win by 5 to 2 a great victory, making him a man who was able to overcome all his struggle from childhood to become a world famous soccer player.

Question 3.
All through the essay Pele comes through as an outstanding team builder. Give instances from the essay to prove this?
Answer:
In the beginning pele formed his own team and called N it as seventh of September. He and his friends made up with the trash collection to buy their own uniforms. To get an entry to tournament they were helped by a traveling salesmen to buy their team uniform, socks and shoes.

They won the game and he played very tactfully. People threw coins of about $ 3.50 into the field. He then signed contract with Santos and was paid for playing soccer. He was in the national team and Brazil won the match. He participated in the world cup in 1958 and made a big victory of 5 to 2.

He was then declared as ‘National treasure’ by government of Brazil. He became famous internationally. He retired from playing soccer at the age of 33. But with the permission from Brazilian government in 1975 he played for New York Cosmos soccer team. He evinced more interest and enthusiasm in soccer then those ever had been.

Young Pele, Soccer Player Vocabulary

The meanings of the following phrases are given below. Try to use them in sentences of your own.

  1. In a good spot: In an advantageous position
  2. Get the feel: Get the experience of something
  3. In a flash: Suddenly
  4. Faked a kick: Pretended to kick
  5. Time after time: Again and again
  6. Beat the last challenge: Win the ultimate challenge
  7. Scrape Together: A mass with great difficulty

Answers:

  1. Pele choose a good spot to hit the goal
  2. Without the hand gloves, I was able to get the feel of the metal handle.
  3. The bike drove in a flash, and we had a miraculous escape.
  4. Football player faked a kick to dodge the goal keeper.
  5. We have been time after time good sports being played in our city.
  6. Winning World Cup is like beat the lost challenge.
  7. The final game was so interesting and the player scrape together then winning goal.

Fill in the blanks using the words given below.

(enthusiasm, big league, tournament, amazing, dribbled, feats, smothered, dove, acclaimed, passing, shooting, powerfully, dribbling, doubled)

The big tournament was scheduled to be held at the great foot ball stadium. The enthusiasm of the crowds was amazing for it was a big league tournament. Pele the internationally acclaimed star whose feats in soccer had become legendary was the centre of attraction. When the play started, one of the players dribbled the ball and passed it to his teammates after angling a shot in their direction. The other players kicked it towards the goal. The goal keeper smothered and dove the ball, preventing it from reaching the goal. But Pele was undeterred. Once again he was busy passing, doubled and dribbled the ball all over the field. His determination enthusiasm and tabled until from an unbelievable distance he kicked so powerfully past the goal keeper that he scored a goal.

English Summary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *