Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers

Comparing and Ordering Whole Numbers

How can you compare numbers?
Answer:
Use the data in the table to compare the heights of the buildings. Which is taller, the Petronas Towers or the Sears Tower?
Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 1

Another Example

How do you compare and order more than two numbers?
Answer:
Order the heights of the buildings in the above table from least to greatest.
Step 1:
Write the numbers, lining up the places. Compare the digits.
Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 2

Step 2:
Write the remaining numbers, lining up the places. Compare.
Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 3

Step 3:
Order the numbers and the heights of the buildings from least to greatest.
1,380; 1,450; 1,483; 1,670
Jin Mao Tower, Sears Tower, Petronas Towers, Taipei 101

Guided Practice

Do you know HOW?
In 1 and 2, use < or > to compare.
Question 1.
27,318 _____ 28,001
Answer:
27,318 Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 4 28,001
Explanation:

Question 2.
1,000,001 _____ 1,000,010
Answer:
1,000,001 Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 4 1,000,010
Explanation:

In 3, order the numbers from least to greatest.
Question 3.
3,964 4,160 3,395 4,000
Answer:
3,395; 3,964; 4,000; 4,160
Explanation:

Do you UNDERSTAND?
Question 4.
In the example at the top, where do you begin comparing digits?
Answer:
Thousands place
Explanation:

Question 5.
Two International Finance Centre is 1,362 feet tall. Use the table above to find which is taller,Two International Finance Centre or the Jin Mao Tower?
Answer:
Jin Mao Tower
Explanation:

Step 1:
Write the numbers in a column to line up the places.
1,483
1,450
Compare the digits from left to right.

Step 2:
Find the first place where
the digits are different.
1,483
1,450
Use > or < to compare. 8 > 5
So, 1,483 > 1,450

Step 3:
Write your answer.
1,483 > 1,450
or
1,450 < 1,483
The Petronas Towers are taller than the Sears Tower

Independent Practice

For 6 through 8, use < or > to compare.
Question 6.
8,867 ____ 8,896
Answer:
8,867 Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 5 8,896
Explanation:

Question 7.
102,086 _______ 100,266
Answer:
102,086 Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 6 100,266

Question 8.
5,743,834 _____ 5,745,618
Answer:
5,743,834 Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 5 5,745,618
Explanation:

For 9 and 10, order the numbers from least to greatest.
Tips: Compare each place from left to right.
Question 9.
85,634; 86,364; 86,446; 68,989
Answer:
68,989; 85,634; 86,364; 86,446
Explanation:

Question 10.
4,088,777; 4,221,000; 4,202,006
Answer:
4,088,777; 4,202,006; 4,221,000
Explanation:

For 11 and 12, order the numbers from greatest to least.
Question 11.
400 billion; 857 thousand; 3 trillion
Answer:
3 trillion; 400 billion; 857 thousand
Explanation:

Question 12.
5,743,834; 5,754,618; 5,900,962
Answer:
5,900,962; 5,754,618; 5,743,834
Explanation:

Problem Solving

Question 13.
Writing to Explain The SR-71 spy plane can fly at an altitude of 85,000 feet. Explain how you would compare this altitude with the altitude of the Helios shown below. Tell which plane could fly higher.
Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 7
Answer:
See margin.
Explanation:

Question 14.
Number Sense When comparing 1,290 km and 1,130 km, which place do you use to determine which number is greater?
Answer:
Hundreds place
Explanation:

Question 15.
Geometry Which measurement of this rectangular vegetable garden has the greatest value?
Envision Math 6th Grade Answer Key Topic 1.2 Comparing and Ordering Whole Numbers 8
A. length
B. width
C. perimeter
D. length + width
Answer:
C. perimeter
Explanation:

Leave a Reply

Your email address will not be published.