Envision Math Common Core 1st Grade Answers Key Topic 13 Time and Money

Essential Question:
What are the values of coins, and what are some different ways to tell time?
Musical instruments can make many different sounds.
Almost all of these sounds are made when some part of the instrument vibrates.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 1
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 2
The Sound of Vibration
Find Out Talk to friends and relatives about the sounds that different musical instruments make. Ask them if they know what part of the instrument vibrates to make the sound.

Journal: Make a Book Show what you found out. In your book, also:

  • Draw pictures of different musical instruments.
  • Circle or highlight the part of the instrument that

Review What You Know
Vocabulary

Question 1.
Count to find the missing numbers. 28, 29, __, __, 32, __, 34, __
Answer:

28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35

Question 2.
Circle the number in the ones place.
1 2
Answer:

Question 3.
Write the missing numbers to complete the pattern.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 3
Answer:

 

Counting
Question 4.
Count by 1 s to write the missing numbers. 47, 48, __, __, __, 52, 53, __
Answer:

47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54

Question 5.
Count by 10s to write the missing numbers. __, 20, 30, __, __, __
Answer:

10, 20, 30, 40, 50, 60

Use Tools to Count
Question 6.
Use what you know about counting on a hundred chart to fill in the missing numbers.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 4
Answer:

Pick a Project

PROJECT 13A
What are your favorite library books?
Project: Keep a Reading Log
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 5

PROJECT 13B
Where did all these coins come from? Project:
Make a Coin Poster
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 6

PROJECT 13C
Would you like to work in a store?
Project: Play Store
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 7

3-ACT MATH PREVIEW

Math Modeling
Drip Dry
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 8
I can model with math to solve a problem about time and measurement.

Lesson 13-1 Tell the Value of Coins

Solve & Share
Jennifer has 8 coins. She wants to share them with her friend. She says, “We each get 4 coins like this.” Do you think this is a fair way to share the coins? Explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 9
I can … Identify coins and tell their value.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 10

Answer:

No, this Is Not the fair way to share the coins because,

1 nickel = 5 cents

So, 4 nickels = 4 x 5 = 20 cents

1 dime = 10 cents

So, 4 dimes = 4 x 10 = 40 cents

Therefore, it is not the correct way to share the coins.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 11

Convince Me! Look at the penny and the nickel. Write 2 ways they are alike. Then write 2 ways they are different.

Guided Practice

Write the name of the coin. Then tell its value and how many are in a dollar.
Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 12

Answer:

Name of the Coin = Dime

Value = 10 cents

How many in A dollar = 10

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 13
Answer:

Name of the coin = Penny

Value = 1 cent

How Many in a dollar = 100

Independent Practice

Circle the coins. Then complete the sentences.
Question 3.
Circle every quarter.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 14
A quarter is worth _______ ¢.
There are _______ quarters in a dollar.
Answer:

1 quarter = 25 cents.

$1 = 100 cents

4 quarter = 100 cents

Therefore, There are 4 quarters in a dollar.

Question 4.
Circle every coin with a value of 5¢.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 15
А _______ is worth 5¢.
How many in a dollar? _______
Answer:

A  nickel is worth 5¢

1 Dollar = 100 cents

20 nickels = 5 x 20 = 100 cents

Therefore, 20 nickels = 100 cents.

Question 5.
Mark has 6 dimes. How many more dimes does he need in order to have 1 dollar? _______ more dimes
Answer:

1 dime = 10 cents

So, 6 dimes = 6 x 10 = 60 cents

$1 = 100 cents

100 – 60 = 40

40 cents = 4 dimes

Therefore, Mark need 4 more dimes.

Question 6.
Higher Order Thinking Beth has a stack of nickels worth 1 dollar. She also has a stack of quarters worth 1 dollar. How many coins does she have in all? _______ coins in all
Answer:

$1 = 100 cents

1 nickel = 5 cents

20 nickels = 1 dollar

1 quarter = 25 cents

4 quarters = 1 dollar

Now, 20 nickels + 4 quarters = 24 coins

Therefore, 24 Coins are there in all.

Problem Solving

Solve the problems below.
Question 7.
Draw lines to show which coins go in which bank.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 16
Answer:

Question 8.
Higher Order Thinking Jake has a dollar’s worth of dimes. Henry has a dollar’s worth of nickels. Who has more coins? How many more?
Answer:

$1 = 100 cents

1 dime = 10 cents

So, 10 dimes = 1 dollar

1 nickel = 5 cents

So, 20 Nickels = $1

Therefore, Henry has more coins than Jake.

Henry Has 10 coins more.

Question 9.
Number Sense Solve the riddle. I am a coin that is worth more than a nickel and less than a quarter. What coin am I?
Answer:

Dime

Explanation:

1 nickel = 5 cents

1 Quarter = 25 cents

1 dime = 10 cents

Therefore, Dime coin worth more than a nickel and less than a quarter.

Question 10.
Explain Kate wants to buy a bottle of juice. It costs a dollar. Kate has 3 quarters. How many more quarters does she need?
Answer:

Kate Need 1 quarter To buy a bottle of juice.

$1 = 100 cents

1 quarter = 25 cents

Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75

Now, 100 – 75 = 25

Therefore, Kate Need 1 Quarter To buy a bottle of juice.

Question 11.
Assessment Practice which coins have the same value as a dollar? Choose two that apply.
☐ 50 dimes
☐ 20 nickels
☐ 100 pennies
☐ 10 quarters
Answer:

1 dollar = 100 cents

1 Nickel = 5 cents

Which means, 20 Nickels = 20 x 5 = 100 cents

1 penny = 1 cent

Which means, 100 pennies = 100 cents

Therefore The answer is 20 Nickels and 100 pennies.

Lesson 13.2 Find the Value of a Group of Coins

Solve & Share
Julia has dime and 2 pennies. How many pop beads can she buy? Use words or pictures to explain how you know.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 17
I can … find the value of a group of coins.

Answer:

Given That Julia Have 1 Dime And 2 Pennies

1 Dime = 10 Cents

And 2 pennies = 2 Cents

Total = 10¢ + 2¢ = 12¢

Also Given That, The Cost Of Pop Beads = 1¢

Therefore She can buy 12 Pop Beads.

Visual Learning Bridge

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 18

Convince Me! How is counting dimes and pennies like counting by tens and counting by ones?

Guided Practice 

Count on. Then write how much money in all.
Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 19

Answer:

1 Dime = 10 Cents

So, 6 Dimes = 10 + 10 + 10 + 10 +10 + 10 = 60¢

Therefore, There are 60¢ In All.

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 20

Answer:

1 Dime = 10 Cents

So, 2 Dimes = 10 + 10 = 20¢

1 penny = 1 cent

So, 3 Pennies = 3 cents

Total : 20¢ +3¢ = 23¢

Therefore There are 23¢ in all.

Independent Practice

Count on. Then write how much in all.
Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 21

Answer:

1 penny = 1 cent

So, 5 pennies = 5 Cents
Therefore, there are 5 Cents in all.

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 22
Answer:

1 Dime = 10 Cents

So, 3 Dimes = 10 + 10 + 10 = 30¢

1 penny = 1 cent

So, 3 pennies = 3¢

Total : 30¢ + 3¢ = 33¢

Therefore, There are 33¢ In All.

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 23

Answer:

1 Dime = 1 Cents

So, 3 Dimes = 10 + 10+ 10 = 30¢

1 penny = 1 cent

Total : 30¢ + 1¢ = 31¢

Therefore, There Are 31¢ In All.

Question 6.
Higher-Order Thinking Find the total value of the coins.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 24
Answer:

I Will Count Dimes First Because It Will Be Easy While Calculating The Total.

1 Dime = 10 Cents

So, 7 Dimes = 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 70¢

1 penny = 1 cent

So, 5 Pennies = 5¢

Total : 70¢ + 5¢ = 75¢

Therefore, The value Of The Coins = 75¢

 

Problem Solving

Solve each problem below.
Question 7.
Sally has 45¢. She has dimes and pennies. Draw a picture to show the coins Sally could have.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 25
Answer:

45¢ Can Be Shown In Dimes And Pennies As

4 Dimes And 5 pennies.

1 dime = 10 cents

So, 4 Dimes = 10+ 10+ 10+ 10 = 40¢

1 penny = 1 cent

So, 5 pennies = 5¢

Total: 40¢ + 5¢ = 45¢

 

Question 8.
Be Precise Jack has 5 dimes and 17 pennies. How many cents does Jack have?
Answer:

1 Dime = 10 Cents

So, 5 Dime = 10+ 10 +10 + 10 + 10 = 50¢

1 penny = 1 cent

So, 17 Pennies = 17¢

Total : 50¢ + 17¢ = 67¢

Therefore, Jack Have 67¢

Question 9.
Higher-Order Thinking Tom has 4 dimes. He wants to buy the marker. How many more cents does he need?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 26
Answer:

Given That Tom Have 4 dimes.

1 Dime = 10 Cents

So, 4 Dimes = 10 + 10 + 10 + 10 = 40¢

Tom Has 40 Cents.

The Cost Of The Marker 54¢

Now, 54¢ – 40¢ = 14¢

Therefore, Tom Need 14¢ To Buy The Marker.

Question 10.
Assessment Practice Rita has the 2 coins below in her purse.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 27
Which coins does Rita need to have 31¢ exactly?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 28

Answer: D

Rita Have 2 dimes in her purse.

1 dime = 10 cents

so, 2 dimes = 10+10 = 20 cents

To make 31 cents Rita needs 11 cents

11 cents can be shown as 1 dime and 1 penny.

1 dime = 10 cents + 1 penny = 1 cents

Total : 11 cents

So, The answer is D.

Lesson 13.3 Understand the Hour and Minute Hands

Solve & Share
Look at the clock. Ria says this clock shows 12 o’clock. Pat says this clock shows 3 o’clock. Do you agree with Ria or Pat? Tell why.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 29
I can … tell time to the hour.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 13 Time and Money 30

Convince Me! How is the hour hand different from the minute hand?

Guided Practice

Write the time shown on each clock. Practice
Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 31
Answer:

hour
hand: 4
minute
hand: 12
4 o’clock

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 32
hour
hand: _______
minute
hand: _______
_______ o’clock

Answer:

hour
hand: 9
minute
hand: 12
9 o’clock

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 33
hour
hand: _______
minute
hand: _______
_______ o’clock

Answer:

hour
hand: 3
minute
hand: 12
3 o’clock

Independent Practice

Draw the hour and minute hands to show the time.
Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 34
10 o’clock
Answer:

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 35
2 o’clock
Answer:

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 36
11 o’clock
Answer:

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 37
12 o’clock
Answer:

Question 8.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 38
6 o’clock
Answer:

Question 9.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 39
1 o’clock
Answer:

Question 10.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 40
5 o’clock
Answer:

Question 11.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 41
8 o’clock
Answer:

Question 12.
Higher Order Thinking Write a time. Draw the hour and minute hands to show the time. Draw a picture to show an activity you do at that time.
_______ o’clock
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 42
Answer:

6 o’clock

Problem Solving

Solve each problem below.
Question 13.
Look for Patterns Sarah wakes up at 7 o’clock. Draw the hands on the clock to show 7 o’clock.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 43

Answer:

Question 14.
enVision® STEM Each string on a guitar makes a different sound when it vibrates. Joe starts tuning his guitar at 9 o’clock. It takes him one hour to finish. What time does he finish? _______ o’clock
Answer:

At 10 o’clock

Question 15.
Higher Order Thinking Karen starts playing soccer one hour after 5 o’clock. Draw the hour and minute hands on the clock to show what time Karen starts playing soccer.
Then write a sentence about an activity you might do at that time.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 44
Answer:

I play Cricket for 1 hour

Question 16.
Assessment Practice Bill likes to read after 3 o’clock and before 5 o’clock. Which clock shows the time Bill might read?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 45
Answer:

Lesson 13.4 Tell and Write Time to the Hour

Solve & Share
Both of the clocks show the same time. Tell me what time is shown. Then write one way the clocks are alike and one way they are different.
I can … tell time to the hour using 2 different types of clocks.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 46

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 47

Convince Me! Do the clocks show the same time? Explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 48

Answer:

No. The left side clock time is 7:00 and right side clock time showing is 8:00.

Guided Practice

Draw the hands on the clock face. Then write the time on the other clock.
Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 49

Question 2.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 50
Answer:

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 51
Answer:

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 52
Answer:

Independent Practice

Draw the hands on the clock face. Then write the time on the other clock.
Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 53
Answer:

Question 6.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 54
Answer:

Question 7.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 55
Answer:

Question 8.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 56
Answer:

Question 9.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 57
Answer:

Question 10.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 58
Answer:

Think about how hands move on a clock to help solve the problem.

Question 11.
Number Sense Mary writes a pattern. Then she erases some of the times. Write the missing times.
6:00, 8:00, ______ : _______, 12:00, _____ : ______
Answer:

6:00, 8:00, 10:00, 12:00, 2:00

Problem Solving

Solve each problem below.
Question 12.
Reasoning Raul starts riding his bike at 1:00. He rides for 1 hour. What time does Raul stop? Draw the hands on the clock face. Then write the time on the other clock.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 59
Answer:

Question 13.
Vocabulary Lucy reads for 1 hour. She starts reading at 8:00. What time did Lucy stop reading? Draw the hands on the clock face. Then write the hour Lucy stops reading.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 60
_______ o’clock
Answer:

9 o’clock

Question 14.
Higher Order Thinking David goes to bed 2 hours before his mother. David’s mother goes to bed at 11:00.
Write the time David goes to bed on the clock.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 61
Answer:

Question 15.
Assessment Practice Maribel washes dishes after 6:00 and before 9:00. Which clocks show a time Maribel might wash dishes? Choose two that apply.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 62
Answer:

Lesson 13.5 Tell and Write Time to the Half Hour

Solve & Share
The minute hand travels all the way around the clock every hour. Each little mark is 1 minute of time.
Count how many minutes make up I hour. How many marks are there if the minute hand goes only halfway around the clock? Explain your answer.
I can … tell time to the half hour.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 63

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 64

Convince Me! Why is the hour hand between 6 and 7 when it is 6:30?

Guided Practice

Write the numbers to complete each sentence. Then write the time on the other clock.
Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 65

Question 2.
The hour hand is between ________ and ______.
The minute hand is on _______.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 66
Answer:

The hour hand is between 4 and 5.
The minute hand is on 6

Independent Practice

Write the time shown on each clock.
Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 67
Answer:

The hour hand is between 8 and 9.
The minute hand is on 6

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 68
Answer:

The hour hand is between 5 and 6.
The minute hand is on 6

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 69
Answer:

The hour hand is between 12 and 1.
The minute hand is on 6

Look at the pattern. Write the missing times./
Question 6.
6:00, 6:30, 7:00, ______,8:00, _______, _______
Answer:

6:00, 6:30, 7:00, 7:30, 8:00, 8:30, 9:00

Question 7.
2:30, 3:30, ______,5:30, _______, _______
Answer:

2:30, 3:30, 4:30, 5:30, 6:30, 7:30, 8:30

Question 8.
Higher Order Thinking Carlos plays basketball for 30 minutes each day. He always starts playing at half past an hour. Write times he might start and stop playing basketball. Draw the hands on each clock face to show the times.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 13 Time and Money 70
Answer:

Problem Solving

Solve each problem below.
Question 9.
Be Precise Sandy walks her dog at 3:00. She walks for 30 minutes. What time does Sandy stop walking her dog? Draw the hands on the clock face. Write the time on the other clock.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 71
Answer:

Sandy stop walking her dog at 3:30

Question 10.
Be Precise Robin gets to school at 9:00. Her math class starts at half-past 9. What time does Robin’s math class start? Draw the hands on the clock face. Write the time on the other clock.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 72
Answer:

Robin’s math class start at 9:30

Question 11.
Higher Order Thinking Show 8:00 on the first clock. On the second clock, show the time 30 minutes later. Is the hour hand still at 8? Explain.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 73
Answer:

No, The hour hand will rotate and it will lie between 8 to 9.

Question 12.
Assessment Practice Which clock below shows the same time as the clock face?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 74
Answer:

‘C’ clock shows the same time as the clock face.

Lesson 13.6 Problem Solving

Reasoning
Solve & Share
Noel has a music lesson at 3:30. At 4:30, he goes to the library. He gets ready at 5:00 so he can have dinner at 5:30. After dinner ends at 6:00, he plays a game. Organize Noel’s schedule in a way that makes sense to you.
I can … use reasoning to tell and write time.

Thinking Habits What do the numbers stand for? How are the numbers in the problem related?
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 75

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 76

Convince Me! What happens 1 hour after Art begins? Explain how you know.

Guided Practice

Use Mr. Diaz’s Class Schedule above to answer the questions. Circle the activity that starts at the time shown. Then explain your reasoning.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 77

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 78
Answer:

Independent Practice

Use the Nature Trip Schedule to answer the questions.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 79
Question 3.
Which activity do children do just before the Bird Watch? Explain your reasoning.
Answer:

‘Walk’ is the activity children do just before the Bird. It is at 10:00 before Bird Watch which is at 11:00.

Question 4.
Which activity or activities do children do after Lunch? Explain your reasoning.
Answer:

‘Make a bird house’ is the activity children do after Lunch. It is at 12:30 after lunch which is at 12:00

Question 5.
Which activity starts at the time shown? Explain your reasoning.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 80
Answer:

‘Make a Birdhouse’ is the activity. It is at 12:30.

Question 6.
Vocabulary Circle the time that shows a half hour past 3:00.
2:00
3:00
3:30
4:00
Answer:

3:30

Problem Solving

Performance Task
Visiting the City Andrew’s family takes a day trip to the city.
Help him solve the problems below using the Family Schedule.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 13 Time and Money 80

Question 7.
Model The minute hand fell off this clock. What time should the clock show when Andrew’s family arrives at the Aquarium?
Draw the minute hand and write the time shown.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 82
Answer:

Question 8.
Reasoning Andrew writes down all the activities his family is doing at 30 minutes after the hour. How many activities did Andrew write? Explain how you found out.
Answer:

Topic 13 Fluency Practice Activity

Point&Tally
Find a partner. Get paper and a pencil. Each partner chooses a different color: light blue or dark blue. Partner I and Partner 2 each point to a black number at the same time. Both partners add those numbers. If the answer is on your color, you get a tally mark. Work until one partner gets twelve tally marks.
I can … add and subtract within 10.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 83

Topic 13 Vocabulary Review

Word List
• cent (c)
• minute
• dime
• minute
• dollar hand
• half hour
• nickel
• hour o’clock
• hour hand
• quarter

Understand Vocabulary
Question 1.
Circle the hour hand.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 84
Answer:

Question 2.
Circle the minute hand.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 85
Answer:

Question 3.
Fill in the blank.
Use a word from the Word List.
A 5¢ coin is called a __________
Answer:

Question 4.
Fill in the blank.
Use a word from the Word List.
A 25¢ coin is called a ___________ .
Answer:

Question 5.
Fill in the blank.
Use a word from the Word List.
There are 10 dimes in one __________.
Answer:

Use Vocabulary in Writing
Question 6.
Tell what time is shown on the clock using a word from the Word List.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 86
Answer:

Topic 13 Reteaching

Set A

You can draw the hour and minute hands to show the time. Show 8:00
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 87

This clock shows 5 o’clock.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 88

Answer:

Draw or write the time.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 89
Answer:

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 90
_________ 0′ clock
Answer:

6 0′ clock

Draw the hands on the clock face. Then write the time on the other clock.
Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 91
Answer:

Set B

What time do the clocks show?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 92
Remember: Half past means 30 minutes after the hour.

Write the time shown on each clock.
Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 93
half past _______
or ______ : ______
Answer:

half past 7

or 7:30

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 94
half past _______
or ______ : ______
Answer:

half past 2
or 2:30

Set C

Thinking Habits
Reasoning
What do the numbers stand for?
How are the numbers in the problem related?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 95

Use the schedule to answer the questions.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 96

Question 6.
What activity starts 2 hours after Reading?
Answer:

Recess is the activity starts 2 hours after Reading

Question 7.
What time does Math begin?
_______ : _______
Answer:

9:30

Topic 13 Assessment Practice

Question 1.
Lisa rides her bike after 2 o’clock and before 6 o’clock every Friday.
Choose two clocks that show the time Lisa might ride her bike.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 97
Answer:

Question 2.
Which clock shows the same time as the clock face?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 98
Answer:

D

Question 3.
Draw the time on the clock.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 99
5 o’clock
Answer:

Question 4.
Draw hands on the clock face to show the time that Story Time starts.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 100
Answer:

Question 5.
Show the same time on both clocks. How do you know you are correct?
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 101
Answer:

Minute hand is at12  and hour hand is at 3, so the time is 3 o’clock.  same time is displayed on the other clock also.

Topic 13 Performance Task

A Trip to the Zoo Carol and her class take a trip to the zoo. The chart shows their schedule.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 102

Question 1.
Show another way to write the time for each activity.
Large Animals _________
Train Ride _________
Answer:

Large Animals – 10 o’ clock
Train Ride – Half past 9 o’ clock

Question 2.
Draw the hands on the clock to show the time for the Dolphin Show.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 103
Answer:

Question 3.
The class left school at half past 8.
Draw the hands and write the time on the clocks to show what time they left school.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 104
Answer:

Question 4.
Carol says that this clock shows the same time that Lunch starts.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 13 Time and Money 105
Do you agree with her?
Circle Yes or No.
Explain your answer.
Answer:

No. I won’t agree with her.

Because the time at Lunch starts is 11:30 but the clock is showing the time 10:30.

Question 5.
The class finishes seeing the Small Animals at 1:30. They will get back at school in 30 minutes. What time will it be then? Choose a way to show the time.
Answer:

The time will be 2:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *