Envision Math Common Core 1st Grade Answers Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 1
enVision STEM Project: Light and Objects

Find Out Talk to friends and relatives about light. Discuss how light changes when it shines on different kinds of objects.

Journal: Make a Book Show what you found out. In your book, also:

  • Draw pictures showing light shining on objects that are see-through and not see-through.
  • Make up and solve number stories about shining light on different objects.

Review What You Know

Vocabulary

Question 1.
Circle the group of cubes that has more.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Review-What-You-Know-Vocabulary-Question-1
Explanation :
The orange cubes are 3
The Green cubes are 5
3 < 5 . so Green cubes are circled .

Question 2.
Circle the group of cubes that has less.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Review-What-You-Know-Vocabulary-Question-2
Explanation :
The orange cubes are 3
The Green cubes are 5
3 < 5 . so orange cubes are circled .

Question 3.
How many tens are in the number?
50
___ tens
Answer:
50 = 5 tens
Explanation :
counting

Number Lines

Question 4.
Use the number line to count by 10s. Write the missing numbers.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Review-What-You-Know-Number-Lines-Question-4
Explanation :
Count on Tens 10, 20, 30 and 40 .

Question 5.
Pat sees 5 bugs. Erin sees 6 bugs. How many bugs did they see in all?
Use the number line to count.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 5
___ bags
Answer:
Number of bugs seen by Pat = 5 bugs
Number of bugs seen by Erin = 6 bugs
Total Number of bugs = 5 + 6 = 11 bugs  .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Review-What-You-Know-Number-Lines-Question-5

Hundred Chart

Question 6.
Use the part of the hundred chart to count.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 6
Answer:
18, 19 , 20, 21, 22
Explanation:
Count by ones from 18 to 22 .

Pick a Project

PROJECT 9A

How hot can it get?
Project: Create a Temperature Drawing
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 7

Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Pick-a-Project-PROJECT-9A
The climate is too hot as the camel cannot take the weight of the person so, walking in the Sand .

PROJECT 9B
Where did they all come from?
Project: Make a Shorebird Comparison Model
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 8
Answer :
Instructions used to make a Shoe bird
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Pick-a-Project-PROJECT-9B

PROJECT 9C
How was that made?
Project: Make a Sponge Stamp Picture
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 9

Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Pick-a-Project-PROJECT-9C
Explanation :
Take the sponge .
Cut the sponge into required shape like star, Moon , Heart and aetc into different shapes .
Then later , Put the required shape sponge in water colors or ink .
Then Press the sponge imprint on the paper . then required drawing can be made with the required shape .

Math Modeling

Digit Flip

3-ACT MATH PREVIEW
Before watching the video, think: Have you ever played a card game? What were some of the rules? How did someone win the game?

Lesson 9.1 1 More, 1 Less; 10 More, 10 Less

Solve & Share

Sarah has 12 marbles. Chris has one more marble than Sarah. Lucia has 10 more marbles than Sarah. How many marbles does Chris have? How many marbles does Lucia have? Show how you know.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.1
Answer :
Number of Marbles with Sarah = 12
Number of Marbles with Chris = one more marble than Sarah = 12 + 1 = 13
Number of Marbles with Lucia = ten more marble than Sarah = 12 + 10 = 23
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Solve-&-Share

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.2

Convince Me!
How can you find 10 more than a number? Explain.
Answer :
To find 10 more than a number, add 1 to the digit at the tens place.

Guided Practice

Use place-value blocks to show each number and to help you complete each sentence.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.3
Answer:
1 more than 45 is 46
1 less than 45 is 44
10 more than 45 is 55
10 less than 45 is 35
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Guided-Practice-Question-1

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.4
1 more than 17 is ___
1 less than 17 is ___
10 more than 17 is ___
10 less than 17 is ___
Answer:
1 more than 17 is 18
1 less than 17 is 16
10 more than 17 is 27
10 less than 17 is 7
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Guided-Practice-Question-2

Independent Practice

Use place-value blocks to show each number and to help you
complete each sentence.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.5
1 more than 11 is ___
1 less than 11 is ___
10 more than 11 is ___
10 less than 11 is ___
Answer:
1 more than 11 is 12
1 less than 11 is 10
10 more than 11 is 21
10 less than 11 is 1
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-3

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.6
1 more than 40 is ___
1 less than 40 is ___
10 more than 40 is __
10 less than 40 is ___
Answer:
1 more than 40 is 41
1 less than 40 is 39
10 more than 40 is 50
10 less than 40 is 30
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-4

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.7
1 more than 81 is ___
1 less than 81 is ___
10 more than 81 is ___
10 less than 81 is ___
Answer:
1 more than 81 is 82
1 less than 81 is 80
10 more than 81 is 91
10 less than 81 is 71
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-7

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.8
1 more than 19 is ___
1 less than 19 is ____
10 more than 19 is ___
10 less than 19 is ___
Answer:
1 more than 19 is 20
1 less than 19 is 18
10 more than 19 is 29
10 less than 19 is 9
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-6

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.9
1 more than 65 is ___
1 less than 65 is ___
10 more than 65 is ___
10 less than 65 is ___
Answer:
1 more than 65 is 66
1 less than 65 is 64
10 more than 65 is 75
10 less than 65 is 55
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-7

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.10
1 more than 43 is ___
1 less than 43 is ___
10 more than 43 is ___
10 less than 43 is ___
Answer:
1 more than 43 is 44
1 less than 43 is 42
10 more than 43 is 53
10 less than 43 is 33Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-8

Question 9.
Higher Order Thinking Circle the picture that shows 10 more than 24. Explain how you know.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.11
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Independent-Practice-Question-9

Explanation :
To find 10 more than a number, add 1 to the digit at the tens place.
24 + 10 = 34 .

Problem Solving
Solve each problem below.

Question 10.
Generalize Sheila wants to write instructions to tell her friend how to find 10 more than any number. What instructions should Sheila write?
Answer:
Instructions are :
To find 10 more than a number, add 1 to the digit at the tens place.
When we add 10 the ones always stay the same.

Question 11.
Number Sense Fill in the missing numbers. Use place-value blocks to help you.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.12
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Problem-Solving-Question-11

Question 12.
Higher Order Thinking Write and solve a riddle for a number greater than 40 and less than 60. Use “I more than” and “I less than” or “10 more than” and “10 less than” as clues.
Clues: __________
_______________
_______________
My number is ____.
Answer:
My number is 44
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Problem-Solving-Question-12

Question 13.
Assessment Practice Match each number with its description.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.13
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.1-1-More-1-Less-10-More-10-Less-Problem-Solving-Question-13

Lesson 9.2 Find Numbers on a Hundred Chart

Solve & Share

How can you use a hundred chart to help you find I more than 36? What about I less, 10 more, and 10 less than 36? Write the numbers.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.14

1 more than 36 is ___.
10 more than 36 is ___
1 less than 36 is ___
10 less than 36 is ____
Answer :
1 more than 36 is 37
10 more than 36 is 46
1 less than 36 is 35
10 less than 36 is 26 .
Explanation :
1 more than 36 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 36 means the number below 36 as per hundred chart .
1 less than 36 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 36 means the Number above 36 as per hundred chart .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.15

Convince Me!
How could you use a hundred chart to find what number is 10 more than 86? What number is that?
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Convince-Me
Explanation :
1 more than 86 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 86 means the number below 86 as per hundred chart .
1 less than 86 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 86 means the Number above 86 as per hundred chart .

Guided Practice
Complete the part of the hundred chart. Practice Use place-value blocks if needed.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
1 more than 33 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 33 means the number below 33 as per hundred chart .
1 less than 33 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 33 means the Number above 33 as per hundred chart .

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 10.17
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
1 more than 46 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 46 means the number below 46 as per hundred chart .
1 less than 46 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 46 means the Number above 46 as per hundred chart .

Independent Practice

Use a hundred chart to complete each sentence. Use place-value blocks if needed.

Question 3.
1 more than 37 is ___.
1 less than 37 is ____.
10 more than 37 is ___.
10 less than 37 is ____.
Answer:
1 more than 37 is 38.
1 less than 37 is  36.
10 more than 37 is 47.
10 less than 37 is 27
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
1 more than 37 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 37 means the number below 37 as per hundred chart .
1 less than 37 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 37 means the Number above 37 as per hundred chart .

Question 4.
1 more than 22 is ___.
1 less than 22 is ___.
10 more than 22 is ___.
10 less than 22 is ___.
Answer:
1 more than 22 is 23.
1 less than 22 is 21.
10 more than 22 is 32.
10 less than 22 is 12
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
1 more than 22 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 22 means the number below 22 as per hundred chart .
1 less than 22 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 22 means the Number above 33 as per hundred chart .

Question 5.
1 more than 54 is ___
1 less than 54 is ____
10 more than 54 is ___
10 less than 54 is ___
Answer:
1 more than 54 is 55
1 less than 54 is 53
10 more than 54 is 64
10 less than 54 is 44
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
1 more than 54 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 54 means the number below 54 as per hundred chart .
1 less than 54 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 54 means the Number above 33 as per hundred chart .

Question 6.
1 more than 78 is ___.
1 less than 78 is ___.
10 more than 78 is ___.
10 less than 78 is ___.
Answer:
1 more than 78 is 79.
1 less than 78 is . 77
10 more than 78 is  88.
10 less than 78 is 68
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
1 more than 78 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 78 means the number below 78 as per hundred chart .
1 less than 78 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 78 means the Number above 78 as per hundred chart .

Question 7.
1 more than 82 is ___
1 less than 82 is ____
10 more than 82 is ___.
10 less than 82 is ___.
Answer:
1 more than 82 is 83
1 less than 82 is 81
10 more than 82 is 92.
10 less than 82 is 72
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
1 more than 82 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 82 means the number below 82 as per hundred chart .
1 less than 82 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 82 means the Number above 82 as per hundred chart .

Question 8.
1 more than 16 is ___
1 less than 16 is ___
10 more than 16 is ___
10 less than 16 is ___
Answer :
1 more than 16 is 17
1 less than 16 is 15
10 more than 16 is 26
10 less than 16 is 6
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-8
Explanation :
1 more than 16 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 16 means the number below 16 as per hundred chart .
1 less than 16 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 16 means the Number above 16 as per hundred chart .

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.1
Algebra Use a hundred chart to find each student’s number.

Question 9.
Alex’s number is 27. Kendra’s number is 1 less than Alex’s number. Devon’s number is 10 more than Kendra’s number. Finish the equations to find each friend’s number.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Independent-Practice-Question-9
Explanation :
Alex Number = 27
Kendra’s number is 1 less than Alex’s number = 27 -1 = 26
Devon’s number is 10 more than Kendra’s number =  26 + 10 = 36

Problem Solving

Solve the problems below.

Question 10.
Look for Patterns Use the clues to find the missing number of marbles in each bag. Write the number. Ben has more than 54 marbles.
Anna has 10 more marbles than Ben.
Todd has a number that is 1 less than the number Anna has.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.3
Answer:
Ben has more than 54 marbles. so, take 55 marbles .
Number of Marbles with Anna =10 more marbles than Ben = 10 + 55 = 65 Marbles .
Number of Marbles with Todd = has a number that is 1 less than the number Anna has = 65 – 1 = 64 marbles
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Problem-Solving-Question-10

Question 11.
Higher Order Thinking Write a clue a partner could use to find how many marbles are in a bag. Then use the clue to tell how many marbles are in the bag.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Problem-Solving-Question-11
Number of marbles in the bag = 10 less than 60 = 60 – 10 = 50 .

Question 12.
Assessment Practice
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.5
Which are true? Choose two.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.6 10 more than 23 is 32.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.6 1 more than 23 is 24.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.6 10 less than 23 is 13.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 11.6 1 less than 23 is 20.
Answer:
Option
Explanation :
10 more than 23 = 10 + 23 = 33 Option 1 is wrong .
1 more than 23 = 1 + 23 = 24 . Option 2 is right .
10 less than 23 = 23 – 10 = 13 Option 3 is right .
1 less than 23 = 23 – 1 = 22 Option 4 is right .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.2-Find Numbers on a Hundred Chart-Problem-Solving-Question-12

Lesson 9.3 Compare Numbers

Solve & Share
How can place-value blocks help you decide which number is larger? Circle the number that is larger.

Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.1
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Solve-&-Share
73 > 37
Explanation :
First Compare the Tens of 7 tens and 3 tens . 7 > 3 . so, 73 is greater than 37 .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.2

Convince Me!
Which number is greater, 38 or 26? How do you know?
Answer :
38 > 26
Explanation :
First Compare the Tens of 3 tens and 2 tens . 3 > 2 . so, 38 is greater than 26 .

Guided Practice
Write a number to match each model. Then circle is greater than or is less than.

Question 1.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
First Compare the Tens of 7 tens and 5tens . 7 > 5 .
so, 78 is greater than 53 .

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
First Compare the Tens, Both have 2 tens
Then compare the ones , 4 < 9 . so, 24 < 29 .
24 less than 29 .

Independent Practice

Write a number to match each model. Then circle is greater than or is less than.

Question 3.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
First Compare the Tens of 4 tens and 2tens . 4 > 2 .
so, 43 is greater than 27 .

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Independent-Practice-Question-4

Explanation :
First Compare the Tens, Both have 2 tens
Then compare the ones , 8 ones and 2 ones 8 > 2 . so, 28 > 22 .
28 is Greater than 22 .

Question 5.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
First Compare the Tens, Both have 3 tens
Then compare the ones , 1 ones and 9 ones 1 < 9 . so, 31 < 39 .
31 is less than 39

Question 6.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
First Compare the Tens of 6 tens and 5 tens . 6 > 5 .
so, 60 is greater than 55 .

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
First Compare the Tens, Both have 9 tens
Then compare the ones , 3 ones and 7 ones 3 < 7 . so, 93 < 97 .
93 is less than 97

Question 8.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Independent-Practice-Question-8
Explanation :
First Compare the Tens, of 2 tens and 7 tens . 2 > 7 .
so, 79 is greater than 22.

Question 9.
Number Sense Laura counts 36 stars. Andy counts 7 more stars than Laura. Write the number of stars Andy counted. Then complete the sentence.
___ stars
___ is less than ___.
Answer :
Number of stars Laura counted = 36 stars
Number of stars Andy counted = counts 7 more stars than Laura = 36 + 7 = 43 stars .
43 stars
36 is less than 43.

Problem Solving

Solve each problem below. Then complete each sentence.

Question 10.
Make Sense Ming sees 28 girls at the park. She sees 32 boys at the park. Does Ming see more girls or more boys?
She sees more ___
___ is less than
Answer:
Number of girls = 28 .
Number of boys = 32 .
She sees more boys
28 is less than 32 .

Question 11.

Make Sense Julio counts 81 pennies. He counts 76 dimes.
Does Julio count more pennies or more dimes?
He counts more ___
___ is greater than ___
Answer:
Number of pennies = 81
Number of Dimes = 76
he counts more Pennies
81 is greater than 76 .

Question 12.
Higher Order Thinking Choose
2 numbers between 40 and 99. Write a sentence that compares the numbers.
My numbers are ___ and ___
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 15.11
Answer:
My numbers are 60 and 55
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Problem-Solving-Question-12
Explanation :
First Compare the Tens of 6 tens and 5 tens . 6 > 5 .
so, 60 is greater than 55 .

Question 13.
Assessment Practice Ann has 46 shells. Ben has 43 shells.
Compare the numbers. Circle is greater than or is less than.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.2
Answer:
Number of shells Ann have = 46
Number of shells Ben have = 43
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.3-Compare-Numbers-Problem-Solving-Question-13
Explanation :
First Compare the Tens, Both have 4 tens
Then compare the ones , 6 ones and 3 ones 6 > 3 . so, 46 > 43 .
46 is Greater than 43 .

Lesson 9.4 Compare Numbers with Symbols (>, <, =)

Solve & Share

Write a two-digit number inside the TV. Write a different two-digit number inside the radio. Then write the numbers and circle the words to complete the sentence below. Explain how you know.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.3
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Solve-&-Share-Question-10

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 1600

Convince Me!
How do you know that 48 is greater than 40?
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Convince-Me

Guided Practice
Complete each sentence. Write greater than, less than, or equal to. Then write >, <, or =.

Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
Notice the blocks of 28 and 41. compare the tens first .
41 have more tens than 28.
so, 28 < 41.

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 1 Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Notice the blocks of 53 and 35. compare the tens first .
53 have more tens than 35.
so, 53 > 35.

Independent Practice

Complete each sentence. Write greater than, less than, or equal to. Then write >, <, or =.

Question 3.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
The Tens are same
The Ones are same .

Question 4.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.8
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Notice the blocks of 62 and 37. compare the tens first .
62 have more tens than 37.
so, 62 > 37.

Question 5.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 16.9
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-5
Explanation :
Notice the blocks of 86 and 89. compare the ones when they have same tens .
86 have less ones than 89.
so, 86 < 89 .

Question 6.
34 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 17 43
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-6
Explanation :
Notice the blocks of 34 and 43. compare the tens first .
43 have more tens than 34.
so, 34 < 43.

Question 7.
95 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 17 90
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-7
Explanation :
Notice the blocks of 95 and 90. compare the ones when they have same tens .
90 have no ones than 95.
so, 95 > 90 .

Question 8.
74 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 17 74
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-8

Explanation :
The Tens are same
The Ones are same .

Higher Order Thinking Choose 2 number cards for each problem. Compare the numbers. Write >, <, or = in the circle. Use each number card one time.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.1

Question 9.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-9
Explanation :
The Tens are same
The Ones are same .

Question 10.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-10
Explanation :
Notice the blocks of 99 and 72. compare the tens first .
99 have more tens than 72.
so, 99 > 72.

Question 11.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Independent-Practice-Question-11
Explanation :
Notice the blocks of 42 and 56. compare the tens first .
42 have less tens than 56.
so, 42 < 56.

Problem Solving
Solve each problem below.

Question 12.
Be Precise Mary has 21 red ribbons. She has 12 yellow ribbons. Does Mary have more red ribbons or yellow ribbons? Write >, <, or = to compare the numbers.
21 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.5 12
She has more ___ ribbons.
Answer:
Number of Red Ribbons  = 21
Number of Yellow Ribbons = 12
21 > 12 .
She has more Red Ribbons .
Explanation :
Compare the tens first .
21 have more tens than 12.
so, 21 > 12.

Question 13.
Vocabulary Write a sentence using greater than (>).
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.6
Answer:
75   > 74
Explanation :
Notice 75 and 74.
Compare the Ones when we have same tens .
75 have more ones than 74.
so, 75 > 74.

Question 14.
Higher Order Thinking Write a story that compares 2 numbers. Then complete the sentence to compare the numbers.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.7
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Problem-Solving-Question-14
Explanation :
Number of pink balls = 20
Number of blue balls = 25 .
20 < 25 .
She has more blue balls .

Question 15.
Assessment Practice Jake has 92 stickers. Brian has 97 stickers.
Which sentences show the correct way to compare Jake’s stickers and Brian’s stickers? Choose two that apply.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.8 92 = 97
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.8 97 > 92
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.8 92 > 97
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.8 92 < 97
Answer:
Number of stickers Jake have = 92
Number of stickers Brian have = 97 .
92 is less than 97
97 is greater than 92 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.4-Compare-Numbers-with-Symbols-Problem-Solving-Question-15

Lesson 9.5 Compare Numbers on a Number Line

Solve & Share

Nick skipped rope 24 times. Look at the number line below. Find a number that is greater than 24 and a number that is less than 24. Show your numbers on the number line and explain how you know.

Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.9
____ is greater than 24.
____ is less than 24.
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Solve-&-Share
25, 26, 27, 28, 29 and so on are greater than 24.
23, 22, 21 and so on are lesser than 24.
Explanation :
The numbers to the right of 24 on a number line are greater than 24 .
The numbers to the left of 24 on a number line are lesser than 24 .

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.10

Convince Me!
Using a number line, how do you know if 70 is greater than or less than 53?
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Convince-Me
Explanation :
53 is left of 70 on a number line so, 70 is greater than 53 .

Guided Practice

Write a number to make each correct. Use the number line to help if needed.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 18.11

Question 1.
31 < 32
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
The numbers to the left of 32 on a number line are lesser than 32 .
31 is left of 32 .
so, 31 < 32 .

Question 2.
40 > ___
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Any number to the left of 40 on a number line is lesser than 40 .
38 is left of 40 so, 40 > 38 .

Question 3.
35 > __
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Guided-Practice-Question-3
Explanation :
Any number to the left of 35 on a number line is lesser than 35 .
30 is left of 35 so, 35 > 30 .

Question 4.
___ < 37
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Guided-Practice-Question-4
Explanation :
The numbers to the left of 37 on a number line are lesser than 37.
31 is left of 37 .
so, 31 < 37 .

Question 5.
___ < 40
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Guided-Practice-Question-5
Explanation :
The numbers to the left of 40 on a number line are lesser than 40 .
38 is left of 40 .
so, 38 < 40 .

Question 6.
50 > __
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Guided-Practice-Question-6
Explanation :
Any number to the left of 50 on a number line is lesser than 40 .
40 is left of 50 so, 40 < 50 .

Independent Practice
Write the number or symbol > or < to make each correct. Draw a number line to help if needed.

Question 7.
___ < 26
Answer:
22 < 26 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Independent -Practice-Question-7
Explanation :
Any number to the left of 26 on a number line is lesser than 26 .
22 is left of 26 so, 22 < 26 .

Question 8.
75 > __
Answer:
75 > 70 .
Explanation :
Any number to the left of 75 on a number line is lesser than 75 .
70 is left of 75 so, 75 > 70 .

Question 9.
33 > ___
Answer:
33 > 30
Explanation :
Any number to the left of 33 on a number line is lesser than 33 .
30 is left of 33 so, 33 > 30 .

Question 10.
___ < 95
Answer:
80 < 95
Explanation :
Any number to the Left of 95 on a number line is lesser than 95 .
80 is left of 95 so, 80 < 95 .

Question 11.
__ > 50
Answer:
52 > 50
Explanation :
Any number to the Right of 50 on a number line is Greater than 50 .
52 is Right of 50 so, 52 > 50 .

Question 12.
90 < ___
Answer:
90 < 100
Explanation :
Any number to the Right of 90 on a number line is Greater than 90 .
100 is Right of 90 so, 90 < 100 .

Question 13.
39 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 30 48
Answer:
39 < 48
39 is less than 48
Explanation :
Check the numbers.
Compare the tens First .
in 39 we have 3 tens
in 48 we have 4 tens.
48 have more tens than 39
so, 39 is lesser than 48 .

Question 14.
47 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 30 35
Answer:
47 > 35 .
Explanation :
Check the numbers.
Compare the tens First .
in 47 we have 4 tens
in 35 we have 3 tens.
47 have more tens than 35
so, 47 is greater than 35 .

Question 15.
29 Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 30 72
Answer:
29 < 72 .
Explanation :
Check the numbers.
Compare the tens First .
in 29 we have 2 tens
in 72 we have 7 tens.
72 have more tens than 29
so, 29 is lesser than 72 .

Higher Order Thinking Write numbers to make each correct. Place the numbers on the number lines.

Question 16.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 31
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Independent -Practice-Higher-Order-Thinking-Question-16
Explanation :
Numbers to the left of 70 are lesser than numbers .
Number to the Right of 70 are greater numbers .

Question 17.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 32
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Independent -Practice-Higher-Order-Thinking-Question-17
Explanation :
Numbers to the left of 64 are lesser than numbers .
Number to the Right of 64 are greater numbers .

Problem Solving

Solve each problem below. Solving Model You can use a number line to help you.

Question 18.
3 friends wrote a number on paper. Paul wrote a number that is greater than Nicole’s number and less than Tina’s number. Nicole’s number is 42. Tina’s number is 44.
What is Paul’s number? __
Answer:
Tina’s Number = 44
Nicole’s Number = 42 .
Paul’s Number = number that is greater than Nicole’s number and less than Tina’s number = 42 < 43 < 44.
Therefore, Paul’s Number = 43 .

Question 19.
enVision® STEM Jay covers some windows with cardboard to block the sunlight from shining through. The number of windows he covers is less than 28 and more than 26. How many windows does Jay cover?
___ windows
Answer:
Number of Windows Covered = Less than 28 and more than 26. = 28 > 27 > 26 .
Therefore, Number of Windows Covered = 27 Windows .

Question 20.
Higher Order Thinking How can you find a number that is greater than 90? Explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 35
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Independent -Practice-Higher-Order-Thinking-Question-17
Numbers greater than 90 are on the Right side of the number line of number 90 .
90 < 91< 92< 93< 94 < 95 < 96  are numbers greater than 90 .

Question 21.
Assessment Practice The number on Taylor’s mailbox is less than (<) 70. Which numbers could be on Taylor’s mailbox? Choose two.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 36
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 37 60
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 37 69
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 37 70
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 37 71
Answer :
The number on Taylor’s mailbox is less than (<) 70 are 60 and 69 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Lesson-9.5-Compare-Numbers-on-a-Number-Line-Independent -Practice-Higher-Order-Thinking-Question-21

Lesson 9.6 Make Sense and Persevere

I am thinking of a secret number. The number is greater than 20 and less than 30. The number is inside a shape with 4 sides. What is the secret number ? What strategy did you use to find it?
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 38
The secret number is ____.
Answer :
The secret number is 27 .
Explanation :
The numbers which are greater than 20 and less than 30 as per above figure .
22 , 25 , and 27 .
22 is written in a Triangle with three sides.
25 is written in a circle with no sides.
27 is written in a Rhombus with 4 sides .
in 4 sides we have 27.
so, the secret number = 27 .

Thinking Habits
What am I asked to find? What is a good plan for solving this problem?

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 39.1

Convince Me!
How does making a list help you make sense of a problem?
Answer :
Making a list will help you understand the problem clearly with step by step and helps to know the answer clearly without any confusions .

Guided Practice
Use the numbers above to solve each riddle. Write the secret number. Explain your work.

Question 1.
I am a green number. I am greater than 45 and less than 60. Which number am I?
57
Answer :
Green Numbers : 22, 45 and 57 .
Number greater than 45 and less than 60 is 57.
I am number 57 .

Question 2.
I am a blue number. You say my name when you count by 10s. Which number am I?
___
Answer:
Blue Number  :  50, 24, 41.
Count by tens means it is 10 multiple .
so, the number is 50 .

Independent Practice

Make sense of each riddle to find the secret number. Show and explain your work.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 40

Question 3.
The number of pages in my book is less than 96 and greater than 90.
Who could I be?
I have 3 letters in my name. Who am I?
___ ___
Answer:
Jay
Explanation :
Books with pages less than 96 and greater than 90 are
Carla – 92 pages
Jay – 95 pages
I have 3 letters in my name. that is Jay .

Question 4.
The number of pages in my book is greater than 92.
Who could I be?
__ ___ ___
I have the greatest number of pages. Who am I?
___
Answer:
my book is greater than 92.
Carla – 92 pages
Molly – 95 pages
Lisa – 96 pages 
Peg – 98 Pages .
Greatest number of pages  – peg have 98 that is greatest number of pages .

Question 5.

The number of pages in my book is less than 65.
Who could I be?
__ __ ___
I have 10 more than 54 pages. Who am I?
___
Answer:
The number of pages in my book is less than 65 are :
Greg – 55 pages
Yao- 96 pages 
Katie – 98 Pages .
I could be – Greg – 55 pages .
I have 10 more than 54 pages = 54 + 10 = 64 pages – Katie .

Problem Solving

Performance Task

Missing Numbers Akayla has to find a secret number missing from the chart. She gets some clues to help her.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 40.1
Akayla’s Clues:
– The secret number is greater than 75.
– The number does NOT have an 8 in the ones place.
What is the secret number?

Question 6.
Make Sense What is your plan for solving this problem? Explain.
Envision Math Common Core Grade 1 Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 40.2
Answer:
Greater than 75 .
Missing Numbers – 78, 83 and 88 .
which doesn’t have 8 in ones place = 83 as 78 and 88 have 8 in one’s place .
Therefore, The missing number is 83 .
Explanation :
Write the missing numbers for given Condition one by one and sort them .

Question 7.
Explain What is the secret number? How do you know your answer is correct?
Secret number: ___
Answer:
The Secret number is 83 .
As per the conditions given the secret number satisfices them .

Topic 9 Fluency Practice Activity

Find a Match

Find a partner. Point to a clue. Read the clue. Look below the clues to find a match. Write the clue letter in the box next to the match. Find a match for every clue.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 90
Clues
A 6+ 2
B 5 + 5
C 9 – 3
D 5 – 1
E 8 – 6
F 5 + 4
G 7 – 2
H 1 + 2

Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 10 – 0
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 2 + 2
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 10 – 1
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 9 – 7
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 2 + 3
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 7 – 4
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 4 + 4
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 50 3 + 3
Answer :
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Fluency-Practice-Activity-Find-a-Match
Explanation :
A= 6+ 2= 4+4 =8
B= 5 + 5=10- 0 =10
C= 9 – 3= 3 +3 = 6
D=5 – 1=2 + 2 =4
E= 8 – 6=9 – 7 = 2
F =5 + 4=10 – 1= 9
G= 7 – 2=2 + 3 =5
H= 1 + 2=7 – 4 = 3

Topic 9 Vocabulary Review

Understand Vocabulary

Question 1.
Compare the numbers. Circle the number that is more.
26 29
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Vocabulary-Review
Explanation :
Check the numbers
Compare Ones when they have same Tens .
we have more ones in 29 than 26 .
So, 29 is more than 26 .

Question 2.
Compare the numbers. Circle the number that is less.
58 68
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Vocabulary-Review-Question-2
Explanation :
Check the numbers
Compare Tens they have5 tens in 58 and 6 tens in 68 .
we have more tens in 68 than 58 .
So, 68 is more than 58 .

Question 3.
Choose a term from the Word List. Fill in the blank to make it true.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 60
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Vocabulary-Review-Question-3

Use Vocabulary in Writing

Question 4.
Write a problem using the terms from the Word List. Use place-value blocks to help solve your problem.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 60.1
Answer:

Topic 9 Reteaching

Set A

You can use blocks to show 1 more, 1 less, 10 more, and 10 less than a number.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 60.2

Use blocks. Write the numbers to complete each sentence.

Question 1.
Envision Math Common Core 1st Grade Answers Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 60.3

1 more than 87 is ___
1 less than 87 is ___
10 more than 87 is ___
10 less than 87 is ___
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Reteaching-Set-A- Question-1
1 more than 87 is 88
1 less than 87 is 86
10 more than 87 is 97
10 less than 87 is 77

Set B

You can use a hundred chart to find the number that is I more than, I less than, 10 more than, and 10 less than.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 60.4

Write the number that is I more, I less, 10 more, or 10 less. You can use a hundred chart to help you.
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Reteaching-Set-B

Question 2.
1 less than 37
___, 37
Answer :
1 less than 37 is 36 .
36, 37
Explanation :
10 more than 37 means the number below 37 as per hundred chart .

Question 3.
1 more than 37
37, ___
Answer:
1 more than 37 is 38
37, 38
Explanation :
1 more than 37 means the next number to its right as per hundred chart .

Question 4.
10 less than 55
__, 55
Answer:
10 less than 55 is 45 .
45, 55
Explanation :
10 less than 55 means the Number above 45 as per hundred chart .

Question 5.
10 more than 55
55, ___
Answer:
10 more than 55 is 65 .
55, 65 .
Explanation :
10 more than 55 means the number below 65 as per hundred chart .

Set C

You can compare numbers using >, <, or =
> means greater than. 33 is greater than 24.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 62.1
< means less than. 24 is less than 33.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 62.2
Answer:

Write greater than, less than, or equal to. Then write >, <, or =

Question 6.
46 is ____ 26.
46 Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 63 26
Answer :
46 is greater than 26.
46 > 26
Explanation :
Check the numbers .
Compare the tens place vales first
we have more tens in 46 than 26 .
so, 46 > 26 .

Question 7.
25 is ___ 52.
24 Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 63 33
Answer:
25 is less than  52.
24 < 33
Explanation :
check the numbers .
Compare the tens place vales first
we have more tens in 33 than 24 .
so, 24 < 33 .

Set D

Thinking Habits
Make Sense and Persevere

What am I asked to find?
What is a good plan for solving this problem?
How can I check that my solution makes sense?
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 64

Look at the numbers below. Find the secret number.

Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 65

Question 8.
I am a number greater than 65. What numbers could I be? ___
Answer:
Numbers below 65 are 42, 7, 13, 63 and 50 .
Therefore numbers could be 42, 7, 13, 63 and 50 .

Question 9.
I am 10 less than 83. What number am I? __
Answer:
10 less than 83 = 83 – 10 = 73 .
i am 73 .

Topic 9 Assessment Practice

Question 1.
Trina’s house number is 54. Frank’s house number is greater than Trina’s house number. Which is Frank’s house number? How do you know?
A. 52; because 52 > 50
B. 53; because 53 < 54
C. 54; because 54 > 50
D. 55; because 55 > 54
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 66
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Assessment-Practice- Question-1
D. 55; because 55 > 54
Numbers Right of 54 of a number line are the greater numbers .
Explanation :
House Number of Trina’s = 54 .
House Number of Frank’s = greater than 54 that means more than 54
As per options Only Option D is having house number as 55 which is greater than 54 .

Question 2.
Choose two ways to compare the place-value blocks. Explain.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 67
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 68 82 < 87; 82 has fewer ones than 87.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 68 87 = 82; 87 and 82 have the same number of tens.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 68 87 < 82; 82 has more ones than 87.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 68 87 > 82; 87 has more ones than 82.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 68 82 > 87; 82 has more ones than 87.
Answer:

Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Assessment-Practice- Question-2

Question 3.
Find 10 more than 37 without having to count. Explain how you know.
A. 36; 36 has one fewer one than 37.
B. 47; 47 has one more ten than 37.
C. 38; 38 has one more one than 37.
D. 27; 27 has one fewer ten than 37.
Answer:
Option B. 47; 47 has one more ten than 37.
Explanation :
10 more than 37 means add 1 to the tens place of value 37 that gives 10 more than 37 = 47 .

Question 4.
Use the clues to find the secret number from the choices on the right.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 69
I am less than 48. What numbers could I be? ___
I have a 0 in the ones place. What number am I? __
Answer:
I am less than 48 means 42 , 37 and 40 .
I have a 0 in the ones place is 40 as 42 and 37 have 2 and 7 in ones place .
The Number is 40 .

Question 5.
Write the number to complete the part of the hundred chart. Explain how you know.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 70
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Assessment-Practice- Question-5
Explanation :
1 more than 43 means the next number to its right as per hundred chart .
10 more than 43 means the number below 43 as per hundred chart .
1 less than 43 means before number to its left as per hundred chart .
10 less than 43 means the Number above 43 as per hundred chart .

Question 6.
What number is 10 more than 74?
What number is 10 less than 74?
10 more than 74 is ___
10 less than 74 is ___
Answer:
10 more than 74 is 84
10 less than 74 is 64
Explanation :
10 more than 74 means add 1tens to the tens place of value of 74 that gives 84 .
10 less than 74 means subtract 1 tens from the tens place value of 74 that gives 64 .

Question 7.
Look at the place-value blocks. Write the numbers to make the sentences true. Explain how you know which number is greater.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 71
___ is greater than ___.
___ is less than ___.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Assessment-Practice- Question-7
27 is greater than 22 .
22 is less than 27 .
Explanation :
Check the numbers 27 and 22.
Compare the ones value if both have same tens .
27 have more ones than 22 .
so, 27 is greater than 22
22 is less than 27 .

Topic 9 Performance Task

Mailbox Mysteries
Meg sees these mailboxes in her neighborhood. Each mailbox has a different number.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 72

Question 1.
Write the mailbox number for each clue. You can use the hundred chart to help you.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 73
1 more than 59 __
1 less than 26 ___
10 more than 7 ___
10 less than 83 ___
Answer:
1 more than 59 is 60
1 less than 26 is 25
10 more than 7 is 17
10 less than 83 is 73
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Performance-Task-Mailbox-Mysteries- Question-1

Question 2.
Use these clues to figure out each student’s mailbox number.
Show your work on the hundred chart.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 74
Answer :
Bill’s Number = 34
Sue’s Number = 1 more than Bill’s Number = 34 + 1 = 35
Larry’s Number = 10 less than Sue’s Number = 35 – 10 = 25 .
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Performance-Task-Mailbox-Mysteries- Question-2

Question 3.
Fill in the missing numbers. You can use the number lines to help you.
Write a mailbox number that is greater than 50.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 75
Write a mailbox number that is less than 30.
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 76
Answer:
Envision-Math-Common-Core-1st-Grade-Answers-Key-Topic-9-Compare-Two-Digit-Numbers-Topic-9-Performance-Task-Mailbox-Mysteries- Question-3

Question 4.
Meg describes her mailbox number.
She uses these clues.
What is her mailbox number? ___
Explain how you know.

Clues

  • The number is greater than 40.
  • The number is NOT on a red mailbox.
  • The number has more ones than tens.

Answer:
Envision Math Common Core 1st Grade Answer Key Topic 9 Compare Two-Digit Numbers 72

  • The numbers greater than 40 are :
    60 – Green Mail box
    58 – Red Mail Box .
    89 – Blue Mail Box .
    73 – Red Mail Box  .
  • The number is NOT on a red mailbox :
    60 – Green Mail box
    89 – Blue Mail Box .
  • The number has more ones than tens.
    89 – Blue Mail Box .
    ones are 9
    Tens are 8
    ones are more than tens .
    Therefore, The Mail Box number is 89/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *