Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 12 Measuring Length

Essential Question:
What are ways to measure length?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 1

enVision STEM Project: Growing and Measuring
Find Out Grow bean plants. Give them numbers. Put some in sunlight. Put some in a dark place. Water some of the plants. Do not water some of the plants. See how the plants in each group grow.

Journal: Make a Book Show what you learn in a book. In your book, also:

  • Tell if plants need sunlight and water to grow.
  • Find plants to measure. Draw pictures of the plants. Tell how tall each plant is.

Review What You Know

Vocabulary
Question 1.
Draw a line under the bat to show its length.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-2-1

Question 2.
School is getting out. Circle a.m. or p.m.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 3
Answer:
4 pm.

Explanation:
The time shown on the clock is 4 pm.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-3-1

Question 3.
Draw clock hands to show quarter past 10.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 4
Answer:
10:25.

Explanation:
The clock shows 10:25.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-4-1

Estimating and Measuring Length
Question 4.
Use snap cubes.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 5
Estimate the length.
about ________ cubes
Measure the length.
about ________ cubes
Answer:
The estimated length is about 2 cubes.
The measuring length is about 2 cubes.

Explanation:
The estimated length of the above image is two cubes and the length of the measurement is two cubes.

Question 5.
Use snap cubes.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 6
Estimate the length.
about ________ cubes
Measure the length.
about ________ cubes
Answer:
The estimated length is about 3 cubes.
The measuring length is about 3 cubes.

Explanation:
The estimated length of the above image is three cubes and the length of the measurement is three cubes.

Skip Counting
Question 6.
Write the missing numbers.
5, 10, _____, 20, _____
210, 220, _____, 240
400, ____, 600, 700
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 7
Answer:
5, 10, 15, 20, 25.
210, 220, 230, 240.
400, 500, 600, 700.

Explanation:
The difference between the first number and the second number is 10 – 5 which is 5, so the missing numbers are 15,25.
5, 10, 15, 20, 25.
The difference between the second number and the first number is 220 – 210 which is 10, so the missing number is 230.
210, 220, 230, 240.
The difference between the last number and the last before the number is 700 – 600 which is 100, so the missing numbers are 400, 500, 600, 700.

Pick a Project

PROJECT 12A
How are measurements used to design clothing?
Project: Measure Feet and Create Sock Designs
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 8

Answer:
Here, we will place a tape measure on the floor and we will take a position back of the heel at the zero marks on the tape. Then we will measure to the longest toe. And with the foot circumstances, we will make sure the sock wearer’s foot is placed on the ground. So we can get an accurate measurement.

PROJECT 12B
What units should you use to measure longer distances?
Project: Compare the Measurements of Sports Fields
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 9

Answer:
We will use kilometers to measure the longer distances.

PROJECT 12C
What can help you remember different measurement facts?
Project: Create a Booklet of Measurement Rhymes
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 10

PROJECT 12D
How long or how tall are some animals and insects?
Project: Make a Poster of Snake Lengths
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 11

Lesson 12.1 Estimating Length

Solve & Share
Your thumb is about 1 inch long. Use your thumb to find three objects that are each about 1 inch long. Draw the objects. From your elbow to your fingers is about I foot long. Use this part of your arm to find three objects that are each about I foot long. Draw the objects.
I can … estimate the length of an object by relating the length of the object to a measurement I know.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 12

Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-12-1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 13

Convince Me! Is your height closer to 4 feet or 4 yards? How do you know?
Answer:
Yes, my height is closer to 4 feet or 4 yards.

Explanation:
Given that some objects and their estimated lengths. So, here we have 3 + 3 + 3 + 3 which is 12 feet. As 1 yard is 3 feet, so 12 feet is 4 yards. So my height is closer to 4 feet or 4 yards.

Guided Practice

Write the name and length of an object whose length you know. Then use that object to help you estimate the length of the object shown.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 14
Answer:
Pencil is 6 inch long.
Book is 1 foot long.
Desk is 2 feet long.

Explanation:
The pencil is about 6 inch long and my book is 1 foot long and my desk is about 2 feet long.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-14-1

Independent Practice

Write the name and length of an object whose length you know. te Then use that object to help you estimate the length of the object shown.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 15
Answer:
My thumb is 1 inch long.
My hand is about 6 inches long.
My book is 1 foot long.
My chair is about 3 feet high.

Explanation:
My thumb is 1 inch long.
My hand is about 6 inches long.
My book is 1 foot long.
My chair is about 3 feet high.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-15-1

Question 5.
Higher Order Thinking Would you estimate the distance from your classroom to the principal’s office in inches, feet, or yards? How many units? Explain.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 16
Answer:
Given that the estimated distance from your classroom to the principal’s office is a gaint step is about a yard. So we would use yards because it covers more length at one time.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 6.
Vocabulary Complete each sentence using one of the words below.
exact
estimated
inch
yard
An ___________ measurement is a good guess.
The height of a kitchen window is about 1 ________.
A small paper clip is about 1 _______ long.
Answer:
An estimated measurement is a good guess.
The height of a kitchen window is about 1 yard.
A small paper clip is about 1 inch long.

Question 7.
Reasoning Joy and Kyle estimate the height of their classroom. Joy estimates the height to be 10 feet. Kyle estimates the height to be 10 yards. Who has the better estimate? Explain.
Answer:
Given that Joy and Kyle estimate the height of their classroom and Joy estimates the height to be 10 feet and Kyle estimates the height to be 10 yards. So Joy has the better estimation as we know that 1 yard is 3 feet and 10 yards is 30 feet which is big.

Question 8.
Higher Order Thinking A city wants to build a bridge over a river. Should they plan out an exact length of the bridge, or is an estimated length good enough? Explain.
Answer:
Here, we need an exact length because then cars or people would tall so if it was too short

Question 9.
Assessment Practice Draw a line from each estimate to a matching object.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 17
Answer:
The book is about 1 foot and the stamp is about 1 inch and the umbrella is about 1 yard.

Explanation:
In the above image, we can see that the book is about 1 foot and the stamp is about 1 inch and the umbrella is about 1 yard.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-17-1

Lesson 12.2 Measure with Inches

Solve & Share
The orange square is I inch long. How can you use I inch squares to find the length of the line in inches? Measure the line and explain.
I can … estimate measures and use a ruler to measure length and height to the nearest inch.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 18
The line is about _____ inches long.

Answer:
The line is about 5 inches long.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-18-1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 19

Convince Me! Use a ruler to measure. What classroom objects are about 12 inches long?

Answer:
The classroom objects which are about 12 inches long is books, plates, sink, Chromebook and tissue box.

Guided Practice

Estimate the height or length of each real object. Then use a ruler to measure to the nearest inch.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 20

Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 21

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 22
Answer:
The estimated length of the pencil case is about 8 inches and the measured value is about 7 inches.

Independent Practice

Estimate the height or length of each real object. Then use a ruler to measure. Compare your estimate and measurement.
Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 23
Answer:
The estimated width of the bag is about 6 inches and the measured value is about 12 inches.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 24

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 25
Answer:
The estimated length of the paintbrush is about 5 inches and the measured value is about 8 inches.

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 26
Answer:
The estimated height of a cup is about 4 inches and the measured value is about 6 inches.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 27

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 28
Answer:
The estimated length of a crayon box is about 4 inches and the measured value is about 5 inches.

Higher Order Thinking Think about how to use a ruler to solve each problem.

Question 7.
Jason measures an object. The object is just shorter than the halfway mark between 8 and 9 on his inch ruler. How long is the object?
about _______ inches
Answer:
The length of the object is about 8 inches.

Explanation:
Given that Jason measures an object and the object is just shorter than the halfway mark between 8 and 9 on his inch ruler, so the length of the object is about 8 inches.

Question 8.
Gina measures an object. The object is just longer than the halfway mark between 9 and 10 on her inch ruler. How long is the object?
about _______ inches
Answer:
The length of the object is about 10 inches.

Explanation:
Given that Gina measures an object and the object is just longer than the halfway mark between 9 and 10 on her inch ruler. So the length of the object is about 10 inches.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 9.
Explain Pam says that each cherry is about 1 inch wide. Is she correct? Explain.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 29
Answer:
Yes, she is correct.

Explanation:
As Pam says that each cherry is about 1 inch wide, yes she is correct. Because it is longer than the halfway mark.

Question 10.
Vocabulary Find an object in the classroom that measures about 6 inches. Write a sentence to describe the object. Use these words.
estimate
inches
Answer:
Estimated: 8 inches.
Actual: 10 inches.

Explanation:
The estimated length of the chrome book is about 8 inches and its actual length of the chrome book is about 10 inches.

Question 11.
Higher Order Thinking Explain how to use an inch ruler to measure the length of an object.
Answer:
I would hold up the ruler next to the object to measure.

Question 12.
Assessment Practice Use a ruler. About how many inches long are the two stamps together?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 30
A. 4 inches
B. 3 inches
C. 2 inches
D. 1 inch
Answer:
2 inches.

Explanation:
The length of the two stamps together is 2 inches.

Lesson 12.3 Inches, Feet, and Yards

Solve & Share
Which objects in the classroom are about 1 inch, about I foot, and about 1 yard long? Show these objects below.
I can … estimate measures and use tools to measure the length and height of objects to the nearest inch, foot, and yard.
about 1 inch
about 1 foot
about 1 yard

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 31

Convince Me! Would you measure the length of a school building in inches or yards? Why?
Answer:
Yards.

Explanation:
The length of the school building is measured in yards because they are large units.

Guided Practice

Match each object with a reasonable estimate of its length.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 32
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-32-1

Independent Practice

Estimate the length of each real object. Choose a ruler, yardstick, or measuring tape to measure. Write the tool you used.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 33

Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-33-1
Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 34
Answer:
3 feet.

Explanation:
The length of the pencil is about 3 feet.

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 35
Answer:
6 feet.

Explanation:
The length of the table is about 6 feet.

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 36
Answer:
11 feet.

Explanation:
The length of the door is about 11 feet.

Question 7.
Higher Order Thinking Explain how you could use a foot ruler to measure the length of a room in feet.
Answer:
We will start at one end and then we will make a mark for one foot. Then we will move the ruler to the mark and measure a second foot then we will keep going to the end of the room.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 8.
Generalize Circle the real object that is about 4 feet in length.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 37
Answer:
The real object that is about 4 feet in length is a cycle.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-37-1

Question 9.
Number Sense Explain how to use a yardstick to measure the length of an object. Estimate the length of your classroom in yards. Then measure.
Answer:
A yardstick is used to measure larger objects. A yardstick also has inches on it.

Question 10.
Higher Order Thinking Find an object in the classroom that you estimate measures about 2 feet. Draw the object.
What tool would you use to measure it? Explain why you chose the tool you did.
Answer:
Bookshelves.

Explanation:
The object in the classroom is bookshelves and I would use a book to measure because they are 1 foot.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-37-2

Question 11.
Assessment Practice Jon sets two of the same real objects next to each other. Together, they have a length of about 4 feet. Which is the object Jon uses?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 38
Answer:
Table.

Explanation:
In the above objects which are about 4 feet is table.

Lesson 12.4 Measure Length Using Different Customary Units

Solve & Share
Choose an object. Measure your object in feet. Then measure it in inches. Do you need more units of feet or inches to measure your object? Why?
I can … estimate and measure the length and height of objects in inches, feet, and yards.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 39
about ______ feet long
about ________ inches long

Answer:
about 1 foot long,
about 12 inches long.

Explanation:
Here, my laptop is about 1 foot long and it is about 12 inches long. I need more units of inches because it took 12 of them.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 12 Measuring Length 40

Convince Me! Juan measures the height of a wall in his room. He lines the wall with one-foot rulers. He could find this height with yardsticks. Would Juan need more rulers or yardsticks? Explain.

Guided Practice

Measure each real object using different units. Circle the unit you use more of to measure each object.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 41
about ______ feet
about _______ yards
I use more units of:
feet
yards
Answer:
about 3 feet.
about 1 yard.

Explanation:
The measurement of the object in the above image is about 3 feet and about 1 yard.

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 42
about ______ feet
about ______ inches
I use more units of:
inches
feet
Answer:
about 3 feet.
about 36 inches.

Explanation:
The measurement of the object in the above image is about 3 feet and about 36 inches.

Independent Practice

Measure each real object using different units. Circle the unit you use fewer of to measure each object.
Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 43
about _______ inches
about _______ feet
I use fewer units of:
inches
feet
Answer:
about 3 feet.
about 36 inches.

Explanation:
The measurement of the object in the above image is about 3 feet and about 36 inches.

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 44
about _______ feet
about _______ yards
about
I use fewer units of:
feet
yards
Answer:
about 6 feet.
about 2 yards.

Explanation:
The measurement of the object in the above image is about 6 feet and about 2 yards.

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 45
about _______ feet
about _______ yards
I use fewer units of:
feet
yards
Answer:
about 3 feet.
about 1 yard.

Explanation:
The measurement of the object in the above image is about 3 feet and about 1 yard.

Number Sense Circle the best estimate for the length of each object.
Question 6.
About how long is a key?
2 inches
2 feet
2 yards
Which tool would you use to measure the length of a key?
Answer:
Ruler.
And the length is 2 inches.

Explanation:
The tool would we use to measure the length of a key is a Ruler and the length of a key is 2 inches.

Question 7.
About how long is a suitcase?
2 inches
2 feet
2 yards
Which tool would you use to measure the length of a suitcase?
Answer:
Ruler.
And the length is 2 feet.

Explanation:
The tool would we use to measure the length of a suitcase is a Ruler and the length of a key is 2 feet

Problem Solving

Solve each problem.
Question 8.
Use Tools Measure the length of an object in your classroom using two different units.
Object: ___________
about ________ about _________
Which unit did you use more of?
Circle which tool you used.
ruler
yardstick
measuring tape
Answer:

Question 9.
Higher Order Thinking Andrew wants to measure the length of a football field. Should he use feet or yards to measure it? Which tool should he use? Explain.
Answer:
Andrew uses yards.

Explanation:
Here, Andrew wants to measure the length of a football field, so he uses yards to measure. Because the football field is very long. So he uses yards.

Question 10.
Assessment Practice Which unit would you need the fewest of to measure the length of the table?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 46
A. inches
B. feet
C. yards
D. all the same
Answer:
The table is measured in yards.

Explanation:
The fewest of to measure the length of the table is yards, as the length of the table will be one yard.

Question 11.
Assessment Practice Which is the best estimate for the length of a vegetable garden?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 47
A. about 5 inches
B. about I foot
C. about 5 yards
D. about 20 inches
Answer:
About 5 yards.

Explanation:
The best estimate for the length of a vegetable garden is about 5 yards.

Lesson 12.5 Measure with Centimeters

Solve & Share
The green cube is I centimeter long. How can you use I centimeter cubes to find the length of the line in centimeters? Measure the line and explain.
I can … estimate measures and use a ruler to measure length and height to the nearest centimeter.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 48
The line is about _______ centimeters long.

Answer:
The line is about 7 centimeters long.

Explanation:
The line is about 7centimeters long.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-48-1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 49

Convince Mel Explain how you know the length of the paper clip above is about 3 centimeters long.

Answer:
We can see where it is measured on the ruler.

Guided Practice

Estimate the height or length of each real object. Use a ruler to measure to the nearest centimeter.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 50

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 51

Answer:
The estimated length is 15 centimeters and the actual measure is 18 centimeters.

Explanation:
The estimated length of the stapler is about 15 centimeters and the actual measurement is 18 centimeters.

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 52
Answer:
The estimated length is 22 centimeters and the actual measure is 25 centimeters.

Explanation:
The estimated length of the stapler is about 22 centimeters and the actual measurement is 25 centimeters.

Independent Practice

Estimate the width, height, or length of each real object. Then use a ruler to measure. Compare your estimate and measurement.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 53
Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 54
width of a shoelace
Answer:
The estimated width is 3 centimeters and the actual measure is 2 centimeters.

Explanation:
The estimated width of the shoelace is about 3 centimeters and the actual measurement is 2 centimeters.

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 55
width of a chair
Answer:
The estimated width is 25 centimeters and the actual measure is 35 centimeters.

Explanation:
The estimated width of the shoelace is about 25 centimeters and the actual measurement is 35 centimeters.

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 56
length of a pencil
Answer:
The estimated length is 15 centimeters and the actual measure is 12 centimeters.

Explanation:
The estimated length of a pencil is about 15 centimeters and the actual measurement is 12 centimeters.

Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 57

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 58
height of scissors
Answer:
The estimated height is 10 centimeters and the actual measure is 13 centimeters.

Explanation:
The estimated height of the scissors is about 10 centimeters and the actual measurement is 13 centimeters.

Higher Order Thinking Explain whether each estimate is reasonable or not.
Question 7.
Josh estimated that the length of his reading book is about 6 centimeters.
Answer:
No, Josh estimated length is not correct.

Explanation:
No, Josh estimated length is not correct. Because 6 centimeters is too small.

Question 8.
Shae estimated that the height of her desk is about 10 centimeters.
Answer:
No, Shae estimated height is not correct.

Explanation:
No, Josh estimated height is not correct. Because 10 centimeters is too small.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 9.
Vocabulary Find an object that is about 10 centimeters long. Write a sentence to describe your object using these words.
centimeters
estimate
Answer:
Here, we have taken the eraser as an object which is about 10 centimeters long. The estimated length of the eraser is about 12 centimeters.

Question 10.
Look for Patterns Nick wants to put another pen end to end with this one. About how long would the two pens be together?
about _________ centimeters
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 59
Answer:
14 centimeters.

Explanation:
The length of the two pens be together would be 7 + 7 which is 14 centimeters.

Question 11.
Higher Order Thinking Paul says that a toothbrush is about 19 centimeters long. Sarah says it is about 50 centimeters long. Who is correct? Explain.
Answer:
Paul is correct.

Explanation:
Paul is correct, we know that by measuring. So Sarah is wrong.

Question 12.
Assessment Practice Mary measures the length of her eraser to the nearest centimeter. What is the length of her eraser to the nearest centimeter?
__________ centimeters
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 60
Answer:
4 centimeters.

Explanation:
The length of her eraser to the nearest centimeter is centimeters.

Lesson 12.6 Centimeters and Meters

Solve & Share
Which objects in the classroom are about 3 centimeters long? Which objects are about I meter long?
Show these objects below.
I can … estimate measures and use a ruler, a meter stick, or a tape measure to measure length and height to the nearest centimeter or meter.
about 3 centimeters
about 1 meter

Answer:
Sharpener lid, pencil, and a marker cap.

Explanation:
The objects that are about 3 centimeters long are a sharpener lid, pencil, and a marker cap.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 61

Convince Me! Would you measure the length of a house in centimeters or meters? Why?

Answer:
Meters.

Explanation:
The length of the house is measured in meters because meters are a bigger unit of measurement.

Guided Practice

Match each object with a reasonable estimate of its length.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 62
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-62-1

Independent Practice

Estimate the length or height of each real object shown. Then choose a tool and measure. Compare your estimate and measurement.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 63
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-63-1
Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 64
Answer:
The estimated length is 5 cm and the measured value is 6 cm.

Explanation:
The estimated length of the above object is about 5 cm and the measured value is about 6 cm. We have used a ruler to measure the object.

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 65
Answer:
The estimated height is 1 m and the measured value is 1 m.

Explanation:
The estimated height of the above object is about 1 m and the measured value is about 1 m. We have used a meterstick to measure the object.

Question 7.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 66
Answer:
The estimated length is 8 cm and the measured value is 12 cm.

Explanation:
The estimated length of the above object is about 8 cm and the measured value is about 12 cm. We have used a ruler to measure the object.

Question 8.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 67
Answer:
The estimated height is 1 m and the measured value is 1 m.

Explanation:
The estimated height of the above object is about 1 m and the measured value is about 1 m. We have used a meterstick to measure the object.

Question 9.
Tom uses a meter stick to measure the length of a fence. He places the meter stick 5 times on the fence to measure from one end to the other end. How long is the fence?
________ meters
Answer:
5 meters.

Explanation:
Here, Tom uses a meter stick to measure the length of a fence and he places the meter stick 5 times on the fence to measure from one end to the other end, so the length of the fence is 5 meters.

Question 10.
Higher Order Thinking Debbie says that her doll is about 30 meters long. Do you think this is a good estimate? Why or why not?
Answer:
No, Debbie’s estimation is incorrect.

Explanation:
No, Debbie’s estimation is incorrect because it is too big.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 11.
Be Precise Choose an object to measure. Use metric units. Estimate first and then measure.
Draw the object and write your estimate and measurement. Was your estimate reasonable?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 68
Answer:

Question 12.
Circle the real object that would be about 2 meters long.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 69
Answer:
Object 1 is about 2 meters longer than object 2.

Explanation:
Here, Object 1 is about 2 meters longer than object 2.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-69-1

Question 13.
Higher Order Thinking Each side of a place-value cube is I centimeter long. Use a place-value cube to draw a 5-centimeter ruler.
Answer:
Here, we have placed I centimeter long 5 cubes.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-48-1

Question 14.
Assessment Practice Choose an appropriate tool. Measure each line. Which lines are at least 6 centimeters long? Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 70
Answer:
Option A and Option B are at least 6 centimeters long.

Lesson 12.7 Measure Length Using Different Metric Units

Solve & Share
Measure this pencil in inches. Then measure it again in centimeters. Which measurement has more units?
I can … measure the length and height of objects using different metric units.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 71
about _________ inches
about _________ centimeters
Which has more units? ___________

Answer:
about 6 inches,
about 15 centimeters.
Centimeter has more units.

Explanation:
The length of the pencil in inches is about 6 inches and in centimeters, it is about 15 centimeters. So, here centimeter has more units.

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 72

Convince Me! Tina measures the length of a room with centimeter rulers. She could find this length with meter sticks. Would Tina need fewer rulers or meter sticks? Explain.
Answer:
Here, centimeters are more because they are smaller.

Guided Practice

Measure each real object using different units. Circle the unit you use more of to measure each object.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 73
about _________ centimeters
about _________ meters
I use more units of:
centimeters
meters
Answer:
about 200 centimeters,
about 2 meters.
Centimeters are more.

Explanation:
The above image is about 200 centimeters and about 2 meters. Here, centimeters are more.

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 74
about _________ centimeters
about _________ meters
I use more units of:
centimeters
meters
Answer:
about 300 centimeters,
about 3 meters.
Centimeters are more.

Explanation:
The above image is about 300 centimeters and about 3 meters. Here, centimeters are more.

Independent Practice

Measure each real object using different units. Circle the unit you use fewer of to measure each object.
Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 75
about _________ meters
about _________ centimeters
I use fewer units of:
centimeters
meters
Answer:
about 200 centimeters,
about 2 meters.
Meters are fewer.

Explanation:
The above image is about 200 centimeters and about 2 meters. Here, meters are fewer.

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 76
about _________ meters
about _________ centimeters
I use fewer units of:
centimeters
meters
Answer:
about 300 centimeters,
about 3 meters.
Meters are fewer.

Explanation:
The above image is about 300 centimeters and about 3 meters. Here, meters are fewer.

Question 5.
Higher Order Thinking Jay measured the height of his bedroom in both centimeters and meters. Did he use fewer units of centimeters or meters? Explain.
Answer:
Meters.

Explanation:
Here, Jay used fewer meters because they are larger units of measurement.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 6.
Explain If you had to measure the length of the hallway outside of your classroom, would you use centimeters or meters? Explain.
Answer:
Meters.

Explanation:
We would use meters because they are larger.

Question 7.
Higher Order Thinking A meter stick is about 39 inches long. Is a meter longer or shorter than a yard? Explain.
Answer:

Explanation:
Given that a meter stick is about 39 inches long. Now we will check that meter is longer or shorter than a yard. As we know that 1 foot is 12 inches and for 3 feet it will be 12 × 3 which is 36 inches. And here meter stick is 39 inches, so the meter is longer.

Question 8.
Assessment Practice Estimate the length of a baseball bat in centimeters and meters.
_________ centimeters
________ meters
Which number must be greater? Explain.
Answer:

Question 9.
Assessment Practice Tina measures the length of a jump rope using different units. How will her measurements compare?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 77
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-77-1

Lesson 12.8 Compare Lengths

Solve & Share
Circle two paths. Estimate which one is longer. How can you check if your estimate is correct?
I can … tell how much longer one object is than another.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 78
Estimate: The _________ path is longer.
Measure: The __________ path is longer.

Answer:
Estimate: The blue path is longer.
Measure: The blue path is longer.

Explanation:
Here, the blue path is longer.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-12-Measuring-Length-78-1

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 79

Convince Me! How can you find the length of a path that is not straight?

Answer:
Here, we will move the ruler and then we need to add both parts.

Guided Practice

Estimate the length of each path. Then use a centimeter ruler to measure each path.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 12 Measuring Length 80

Question 2.
Path B
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 81
Estimate: about _______ cm
Measure: about ________ cm
Answer:
Estimate: about 7 cm.
Measure: about 6 cm.

Explanation:
The estimated length of path B is 7 cm and the measured value is about 6 cm.

Question 3.
Which path is longer?
Answer:
Path A.

Explanation:
From the above paths, Path A is longer than Path B.

Question 4.
How much longer?
about _________ cm longer
Answer:
About 4 cm longer.

Explanation:
In the above, we can see that Path A measured value is about 10 cm and Path B measured value is about 6 cm. So the Path A is 10 – 6 which is 4 cm longer than Path B.

Independent Practice

Estimate the length of each path. Then use a centimeter ruler to measure each path. Compare your estimate and measurement.
Question 5.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 82
Estimate: about ________ centimeters
Measure: about __________ centimeters
Answer:
Estimate: about 10 cm.
Measure: about 11 cm.

Explanation:
The estimated length of path C is 10 cm and the measured value is about 11 cm.

Question 6.
Path D
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 83
Estimate: about ________ centimeters
Measure: about __________ centimeters
Answer:
Estimate: about 8 cm.
Measure: about 7 cm.

Explanation:
The estimated length of path D is 8 cm and the measured value is about 7 cm.

Question 7.
Which path is longer?
Answer:
Path C.

Explanation:
From the above paths, Path C is longer than Path D.

Question 8.
How much longer?
about ________ centimeters longer
Answer:
About 4 cm longer.

Explanation:
In the above, we can see that Path C measured value is about 11 cm and Path D measured value is about 7 cm. So the Path A is 11 – 7 which is 4 cm longer than Path D.

Higher Order Thinking Think about the length of each object. Circle the best estimate of its length.
Question 9.
a key
about l cm
about 6 cm
about 20 cm
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 84
Answer:
About 6 cm.

Explanation:
Here, the key is about 6 cm.

Question 10.
a pen
about 2 cm
about 4 cm
about 15 cm
Use your estimates to complete:
A pen is about ________ cm than a ________.
Answer:
A pen is about 9 cm than a key.

Explanation:
In the above, we can see that the key is about 6 cm long and the pen is about 15 cm long. So a pen is 15 – 6 which is 9 cm longer than a key.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 11.
Explain A path has two parts. The total length of the path is 12 cm. If one part is 8 cm, how long is the other part? Explain.
________ centimeters
Answer:
About 4 cm long.

Explanation:
Given that the total length of the path is 12 cm and one part is 8 cm, so the other part is 12 – 8 which is 4 cm long.

Question 12.
Higher Order Thinking Draw a path with two parts. Measure the length to the nearest centimeter. Write an equation to show the length of your path.
Answer:
The equation is 7 cm + 3 cm = 10 cm.

Explanation:
Here, we have taken a path with two parts Path A and Path B with 7 cm and 3 cm. So the equation will be 7 + 3 = 10 cm.

Question 13.
Higher Order Thinking Beth drew a picture of a bike path. Use tools. Measure the length of the path below. Write the total length.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 85
about __________ centimeters
Answer:
The length is about 12 cm.

Explanation:
The length of Beth’s path is 5 + 2 + 5 which is 12 cm.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-85-1

Question 14.
Assessment Practice Measure each path in centimeters.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 86
How much longer is Path A than Path B? Show your work.
Answer:
Path A is 2 cm longer than Path B.

Explanation:
In the above image, the length of Path A is 14 cm and the length of Path B is 12 cm. So Path A is 14 – 12 = 2 cm longer than Path B.

Lesson 12.9 Problem Solving

Precision
Solve & Share
Zeke measures the snake and says it is about 4 inches long. Jay says it is about 5 inches long. Who measures the snake more precisely? Measure and explain.
I can … choose tools, units, and methods that help me be precise when I measure.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 87
Length: __________

Answer:
The length of the snake is 5 inches long.

Explanation:
Here, Jay measures it more precisely because I measured to check his answer. The length of the snake is 5 inches long.

Thinking Habits
Which unit of measure will I use? Is my work precise?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 88

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 89

Convince Me! How does using a string help Anna use precision to measure the worm?

Answer:
Here, the string helps to measure the curves.

Guided Practice

Solve.
Question 1.
Bev measures the crayon and says it is 5 centimeters long. Is her work precise? Explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 90
Answer:
Yes, Bev’s work is precise.

Explanation:
Yes, Bev’s work is precise. Because we can see the measurement.

Independent Practice

Solve each problem.
Question 2.
Steve uses centimeter cubes. He says the pencil is 9 centimeters long. Is his work precise? Explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 91
Answer:
No, Steve’s work is not precise.

Explanation:
No, Steve’s work is not precise. Because he left the spaces between the centimeter cubes.

Question 3.
Use a centimeter ruler to measure the pencil yourself. How long is the pencil? Explain what you did to make sure your work is precise.
Answer:
The pencil is 11 cm long.

Explanation:
It is 11 cm long and here we have used a ruler to measure.

Question 4.
Find the difference in the lengths of the paths in inches. Is your answer precise? Explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 92
Answer:
The difference between the two paths is 3.

Explanation:
The length of Path A is 3 inches and the length of Path B is 6 inches. So the difference between the two paths is 6 – 3 which is 3.

Problem Solving

Performance Task
Shoestring Katie lost a shoestring. The shoestring has the same length as the shoestring at the right. What is the length of the shoestring Katie lost?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 93

Question 5.
Make Sense Estimate the length of the shoestring in the picture. Explain how your estimate helps you measure.
Answer:
The length of the shoelace is 15 cm.

Explanation:
The estimation of each part of the shoelace is to be 5 cm. So the total will be 15 cm.

Question 6.
Use Tools What tools can you use to measure the shoestring? Explain.
Answer:
Here, we can use a string to measure the shoestring.

Question 7.
Be Precise Measure the shoestring. Tell why your work is precise.
Answer:
Here, we have measured 30 cm with the string and then we measure the string on the ruler.

Topic 12 Fluency Practice Activity

Find a Match
Find a partner. Point to a clue. Read the clue.
Look below the clues to find a match. Write the clue letter in the box next to the match. Find a match for every clue.
I can … add and subtract within 100.
Clues
A. The sum is between 47 and 53.
B. The difference equals 56 – 20.
C. The sum equals 100.
D. The difference equals 79 – 27.
E. The difference is between 25 and 35.
F. The sum equals 41 + 56.
G. The difference is less than 20.
H. The sum equals 26 + 19.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 94

Answer:
A. The sum is between 47 and 53 is 100 which is 56 + 44 is 100.
B. The difference equals 56 – 20 = 36 which is 60 – 24 is 36.
C. The sum equals 100 which is 56 + 44 is 100.
D. The difference equals 79 – 27 is 52 which is 81 – 29 is 52.
E. The difference is between 25 and 35 is 10.
F. The sum equals 41 + 56 is 97 which is 32 + 65 is 97.
G. The difference is less than 20 is 47 – 31 is 16.
H. The sum equals 26 + 19 is 45 which is 34 + 11 is 45.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answer-Key-Topic-12-Measuring-Length-94-1

Topic 12 Vocabulary Review

Understand Vocabulary
Word List
• centimeter (cm)
• estimate
• foot (ft)
• height
• inch (in.)
• length
• meter (m)
• nearest centimeter
• nearest inch
• yard (yd)

Question 1.
Circle the unit that has the greatest length.
foot
meter
inch
Answer:

Question 2.
Circle the unit that has the shortest length.
yard
inch
centimeter
Answer:

Question 3.
Cross out the unit you would NOT use to measure the length of a book.
inch
centimeter
yard
Answer:

Question 4.
Cross out the unit you would NOT use to measure the height of a house.
inch
foot
meter
Answer:

Estimate the length of each item.
Question 5.
pencil
_________
Answer:

Question 6.
paper clip
_________
Answer:

Question 7.
school desk
__________
Answer:

Use Vocabulary in Writing
Question 8.
Use words to tell how to find the height of a table. Use terms from the Word List.
Answer:

Topic 12 Reteaching

Set A

There are 12 inches in I foot. There are 3 feet in I yard. You can use lengths of objects you know to estimate lengths of other objects.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 12 Measuring Length 95

Estimate the lengths of two classroom objects in feet. Name each object and write your estimate.
Question 1.
Object: __________
about ____ feet
Answer:
Object: Window
About 6 feet.

Explanation:
The estimated value of the window is 6 feet and the sink is 2 feet.

Question 2.
Object: ____________
about ________ feet
Answer:
Object: Sink
About 2 feet.

Explanation:
The estimated value of the sink is 2 feet.

Set B

You can measure the length of an object to the nearest inch.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 96
The string is longer than halfway between 1 and 2.
So, use the greater number.
The string is about 2 inches.

Find objects like the ones shown. Use a ruler to measure their lengths.
Question 3.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 97
about _______ inches
Answer:
About 5 inches.

Explanation:
The length of the object is about 5 inches.

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 98
about _______ inches
Answer:
About 3 inches.

Explanation:
The length of the object is about 3 inches.

Set C

The measure of the height of a window takes more units of feet than yards.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 99

Measure the real object in inches and feet. Circle the unit you needed more of.
Question 5.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 100
about ________ feet
about ______ yard

Answer:
Feets are more.

Explanation:
The measurement of the object is about 3 feet and about 1 yard. Here, feets are more.

Set D

You can measure the length of an object to the nearest centimeter.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 101
The paper clip is less than halfway between 3 and 4.
So, use the lesser number.
The paper clip is about 3 cm.

Find real objects like the ones shown. Use a ruler to measure their lengths.
Question 6.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 102
about _________ cm
Answer:
About 16 cm.

Explanation:
The measurement of the object is about 16 cm.

Question 7.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 103
about _________ cm
Answer:
About 7 cm.

Explanation:
The measurement of the object is about 7 cm.

Set E

Reteaching Continued

There are 100 centimeters in 1 meter.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 104

Circle the picture of the real object that is about each length or height.
Question 8.
about 1 centimeter
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 105
Answer:
The height of the pen is about 1 centimeter.

Explanation:
The height of the pen is about 1 centimeter.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-12-Measuring-Length-105-1

Question 9.
about 1 meter
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 106
Answer:
The length of the belt is about 1 meter.

Explanation:
The length of the belt is about 1 meter.
Envision-Math-Common-Core-Grade-2-Answers-Topic-12-Measuring-Length-106-1

Set F

The measure of the height of this cart takes fewer units of meters than centimeters.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 107
about 93 centimeters
about 1 meters

Measure the real object in centimeters and meters. Circle the unit you needed fewer of.
Question 10.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 108
about ________ centimeters
about _______ meters
Answer:
About 200 centimeters,
About 2 meters.

Explanation:
The length of the door is about 200 centimeters and about 2 meters. So it is fewer in meters.

Set G

Which path is longer? How much longer? Measure each part. Then add the lengths.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 109
Subtract the lengths to compare.
65 = 1
The purple path is about 1 centimeter longer.

Use a centimeter ruler. Measure each path.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 110
Question 11.
Red path: ________ centimeters
Answer:
9 centimeters.

Explanation:
The red path is 9 centimeters.

Question 12.
Blue path: ________centimeters
Answer:
7 centimeters.

Explanation:
The blue path is 7 centimeters.

Question 13.
Which path is longer?
_________
How much longer is it?
about _________ centimeters longer
Answer:
Red path.

Explanation:
The longer path is the red path and 9 – 7 = 2 centimeters longer.

Set H

Thinking Habits
Attend to Precision Which unit of measure will I use? Is my work precise?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 111

Question 14.
Measure the length of the bottom of this page in feet and in inches.
about _______ ft
about ________ in.
Answer:
about 1 ft
about 10 in.

Explanation:
The length of the bottom of this page in feet is about 1 foot and in inches, it is about 10 inches.

Question 15.
Which measure in Item 14 is more precise? Explain.
Answer:
Here, 10 inches is more precise because it is the exact measurement.

Topic 12 Assessment Practice

Question 1.
Estimate. About how tall is the flower?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 112
A. about 5 cm
B. about 10 cm
C. about 15 cm
D. about 1 meter
Answer:
B.

Explanation:
The flower is about 10 cm.

Question 2.
Draw a line from each estimate to a matching object.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 113
about 1 yard
about 1 foot
about 1 inch
Answer:
The shoe is about 1 foot.
The coin is about 1 inch.
The ribbon is about 1 yard.

Question 3.
Which units would you need the fewest of to measure the height of a fence?
A. inches
B. feet
C. yards
D. all the same
Answer:
C.

Explanation:
The fewest of to measure the height of a fence is yards.

Question 4.
Dan measures the width of a window with answer precise? Explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 114
Answer:
No, Dan’s answer was not precise.

Explanation:
No, Dan’s answer was not precise. Because he didn’t mention the measurements.

Question 5.
Use a ruler to measure each line to the nearest centimeter. Which are about 3 centimeters long? Choose all that apply.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 115
Answer:
Option 1.

Explanation:
The first option is about 3 centimeters long.

Question 6.
Use a ruler to measure the length of the pencil in inches. Which is the correct measurement?
A. 2 inches
B. 3 inches
C. 4 inches
D. 5 inches
Answer:
B.

Explanation:
The pencil is 3 inches long.

Question 7.
Circle the unit you need fewer of to measure the length of a kitchen.
centimeters
meters
Circle the unit you need fewer of to measure the length of a table.
feet
yards
Answer:
Fewer meters.
Fewer yards.

Explanation:
The length of the kitchen is fewer meters.
The length of the table os fewer yards.

Question 8.
Use a ruler. Measure each path to the nearest inch.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 116
Which path is longer? ________
How much longer? about ________ longer
Answer:
Path B.

Explanation:
In the above image path B is longer and 4 – 3 = 1 inch longer.

Question 9.
Use a ruler. Measure the length of the marker to the nearest centimeter. How long is the marker?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 117
A. 6 centimeters
B. 9 centimeters
C. 12 centimeters
D. 15 centimeters
Answer:
9 centimeters.

Explanation:
The length of the marker to the nearest centimeter is 9 centimeters.

Question 10.
A path has two parts. The total length of the path is 15 cm. One part of the path is 9 cm long. How long is the other part?
A. 24 cm
B. 15 cm
C. 9 cm
D. 6 cm
Answer:
D.

Explanation:
Given that total length is 15 cm and one part is 9 cm long, so the length of the other part is 15 – 9 which is 6 cm.

Question 11.
Use a ruler. Measure each path to the nearest centimeter.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 118
Which path is longer? ________
How much longer?
about _________ longer.
Answer:
PAth A, 2 cm longer.

Explanation:
The longer path  is PAth A and 8 – 6 which is 2 cm longer.

Question 12.
Measure the gray line with tools you need to be precise. Choose all the measurements that are precise.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 119
☐ 4 centimeters
☐ 4 inches
☐ 10
☐ 10 centimeters
☐ 4
Answer:
4 inches,
10 centimeters.

Explanation:
The gray line with tools we need to be precise the measurements is 4 inches and 10 centimeters.

Question 13.
Juan uses different units to measure a jump rope. Compare the measurements. Choose all that apply.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 120
☐ more inches than feet
☐ fewer centimeters than meters
☐ fewer inches than feet
☐ more yards than feet
☐ more centimeters than meters
☐ fewer yards than feet
Answer:
Option A and Option E.

Explanation:
The measurements that apply are more inches than feet and more centimeters than meters.

Question 14. What is the length of the crayon to the nearest centimeter? What would be the combined length of two crayons?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 121
The crayon is _________ centimeters.
Two crayons would measure ________ centimeters.
Answer:
The crayon is 4 centimeters.
Two crayons would measure 8 centimeters.

Explanation:
The length of the crayon to the nearest centimeter is 4 cm and the measurement of the two caryons will be 4 + 4 which is 8 cm.

Question 15.
Kim’s softball bat is 1 yard long. She uses 3 bats to measure the length of the classroom whiteboard. About how long is the whiteboard?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 122
A. 3 inches
B. 3 feet
C. 1 yard
D. 3 yards
Answer:
3 yards.

Explanation:
The length of the whiteboard is 3 yards.

Question 16.
Kevin measured the length of a car in inches and in feet. Why is the number of feet less than the number of inches?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 123
Answer:
Feets are larger than inches.

Explanation:
Here, feets are larger than inches so we need fewer of them.

Topic 12 Performance Task

Happy Hiking! The Torres family loves to hike. They use this map to plan their hiking trip.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 124

Question 1.
Use a centimeter ruler.
Find the total length of the triangle hiking path shown on the map.
about ________ centimeters
Explain how you found the length.
Answer:

Question 2.
Debbie Torres uses a backpack for hiking. She wants to measure its width. She wants to be precise. Should she use inches, feet, or yards? Explain your answer.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 125
Answer:

Question 3.
Daniel Torres estimates the height of his water bottle. Is his estimate reasonable? Explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 126
Answer:

Explanation:

Question 5.
On the hike, the Torres family sees a caterpillar. Use the picture below to answer the questions.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 12 Measuring Length 127
Part A
To be precise, which unit would you choose to measure the length of the caterpillar? Explain.

Answer:
The unit we will choose to measure the length of the caterpillar is centimeter.

Explanation:
The unit we will choose to measure the length of the caterpillar is centimeter, because if we choose a unit that is too small then we will get a larger number that is harder to keep track.

Part B
Estimate and then measure the length of the caterpillar. Then explain how you measured.
Estimate: ___________
Measurement: ___________
Answer:
Estimate: 5 centimeters.
Measurement: 4 centimeters.

Explanation:
The lenth of the caterpillar is 4 centimeters and it was measured by using ruler.

Question 4.
Maria Torres says that it would take more units of yards than feet to measure the height of the tower. Do you agree? Circle Yes or No. Explain.
Yes
No
Answer:
No, Maria Torres is not correct.

Explanation:
No, Maria Torres is not correct. As the height of the tower is measured in feet.

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *