Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 13 Shapes and Their Attributes

Essential Question:
How can shapes be described, compared, and broken into parts?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 1

enVision STEM Project: All About Shape
Find Out Draw pictures of tools used for gardening, cooking, or fixing. Describe the shape of each tool. Tell how the shape of each tool helps it work.
Journal: Make a Book Show your work in a book. In your book, also:

  • Choose a tool that you use at school. Tell how the shape of the tool helps it work.
  • Draw and describe polygon shapes.

Review What You Know

Vocabulary
Question 1.
Circle the shape that has 6 sides.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-2
The polygon with 6 sides is called a hexagon.
The blue figure has 5 sides and the green figure has 6 sides.
So, the answer is a green figure.

Question 2.
Circle each plane shape. Put a box around each solid figure.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-3

Question 3.
Put a box around the circle that shows fourths.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 4
Answer:
The first figure is divided into four parts.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-4

Basic Facts
Question 4.
Write each sum.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-5

Question 5.
Write each difference.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-6

Math Story
Question 6.
Edna has a bookcase with 5 shelves. She places 5 books in a row on each shelf. Write an equation that shows how many books Edna has in all.
Answer:
Given,
Edna has a bookcase with 5 shelves.
She places 5 books in a row on each shelf.
5 × 5 = 25
Thus there are 25 books in all.

Pick a Project

PROJECT 13A
What shapes can you find in a tile design?
Project: Create a Tile Design
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 7

PROJECT 13B
How do architects design a house?
Project: Draw Your Dream Building
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 8

PROJECT 13C
What national landmarks are in your state?
Project: Build a Landmark
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 9

3-ACT MATH PREVIEW

Math Modeling Straw Shaped
Before watching the video, think: What can you build with straws? What kind of shapes? How can you compare those shapes?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 10

Lesson 13.1 2-Dimensional Shapes

Solve & Share
Look at the picture. How many triangles can you find? Trace each triangle. Be ready to explain how you know you have found them all.
I can … recognize shapes by how they look.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 11
________ triangles

Answer: 10 triangles

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 12

Convince Me! How do sides and vertices help you name a plane shape?

Guided Practice

Match each shape to its name.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 13

Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-13

Tell how many sides and vertices. Name each shape.
Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 14
________ sides
________ vertices
Shape: __________
Answer:
4 sides
4 vertices
Shape: Quadrilateral
The above figure is a quadrilateral with four sides and four vertices.

Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 15
________ sides
________ vertices
Shape: __________
Answer:
5 sides
5 vertices
Shape: Pentagon
The above figure is a pentagon with five sides and five vertices.

Independent Practice

Match each shape to its name.
Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-16

Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 17
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-17

Draw the shape. Tell how many sides and vertices.
Question 6.
Quadrilateral
________ sides
________ vertices
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 14

4 sides
4 vertices
A quadrilateral is a regular polygon with four sides and four vertices.

Question 7.
Hexagon
________ sides
________ vertices
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-14
6 sides
6 vertices
A hexagon is a polygon with 6 sides and 6 vertices.

Question 8.
Triangle
________ sides
________ vertices
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-18
3 sides
3 vertices
A triangle is a polygon with three sides and three vertices.

Question 9.
Higher Order Thinking Bianca drew a triangle and a pentagon. How many sides and vertices did she draw in all? Draw the shapes.
________ sides
________ vertices
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-18
3 sides
3 vertices
A triangle is a polygon with three sides and three vertices.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 15
5 sides
5 vertices
The above figure is a pentagon with five sides and five vertices.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 10.
Model Marcos has 4 toothpicks. He places them as shown. What shape can Marcos make if he adds one more toothpick?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 18
Answer:
If Marcos adds one more toothpick it becomes a pentagon.

Question 11.
Vocabulary Connect all the dots to make two shapes that have vertices. Name the shapes that you make.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 19
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-19

Question 12.
Higher Order Thinking Randall said that a square is a quadrilateral. Susan said that a square is a square, so it is not a quadrilateral. Who is correct? Explain.
Answer:
A square is a square and also a quadrilateral. So, Randall is correct.

Question 13.
Assessment Practice Which shape is NOT a hexagon?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 20
Answer: Option C has 5 sides so it is not a hexagon.
Thus the answer is option C.

Lesson 13.2 Polygons and Angles

Solve & Share
Look at the three plane shapes below. How are they alike? How are they different? Measure the length of the sides to help describe them. Name each shape.
I can … describe plane shapes by how they look.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 21

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 22

Convince Me! How many angles does this shape have? How many right angles? Name the shape.

Guided Practice

Write the number of angles and Practice then name the shape.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 23
________ angles
Shape: _________
Answer:
5 angles
Shape: Pentagon

Explanation:
The above figure is a pentagon with five angles.

Question 2.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 24
________ angles
Shape: _________
Answer:
5 angles
Shape: Pentagon

Explanation:
The above figure is a pentagon with five angles.

Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 25
________ angles
Shape: _________
Answer:
6 angles
Shape: Hexagon

Explanation:
The above figure is a hexagon with six angles.

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 26
________ angles
Shape: _________
Answer:
3 angles
Shape: Triangle

Explanation:
The above figure is a triangle with three angles.

Independent Practice

Write the number of angles and then name the shape.
Question 5.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 27
________ angles
Shape: _________
Answer:
5 angles
Shape: Pentagon

Explanation:
The above figure is a pentagon with five angles.

Question 6.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 28
________ angles
Shape: _________
Answer:
6 angles
Shape: Hexagon

Explanation:
The above figure is a hexagon with six angles.

Question 7.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 29
________ angles
Shape: _________
Answer:
4 angles
Shape: Quadrilateral

Explanation:
The above figure is a Quadrilateral with four angles.

Question 8.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 30
________ angles
Shape: _________
Answer:
6 angles
Shape: Hexagon

Explanation:
The above figure is a hexagon with six angles.

Question 9.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 31
________ angles
Shape: _________
Answer:
4 angles
Shape: Quadrilateral

Explanation:
The above figure is a Quadrilateral with four angles.

Question 10.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 32
________ angles
Shape: _________
Answer:
5 angles
Shape: Pentagon

Explanation:
The above figure is a pentagon with five angles.

Question 11.
Higher Order Thinking Draw a polygon with 2 right angles and 2 angles that are not right angles. Name the shape you draw.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 33
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 30

Problem Solving

Solve each problem.
Question 12.
Be Precise Which plane shapes are sewn together in the soccer ball?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 34
Answer: Pentagon and hexagon are seen together in the soccer ball.

Question 13.
enVision® STEM Bees make honeycomb. The honeycomb shape uses less wax than other shapes. Name the shape. Tell how many angles the shape has.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 35
Answer:
Given,
Bees make honeycomb. The honeycomb shape uses less wax than other shapes.
The shape of the honeycomb is the hexagon.

Question 14.
Higher Order Thinking Draw a polygon shape that has 7 angles. How many sides does the polygon have? How many vertices does it have?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-20

Question 15.
Assessment Practice Name the shape of the sign below. Write 3 things that describe the shape.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 36
Answer:
The shape of the above sign is a pentagon.

Lesson 13.3 Draw 2-Dimensional Shapes

Solve & Share
Draw a polygon with 3 sides that are the same length. Then draw a polygon with 3 sides that are different lengths. Measure the lengths of the sides you drew. Tell 4 ways the shapes are alike.
I can … draw polygon shapes.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 37

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 38

Convince Me! Draw a quadrilateral with 4 sides that are the same length and with 4 right angles. Write 2 names for the quadrilateral.

Guided Practice

Draw each shape. Complete the sentences.
Question 1.
Draw a polygon with 3 vertices.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 39
The polygon also has _______ sides.
The polygon is a ________
Answer:
The polygon also has three sides.
The polygon is a triangle.

Question 2.
Draw a polygon with 6 sides.
The polygon also has _______ angles.
The polygon is a _______
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 25
The polygon also has six angles.
The polygon is a hexagon.

Independent Practice

Draw each shape. Complete the sentences.

Question 3.
Draw a polygon with 3 vertices and I right angle.
The polygon also has _______ sides.
The polygon is a _______
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 26
The polygon also has three sides.
The polygon is a right angle.

Question 4.
Draw a quadrilateral with opposite sides that are the same length.
The polygon also has _______ vertices.
The polygon is a _______
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-21
The polygon also has four vertices.
The polygon is a Rectangle.

Question 5.
Draw a polygon with 4 sides that are the same length.
The polygon also has _______ angles.
The polygon is a _______
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-22
The polygon also has four angles.
The polygon is a square.

Question 6.
Draw a polygon with 4 sides that are different lengths.
The polygon also has _______ angles.
The polygon is a _______
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 31
The polygon also has four angles.
The polygon is a quadrilateral

Question 7.
Draw a polygon with 5 vertices and 3 sides that are the same length.
The polygon also has _______ sides in all.
The polygon is a _______
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 27
The polygon also has five sides in all.
The polygon is a pentagon

Question 8.
Higher Order Thinking Can you draw a polygon with 3 vertices and 4 sides? Explain.
Answer: No

Problem Solving

Solve the problems below.
Question 9.
Be Precise Draw a rectangle with 4 equal sides.
What is another name for this shape?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answer-Key-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-22
The polygon also has four angles.
The polygon is a square.

Question 10.
Draw 3 shapes. The first shape is a quadrilateral. The number of vertices in each shape increases by one.
Name the third shape. __________
Answer:
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 32
The polygon has five sides and five vertices.
The name of the shape is a pentagon.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 25
The polygon also has six angles.
The polygon is a hexagon.

Question 11.
Higher Order Thinking The owner of Joe’s Fish Market wants a new sign. He wants the sign to have curved sides. Draw a sign for Joe’s Fish Market.
Is the sign a polygon? Explain.
Answer: No the sign of Joe’s fish market is not a polygon.

Question 12.
Assessment Practice David drew two different polygons. One of the polygons was a square. If David drew 9 sides and 9 vertices in all, what other polygon did David draw?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 40
Answer: option D

Lesson 13.4 Cubes

Solve & Share
m Describe the two shapes in 4 or more ways. Tell how they are different and how they are the same. Use a tool to include measurements in your description.
I can … draw cubes and describe how they look.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 41

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 42

Convince Me! What solid figure has 6 equal faces? What is the shape of each face?

Guided Practice

Circle the cubes in the group of shapes. Be ready to explain how you know they are cubes.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 43
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-43

Question 2.
Use the dot paper. Draw a cube.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 44
Answer:

Independent Practice

Decide if the shape is a cube. Then draw a line from each shape to cube or NOT a cube.
Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 45
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Topic-13-Shapes-and-Their-Attributes-45

Question 4.
Trace the cube shown below.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 46
How many faces can you see?
________ faces
Answer: 6 faces

Algebra Use what you know about cubes to write an equation and solve each problem.
Question 5.
How many vertices do these two cubes have in all?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 47

Answer: 8 + 8 = 16
Thus there are 16 vertices in two cubes.

Question 6.
How many faces do these two cubes have in all?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 48
Answer:
6 + 6 = 12
Thus there are 12 faces in two cubes.

Problem Solving

Use what you know about cubes to solve each problem.
Question 7.
Explain Scott is holding a solid figure with 6 equal faces, 12 edges, and 8 vertices. Scott says the figure is a cube. Carmen says the figure is a square. Who is correct? Explain.
Answer:
Cube or Cuboid has 6 equal faces, 12 edges, and 8 vertices.

Question 8.
Vocabulary Circle the vocabulary word that completes the sentence.
vertices
faces
edges
A cube has 6 _________.
Answer: A cube has 6 faces.

Question 9.
Higher Order Thinking Use a place-value ones cube or another solid cube. Look at the cube as you turn it. Turn the cube in any direction.
What is the greatest number of faces you can see at one time? Explain.
Answer:

Question 10.
Assessment Practice Complete the sentences about a cube.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 49
A cube is a solid ________.
A cube has ________ equal faces, ________ vertices, and _______ edges.
Answer:
A cube is a solid shape.
A cube has 6 equal faces, 8 vertices, and 12 edges.

Lesson 13.5 Equal Shares

Solve & Share
How many equal squares cover this rectangle? How could you show this with an addition equation?
I can … cover rectangles with equalsize squares and count to find the total number of them.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 50
__________ equal squares
Equation: _________

Answer:
20 equal squares
Equation: 4 × 5 = 20

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 51

Convince Me! Explain how you can cover a rectangle with equal-sized squares to help you find the total number of them.

Guided Practice

Solve.
Question 1.
Use square tiles to cover the rectangle. Trace the tiles. Column 1 is done for you.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 52

Question 2.
Count and add. How many squares cover the rectangle?
Add by rows: ________ + ________ + ______ = _______
Add by columns:
________ + ________ + ______ + ________ + ________ + ______ = _______

Independent Practice

Use square tiles to cover each rectangle. Trace the tiles. Count the squares.
Question 3.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 53
Add by rows: ________ + ________ + ________ + ______ = _______
Add by columns:
________ + ________ + ______ + ________ + ________ = _______
Answer:

Question 4.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 54
Add by rows: ________ + ________ + ________ + ______ = _______
Add by columns:
________ + ________ + ______ + ________ + ________ = _______
Answer:

Question 5.
Number Sense Draw a rectangle that is made up of 6 equal squares.
Answer:

Problem Solving

Solve each problem.
Question 6.
Look for Patterns Lisa bakes cornbread. She cuts it into equal square pieces. How many equal squares do you see? Write two equations to show the total number of square pieces.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 55
Rows: _____ + _____ + _____ + _____ + _____ + _____ = _____ pieces
Columns: _____ + _____ + _____ + _____ = _____ pieces
Answer:

Question 7.
Vocabulary Label the columns and the rows for the large square below.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 56
Answer:

Question 8.
Higher Order Thinking Look at the large square in Item 7. What do you notice about the number of rows and the number of columns? Explain.
Answer:

Question 9.
Assessment Practice Count the equal squares in the rows and columns of the rectangle. Then use the numbers on the cards to write the missing numbers in the equations.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 57
Row = _____ + ______ = ______
Columns = ______ + ______ + ______ + ______ + ______ + ______ + ______ = ______
Answer:

Lesson 13.6 Partition Shapes

Solve & Share
Fold a paper square one time to make equal shares. How many equal shares are there? Fold a different square 2 times to make equal shares. How many equal shares are there? Draw your fold lines on the squares below. What can you say about the number of folds and the number of equal shares?
I can … show circles and rectangles in halves, thirds, and fourths.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 58

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 59

Convince Me! Show this rectangle with three equal shares. How many thirds is one share? How many thirds is the whole rectangle?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 60

Guided Practice

Solve each problem.
Question 1.
Show each square in halves. Show four different ways.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 61

Question 2.
Tell what part of the whole each equal share is. Write a half of, a third of, or a fourth of.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 62
Answer:

Independent Practice

Show each shape with the number of equal shares given. Show 2 ways. Then complete the sentences.
Question 3.
3 equal shares
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 63
Each share is ________ the whole.
Each whole is ______________.
Answer:

Question 4.
4 equal shares
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 63
Each share is _________ the whole.
Each whole is __________.
Answer:

Question 5.
2 equal shares
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 64
Each share is _________ the whole.
Each whole is __________.
Answer:

Question 6.
Higher Order Thinking Draw what comes next.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 65
Answer:

Problem Solving

Solve each problem.
Question 7.
Model Leon cut a waffle into halves. Draw lines to show 3 different ways he could have cut the waffle.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 66
Answer:

Question 8.
enVision® STEM Tina is planting a garden. She wants to have equal parts for beans, for tomatoes, and for peppers. Draw a picture of how she could plant her garden.
Answer:

Question 9.
Higher Order Thinking Draw lines on the picture to solve the problem. 4 friends want to share a watermelon. How could they cut the watermelon so each friend gets an equal share?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 67
Answer:
Each friend will get __________.
Answer:

Question 10.
Assessment Practice Matt wants a flag that shows fourths. Which flags could Matt use? Choose all that apply.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 68
Answer:

Lesson 13.7 Equal Shares, Different Shapes

Solve & Share
Use a crayon to show 4 equal shares of this pizza. Compare your answer with a partner. Did you both make 4 equal shares? Do your shares look the same?
I can … make equal shares that do not have the same shape.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 69

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 70

Convince Me! How can you check to make sure all of the shares are equal?

Guided Practice

Draw lines to show 2 equal shares. Each way should be different.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 71

Question 2.
How many squares are in each equal share of the rectangles?
Answer:

Question 3.
Describe the equal shares and the whole.
Each share is a half of the whole.
Each whole is two halves.

Independent Practice

Draw lines in each rectangle to show 4 equal shares. Each way should be different. Then answer the questions.
Question 4.
Show equal shares that are the same shape.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 72
Show equal shares that are different shapes.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 73
Answer:

Question 5.
How many squares are in each equal share in Item 4?
Answer:

Question 6.
Describe the equal shares and the whole in Item 4.
Each share is ___________ the whole.
Each whole is ___________.
Answer:

Draw lines to show 3 equal shares in two different ways.
Question 7.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 74
Answer:

Question 8.
Higher Order Thinking How can equal shares in a rectangle have different shapes?
Answer:

Problem Solving

Solve each problem.
Question 9.
Allen wants to share this pan of corn bread with 3 friends. Allen and his friends will each get an equal share.
How many pieces will be in each share?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 75
___________ pieces
Answer:

Question 10.
Explain Greg says that equal shares can be different in shape and size. Is Greg correct? Explain.
Answer:

Question 11.
Higher Order Thinking Donna drew the line in this rectangle to make 2 equal shares. Are the shares equal? Why or why not?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 76
Answer:

Question 12.
Assessment Practice Meg shows a rectangle with 3 equal shares that are NOT the same shape. Which could be Meg’s rectangle?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 77
Answer:

Lesson 13.8 Problem Solving

Repeated Reasoning
Solve & Share
Design two different flags. Draw 15 equalsize squares in each flag. Use rows and columns.
Make three equal shares of different colors in each flag. Then write an equation for each flag to show the total number of squares.
I can … use repeated reasoning to show rectangles with rows and columns and create designs with equal shares.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 78
Thinking Habits Does something repeat in the problem? How can the solution help me solve another problem?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 79

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 80

Convince Me! How do you know each share in Design 2 is a fourth of the whole square?

Guided Practice

Solve the problem. Use crayons to color. Practice
Question 1.
Hamal is painting a design. The design must have 3 colors with an equal share for each color. Create two possible designs for Hamal.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 81

Independent Practice

Solve each problem. Use crayons to color. Explain your work.
Question 2.
Marie wants to put a rectangular design on a T-shirt. The design must have 4 colors with an equal share for each color. Create two possible designs for Marie.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 82
Answer:

Question 3.
Grant wants to put a circle design on his toy car. The design must have 3 colors with an equal share for each color. Create two possible designs for Grant.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 83
Answer:

Problem Solving

Performance Task
Tile Design Ms. Walton created this rectangular file design. What share of the design is orange? What share of the design is yellow? How many shares is the whole design? How many thirds is the whole?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 84
Question 4.
Make Sense How does Ms. Walton’s design show equal shares? Explain.
Answer:

Question 5.
Reasoning What share of the design is orange? What share of the design is yellow? How many shares is the whole design? How many thirds is the whole?
Answer:

Question 6.
Generalize Copy the tile design above onto this grid. Then color it orange and yellow to match the design shown above.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 85
How did you copy the design? Describe one or two shortcuts you used.
Answer:

Topic 13 Fluency Practice Activity

Follow the path
Find each sum or difference. Then color a path from Start to finish. Follow the sums and differences that are even numbers. You can only move up, down, right, or left.
I can …add and subtract within 100.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 86

Topic 13 Vocabulary Review

Understand Vocabulary

Write always, sometimes, or never.
Word List
• angle
• hexagon
• cube
• pentagon
• edge
. polygon
• equal shares
• quadrilateral
• face
• right angle
• fourths
• thirds
• halves
• vertex

Question 1.
A cube has exactly 4 faces. _________
Answer:

Question 2.
A right angle forms a square corner. ___________
Answer:

Question 3.
Quadrilaterals are squares. ___________
Answer:

Question 4.
A solid figure with faces has edges. ___________
Answer:

Draw a line from each term to its example.
Question 5.
hexagon
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 87
Answer:

Question 6.
pentagon
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 88
Answer:

Question 7.
vertex
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 89
Answer:

Use Vocabulary in Writing
Question 8.
Tell how you can divide a square into two equal shares. Then tell how you can divide that same square into 3 equal shares. Use terms from the Word List.
Answer:

Topic 13 Reteaching

Set A

You can name a plane shape by its number of sides and vertices.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 90

Write the number of sides and vertices. Name the shape.
Question 1.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 91
_________ sides
_________ vertices
Shape: ________
Answer:

Question 2.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 92
_________ sides
_________ vertices
Shape: ________
Answer:

Set B

You can name a polygon by the number of its angles.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 93

Write the number of angles. Then name the shape.
Question 3.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 94
________ angles
Shape: ________
Answer:

Question 4.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 95
________ angles
Shape: ________
Answer:

Set C

You can draw a polygon with a given number of sides, vertices, or angles.
Draw a polygon with 4 sides. Two sides have different lengths.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 96
Draw a polygon with 5 vertices.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 97
Draw a polygon with 3 angles. One angle is a right angle.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 98

Draw each polygon described.
Question 5.
6 sides
Answer:

Question 6.
3 vertices
Answer:

Question 7.
5 sides and 2 right angles
Answer:

Question 8.
8 angles
Answer:

Set D

You can describe and draw cubes.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 99

Question 9.
Cross out the shapes that are NOT cubes.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 100
Answer:

Question 10.
Draw a cube. Use the dots to help you.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 13 Shapes and Their Attributes 101
Answer:

Set E

Reteaching Continued
You can cover a rectangle with squares.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 102
Count by rows: 3 + 3 = 6
Count by columns: 2 + 2 + 2 = 6
6 squares cover the rectangle.

Use square tiles to cover the rectangle. Trace the tiles. Then count the squares.
Question 11.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 103
__________ squares cover the rectangle.
Answer:

Set F

You can show circles and rectangles with equal shares.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 104

Show each shape with the given number of equal shares. Show 2 ways.
Question 12.
halves Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 105
Answer:

Question 13.
thirds Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 106
Answer:

Question 14.
fourths Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 107
Answer:

Set G

Equal shares can be different shapes. This is one way to show this rectangle with 3 equal shares.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 108
Each equal share is 4 squares.

Draw lines to show 2 more ways these rectangles can have 3 equal shares.
Question 15.
equal shares that are NOT all the same shape
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 109
Answer:

Question 16.
equal shares that are all the same shape
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 110
Answer:

Set H

Thinking Habits Repeated Reasoning
Does something repeat in the problem?
How can the solution help me solve another problem?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 111

Use the design shown. Create a different design with 3 equal shares.
Question 17.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 112
Answer:

Topic 13 Assessment Practice

Question 1.
Which polygons are pentagons?
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 113
Answer:

Question 2.
Rita draws a polygon. It has fewer than 8 sides and more angles than a square. Which shape did Rita draw?
A. triangle
B. rectangle
C. hexagon
D. quadrilateral
Answer:

Question 3.
Which rectangles are shown in fourths? Choose all that apply.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 114
Answer:

Question 4.
Draw a polygon with 4 angles. Make one angle a right angle. Then name the polygon.
Name: ______________
Answer:

Question 5.
Is the polygon a quadrilateral? Choose Yes or No.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 115
Answer:

Question 6.
Mandy draws a polygon with 6 sides and 6 angles. Which shape did she draw?
A. pentagon
B. hexagon
C. octagon
D. quadrilateral
Answer:

Question 7.
Name the shape below. Write 3 things that describe the shape.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 116
Answer:

Question 8.
Draw the polygon described below.
Then complete the sentence.
I have 2 fewer sides than a pentagon. I have I less angle than a square. I have one right angle.
The shape is a __________.
Answer:

Question 9.
Complete the sentence to name and describe the solid figure below.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 117
A _______ has _______ faces, _______ vertices, has _______ edges.
Answer:

Question 10.
Show this circle with 2 equal shares. Then complete the sentences.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 118
Each share is a ________ of the whole.
The whole is _________ halves.
Answer:

Question 11.
Brad says there are only two ways to divide the same rectangle below into 3 equal shares. Do you agree? Use words and pictures to explain.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 119
Answer:

Question 12.
Count the number of squares in the rows and columns of the rectangle. Use the numbers on the cards to write the missing numbers in the equations.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 120
Rows: _____ + _____ + _____ = ______ squares
Columns: _____ + _____ + _____ + _____ + _____ = _____ squares
Answer:

Question 13.
Kerry wants a design that shows thirds. Which designs could Kerry use? Choose all that apply.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 121
Answer:

Question 14.
Is the solid figure a cube? Choose Yes or No.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 122
Answer:

Question 15.
Use the dot paper. Draw a cube.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 123
Answer:

Question 16.
Divide the rectangle into rows and columns of squares the same size as the green square. Then count and record the number of squares.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 124
________ squares
Answer:

Topic 13 Performance Task

Happy Home Tina and her family moved into a new home. They bought different things for each room.

Question 1.
They hang pictures on the wall. Name the shape of each picture frame.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 125
Answer:

Question 2.
The rug in the kitchen has 5 sides and 5 vertices. Draw the shape of the rug.
Name the shape. ___________
Answer:

Question 3.
The wallpaper uses this pattern.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 126
Name the shape in the pattern.
Write the number of sides, vertices, and angles in the shape.
_______ sides _______ vertices ________ angles
Answer:

Question 4.
The living room has 2 end tables.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 127
Circle the table that is a cube. Explain.
Answer:

Question 5.
Tina has a new quilt for her bed. Her quilt has this design.
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 128
What share is green? ___________
What share is yellow? _________
Answer:

Question 6.
Tina’s mother is making a quilt with smaller squares. She wants the quilt to have i 4 colors. Each color has an equal share.
Part A
Use 4 colors to make a quilt design below. Make the equal shares the same shape.
Design 1
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 129

Part B Use 4 colors to make a different quilt design below. Make equal shares that are not all the same shape.
Design 2
Envision Math Common Core Grade 2 Answers Topic 13 Shapes and Their Attributes 130
Answer:

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *