enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length

enVision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length

Essential Question:
How can you add and subtract lengths?

Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 1

enVision STEM Project: Modeling Land, Water, and Length
Find Out Find and share books and other sources that show the shapes and kinds of land and water in an area. Draw a picture or make a model to show the land or water in an area.
Journal: Make a Book Show what you learn in a book. In your book, also:

  • Draw a picture to show the shape of some land or water in your area.
  • Make up a math story about lengths. Draw a picture to show how to solve the problem in your story.

Review What You Know

Vocabulary
Question 1.
Circle the measuring unit that is better to estimate the length of a room.
meter
centimeter
Answer: centimeter

Question 2.
Circle the number of feet in 1 yard.
2 feet
3 feet
4 feet
12 feet
Answer: 3 feet

Question 3.
The clock shows the time a math class begins. Circle a.m. or p.m.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 2
Answer: 10 a.m.

Estimate
Question 4.
Estimate the length of the eraser in centimeters.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 3
About _______ centimeter
Answer: 4 centimeter

Compare
Question 5.
A sidewalk is 632 yards long. A jogging trail is 640 yards long.
Use <, >, or = to compare the lengths.
632 Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 4 640
Answer: 632 < 640

Rectangles
Question 6.
Label the 2 missing lengths of the sides of the rectangle.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 5
Answer: The missing lengths are 3cm and 4 cm.
In the rectangle opposite sides are equal. So, the 2 missing lengths of the sides of a rectangle are 3cm and 4cm.

Pick a Project

PROJECT 14A
How tall are Ferris wheels?
Project: Write a Ferris Wheel Story
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 6

PROJECT 14B
How big are insects?
Project: Make Insect Drawings
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 7

PROJECT 14C
How can you measure if you do not have tools?
Project: Make a Measurement Poster
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 8

PROJECT 14D
How is some food grown?
Project: Draw a Garden Plan
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 9

Lesson 14.1 Add and Subtract with Measurements

Solve & Share
The ant crawled along the edge of this blue rectangle. Measure the total distance the ant crawled. Show your work and be ready to explain it.
I can … solve problems by adding or subtracting length measurements.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 10

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 11

Convince Me! Explain how to find the distance around a square park that is 2 miles long on each side.

Guided Practice

Decide if you need to add or subtract. Then write an equation to help solve each problem.
Question 1.
What is the distance around the baseball card?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 12

Question 2.
What is the distance around the puzzle?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 13
Distance around: _________ in.
Answer:
The puzzle has four sides one side is 12in and 15in.
The opposite side of 12in is also 12in and the opposite side of 15in is also 15in.
The total distance around the puzzle is 15 + 15 + 12 + 12 = 54
The distance around the puzzle is 54in.
Independent Practice

Decide if you need to add or subtract. Then write an equation to help solve each problem.
Question 3.
What is the distance around the door?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 14
_________
Distance around: ________ ft
Answer:
The door has four sides one side is 3ft and 7ft.
The opposite side of 3ft is also 3ft and the opposite side of 7ft is also 7ft.
The total distance around the door is 3 + 3 + 7 + 7 = 20
The distance around the door is 20ft.

Question 4.
What is the distance around the cell phone?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 15
___________
Distance around: _________ in.
Answer:
The cell has four sides one side is 4in and 2in.
The opposite side of 2in is also 2in and the opposite side of 4in is also 4in.
The total distance around the cell is 2 + 2 + 4 + 4 = 12
The distance around the cell is 12in.

Question 5.
How much longer is the red scarf than the blue scarf?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 16
________ in. longer
Answer:
Given that,
The length of the red scarf is 60in.
The length of the blue scarf is 45in.
Red scarf – blue scarf = 60 – 45 = 15
The red scarf is 15in longer than a blue scarf.

Question 6.
Algebra What is the length of the shorter side of the rectangle?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 17
Complete the equation to solve.
20+ _______ + 20 + _______ = 60
The shorter side is ________ centimetres.
Answer:
The Given that,
The length of the longer side of the  rectangle is 20cm
The other side of the longer side is also 20cm
But the given equation is
20 + 20 = 60
40 = 60
60 – 40 = 20
20 can be divided into 2 shorter sides so, one shorter side is 10 and another shorter side is 10.
The shorter side is 20 centimetres.

Problem Solving

Decide if you need to add or subtract. Then write an equation to help solve each problem.
Question 7.
Model Ashley’s sunflower is 70 inches tall. Kwame’s sunflower is 60 inches tall. How much taller is Ashley’s sunflower than Kwame’s sunflower?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 18
_________ inches taller
Answer:
Given that,
The length of Ashley’s sunflower is 70 inches.
The length of Kwame’s sunflower is 60 inches.
70 – 60 = 10
Ashley’s sunflower is 10inches longer than Kwame’s sunflower.

Question 8.
Model Ben compares the length of a leaf and a plant. The leaf is 15 centimetres. The plant is 37 centimetres. How much shorter is the leaf than the plant?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 19
__________ centimeters shorter
Answer:
Given that,
The total length of the leaf is 15 centimeters.
The total length of the plant is 37 centimeters.
37 – 15 = 22
The length of the leaf is 22 centimeters shorter than the length of the plant.

Question 9.
Higher Order Thinking Tyler threw a ball 42 feet and then 44 feet. Sanjay threw a ball 38 feet and then 49 feet. Who threw the longer distance in all? Show you work.
Answer:
Given that,
Tyler threw a ball is 42 feet and then 44 feet.
Tyler threw a ball in total = 42 + 44 = 86
Sanjay threw a ball is 38 feet and then 49 feet.
Sanjay threw a ball in total = 38 + 49 = 87
Sanjay threw a ball longer distance than Tyler.

Question 10.
Assessment Practice What is the distance around the placemat?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 20
A. 28 in.
B. 39 in.
C. 56 in.
D. 66 in.
Answer:
The placemat has four sides one side is 121in and 17in.
The opposite side of 11in is also 11in and the opposite side of 17in is also 17in.
The total distance around the placemat is 11 + 11 + 17 + 17 = 56
The distance around the placemat is 56in.
C is the correct option.

Lesson 14.2 Find Unknown Measurements

Solve & Share
Julie and Steve each cut a piece of yarn. The total length of both pieces is 12 cm. Measure each piece of yarn. Circle Julie and Steve’s pieces. Then explain your thinking.
I can … add or subtract to solve problems about measurements.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 21

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 22

Convince Me! How does drawing a yardstick help you solve the problem above?

Guided Practice

Write an equation using a ? for the unknown number. Solve with a picture or another way.
Question 1.
A square stamp measures 2 centimeters in length. How many centimeters long are two stamps?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 23

Anawer: 2+2 = 4

Question 2.
Stuart’s desk is 64 centimeters long. His dresser is 7 centimeters longer than his desk. How long is Stuart’s dresser?
________ cm
Answer:
Given that,
Stuart’s desk is 64 centimeters long. His dresser is 7 centimeters longer than his desk.
64 + 7 = 71 centimeters
Thus his dresser is 71 centimeter long.

Independent Practice

Write an equation using a ? for the unknown number. Solve with a picture or another way.
Question 3.
Filipe’s pencil box is 24 centimeters long. Joe’s pencil box is 3 centimeters shorter than Filipe’s. How long is Joe’s pencil box?
_________ cm
Answer:
Given that
Filipe’s pencil box is 24 centimeters long. Joe’s pencil box is 3 centimeters shorter than Filipe’s.
24 – 3 = 21 centimeters
Thus Joe’s pencil box is 21 centimeters.

Question 4.
Clark threw a red ball and a blue ball. He threw the red ball 17 feet. He threw the blue ball 7 feet farther. How far did Clark throw the blue ball?
__________ ft
Answer:
Given that,
Clark threw a red ball and a blue ball. He threw the red ball 17 feet.
He threw the blue ball 7 feet farther.
17 + 7 = 24 feet.Question 5.
en Vision® STEM Ashlie’s map shows where animals, land, and water are at a zoo. The distance around her map is 38 inches. What is the length of the missing side?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 24
____________ inches
Answer: The length of the missing side in the given map is 11 in.

Problem Solving

Solve each problem.
Question 6.
Make Sense A brown puppy is 43 centimeters tall. A spotted puppy is 7 centimeters shorter than the brown puppy. A white puppy is 14 centimeters taller than the brown puppy. How tall is the spotted puppy? Think about what you need to find.
_______ cm

Answer:
Given that,
the brown puppy is 43 centimeters tall.
A spotted puppy is 7 centimeters shorter than a brown puppy.
A white puppy is 14 centimeters taller than the brown puppy.
43 – 7 = 36 centimeters
Thus spotted puppy is 36 centimeters tall.

Question 7.
Vocabulary Complete the sentences using the terms below.
foot
yard
inch
A paper clip is about 1 _______ long.
My math book is about 1 ________ long.
A baseball bat is about 1 ________ long.
Answer:
A paper clip is about 1 inch long.
My math book is about 1 foot long.
A baseball bat is about 1 yard long

Question 8.
Higher Order Thinking Jack jumped 15 inches. Tyler jumped I inch less than Jack and 2 inches more than Randy. Who jumped the farthest? How far did each person jump?
Answer:
Given that,
Jack jumped = 15 inches
Tyler jumped 1 inch less than jack
Tyler jumped = 14 inches
Randy jumped = 14 + 2 = 16
Randy jumped farthest.

Question 9.
Assessment Practice Kim was 48 inches tall in January. She grew 9 inches during the year. How tall is Kim at the end of the year? Write an equation with an unknown and then draw a picture to solve.
Answer:
Given that,
Kim was tall in January = 48 inches
Kim grew during the year = 9 inches
Total Kim tall at the end of the year = 48 + 9 = 57 inches

Lesson 14.3 Continue to Find Unknown Measurements

Solve & Share
Alex has a piece of ribbon that is 45 feet long. He cuts the ribbon. Now he has 39 feet of ribbon. How many feet of ribbon did Alex cut off? Draw a picture and write an equation to solve. Show your work.
I can … add and subtract to solve measurement problems by using drawings and equations.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 25

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 26

Convince Me! How does writing an equation help you solve the problem above?

Guided Practice

Write an equation using a ? for the unknown number. Solve with a picture or another way.
Question 1.
A plant was 15 inches tall. It grew and is now 22 inches tall. How many inches did the plant grow?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 27
Answer: 15 + 7 = 22

Question 2.
Each bus is 10 meters long. Each boat is 7 meters long. What is the total length of two buses and two boats?
Answer:
Given that,
Total number of buses = 2
Length of each bus = 10
Total length of two buses = 2 × 10 = 20
Total number of boats = 2
Length of each boats = 7
Total length of two boats = 7 × 2 = 14
Therefore, total length of two buses and two boats = 20 + 14 = 34

Independent Practice

Write an equation using a ? for the unknown number. Solve with a picture or another way.
Question 3.
Brent’s rope is 49 inches long. He cuts off some of the rope and now it is 37 inches long. How much rope did Brent cut off?
Answer:
Given that,
The total length of Brent’s rope = 49 inches
He cut off some of the rope and now it is = 37 inches
Brent cut off rope = 49 – 37 = 12inches
Question 4.
Sue ran for some meters and stopped. Then she ran another 22 meters for a total of 61 meters in all. How many meters did she run at first?
Answer:
Given that,
Sue ran total meters in all = 61 meters
Sue ran some meters from 61 meters = 22 meters
Sue rum at first time  = 61 – 22 = 39

Question 5.
Algebra Solve each equation. Use the chart.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 28
Answer:
Problem Solving

Solve each problem.
Question 6.
Make Sense The yellow boat is 15 feet shorter than the green boat. The green boat is 53 feet long. How long is the yellow boat? Think about what you are trying to find. Write an equation to solve. Show your work.
________ ft
Answer:
Given that,
The total length of Green boat = 53 feets
Length of the yellow boat is 15 feet shorter than green boat = 53 – 15 = 38 feets
Length of the yellow boat is 38 feets
Question 7.

Vocabulary Steve measured the length of his desk. It measured 2 units.
Circle the unit Steve used.
meter
foot
centimeter
inch
Lori measured the length of her cat. It measured 45 units.
Circle the unit Lori used.
centimeter
yard
inch
foot
Answer:
Steve used:
Meter
Lori used
Centimeter

Question 8.
Higher Order Thinking Lucy’s ribbon is I foot long. Kathleen’s ribbon is 15 inches long. Whose ribbon is longer and by how many inches? Explain your thinking.
Answer:
Given that,
Lucy’s ribbon = 1 foot long
1 foot = 12 inches
Kathleen’s ribbon = 15 inches
Kathleen’s ribbon is longer than Lucy’s ribbon.

Question 9.
Assessment Practice Mary’s water bottle is 25 cm long. Joey’s water bottle is 22 cm long. Ella’s water bottle is 17 cm long.
Which statements are correct? Choose all that apply.
☐ Mary’s bottle is 8 cm longer than Ella’s.
☐ Joey’s bottle is 6 cm longer than Ella’s.
☐ Joey’s bottle is 3 cm shorter than Mary’s.
☐ Ella’s bottle is 8 cm longer than Mary’s.
Answer: Mary’s bottle is 8 cm longer than Ella’s and Joey’s bottle is 3 cm shorter than Mary’s are correct.

Lesson 14.4 Add and Subtract on a Number Line

Solve & Share
Amelia walks 18 blocks on Monday and 5 blocks on Tuesday. How many blocks does she walk in all?
Use the number line to show how many blocks Amelia walks. Then write an equation to show your work.
I can … add and subtract on a number line.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 29

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 30

Convince Me! Explain how to add 14 inches and 11 inches using a number line.

Guided Practice

Use the number lines to add or subtract.
Question 1.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 31

Question 2.
28 – 14 = _______
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 32
Answer:
Subtraction of 28 and 14 is
28 – 14 = 14

Independent Practice

Use the number lines to add or subtract.
Question 3.
80 – 35 = ________
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 33
Answer:
Subtraction of 80 and 35 is
80 – 35 = 45

Question 4.
19+ 63 = ________
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 33
Answer:
Addition of 19 and 63
19 + 63 = 82

Question 5.
Higher Order Thinking Use the number line to show 15 inches plus O inches. Explain your thinking.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 32
Answer:
15 inches + 0 inches = 15 inches

Question 6.
Number Sense Show each number below as a length from 0 on the number line. Draw four separate arrows.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 34
Answer:

Problem Solving

Use the number line to solve each problem.
Question 7.
Use Tools A football team gains 15 yards 1 on its first play. The team gains 12 yards on its second play. How many yards does the team gain in two plays?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 35
__________ yards
Answer:

Given that,
A football team gains on its first play = 15 yards.
A football team gains on its second play =12 yards.
Food ball team gains in two plays = 15 + 12 = 27 yards.

Question 8.
Use Tools Mia buys 25 feet of board. She uses 16 feet of board for a sandbox. How many feet of board does she have left?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 36
_________ feet
Answer:
Given that,
Total length of board Mia buy = 25 feets
She uses a board for sand box = 16 feets
How many feets of board she left = 25 – 16 = 9

Question 9.
Higher Order Thinking The runners on the track team ran 12 miles on Monday. On Tuesday, they ran 6 more miles than they ran on Monday. How many miles did they run in all on both days?
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 35
_________ miles
Answer:
Given that,
The runners on the track team ran on Monday = 12 miles
The runners on the track team ran on Tuesday = 6 more miles than Monday = 6miles + 12miles = 18miles
They ran in all on both days = 12 miles+ 18 miles = 30 miles

Question 10.
Assessment Practice Deb has two pencils. One pencil is 9 cm long and the other pencil is 13 cm long. What is the total length of both pencils?
Use the number line to show your work.
Envision Math Common Core 2nd Grade Answers Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 35
___________ centimeters
Answer:
Given that,
Deb has two pencils
The total length of one pencil = 9 centimeters
The total length of other pencils = 13 centimeters
Total length of both the pencils = 9 centimetres + 13 centimetres = 22 centimetres

Lesson 14.5 Problem Solving

Use Appropriate Tools
Solve & Share

Choose a tool to solve each part of the problem. Be ready to explain which tools you used and why.
Which line is longer? How much longer? Draw a line that is that length.
I can … choose the best tool to use to solve problems.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 37

Thinking Habits Which of these tools can I use?
counters
paper and pencil cubes
place-value blocks
measuring tools
string
number line
technology
Am I using the tool correctly?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 38

Visual Learning Bridge
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 39

Convince Me! Explain why counters are NOT the best tool to use to solve the problem above.

Guided Practice

Choose a tool to use to solve the problem. \ Show your work. Explain why you chose that tool and how you got your answer.
Question 1.
Sara cut 19 centimeters of ribbon into two pieces. One piece is 11 centimeters long. How long is the other piece?
Answer:
Given that,
Sara cut 19 centimeters of ribbon into two pieces.
The length of one piece = 11 centimetres
The length of other piece = 19 centimetres – 11 centimetres = 8 centimetres.
The length of other pieces = 8 centimeters.

Independent Practice

Solve each problem. Show your work.
Question 2.
Work with a partner. Measure each other’s arm from the shoulder to the tip of the index finger. Measure to the nearest inch. Whose arm is longer and by how much?
Choose a tool to use to solve the problem. Explain why you chose that tool and how you got your answer.
Answer:

Question 3.
Marcel jumped 39 centimeters high. Jamal jumped 48 centimeters high. How much higher did Jamal jump than Marcel?
Which tool would you NOT use to solve this problem? Explain.
Answer:
Given that,
Marcel jumped = 39 centimetres
Jamal jumped = 48 centimetres
Jamal jumped more than Marcel.

Place value box tool is not used for solving the problem.

Problem Solving

Performance Task
Sailboats Zak is measuring sailboats at the dock. Mr. Lee’s sailboat is 64 feet long. Ms. Flint’s sailboat is 25 feet shorter than Mr. Lee’s boat. Help Zak find the length of Ms. Flint’s boat.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 40

Question 4.
Use Tools Which tool would you NOT use to solve this problem? Explain.
Answer:

Question 5.
Be Precise Will you add or subtract to solve the problem?
______________
Write an equation. Use ? for the unknown.
______________
What unit of measure will you use?
______________
Answer:

Question 6.
Explain What is the length of Ms. Flint’s boat? Did you use a tool to solve the problem? Explain.
Answer:
Given that,
The length of Ms. Flint’s boat = 25 feet shorter than Mr. Lee’s boat.
Mr. Lee’s boat = 65 feets.
Length of the Ms. Flint’s boat = 65

Topic 14 Fluency Practice

Follow the path
Color a path from Start to Finish. Follow the sums and differences that are odd numbers. You can only move up, down, right, or left.
I can … add and subtract within 100.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 41

Topic 14 Vocabulary Review

Understand Vocabulary
Choose a term from the Word List to complete each sentence.
Word List
• centimeter (cm)
• foot (ft)
• height
• inch (in.)
• length
• mental math
• meter (m)
• yard (yd)

Question 1.
The length of your finger can best be measured in centimeters or ___________.
Answer:
The length of your finger can best be measured in centimetres or inches.

Question 2.
100 ________ equals 1 meter.
Answer:
100 centimetres equals to 1 meter.

Question 3.
__________ is how tall an object is from bottom to top.
Answer:
Height is how tall an object is from bottom to top.

Write T for true or F for false.
Question 4.
_______ 1 yard is 5 feet long.
Answer:
False

Question 5.
________ 12 inches is I foot long.
Answer:
True

Question 6.
________ A centimeter is longer than a meter.
Answer:
False

Question 7.
_________ You can do mental math in your head.
Answer:
False

Use Vocabulary in Writing
Question 8.
Tell how to find the total length of two pieces of string. One piece of string is 12 inches long. The other piece is 9 inches long. Use terms from the Word List.
Answer:
Given that,
The total length of one piece of string = 12 inches
The total length of other pieces of string = 9 inches
The total length of two pieces = 12 inches + 9 inches = 21 inches

Topic 14 Reteaching

Set A

What is the distance around the front of the bookcase?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 42
Add the lengths. Write an equation.
4+ 3+ 4+ 3 = 14
Distance around: 14 feet

Write an equation to help solve.
Question 1.
What is the distance around the front of the crayon box?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 43
Distance around: _________ cm
Answer:
Given that,
The crayon box has four sides
The length of the two sides is 12cm and 9cm.
The opposite side of 12 cm is also 12 cm.
The opposite side of 9cm is also 9 cm
Total distance around crayon box = 12 + 12 + 9 + 9 = 42 centimetres.

Set B

A kite string is 27 feet long. Some of the string is cut off. Now the kite string is 18 feet long. How many feet of kite string were cut off?
Write an equation and draw a picture.
27 – ? = 18 or 18+? = 27
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 44

Write an equation using a ? for the unknown number. Then draw a picture to solve.
Question 2.
A piece of yarn is 42 inches long. Mia cuts some of it off. It is now 26 inches long. How much yarn did Mia cut off?
Answer:
Given that,
A piece of yarn = 42 inches long
Mia cuts some of it and now it is = 26 inches
Mia cut off yarn = 42 – 26 = 16 inches

Set C

A book measures 10 inches long. Another book measures 13 inches long. What is the total length of both books?
You can show 10 + 13 on a number line.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 45

Solve the problem using the number line.
Question 3.
One room in Jackie’s house is 15 feet long. Another room is 9 feet long. What is the total length of both rooms?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 46
Answer:
Given that,
The length of one room in Jackie’s house = 15 feets
The length of other room in Jackie’s house = 9 feets
Total length of two rooms in Jackie’s house = 15 + 9 = 24 feets

Set D

Thinking Habits
Use Tools
Which of these tools can I use?
counters
paper and pencil cubes
place-value blocks
measuring tools
string
number line
technology
Am I using the tool correctly?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 47

Choose a tool to solve the problem.
Question 4.
Damon’s shoelace is 45 inches long. His shoelace breaks. One piece is 28 inches long. How long is the other piece?
Explain your solution and why you chose the tool you used.
Answer:
Given that,
The total length of Damon’s shoelace = 45 inches long.
His shoelace breaks into two pieces and one-piece length = 28 inches
The length of other piece = 45 inches – 28 inches = 17 inches

Topic 14 Assessment Practice

Question 1.
A notebook has a length of 7 in. and a width of 5 in. What is the total distance around the notebook? Use the image below for help.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 48
Distance around: _______ in.
Answer:
Given that,
The note book has a length of 7 inches and 5 inches
Total distance around the note book = 7 + + 7 + 5 + 5 = 24
Total distance around the note book = 24 inches.

Question 2.
Kate is 48 inches tall. Tom is 2 inches taller than Kate. James is 3 inches shorter than Tom.
How tall is James?
A. 45 inches
B. 47 inches
C. 50 inches
D. 53 inches
Answer:
Given that,
Kate is 48 inches tall.
Tom is 2 inches tall than Kate = 48 + 2 = 50 inches
James is 3 inches shorter than Tom = 50 – 3 = 47 inches
James has 47 inches tall.
Option B is correct.

Question 3.
Alexis has a rope that is 7 feet long. Mariah’s rope is 9 feet long. Sam’s rope is 3 feet longer than Mariah’s rope.
Use the measurements on the cards to complete each sentence.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 49
Sam’s rope is ________ long.
Alexis’s rope is ________ shorter than Mariah’s rope.
Sam’s rope is _________ longer than Alexis’s rope.
Answer:
Sam’s rope is 12 feet long.
Alexis’s rope is 2 feets shorter than Mariah’s rope.
Sam’s rope is 5 feet longer than Alexis’s rope.

Question 4.

Joe rides his bike 18 miles. Then he rides 7 more miles.
Use the number line to find how far Joe rides. Then explain your work.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 50
Answer:
Given that,
Joe rides his bike = 18 miles.
He rides 7 more miles = 18 + 7 = 25 miles
Joe rides in total = 25 inches.

Question 5.
Pat says that each unknown equals 25 cm. Do you agree? Choose Yes or No.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 51
Answer:

Question 6.
Grace got a plant that was 34 cm tall. The plant grew and now it is 42 cm tall. How many centimeters did the plant grow?
A. 8 cm
B. 12 cm
C. 42 cm
D. 76 cm
Answer:
Given that,
Grace got a plant that was 34 centimeters long.
The plant grows up to 42 centimeters tall.
How much the plant grow = 42 – 34 = 8 centimetres.
Option A is correct

Question 7.
Claire rides her bike 26 miles on Saturday and Sunday. She rides 8 miles on Sunday. How many miles does she ride on Saturday?
Write an equation to show the unknown. Then use the number line to solve the problem.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 52
Answer:
Given that,
Claire rides her bike on Saturday and Sunday = 26 miles
She rides on Sunday = 8 miles
She rides on Saturday = 26 – 8 = 18 miles

Question 8.
Chris had a string that is 18 cm long. He cut off 7 cm. How much string is left?
A. Which of these tools could you use to solve the problem? Choose all that apply.
☐ centimeter ruler
☐ paper and pencil
☐ measuring cup
☐ number line
☐ inch ruler
Answer:

B. Write an equation to show the unknown.
Then draw a number line to solve.
________ Envision Math Common Core 2nd Grade Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 4 _______ = _________
________ cm
Answer:

Topic 14 Performance Task

Fishing Fun Jim and his family go on a fishing trip. They use a boat and fishing gear to help them catch fish.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 53

Question 1.
Jim takes this fishing box with him. What is the distance around the front of the fishing box? Write an equation to help solve the problem.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 54
Distance around: _________ centimeters
Answer:
Jim takes this fishing box with him.
The length of the fishing box = 31
The breath of the fishing box = 16
Distance around the front of the fishing box = 31 + 16 = 47 centimetres

Question 2.
Jim’s fishing pole is 38 inches long. Performance His dad’s fishing pole is 96 inches Task long. How much shorter is Jim’s pole than his dad’s pole? Part A
Write a subtraction equation that shows the problem.

Part B
Solve the problem.
__________ inches shorter
Answer:
Jim’s fishing pole = 38 inches
His dad’s fishing pole = 96 inches
96 – 38 = 58
Jim’s fishing pole is 58 inches shorter than his dad’s fishing pole.

Question 3.
Jim catches a fish 49 yards away from the shore. Later, he helps row the boat closer to the shore. Now he is 27 yards away from the shore. How many yards closer to shore is Jim now than when he caught the fish?
Part A
Write an addition equation that shows the problem.
Answer:

Part B
Solve the problem.
______ yards
Answer:

Question 4.
Jim catches a silver fish that is 12 inches long. His sister catches a green fish that is 27 inches long. What is the total length of both fish?
Use the number line to solve.
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 55
__________ inches
Answer:
Given that,
Jim catches a silver fish that is 12 inches long.
His sister catches a green fish that is 27 inches long.
The total length of two fishes = 12 + 27 = 39 inches.

Question 5.
Jim has 27 yards of fishing line. He gives 12 yards of line to a friend. How many yards of line does Jim have left?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 56
Answer:
Given that,
Jim has 27 yards of fishing line.
He gives 12 yards of line to a friend.
Jim left the fishing line = 27 – 12 = 15 yards

Question 6.
Jim’s family meets a man with a big boat. A parking spot at the dock is 32 feet long. Will the man’s car and boat fit in the parking spot?
Envision Math Common Core Grade 2 Answer Key Topic 14 More Addition, Subtraction, and Length 57

Part A
What do you need to find?
Answer:
A parking spot at the dock is 32 feets
Length of the big boat = 27 feets.
Length of the car = 7 feets.
There is a space between car and boat = 2 feets.
Total length of car and boat = 34 feets
Yes the car and boat fit in the parking spot.

Part B
What is the total length? Write an equation to solve.
Will the car and boat fit in the parking spot? Explain.
_____________
What tool did you use? _______________
Answer:

enVision Math Common Core Grade 2 Answer Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *