enVision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10

enVision Math Common Core 2nd Grade Answers Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10

Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 1
enVision STEM Project: Animal and Plant Characteristics
Do Research Use the Internet or other sources to find information about how the characteristics of some plants and animals help them survive. Think about how characteristics can be different among members of the same species.
Journal: Write a Report Include what you found. Also in your report:

  • Tell about an insect that uses camouflage.
  • Describe an example of how a plant’s thorns help it survive.
  • Make up and solve multiplication problems about the animals or plants you research. Use multiples of 10.

Review What You Know

Vocabulary

Choose the best term from the box. Write it on the blank.

• multiplication
• factor
• equation
• Zero Property of Multiplication

Question 1.
A number sentence where the value on the left and right of the equal sign (=) is the same is called a(n) ___
Answer:
A number sentence where the value on the left and right of the equal sign (=) is the same is called a(n) = Equation .

Question 2.
The ___ states that any number multiplied by zero has a product of zero.
Answer:
The Zero Property of Multiplication states that any number multiplied by zero has a product of zero.

Question 3.
___ is an operation that gives the total number that results when you join equal groups.
Answer:
Multiplication is an operation that gives the total number that results when you join equal groups.

Multiplication Table

Find the value that makes the equations true. Use the multiplication table to help.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 4.1.
21 ÷ 7 = ___
7×__= 21
Answer:
21 ÷ 7 = 3
7× 3= 21
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Question-4
Explanation :
Step 1: Choose the first number from the numbers listed in the left-most column and the second number from the top-most row.
Step 2: Starting from the 3 move towards the right and starting from the 7 move towards down.  The square where the two numbers meet gives the product 21 .

Question 5.
45 ÷ 5 = ___
5 × __ = 45
Answer:
45 ÷ 5 = 9
5 × 9 = 45
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Question-5
Explanation :
Step 1: Choose the first number from the numbers listed in the left-most column and the second number from the top-most row.
Step 2: Starting from the 9 move towards the right and starting from the 5 move towards down.  The square where the two numbers meet gives the product 45 .

Question 6.
48 ÷ 6 = ___
6 × __ = 48
Answer:
48 ÷ 6 = 8
6 × 8 = 48
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Question-6
Explanation :
Step 1: Choose the first number from the numbers listed in the left-most column and the second number from the top-most row.
Step 2: Starting from the 8 move towards the right and starting from the 7 move towards down.  The square where the two numbers meet gives the product 56 .

Question 7.
56 ÷ 8 = ___
8 × __= 56
Answer:
56 ÷ 8 = 7
8 × 7 = 56
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Question-7
Explanation :
Step 1: Choose the first number from the numbers listed in the left-most column and the second number from the top-most row.
Step 2: Starting from the 3 move towards the right and starting from the 7 move towards down.  The square where the two numbers meet gives the product 21 .

Multiplication Properties

Find each product.

Question 8.
3 × 3 × 2 =___
Answer:
3 × 3 × 2 = 9 × 2 = 18

Question 9.
5 × 1 × 3 = ___
Answer:
5 × 1 × 3 = 5 × 3 = 15

Question 10.
4 × 2 × 4 = ___
Answer:
4 × 2 × 4 = 8 × 4 = 24

Question 11.
2 × 2 × 4 = ___
Answer:
2 × 2 × 4 =4 × 4 = 16

Question 12.
4 × 0 × 2 = ___
Answer:
4 × 0 × 2 = 0 × 2 =0

Question 13.
2 × 5 × 3 = ___
Answer:
2 × 5 × 3 = 10 × 3 =30

Multiplication on the Number Line

Question 14.
Which equation does the number line show?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.1
A. 1 × 10 = 10
B. 3 × 10 × 1 = 30
C. 4 × 5 = 20
D. 5 × 10 = 50
Answer :
Option D. 5 × 10 = 50
Explanation:
Each jump represents + 10 .
Number of jumps made = 5
so, 5 × 10 = 50 .
from 0 to 50 the equation is represented .

Pick a Project

PROJECT 10A
What do you need to do to plan a trip?
Project: Research the Distance Between Two Cities
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.2

PROJECT 10B
How do stores make sure they have enough of an item to sell?
Project: Create Your Own Store
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.4

PROJECT 10C
How do trees help our environment?
Project: Design a Park and Sing a Song
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.5

PROJECT 10D
How many items can you fit in a box?
Project: Make a Product Game
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.8

Lesson 10.1 Use Patterns to Multiply

Activity

Solve & Share

Companies package their goods in a variety of ways. One company packages a case of water as 2 rows of 10 bottles. How many bottles are in each of the cases shown in the table below? Explain your thinking.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.9
You can use appropriate tools. Place-value blocks or a number line can help you apply the math you know.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.10

Look Back! How can place-value patterns help you when multiplying by 20?
Answer :
Number of bottles in 1 case = 2 rows of 10 bottles = 2 × 10 = 20 bottles .
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Solve-&-Share
Explanation :
Number of bottles in 1 case =  1 jump of 20 is 20. 1 × 20 = 20
Number of bottles in 2 case =  2 jumps of 20 are 40. 2 × 20 = 40
Number of bottles in 3 case =  3 jumps of 20 are 60. 3 × 20 = 60
Number of bottles in 4 case =  4 jumps of 20 are 80. 4 × 20 = 80

Visual Learning Bridge

Glossary

Essential Question
How Can You Use Patterns to Multiply?

A.
A half-century is a period of 50 years. Find the number of years in 5 half-centuries.

Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.11
You can use place-value blocks or an open number line to multiply.

Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.12

B.
One Way
Find 5 × 50. Use place-value blocks.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.13
1 × 50 is 1 group of 5 tens = 5 tens or 50
2 × 50 is 2 groups of 5 tens = 10 tens or 100
3 × 50 is 3 groups of 5 tens = 15 tens or 150
4 × 50 is 4 groups of 5 tens = 20 tens or 200
5 × 50 is 5 groups of 5 tens = 25 tens or 250
You can skip count to find the number of years in 5 half-centuries.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.14
There are 250 years in 5 half-centuries.

C.
Another Way
Find 5 × 50. Use an open number line.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.15
1 jump of 50 is 50. 1 × 50 = 50
2 jumps of 50 are 100. 2 × 50 = 100
3 jumps of 50 are 150. 3 × 50 = 150
4 jumps of 50 are 200. 4 × 50 = 200
5 jumps of 50 are 250. 5 × 50 = 250
There are place-value patterns when multiplying by multiples of 10.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 6.155
There are 250 years in 5 half-centuries.

Convince Me! Use Structure Suppose the multiple of 10 in the table above was 40 years instead of 50. Explain how you can use place-value patterns to find each product.
Answer :
Find 5 × 50. Use place-value blocks.
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Convince-Me
1 × 40 is 1 group of 4 tens = 4 tens or 40
2 × 40 is 2 groups of 4 tens = 80 tens or 80
3 × 40 is 3 groups of 4 tens = 12 tens or 120
4 × 40 is 4 groups of 4 tens = 16 tens or 160
5 × 40 is 5 groups of 4 tens = 20 tens or 200
There are 200 years in 5 half-centuries.

Guided Practice

Do You Understand?

Question 1.
Explain how to use place-value patterns to multiply 9 × 50.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Guided-Practice-Question-1
1 jump of 50 is 50. 1 × 50 = 50
2 jumps of 50 are 100. 2 × 50 = 100
3 jumps of 50 are 150. 3 × 50 = 150
4 jumps of 50 are 200. 4 × 50 = 200
5 jumps of 50 are 250. 5 × 50 = 250
6 jumps of 50 are 250. 6 × 50 = 300
7 jumps of 50 are 350. 7 × 50 = 350
8 jumps of 50 are 400. 8 × 50 = 400
9 jumps of 50 are 450. 9 × 50 = 450
There are place-value patterns when multiplying by multiples of 10.

Question 2.
How are the products in Box B on the previous page like skip counting by 5?
Answer:

Do You Know How?

Question 3.
Draw or use place-value blocks to show 3 × 60. Then find the product.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Guided-Practice-Question-3
1 × 60 is 1 group of 6 tens = 6 tens or 60
2 × 60 is 2 groups of 6 tens = 12 tens or 120
3 × 60 is 3 groups of 6 tens = 18 tens or 180
This are place value blocks of 3 × 60 = 180 .

Question 4.
Use the open number line to multiply 4 × 60.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.1
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Guided-Practice-Question-4
1 jump of 60 is 60. 1 × 60 = 60
2 jumps of 60 are 120. 2 × 60 = 120
3 jumps of 60 are 180. 3 × 60 = 180
4 jumps of 60 are 240. 4 × 60 = 240

Independent Practice

Leveled Practice In 5-10, use an open number line or draw place-value blocks to find each product.

Question 5.
3 × 70
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Independent-Practice-Question-5
1 jump of 70 is 70. 1 × 70 = 70
2 jumps of 70 are 140. 2 × 70 = 140
3 jumps of 70 are 210. 3 × 70 = 210
4 jumps of 70 are 280. 4 × 70 = 280

Question 6.
8 × 20
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Independent-Practice-Question-6
1 × 20 is 1 group of 2 tens = 2 tens or 20
2 × 20 is 2 groups of 2 tens = 4 tens or 40
3 × 20 is 3 groups of 2 tens = 6 tens or 60
4 × 20 is 4 groups of 2 tens = 8 tens or 80
5 × 20 is 5 groups of 2 tens =  10 tens or 100
6 × 20 is 6 groups of 2 tens = 12 tens or 120
7 × 20 is 7 groups of 2 tens = 14 tens or 140
8 × 20 is 8 groups of 2 tens =  16 tens or 160
This are place value blocks of 8 × 20 = 160 .

Question 7.
9 × 30
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Independent-Practice-Question-7
1 jump of 30 is 30. 1 × 30 = 30
2 jumps of 30 are 90. 2 × 30 = 90
3 jumps of 30 are 120. 3 × 30 = 120
4 jumps of 30 are 120. 4 × 30 = 120
5 jumps of 30 are 150. 5 × 30 = 150
6 jumps of 30 are 180. 6 × 30 = 180
7 jumps of 30 are 210. 7 × 30 = 210
8 jumps of 30 are 240. 8 × 30 = 240
9 jumps of 30 are 270. 9 × 30 = 270
There are place-value patterns when multiplying by multiples of 10.

Question 8.
5 × 60
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Independent-Practice-Question-9
1 jump of 60 is 60. 1 × 60 = 60
2 jumps of 60 are 120. 2 × 60 = 120
3 jumps of 60 are 180. 3 × 60 = 180
4 jumps of 60 are 240. 4 × 60 = 240
5 jumps of 60 are 300. 5 × 60 = 300

Question 9.
6 × 60
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Independent-Practice-Question-9
1 jump of 60 is 60. 1 × 60 = 60
2 jumps of 60 are 120. 2 × 60 = 120
3 jumps of 60 are 180. 3 × 60 = 180
4 jumps of 60 are 240. 4 × 60 = 240
5 jumps of 60 are 300. 5 × 60 = 300
6 jumps of 60 are 360. 6 × 60 = 360

Question 10.
2 × 30
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Independent-Practice-Question-10
1 jump of 30 is 30. 1 × 30 = 30
2 jumps of 30 are 90. 2 × 30 = 60
There are place-value patterns when multiplying by multiples of 10.

Problem Solving

Question 11.
The Aztecs had a solar calendar. How many days are in 7 of the longer months in all? Show how to use place value to solve.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.6
Answer:

Question 12.
Higher Order Thinking On one open number line, show 4 × 30. On the other open number line, show 3 × 40. How are the problems alike? How are they different?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Problem-Solving-Question-12
1 jump of 30 is 30. 1 × 30 = 30
2 jumps of 30 are 90. 2 × 30 = 60
3 jump of 30 is 30. 3 × 30 = 90
4 jumps of 30 are 120. 4 × 30 = 120 .

1 jump of 40 is 40. 1 × 40 = 40
2 jumps of 40 are 80. 2 × 40 = 80
3 jumps of 40 are 120. 3 × 40 = 120
jump of both number lines are different but the product is same .

Question 13.
Reasoning Martina has $504. She spends $199 on new computer software. Use mental math to find how much money Martina has left.
Answer:
Total Money with Martina = $504 .
Cost of New computer software = $199 .
Money left with Martina = $504 – $199 = 500 + 4 – (200 – 1) = 300 + 5 = 305$ .

Question 14.
Use place-value blocks to find 1 × 40, 2 × 40,3 × 40, and 4 × 40. What is the same in each of the products you listed?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Problem-Solving-Question-14
1 × 40 is 1 group of 4 tens = 4 tens or 40
2 × 40 is 2 groups of 4 tens = 80 tens or 80
3 × 40 is 3 groups of 4 tens = 12 tens or 120
4 × 40 is 4 groups of 4 tens = 16 tens or 160
All products end with 0 and all are even numbers .

Question 15.
A package of crepe paper streamers has 2 rolls. Yen bought 3 packages. How many inches of crepe paper did Yen get?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.10.1
Answer:
Number of rolls in each package = 2
Number of packages = 3
Number of inches of crepe paper in 3 = 3 × 2 = 6 rolls .

Assessment Practice

Question 16.
Select all the expressions that have a product of 300.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 3 × 10
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 5 × 60
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 5 × 600
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 6 × 50
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 6 × 500
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Problem-Solving-Question-16
Explanation :
3 × 10 = 30
5 × 60 = 300
5 × 600 = 3000
6 × 50 = 300
6 × 500 = 3000

Question 17.
Select all the expressions that have a product of 240.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 3 × 80
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 4 × 60
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 6 × 40
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 8 × 30
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 9.11 9 × 30
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.1-Use-Patterns-to-Multiply-Problem-Solving-Question-17
Explanation :
3 × 80 = 240
4 × 60 = 240
6 × 40 = 240
8 × 30 = 240
9 × 30 = 270

Lesson 10.2 Use Mental Math to Multiply

Activity

Solve & Share

Find the products of 4 × 50, 3 × 40, and 9 × 20. Describe the patterns you find.

You can look for relationships. Think about how place-value patterns can help you solve the problems.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 11.1

Look Back! How can you use place value to describe the patterns in the products?
Answer :
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.2-Use-Mental-Math-to-Multiply-Solve-&-Share

Visual Learning Bridge

Essential Question
How Can Place Value Help You Use Mental Math to Multiply by a Multiple of 10?

A.
A regular box of crayons has 30 crayons. A jumbo box holds 60 crayons. There are 5 boxes of regular crayons on one shelf and 5 boxes of jumbo crayons on another shelf. How many crayons are on each shelf?
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 11.2
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 11.3

B.
Find 5 × 30.
Envision Math Common Core Grade 3 Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 11.4
Think about tens. Multiply 5 by the number of tens.
5 × 30 = 5 × 3 tens
5 × 30 = 15 tens
5 × 30 = 150
There are 150 crayons on one shelf.

C.
Find 5 × 60.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 11.5
Sometimes the basic multiplication fact makes the product look different.
5 × 60 = 5 × 6 tens
5 × 60 = 30 tens
5 × 60 = 300
There are 300 crayons on the other shelf.

Convince Me! Make Sense and Persevere Suppose there are 50 crayons in each of the 5 boxes. Use mental math to find 5 × 50. How many crayons are in 5 boxes?
Answer :
Number of crayons in each box = 50
Number of boxes = 5
Number of crayons in 5 boxes = 5 × 50
5 × 50 = 5 × 5 tens
5 × 50 = 25 tens
5 × 50 = 250 crayons.
Therefore, Number of crayons in 5 boxes = 250 crayons .

Guided Practice

Do You Understand?

Question 1.
How can you find the product of 9 × 80? explain.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.2-Use-Mental-Math-to-Multiply-Guided-Practice-Question-1

Question 2.
Jon says, “4 × 6 is 4 groups of 6 ones. 4 times 6 equals 24.”
Complete the sentences to describe 4 × 60 in a similar way.
4 × 60 is 4 groups of 6 ___
4 times 60 equals ___
Answer:
4 × 60 is 4 groups of 6 = 4 × 6 = 24 .
4 times 60 equals = 4 × 60 = 240 .

Do You Know How?

In 3-8, complete each equation.

Question 3.
6 × 6 = ___
6 × 60 = ___
Answer:
6 × 6 = 36
6 × 60 =36 tens  = 360 .

Question 4.
3 × 2 = ___
3 × 20 = ___
Answer:
3 × 2 = 6
3 × 20 = 60 = 6 tens

Question 5.
5 × 4 = ___
5 × 40 = ___
Answer:
5 × 4 = 20
5 × 40 = 20 tens = 200 .

Question 6.
8 × 2 = ___
80 × 2 = ___
Answer:
8 × 2 = 16
80 × 2 = 16 tens = 160 .

Question 7.
4 × 9 = ___
40 × 9 = ___
Answer:
4 × 9 = 36
40 × 9 = 36 tens = 360 .

Question 8.
7 × 8 = ___
70 × 8 = ___
Answer:
7 × 8 = 56
70 × 8 =56 tens = 560 .

Independent Practice

Leveled Practice In 9-19, complete each equation.

Question 9.
6 × 70 = (6 × __ ) tens
6 × 70 = __ tens
6 × 70 = __
Answer:
6 × 70 = (6 × 7 ) tens
6 × 70 = 42 tens
6 × 70 = 420

Question 10.
9 × 50 = (9 × __) tens
9 × 50 = __ tens
9 × 50 = ___
Answer:
9 × 50 = (9 × 5 ) tens
9 × 50 = 45 tens
9 × 50 = 450

Question 11.
2 × 6 = ___
2 × 60 = __
Answer:
2 × 6 = 12
2 × 60 = 12 tens
2 × 60 = 120

Question 12.
5 × 8 = ___
5 × 80 = __
Answer:
5 × 8 = 40
5 × 80 = 40 tens
5 × 80 = 400

Question 13.
9 × 4 = ___
9 × 40 = ___
Answer:
9 × 4 = 36
9 × 40 = 36 tens
9 × 40 = 360

Question 14.
2 × 30 = ___
Answer:
2 × 3 = 6
2 × 30 = 6 tens
2 × 30 = 60

Question 15.
60 × 9 = ___
Answer:
6 × 9 = 54
60 × 9 = 54 tens
60 × 9 = 540

Question 16.
___ = 8 × 20
Answer:
8 × 2 = 16
8 × 20 = 16 tens
8 × 20 = 160

Question 17.
80 × 5 = ___
Answer:
8 × 5 = 40
80 × 5 = 40 tens
80 × 5 = 400

Question 18.
___ = 90 × 2
Answer:
9 × 2 = 18
90 × 2 = 18 tens
90 × 2 = 180

Question 19.
30 × 4 = ___
Answer:
3 × 4 = 12
30 × 4 = 12 tens
30 × 4 = 120 .

Problem Solving

Question 20.
The horse conch can reach a length of 24 inches. Use multiplication to write 2 different equations that represent the conch’s length.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 20.1
Answer:
Length of the horse conch = 24 inches .
The two different equations that represent length of horse conch =
24 =  6 × 4
24 = 3 × 8

Question 21.
Model with Math Juanita buys 7 sheets of postage stamps at the post office. Each sheet has 20 stamps. How many stamps does she buy in all? Explain how you solved the problem. Tell why you chose that method.
Answer:
Number of sheets of postage stamps = 7
Number of postage stamps for each sheet = 20 .
Number of postage stamps for 7 sheets = 7 × 20
7 × 2 = 14
7 × 20 = 4 tens
7 × 20 = 140 .
Therefore, Number of postage stamps for 7 sheets = 140 stamps .
This method is chosen because where 7 × 2 = 14 is the simply calculation steps are used to calculate the products .

Question 22.
Algebra What value makes the equation below true?
9 × ? = 630
Answer:
9 × ? = 630
9 × ? = 63 Tens
9 × 7 = 63
9 × 70 = 630

Question 23.
Janet bought 137 green beads. Now she has 349 beads. How many beads did Janet have before?
Answer:
Number of green beads = 137 .
Number of beads now = 349 .
Number of beads Janet have before = 349 – 137 = 212 beads .
Therefore, Number of beads Janet have before = 212 beads

Question 24.
Higher Order Thinking Ali and his family are going to the amusement park. If there are 2 adults and 5 children, how much will the tickets cost?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.3
Answer:
Ticket cost for adult = $30 .
Number of Adults = 2
Tickets cost for adults = 2 × $30 = $60 .
Ticket cost for child = $20 .
Number of children = 5
Tickets cost for children’s = 5 × $20 = $100 .
Total Tickets cost = $60 + $ 100 = $160 .

Assessment Practice

Question 25.
Mr. Ridley owns a clothing store. The table at the right shows the number of racks and the number of pieces of clothing on each rack. Match each equation with its product to find the number of pieces of each type of clothing that are on the racks.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.2-Use-Mental-Math-to-Multiply-Problem-Solving-Question-25
2 × 60 = 120 .
3 × 40 = 120 .
4 × 20 = 80 .
2 × 40 = 80 .

Lesson 10.3 Use Properties to Multiply

Activity

Solve & Share

Three students found 5 × 30 in different ways. Which student is correct? Explain.

Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.5

Properties can help you critique reasoning.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.6

Look Back! What property of multiplication did Earl use in his reasoning?
Answer :
Property used is Associative property
Associative property :
For all real numbers a, b and c .
(ab)c=a(bc)

(ab)c=a(bc)

When you multiply any three real numbers, the grouping (or association) of the numbers does not change the result.

Visual Learning Bridge

Essential Question
How Can You Use Properties to Multiply by Multiples of 10?

A.
How can you find the product of 4 × 20?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.7
Remember the 10s facts pattern. Think about the product of a number and 10. The product has a zero in the ones place. The other factor is written to the left of the zero.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.8
You know how to use an open number line to model multiplication.
You can use properties to explain a rule for finding a product when one factor is a multiple of 10.

B.
One Way
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 21.9
Think of 20 as 2 × 10
4 × 20 = 4 × (2 × 10)
4 × 20 = (4 × 2) × 10
4 × 20 = 8 × 10
4 × 20 = 80

C.
Another Way
You can use the Distributive Property to decompose a factor.
4 × 20 = (2 + 2) × 20
4 × 20 = (2 × 20) + (2 × 20)
4 × 20 = 40 + 40
4 × 20 = 80

Convince Me! Be Precise Use properties of multiplication to explain why 3 × 60 = 18 × 10.
Answer :
3 × 60 =
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors.
Think of 60 as 6 × 10
3 × 60 = 3 × (6 × 10)
3 × 60 = (3 × 6) × 10
3 × 60 = 18 × 10
3 × 60 = 180
3 × 60 = 18 × 10 = 180 .

Guided Practice

Do You Understand?

Question 1.
Why can you say that 3 × 20 = (2 × 20) + 20?
Answer:
Yes, 3 × 20 = (2 × 20) + 20 because
3 × 20 = 20 + 20 + 20 = (2 × 20 )+ 20 .

Question 2.
Why can you say that 3 × 20 = (3 × 2) × 10?
Answer:
3 × 20 =
You can use the Distributive Property to decompose a factor.
20 = 2 × 10
so , 3 × 20 = (3 × 2) × 10 = 6 × 10 = 60 .

Do You Know How?

In 3 and 4, find each product using properties of multiplication.

Question 3.
9 × 60 = 9 × (__ × 10)
9 × 60 = (9 × __) × 10
9 × 60 = ___ × 10 = ___
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors.
9 × 60 = 9 × ( 6 × 10)
9 × 60 = (9 × 6) × 10
9 × 60 = 54 × 10 = 540

Question 4.
4 × 90 = (___ + 2) × 90
4 × 90 = (__ × 90) + ( ___ × 90)
4 × 90 = ___ + __ = ___
Answer:
You can use the Distributive Property to decompose a factor.
4 × 90 = (2 + 2) × 90
4 × 90 = (2 × 90) + ( 2 × 90)
4 × 90 = 180 + 180 = 360 .

Independent Practice

Leveled Practice In 5-12, show how to find each product using properties of multiplication.

Question 5.
7 × 60 = 7 × (___ × 10)
7 × 60 = (7 × __ ) × 10
7 × 60 = __ × 10 = ___
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors
7 × 60 = 7 × ( 6 × 10)
7 × 60 = (7 × 6 ) × 10
7 × 60 = 42 × 10 = 420

Question 6.
5 × 40 = __ × (__ × 10)
5 × 40 = (__ × __) × 10
5 × 40 = ___ × ___ = __
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors
5 × 40 = 5 × ( 4 × 10)
5 × 40 = (5 × 4) × 10
5 × 40 = 20 × 10 = 200

Question 7.
8 × 30
Answer:
8 × 30 = 8 × ( 3 × 10)
8 × 30 = (8 × 3) × 10
8 × 30 = 24 × 10 = 240

Question 8.
4 × 70
Answer:
You can use the Distributive Property to decompose a factor.
4 × 70 = (2 + 2) × 70
4 × 70 = (2 × 70) + ( 2 × 70)
4 × 70 = 140 + 140 = 280 .

Question 9.
5 × 90
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors
5 × 90 = 5 × ( 9 × 10)
5 × 90 = (5 × 9) × 10
5 × 90 = 45 × 10 = 450

Question 10.
8 × 80
Answer:
You can use the Distributive Property to decompose a factor.
8 × 80 = (4 + 4) × 80
8 × 80 = (4 × 80) + ( 4 × 80)
8 × 80 = 320 + 320 = 640 .

Question 11.
6 × 40
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors
6 × 40 = 6 × ( 4 × 10)
6 × 40 = (6 × 4) × 10
6 × 40 = 24 × 10 = 240 .

Question 12.
9 × 80
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors
9 × 80 = 9 × ( 8 × 10)
9 × 80 = (9 × 8) × 10
9 × 80 = 72 × 10 = 720 .

Problem Solving

Question 13.
Look at the picture graph at the right. How many pounds of newspaper did Grade 3 collect?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 30.1
Answer:
Each rectangle represents 30 pounds .
Number of pounds of newspaper in Grade 3 = 4 rectangles = 4 × 30 = 120 pounds .

Question 14.
How many pounds of newspaper did Grade 3 and Grade 4 collect together? Explain your plan for solving.
Answer:
Each rectangle represents 30 pounds .
Number of pounds of newspaper in Grade 3 = 4 rectangles = 4 × 30 = 120 pounds .
Number of pounds of newspaper in Grade 4 = 3 rectangles = 3 × 30 = 90 pounds .
Total pounds of newspaper did Grade 3 and Grade 4 collect together = 120 + 90 = 210 pounds .

Question 15.
Higher Order Thinking Grade 5 collected 150 pounds of newspaper. How many more symbols would be in the row for Grade 5 than for Grade 2?
Answer:
Number of pounds of newspapers Grade 5 collected = 150 pounds .
Each rectangle represents 30 pounds .
Number of rectangles symbol in grade 5 = 150 pounds ÷ 30 = 5 rectangles .
Number of rectangles in grade 2 = 2 rectangles.
Number of more symbols would be in the row for Grade 5 than for Grade 2 = 5 – 2 = 3 more symbols .

Question 16.
Generalize Without finding the products, how can you tell whether 4 × 60 or 7 × 40 is greater?
Answer:
4 × 60 or 7 × 40 is greater 7 × 40 .
4 × 60 = 4 × 6 × 10 .
7 × 40 = 4 × 7 × 10 .
we notice 4 × 10 is common so, greater than number greater the product. we notice 7 is greater than 6 so , 7 × 40 = 280 is greater than 4 × 60

Question 17.
Explain how to use mental math to add 521 + 104.
Answer:
521 + 104 = 625 .
add ones values numbers 1 + 4 = 5 .
add tens value numbers = 2 + 0 = 2
Add hundred value numbers = 5 + 1 = 6
so, the sum = 625 .

Question 18.
Tikie said that it is easy to count by 50s. Explain how she could use counting by 50s to find 5 × 60.
You can use properties and equations to help construct an argument!
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 36
Answer:
You can use the Associative Property of Multiplication to group the factors
5 × 60 = 5 × ( 6 × 10)
5 × 60 = (5 × 6) × 10
5 × 60 = 30 × 10 = 300 .

Assessment Practice

Question 19.
Which products are equal to 180? Select all that apply.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 1 × 80
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 6× (3 × 10)
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 6× 30
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 3 × (6 × 10)
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 3 × 60
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-Use-Properties-to-Multiply-Problem-Solving-Question-19
Explanation :
1 × 80 =80
6× (3 × 10) = 180
6× 30 = 180
3 × (6 × 10) = 180
3 × 60 = 180

Question 20.
Which products are equal to 200? Select all that apply.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 2 × 10
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 5 × (4 × 10)
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 5 × 40
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 2 × (1 × 10)
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 38 4 × 50
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-Use-Properties-to-Multiply-Problem-Solving-Question-20
Explanation :
2 × 10 = 20
5 × (4 × 10) = 200
5 × 40 = 200
2 × (1 × 10) = 20
4 × 50 = 200

Lesson 10.4 Look For and Use Structure

Problem Solving

Activity

Solve & Share

Stefan says that he could use this multiplication table to help multiply 3 × 40 to get 120. Explain Stefan’s strategy.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 40.1

Thinking Habits
Be a good thinker! These questions can help you.
• What patterns can I see and describe?
• How can I use the patterns to solve the problem?
• Can I see expressions and objects in different ways?
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 40.2

Answer :
3 × 40 = 120 .
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure- Solve-&-Share

Explanation :
Reading a multiplication chart
Step 1: Choose the first number 3 from the numbers listed in the left-most column and the second number 40 from the top-most row.
Step 2: Starting from the first number 3 move towards the right and starting from the second number 40 move towards down.  The square where the two numbers meet gives the product 120 !

The multiplication tables of 1, 2, 5, and 10 are easier to remember as they follow a pattern. The product of any number with 1 is the number itself whereas the product of any number with 2 is double the number. The ones digits of the multiplication table of 5 alternates between 0 and 5 and it is easy to remember the table of 10 as well because the digit at the ones place is always zero. These parts of the multiplication chart which are easy to remember are called lower times table.

One important property of multiplication is that the order in which you multiply any two numbers does not affect the product.
So, in a multiplication chart, for any product, you can find the identical number with the numbers reversed in the statement.

Look Back! Use Structure Could Stefan also use the multiplication table to solve 4 × 40 in the same way? explain how you decided.
Answer :
Yes, it is explained in the same way .
4 × 40 = 160 .
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Look-Back
Explanation :
Reading a multiplication chart
Step 1: Choose the first number 4 from the numbers listed in the left-most column and the second number 40 from the top-most row.
Step 2: Starting from the first number 4 move towards the right and starting from the second number 40 move towards down.  The square where the two numbers meet gives the product 160 !

Visual Learning Bridge

Essential Question
How Can I Use Structure to Multiply with Multiples of 10?

A.
Find the missing products in the multiplication table.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 40.3
You can look for relationships in the multiplication table.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 40.4

B.
How can I make use of structure to solve this problem?
I can
• look for patterns to help solve a problem.
• describe the patterns that i find.
• identify how numbers are organized.

C.
Here’s my thinking
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 50.1

As I move down the columns, the numbers increase by the value of the column.
As I move across the rows, the numbers increase by the value in the column where 10 is a factor.
I used patterns I know for multiplying by multiples of 10.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 50.3

Convince Me! Use Structure The ones digit never changes in the products in the multiplication table above. Explain why.

Guided Practice
Use Structure Sean is making muffins. He is choosing to make either 7 or 8 batches. He is also choosing whether to use 40, 50, 60, or 70 raisins for each batch. Sean starts this table to show the total number of raisins he will need for each choice.

You can use the structure of the products and factors to find a pattern.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 52.1

Question 1.
Find the missing products in the table to show how many raisins Sean will use for each batch. Think about patterns or properties you know.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 52.2
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Guided-Practice-Question-1
Explanation :
As I move down the columns, the numbers increase by the value of the column that is 40, 50, 60 and 70 respectively .
As I move across the rows, the numbers increase by the value in the column where 10 is a factor.

Question 2.
Sean uses 480 raisins in total. How many batches does he make? How many raisins does he use for each batch?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Guided-Practice-Question-2
Explanation :
Total Raisins used = 480
The column represents the number of batches that is 8 .
The Row represents the number of raisins in each batch = 60 raisins.
8 × 60 = 480 .

Independent Practice

Use Structure
Jolene is making a display with equal rows of stickers. She is choosing whether to use 20, 30, 40, or 50 stickers in each row. She is also choosing whether to have 2, 3, or 4 rows. Jolene starts this table to show the total number of stickers she will need for each choice.

Question 3.
Find the missing products in the table to show how many stickers Jolene will need for each choice. Think about patterns or properties you know.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 52.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Independent-Practice-Question-3
Explanation :
As I move down the columns, the numbers increase by the value of the column that is 20, 30, 40 and 50 respectively .
As I move across the rows, the numbers increase by the value in the column where 10 is a factor.

Question 4.
Jolene uses 150 stickers in total. How many rows does she have in her display? How many stickers does she put in each row?
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Independent-Practice-Question-4
Explanation :
Number of stickers used = 150 .
Number of rows used represents the row value that is 3 .
Number of stickers in each row represents the column value that is 50 .
3 × 50 = 150 stickers .

Problem Solving

Performance Task

Music Lessons
Four students each took music lessons for different instruments this month. They want to know who spent the most money on music lessons.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 53.1

Question 5.
Make Sense and Persevere What do you need to do to solve the problem?
Answer:
To calculate the  problem we need .
Price paid for 1 lesson  and Number of lessons .
Total cost = Price paid for 1 lesson × Number of lessons .
June = 60 × 4 = 240 dollars
Li = 20 × 8 = 160 dollars .
Mick = 10 × 9 = 90 dollars .
Rita = 40 × 7 = 280 dollars

Question 6.
Use Structure How can you find the total amount for each student? Think about properties or patterns you know.
Answer:

Think about and look for relationships to help solve problems.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 53.2
Answer  :
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Problem-Solving-Music-Lessons
Explanation :
To calculate the  problem we need .
Price paid for 1 lesson  and Number of lessons .
Total cost = Price paid for 1 lesson × Number of lessons .
June = 60 × 4 = 240 dollars
Li = 20 × 8 = 160 dollars .
Mick = 10 × 9 = 90 dollars .
Rita = 40 × 7 = 280 dollars

Question 7.
Model with Math Use math you know to complete the table. Circle the name of the student who spent the greatest amount.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Lesson-10.3-10.4-Look-For-and-Use-Structure-Problem-Solving-Music-Lessons-Question-7
Explanation :
Total cost = Price paid for 1 lesson × Number of lessons .
June = 60 × 4 = 240 dollars
Li = 20 × 8 = 160 dollars .
Mick = 10 × 9 = 90 dollars .
Rita = 40 × 7 = 280 dollars
Among all Rita spends more money than all .
280 > 240 >160 > 90 .

Question 8.
Construct Arguments Did the student who spent the most per lesson also spend the greatest amount in total? explain why or why not.
Answer:
No, the student who spent the most per lesson did not spend the greatest amount in total because the student attends only 4 classes .
The Student spend the greatest amount in total attends 7 classes for 40 dollars for each class spends 280 dollars in total .
That means it depends on number of classes and cost of each class

Topic 10 Fluency Practice Activity

Shade a path from START to FINISH. Follow the sums or differences that are correct. You can only move up, down, right, or left.
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 60.1
Envision Math Common Core Grade 3 Answers Topic 10 Multiply by Multiples of 10 60.2

Answer :
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Fluency-Practice-Activity

Topic 10 Vocabulary Review

Glossary

Understand Vocabulary

Word List
• Associative Property of Multiplication
• Distributive Property
• equal groups
• factor
• open number line
• product
• skip count

Question 1.
Skip count by 20s. Cross out any numbers that you do NOT say
when skip counting by 20s.
20 30 40 50 90
Answer:

Question 2.
Cross out any equations below in which 10 is NOT a factor.
3 × 10 = 30 10 = 5 × 2 50 = 10 × 5 10 × 0 = 0
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Vocabulary-Review-Question-2
Explanation :
10 is the sum of factors 5 and 2 . so it doesn’t have 10 factor .

Question 3.
Cross out any equations below that do NOT show the Associative Property of Multiplication.
(4 × 6) × 7 = 4 (6 × 7) 4 × 3 = 3 × 4 0 = 2 × 0
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Vocabulary-Review-Question-3
Explanation :
Associative property :
For all real numbers a, b and c .
(ab)c=a(bc)

(ab)c=a(bc)

When you multiply any three real numbers, the grouping (or association) of the numbers does not change the result.

Question 4.
Cross out any equations below in which 8 is NOT the product.
8 = 2 × 4 8 × 8 = 64 2 × (4 × 1) = 8 2 × 8 = 16
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Vocabulary-Review-Question-4

Write T for true or F for false.

____
Question 5.
An example of the Distributive Property is 6 × 0 = 0.
Answer:
False .
Explanation :
1.Simplify the numbers. In this example, 101 = 100 + 1, so . . . . . .
2.Split the problem into two easier problems. Take the number outside the parentheses, and multiply it by each number inside the parentheses, one at a time.
3.Add the products.

Question 6.
Equal groups have the same amount in each group.
Answer:
True.

Question 7.
An open number line is a plain line that can be used to help you multiply.
Answer:
True .
Explanation :
Multiplying on the number line works no matter what number you count off by.
For example, the number line in the following figure counts off by 5s. This time, the only numbers marked are the multiples of 5, so you can use this number line to multiply any number by 5.

Use Vocabulary in Writing

Question 8.
Use at least 2 terms from the Word List to explain how to solve 3 × 30.
Answer:
Distributive property
open number line .

Topic 10 Reteaching

Set A
pages 381-384

Find 5 × 70.
Show 5 jumps of 70 on the number line.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 70.1
1 jump of 70 is 70. 1 × 70 = 70
2 jumps of 70 are 140. 2 × 70 = 140
3 jumps of 70 are 210. 3 × 70 = 210
4 jumps of 70 are 280. 4 × 70 = 280
5 jumps of 70 are 350. 5 × 70 = 350
There are place-value patterns when multiplying by 10.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 70.2

Remember that you can skip count to show multiplication.

In 1-3, use an open number line to solve.

Question 1.
4 × 80
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 70.3
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Reteaching-Set-A-Question-1
Explanation:
1 jump of 80 is 80. 1 × 80 = 80
2 jumps of 80 are 160. 2 × 80 = 160
3 jumps of 80 are 240. 3 × 80 = 240
4 jumps of 80 are 320. 4 × 80 = 320
There are place-value patterns when multiplying by 10.

Question 2.
7 × 20
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 70.4
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Reteaching-Set-A-Question-2
Explanation :
1 jump of 20 is 20. 1 × 20 = 20
2 jumps of 20 are 40. 2 × 20 = 40
3 jumps of 20 are 60. 3 × 20 = 60
4 jumps of 20 are 80. 4 × 20 = 80
5 jumps of 20 are 100. 5 × 20 = 100
6 jumps of 20 are 120. 5 × 20 = 120
7 jumps of 20 are 140. 5 × 20 = 140
There are place-value patterns when multiplying by 10.

Question 3.
3 × 50
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 70.5
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Reteaching-Set-A-Question-3
Explanation :
1 jump of 50 is 50. 1 × 50 = 50
2 jumps of 50 are 100. 2 × 50 = 100
3 jumps of 50 are 150. 3 × 50 = 150
here are place-value patterns when multiplying by 10.

Set B
pages 385-388
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
Find 6 × 30
Multiply the number of tens by 6.
6 × 30 = 6 × 3 tens
6 × 30 = 18 tens
6 × 30 = 180
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 70.6
Place-value patterns can help you learn a shortcut!

Remember to think about basic facts.

In 1-10, find each product.

Question 1.
3 × 30
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
3 × 30
Multiply the number of tens by 3.
3 × 30 = 3 × 3 tens
3 × 30 = 9 tens
3 × 30 = 90

Question 2.
50 × 9
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
9 × 50
Multiply the number of tens by 9.
9 × 50 = 9 × 5 tens
9 × 50 = 45 tens
9 × 50 = 450

Question 3.
6 × 60
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
6 × 60
Multiply the number of tens by 6.
6 × 60 = 6 × 6 tens
6 × 60 = 36 tens
6 × 60 = 360

Question 4.
5 × 80
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
5 × 80
Multiply the number of tens by 5.
5 × 80 = 5 × 8 tens
5 × 80 = 40 tens
5 × 80 = 400

Question 5.
8 × 40
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
8 × 40
Multiply the number of tens by 8.
8 × 40 = 8 × 4 tens
8 × 40 = 32 tens
8 × 40 = 320

Question 6.
80 × 7
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
7 × 80
Multiply the number of tens by 7.
7 × 80 = 7 × 8 tens
7 × 80 = 56 tens
7 × 80 = 560

Question 7.
70 × 4
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
4 × 70
Multiply the number of tens by 4.
4 × 70 = 4 × 7 tens
4 × 70 = 28 tens
4 × 70 = 280

Question 8.
8 × 30
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
8 × 30
Multiply the number of tens by 8.
8 × 30 = 8 × 3 tens
8 × 30 = 24 tens
8 × 30 = 240

Question 9.
7 × 70
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
7 × 70
Multiply the number of tens by 7.
7 × 70 = 7 × 7 tens
7 × 70 = 49 tens
7 × 70 = 490

Question 10.
60 × 5
Answer:
You can use basic multiplication facts to multiply by multiples of 10.
5 × 60
Multiply the number of tens by 5.
5 × 60 = 5 × 6 tens
5 × 60 = 30 tens
5 × 60 = 300

Set C
pages 389-392

Find 7 × 80.
Think of 80 as 8 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
7 × 80 = 7 × (8 × 10)
7 × 80 = (7 × 8) × 10)
7 × 80 = 56 × 10
7 × 80 = 560
You can use properties of operations, such as the Associative Property and the Distributive Property, to help multiply.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 76.2

Remember that the Associative Property of Multiplication lets you regroup factors. In 1 and 2, find the product using properties.

Question 1.
5 × 80 = 5 × (__× 10)
5 × 80 = (5 × __ ) × 10
5 × 80 = __ × 10 = __
Answer:
Write 80 as 8 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
5 × 80 = 5 × ( 8 × 10)
5 × 80 = (5 × 8 ) × 10
5 × 80 = 40 × 10 = 400

Question 2.
7 × 40 = ___ × (__× 10)
7 × 40 = (__ × __) × 10
7 × 40 = ___ × 10 = ___
Answer :
Write 40 as 4 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
7 × 40 = 7 × ( 4 × 10)
7 × 40 = ( 7 × 4 ) × 10
7 × 40 = 28 × 10 = 280

Set D
pages 393-396
Think about these questions to help you make use of structure.
Thinking Habits
• What patterns can I see and describe?
• How can I use the patterns to solve the problem?
• Can I see expressions and objects in different ways?
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 80.1

Remember to use patterns or properties to multiply by multiples of 10.
Christy is making a savings plan. She wants to know how much she will save if she saves $40 for 6, 7, 8, or 9 weeks.

Question 1.
How can you use patterns to help solve this problem?
Answer:
As I move down the columns, the numbers increase by the value of the column.
As I move across the rows, the numbers increase by the value in the column where 10 is a factor.
I used patterns I know for multiplying by multiples of 10.

Question 2.
Find the total amount Christy would save after 6, 7, 8, or 9 weeks. Think about patterns or properties you know.
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Reteaching-Set-D-Question-2
As I move down the columns, the numbers increase by the value of the column.
As I move across the rows, the numbers increase by the value in the column where 10 is a factor.
I used patterns I know for multiplying by multiples of 10.

Topic 10 Assessment Practice

Question 1.
Julia gives each of her 4 friends a sheet of stickers. Each sheet has 20 stickers. How many stickers do her friends have in all?
Answer:
Number of friends = 4
Number of stickers = 20 .
Number of stickers with each friend = 20 ÷ 4 = 5 stickers .

Question 2.
Select all of the expressions equal to 8 × 60.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 90 48 × 10
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 90 6 × 80
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 90 (8 × 6) × 10
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 90 8 × (8 × 10)
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 90 60 × 80
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Assessment-Practice-Question-2
Explanation :
48 × 10 = 480
6 × 80 = 480
(8 × 6) × 10 = 480
8 × (8 × 10) = 640
60 × 80 = 4800

Question 3.
Mrs. Rode bought 80 packs of juice boxes for her school’s party. The juice boxes came in packs of 8. How many juice boxes did Mrs. Rode buy? explain how to solve.
Answer:
Number of juice boxes = 80 packs.
Number of packs = 8 .
Total Number of juices = 8 × 80
Write 80 as 8 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
8 × 80 = 8 × ( 8 × 10)
8 × 80 = (8 × 8 ) × 10
8 × 80 = 64 × 10 = 640 Juices .

Question 4.
The third-grade teachers at Jenny’s school need 5 boxes of yellow folders and 4 boxes of red folders. Each box has 40 folders. How many folders do the teachers need?
A. 160
B. 320
C. 200
D. 360
Answer:
Option D – 360 folders
Explanation :
Number of Yellow folders = 5 boxes .
Number of Red folders = 4 boxes .
Number of folders in each box = 40 folders .
Total Folders Teacher needs = ( 5 × 40 ) + ( 4 × 40 ) = ( 5 + 4 ) 40 = 9 × 40 = 360 folders

Question 5..
Write each expression in the correct answer space to show expressions equal to 6 × 30 and 3 × 80.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 92.1
(3 × 8) 10
3 × (6 × 10)
24 × 10
8 × (3 × 10)
6 × (3 × 10)
18 × 10
3 × (8 × 10)
(6 × 3) × 10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Assessment-Practice-Question-5

Question 6.
Match each expression on the left to an equal expression.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 92.6
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Assessment-Practice-Question-6

Question 7.
What is 4 × 30?
A. 22
B. 34
C. 120
D. 160
Answer:
Option C – 120
Explanation :
4 × 30
Write 80 as 8 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
4 × 30 = 4 × ( 3 × 10)
4 × 30 = (4 × 3 ) × 10
4 × 30 = 12 × 10 = 120

Question 8.
Tyler does 40 pushups each day. How many pushups does he do in 5 days?
Answer:
Number of pushups done in each day = 40
Number of days = 5
Number of pushups done in 5 days = 5 × 40 = 200 pushups.

Question 9.
The family membership to a children’s museum is $90 for a year. On Friday 5 families bought memberships. How much did the museum receive for the new memberships?
Answer:
Cost of Family membership = $90 for a year
Cost of 5 Families membership = 5 × 90 = 450 $ .
Therefore, the museum receive for the new memberships is 450 $ .

Question 10.
Select all of the expressions that are equal to 7 × 50.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99 7 × (5 × 10)
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99 35 × 10
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99 7 × 5
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99 75 × 10
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99 (7 × 5) × 10
Answer:
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Assessment-Practice-Question-10
Explanation :
7 × (5 × 10) = 350
35 × 10 =350
7 × 5 = 35
75 × 10 =750
(7 × 5) × 10 = 350

Question 11.
Tyrone drives 30 miles every day. How many miles does Tyrone drive in 7 days?
A. Use a number line to solve the problem.
B. Describe another way to solve the problem.
Answer:
Number of miles Tyrone every day = 30 miles .
Number of days Tyrone drives = 7 days.
Number of miles Tyrone drive for 7 days = 7 × 30 = 210 miles .
A .
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Assessment-Practice-Question-11
B.
Write 30 as 3 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
7 × 30 = 7 × ( 3 × 10)
7 × 30 = (7 × 3 ) × 10
7 × 30 = 21 × 10 = 210 miles.

Topic 10 Performance Task

Pet Adoption
Carson and Adriana volunteer at a local animal rescue center. The adoption fee is different based on the animal and its age.
Carson made an Adoption Fee graph to show the fees for adult dogs, puppies, adult cats, and kittens. Adriana recorded the number of each animal adopted during the summer in the Animals Adopted table.
Use the Adoption Fee graph and the Animals Adopted table to answer Questions 1-3.

Question 1.
Carson wants to find the total adoption fees the rescue center received for adopted adult dogs. Show how Carson can use a number line to do this.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99.1
Answer:
Total Adoption fees the rescue center received for adopted adult dogs = $ 60 .
The cost is divided in increase of $20 .
It is represented on a number line is shown below .
Envision-Math-Common-Core-2nd-Grade-Answers-Key-Topic-10-Multiply-by-Multiples-of-10-Multiplication-Table-Topic-10-Performance-Task-Pet-Adoption-Question-1

Question 2.
Adriana says that she can use (4 × 8) × 10 to find the total adoption fees for adopted puppies. Is she correct? explain why or why not. Then find the total.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99.2
Answer:
Yes she is right .
Explanation :
Adoption fee for puppy = $80 .
Number of puppies adopted = 4
Total Fee for adopting puppies = 4 × 80 = 320$ .
Write 80 as 8 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
4 × 80 = 4 × ( 8 × 10)
4 × 80 = (4 × 8 ) × 10
4 × 80 = 32 × 10 = 320$ .

Question 3.
Find the adoption fees the rescue center received for kittens. Think about patterns or properties you know. Show your work.
Answer:
Adoption fee for kittens = $60 .
Number of kittens adopted = 3
Total Fee for adopting kittens = 3 × 60 = 180$ .
Write 60 as 6 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
3 × 60 = 3 × ( 6 × 10)
3 × 60 = (3 × 6 ) × 10
3 × 60 = 18 × 10 = 180$ .
Therefore, the adoption fees the rescue center received for kittens = 180$

The animal rescue center sells toy packages for pets.
The Toy Packages graph shows the amount earned for different types of packages. The Toy Packages Sold table shows how many packages were sold in the summer.
Use the Toy Packages graph and the Toy Packages Sold table to answer Questions 4 and 5.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99.5

Question 4.
How much money did the animal rescue center earn from toys for large dogs? Show your work.
Envision Math Common Core 3rd Grade Answer Key Topic 10 Multiply by Multiples of 10 99.6
Answer:
Cost of toy packages of large dogs = $50
Number of packages sold = 5
Money earned for selling 5 large dogs packages = 5 × 50
Write 50 as 5 × 10. Then use the Associative Property of Multiplication.
5 × 50 = 5 × ( 5 × 10)
5 × 50 = (5 × 5 ) × 10
5 × 50 = 25 × 10 = 250$ .
Therefore, Money earned for selling 5 large dogs packages = $250 .

Question 5.
Carson says that the center earned more money selling toys for small dogs than from selling toys for large dogs. Is he correct? explain why or why not.
Use the Toy Packages graph to answer Question 6.
Answer:
No he is wrong , More money is received by selling Large dog packages than small dog packages .
Explanation :
Cost of toy packages of large dogs = $50
Number of packages sold = 5
Money earned for selling 5 large dogs packages = 5 × 50 = $250 .
Cost of toy packages of small dogs = $30
Number of packages sold = 7
Money earned for selling 7 small dogs packages = 7 × 30 = $210 .
$250 >$210

Question 6.
Adriana forgot to record the number of packages of cat toys that were sold. She knows that the center earned a total of $140 from the toys for cats. How many packages of cat toys did they sell?
Answer:
Total Money earned from toys of cats = $140 .
Cost of toy packages of cats  = $20 .
Number of toy cats packages sold = 140 ÷ 20 = 7 packages .
Therefore, packages of cat toys sold = 7 packages .

enVision Math Common Core Grade 3 Answer Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *