Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals

Comparing and Ordering Decimals

How can you compare decimals?
Answer:
Batting averages for a single season are shown for some baseball players. Which of the two batting averages circled is greater?
Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 1

Another Example
How do you order decimals using place value?
Answer:
One Way
Use a number line to order 4.002,3.985, and 4.01 from least to greatest.
Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 2
3.985 is left of 4.002 and 4.002 is left of 4.01. So, 3.985 < 4.002 < 4.01.
Another Way
Order 4.002,3.985, and 4.01 from least to greatest by lining up the numbers so their decimal points align. Then compare digits from left to right and order the digits of each place value.
Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 3
Write your answer: 3.985, 4.002, 4.010

Guided Practice

Do you know HOW?
In 1 through 4, use >, <, or =.
Question 1.
1.09 _____ 1.9
Answer:
1.09 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 4 1.9
Explanation:

Question 2.
18.001 _____ 18.01
Answer:
18.001 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 4 18.01
Explanation:

Question 3.
7.25 _____ 7.3
Answer:
7.25 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 4 7.3
Explanation:

Question 4.
0.1 _____ 0.1000
Answer:
0.1 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 5 0.1000
Explanation:

Question 5.
Order 7.08, 6.257, 7.6, 6.1, 6.29 from least to greatest.
Answer:
6.1, 6.257, 6.29, 7.08, 7.6
Explanation:

Do you UNDERSTAND?
Question 6.
Explain why 46.69 is less than 46.7.
Answer:
0.7 = 0.70 and 0.69 < 0.70
Explanation:

Question 7.
In the example at the top of the page, what place value determines which batting average is greater?
Answer:
thousandths
Explanation:

One Way
Compare 0.342 and 0.344 by locating them on a number line.
Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 6
0.344 is right of 0.342 on the number line.
So, 0.344 > 0.342.

Another Way
Line the numbers up so their decimal points align.
Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 7
So, 0.344 > 0.342.

Independent Practice

In 8 through 15, use >, <, or = to compare each pair of numbers.
Question 8.
5.084 _____ 5.84
Answer:
5.084 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 4 5.84
Explanation:

Question 9.
52.01 ______ 51.99
Answer:
52.1 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 8 51.99
Explanation:

Question 10.
0.721 _____ 0.7021
Answer:
0.721 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 8 0.7021
Explanation:

Question 11.
1.22 ____ 1.222
Answer:
1.2 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 4 1.222
Answer:
Explanation:

Question 12.
2.99 _____ 2.9900
Answer:
2.99 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 5 2.9900
Explanation:

Question 13.
438.783 _____ 438.738
Answer:
438.783 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 8 438.738
Explanation:

Question 14.
3.1428 _____ 3.1420
Answer:
3.1428 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 8 3.1420
Explanation:

Question 15.
3.35 ____ 2.44
Answer:
3.35 Envision Math 6th Grade Textbook Answer Key Topic 1.5 Comparing and Ordering Decimals 8 2.44
Explanation:

Order these numbers from least to greatest.
Question 16.
12.23, 12.223, 12.322
Answer:
12.223, 12.23, 12.322
Explanation:

Question 17.
1.01, 1.0, 1.011, 1.001
Answer:
1.0, 1.001, 1.01, 1.011
Explanation:

Question 18.
35.43, 35.435, 35.44, 35.451
Answer:
35.43, 35.435, 35.44, 35.451
Explanation:

Question 19.
0.7841, 0.834, 0.705, 0.81
Answer:
0.705, 0.7841, 0.81, 0.834
Explanation:

Problem Solving

Question 20.
Writing to Explain A redwood tree has a diameter of 30.2 ft. Lyndell says this tree has a smaller diameter than a tree with a diameter of 30.20 because 2 is less than 20. Is Lyndell correct? Explain.
Answer:
No, they are equal. 0.2 = 0.20

Question 21.
Arliss ran the fitness run in 9.65 seconds. Bonita ran it in 9.9 seconds. Cory ran it in 9.625 seconds, and Darla ran it in 10 seconds. Who ran it in the least amount of time?
A. Arliss
B. Bonita
C. Cory
D. Darla
Answer:
C. Cory

Question 22.
Reasoning Is a decimal with 4 digits always greater than a decimal with 3 digits? Give an example to explain.
Answer:
No. Sample answer: 0.1234 < 0.124
Explanation:

Question 23.
Number Sense Name three decimals between 0.55 and 0.56.
Answer:
Sample answer: 0.551, 0.552, 0.553
Explanation:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *